БГ Футбол

Архитект Мишев: Има големи проблеми за построяване на нов стадион на "Българска армия"

16 април 2019 | 18:09 - Обновена
Архитект Мишев: Има големи проблеми за построяване на нов стадион на "Българска армия"

Официалният сайт на ЦСКА 1948 публикува интервю с архитект Ивайло Мишев по отношение евентуално посторяване на нов стадион или обновяване на “Българска армия”. Мишев имаше проект за съоръжението още при управлението на „Титан“. Пак той участва в сдружение „ЦСКА Завинаги“. Според него има някои сериозни изисквания, които трябва да се покрият, за да има успех начинанието.

- Архитект Мишев, пак подчертаваме, без злоба, с най-добри чувства към всеки армеец, който не иска да бъде лъган – какво е възможно и какво не около строителството на нов стадион „Българска армия“? Или обновяването, ако е по-точно?

- Стадион „Българска армия“ не може да излезе извън т.н. чашка на стадиона, която съществува в момента. Същото важи и за трите игрища отпред, които навремето построихме от „ЦСКА завинаги“. Актуалната виза, издадена от архитект Петър Диков, третира: покриване на сектор „В“ с козирка и разширяване козирката на сектор „А“. Сегашната виза не засяга “Б“ и „Г“.

Става въпрос за покриване на монтажен принцип, известен сред хората като „леки конструкции“ . И тези конструкции трябва да отговарят на новите еврокодове, които бяха приети и имат доста високи изисквания за стабилност. Втори вариант е да се прибере навътре стадиона – без писта. И така да се разшири околното пространство.

Също така не може да се вдига стадион във височина извън настоящата. Т.е. козирката трябва да бъде на нивото на сегашната козирка.

Големият проблем като че ли се очертава паркингът, който трябва да бъде за 1600 или 2000 коли?

- Наистина е така. За мен единственото решение е буферен паркинг в периферията на Борисовата градина. Благоприятното за един стадион при смятането на паркоместата е наличието в близост на градски транспорт, което в случая е факт. Не може да има паркинг в рамките на стадиона или под стадиона, както четох някъде, заради последните изисквания за антитероризъм и сигурност на зрителите.

Т.е. всякакви проекти с подземен паркинг, които се появяват, са нереални?

- Абсолютно! Така че решението е паркинг за 1600 места извън Борисовата градина, т.е. в нейната периферия. Но не повече от 500 метра от стадиона, без да има конкретно правило на ФИФА по темата. Това са сметки въз основа на изискванията им за близост на спирка на градския транспорт.

Не може ли да се ползва този на „Васил Левски“?

- Стадион „Васил Левски“ не може да се използва в това отношение, тъй като според мен има доста по-малко паркоместа, а и съществува опасност от засичане на две мероприятия. Поне това е моето мнение.

А тези проекти, които бяха извадени от клуба, играещ на „Армията“, как бихте ги коментирали?

- Едните колеги ги познавам отлично, имат сериозни обекти, ценя ги високо като професионалисти. Но проектът им напомня този на Ботев Пловдив, който остана нереализиран. И разположението на видяната визуализация не е най-точното спрямо околното пространство. Средата , в която са показани, не отговаря на средата на „Българска армия“. Но да приемем, че е предварителен проект.

Борисовата градина ли е, че някъде ги заядоха как било паркът в Ловеч?

- (Смее се). Колегите са сериозни. Нищо лошо срещу тях. Колкото до другия стадион, представен от колегата от Щатите, е типичен стадион за бейзбол по каноните на този спорт. Тоест – нямат един сектор или козирка откъм единия сектор. Това е моето мнение.

Паркингът е проблем, другият са парите – откъде, особено за две стадиона?

- Нямам представа. Това е изцяло държавно решение.

Ако финансирането е държавно, независимо дали на тези стадиони играе ЦСКА 1948, АС 23, няма значение, няма ли това да предизвика реакция и в другите клубове – искаме и ние?

- Със сигурност ще има подобно. Пак казвам – това е държавно решение.

Колко стадиона са нужни на България, при условие, че един стадион се издържа от минимум 50-60 събития годишно?

