Кътман. Дума, образувана от cut (срязвам) и man (човек). Професия, която нашумя покрай страховитата аркада, която разцепи лицето над лявата вежда на Кубрат Пулев по време на победата му срещу Богдан Дину. 

В четвъртия рунд експертът, който изпълнява тази роля в щаба на Кобрата - Руди Ернандес, сътвори истинско чудо. Той не просто остави българския боксьор в мача Пулев, а да го задържа работоспособен и бе с ключова роля за последвалия нокаут в седмия рунд.

Какво върши кътманът

Той е на линия в почти всички бойни спортове. Задачата му е да тренира всички отворени рани. Накратко – да направи така, че боецът да се върне на ринга и за следващия рунд. Да спре кръвта му, да възстанови зрението му.

С колко време разполага

В бокса - само 50 секунди. За това време кътманът трябва да върне боеца в играта. Да прецени сериозността на аркадата, за да предприеме нужните действия. Ако аркадите са повече от една, става още по-сложно. Освен всичко трябва да остане незабележим и да не пречи на указанията на треньора.

Българският експерт

Евгени Василев е дългогодишен кътман на националния отбор по бокс и един от най-важните членове на екипа на Кубрат Пулев. Той е категоричен, че в основата на победата на Кобрата е брилянтната работа на Руди Ернандес – специалист, смятан за светило в занаята. Зад гърба му са близо 30 години стаж и майсторите от неговия калибър се броят на пръсти.

„Руди си свърши работата перфектно. Беше ужасно важно Кубрат да не позволява на Дину да го удря отново на същото място. Руди имаше по-малко от 50 секунди, за да реагира адекватно. И го направи”, подчерта Василев.