- Такава е сметката. Трябва да се намери формулата. Но стадион на България е нужен. Ние сме единствените без модерен стадион. Дори на Балканите сме единствени. А стадионите ще се пълнят, когато развиваме децата, а не се чудим дали мачът е уреден.

Кога един проект е реален?

- Когато има финансиране. За момента всичко това е… Навремето ние го направихме от желание да помогнем на ЦСКА. Но за жалост – не стана.

Да се върнем. Един запалянко, припознал, неприпознал, нека не бъде заблуждаван, а да бъде наясно – стадионът в Борисовата няма как да бъде разширен извън сегашната граница, а също така и няма шанс да получи лиценз от ФИФА без паркинг?

- Точно така. И няма как да има подземен паркинг. Където и да е в Борисовата градина. Това е обект от национално, световно значение. Няма как да стане. Нека всеки си направи проучване къде е най-близкото възможно място. И това не е тема на новия ПУП, залегнало е още в стария за Борисовата градина.

И също да не се лъжат хората – колко ще струва една модернизация на „Армията“?

- Около 30 милиона евро. Става въпрос за стадион за 28-30 хиляди места. В Германия би струвал 100 милиона евро. Изчислението се прави на базата на една седалка. В Германия цената е към 3000 евро. Ходихме, гледахме. Казаха ни директно, ако някой извади цена от 2800 евро, ще го разследваме.

А за „Васил Левски“?

- Не съм правил сметки. Там нещата са малко по-добри. Хайде, да кажем същата сума. Не е насип като „Армията“. При „Армията“ трябва да се изрине всичко и да се вдигнат наново основите-

И „Васил Левски“ обаче няма паркинг?

Няма, така е. Навремето имаше планове за паркинг на мястото на бившата ледена пързалка. Но пак казвам – „би могло“. При всички случаи трябва държавна и общинска воля. И не става без предварителни проучвания, внимателно планиране. Без държавата всеки проект е обречен. Освен ако някой не спечели от тотото 100 милиона евро и не реши да дари 30 за стадион, щото е готин пич. Друг няма кой да ги даде!


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 16782

Добави коментар ›› Коментари (84)

Тарато
(Гост)
84
отговор
18 април 2019 | 12:04

Толкова нелепо съставени въпроси в интервю не бях чел. Ниво: тройкаджия от 8-ми клас. Господа ръководители на медията, вас устройва ли ви качеството на такива материали, като този? Рейтинг: 2 1

Хайко
(Гост)
83
отговор
18 април 2019 | 07:22

Стадиона в ловеч що не ползвате? Рейтинг: 2 2

Орро
(Гост)
82
отговор
18 април 2019 | 07:18

Сигурно Павел Колев има пръст Рейтинг: 1 1

Гого
(Гост)
81
отговор
17 април 2019 | 21:21

Незнам, кой болнав мозък си мисли, че софиянци ще позволят строеж в едно от малкото незастроени места. Пробвайте само да промените Устройствения план и ще ви помете такова море, при това от хора дето не се интересуват грам от футбол... Рейтинг: 3 4

0877008288
(Гост)
18 април 2019 | 00:59

Покемон, ти в коя България живееш? Бате Бойче ги управлява и се гаври с тях и ди мълчат, а такива мишоци като тебе се надяват на измислени въстания и справедливост. Лягай си да спиш. Рейтинг: 4 1

Литекс-цска 8-0
(Гост)
80
отговор
17 април 2019 | 19:08

Връщайте се в Ловеч. Рейтинг: 3 5

Световно ли? Европейско л
(Гост)
79
отговор
17 април 2019 | 18:26

Ако Бг има световно или европейско.Аз ще си отрежа п.шката.Каква ги дрънкане бе та едно балканско няма да може дасе проведе в тая мизерна държавица. Рейтинг: 3 1

Голям смях.
(Гост)
17 април 2019 | 18:27

Бг световно и европейско звучи фантастично смешно. Рейтинг: 2 1

Българин
(Гост)
78
отговор
17 април 2019 | 17:43

В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА НОВИ СТАДИОНИ И ЕДИН ОТ ТЯХ ЩЕ Е НА ЦСКА. СТИГА ЗЛОБА. Рейтинг: 7 7

Аз
(Гост)
18 април 2019 | 07:26

Забравяш датата 09.09.2016....припомни си я! Рейтинг: 1 2

Fake news
(Гост)
77
отговор
17 април 2019 | 14:44

Fake news Рейтинг: 8 2

ops
(Гост)
76
отговор
17 април 2019 | 13:39

Има ли някой,който да не е разбрал,че с тази кандидатура се заформя поредната схема за кражба на огромни средства?Парите ,които ще се прахосат за направата на два или три 60-т хилядни стадиона ще стигнат да се оправят поне стадионите на отборите от първа лига Рейтинг: 7 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

гдбоп
(Гост)
75
отговор
17 април 2019 | 13:34

т.е.,тати ще ми купи колело,,,,,ама друг път Рейтинг: 4 1

2019-!!!!!!!!!
(Гост)
74
отговор
17 април 2019 | 12:15

Много сме стриктни когато се отнася за развитието на спорта НЕ МОЖЕ да се отсекът няколко дървета. А на МОРЕТО се унищожават ДЮНИ без проблеми за две мижави БАРАКИ наподобяващи заведение за развлечение. Рейтинг: 14 1

Ред
(Гост)
73
отговор
17 април 2019 | 12:47

Истината е ясна-пари няма и всичко до тук е прах в очите ! Когато парите са на масата-варианти ще се намерят ! Всичко това обаче би трябвало да вълнува единствено феновете на ЦСКА ! Хайде,комплексираните говеда и големият им рязан брат са ясни. Много ми е интересно обаче,защо от това се интересува отбора индикиран като неофициална собственост на черепа и неофициално спонсориран от разградския домус,чрез подлогите в него ?! Гледайте си там мижавите отборчета ! Рейтинг: 6 3

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

...
(Гост)
72
отговор
17 април 2019 | 10:28

Архитект... проект... респект... Мани тия стари мръсотии... ела веднага ми изпей некви нови тъпотии... Рейтинг: 4 2

Крис
(Гост)
71
отговор
17 април 2019 | 09:35

Аз съм Левскар, ама се чудя защо държавата пречи? Като искат да строят, да го правят. Никой не губи от това. Дори да излязат малко от рамката на сегашният стадион и отсекат 200-300 дървета, голяма драма ли е? Рейтинг: 10 7

До крис
(Гост)
18 април 2019 | 07:25

И аз съм левскар,ама айде да се направи за нещо по-стойностно,а не за некви признали чужд отбор за свой. Рейтинг: 1 2

.|.
(Гост)
17 април 2019 | 10:35

Пич, у нас какво се прави конструктивно и с мисъл за хората?! Половината ги мързи и не им се занимава, а другите само гледат някой да не е по-добре от тях. Затова толкова години тъпчем на място. Дори евентуален нов стадион да не излиза от рамките на настоящата "Армия", пак ще се намерят чекиджии, които да човъркат за нещо. Крайно време е в София да направят 2 нормални стадиона - на единият да играе ЦСКА + няколко от другите столични отбора, а на другият "Левски" и останалите столични отбори. Антагонизмът между феновете на ЦСКА и "Левски" достигна такива размери, че е нереално да си имаме "Сан Сиро" или "Олимпико". А реално това е най-работещият вариант, чисто икономически. Рейтинг: 12 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

.
(Гост)
70
отговор
17 април 2019 | 16:01

" А тези проекти, които бяха извадени от клуба, играещ на „Армията“, как бихте ги коментирали?" СПИРТАЛ ЗАРАДИ ТЕЗИ ГНУСНИ ДУМИ СТУДИОТО ВИ ЩЕ ГОРИ КАТО НОТР ДАМ, ТУРСКИ МАСТИИ Рейтинг: 14 5


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Категоричното становище на Мъри Стоилов 28 март 2019
В последните години е доста модерно Станимир Стоилов да се спряга за старши треньор на Левски. Щом се заговори за треньорска рокада Стоилов излиза на първи план. Последните дни не правят изключение. Мъри пак попадна в ...
Новият любимец на Надежда 19 април 2019
Цветомир Вачев е сред най-талантливите футболисти в родната Втора лига. Крилото на Локомотив (София) прави силно впечатление с изявите си в Надежда през този сезон и от зимата насам има четири попадения в седем мача за ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.