Булевард

Катарина Вит е най-красивото лице на социализма (галерия)

12 февруари 2019 | 11:32
Катарина Вит е най-красивото лице на социализма (галерия)

Катарина Вит е блестящата запазена марка на ГДР и в същото време първата общогерманска спортна звезда. Една от най-великите фигуристки на всички времена е обичана, а след това мразена заради връзките й с ЩАЗИ и привилегиите, които комунистическия режим й дава. Актриса, модел на “Плейбой”, ледената кралица, разбила не едно мъжко сърце, продължава и днес да пленява всички. И така – ето я историята на Кати в “От ГДР с любов”.

Наричат Катарина Вит най-красивото лице на социализма. Така я определи американското списание “Тайм” и я сложи на корицата си през 1988 година. Шампионката по фигурно пързаляне, която накара почти целия свят да се влюби в нея, е удивителна жена, чиято история е колкото красива, толкова и ужасно тъжна. Кати, както й казват всички в Германия, е роден талант, но изгрял и благодарение на страхотна дисциплина и себеотдаване, на къртовски труд и амбиция, както и на съвместната работа с Юта Мюлер. Знаменитата треньорка е до своята ученичка цели 20 години и успехите за фройлайн Вит са записани със златни букви в историята на фигурното пързаляне – два пъти олимпийска, четири пъти световна и 6 пъти европейска шампионка.

Да видим началото на тази легенда. Родена е на 3 декември 1965 г. в източногерманския град Кемниц (преди Карл Маркс Щат). Качва се на кънки, когато е петгодишна, а на 18 младата надежда на ГДР вече е европейска шампионка. 1984-а е годината на големия триумф на 19-годишната Кати – първо олимпийско злато в Сараево. Публиката е във възторг, омаяна от чара и таланта на “червената” германка. Тя предизвиква лавина от любовни писма към пощенската й кутия – 35 хиляди! И Катарина окончателно се превръща в световна знаменитост. “Темпераментът на Кати е взривоопасен. Тя е дива и необуздана и общуването с нея не винаги е било лесно. Заради това трябваше често да слиза на земята.”

Констатацията е на великата фрау Мюлер, жената, която 20 години буквално я тероризира на всяка тренировка. Днес 91-годишната Юта продължава да се вижда с Кати и да ядат заедно любимите си торти.

Годината е 1987-а, в навечерието сме на Олимпиадата в Калгари. Катарина е пред нервен срив и криза в личния си живот. Тя се разкъсва между двама мъже. Търсейки най-добрата музика за олимпийската си програма, тя изведнъж решава – няма как да бъде друга освен “Кармен” – любовен сблъсък, испански страсти и трагичен финал. И идва 1988-а, когато става ясно, че основната й конкурентка атлетичната афроамериканка – Деби Томас от САЩ, е решила да изиграе също “Кармен” по музиката на Бизе във волната си програма. От това съвпадение на музиката северноамериканската преса прави страхотен пиар. В САЩ и Канада преди и по време на олимпийските игри дуелът между двете “Кармен” на леда се превръща в основен двубой и тема за коментари. Публиката вече е “загряла”, а денят е 27 февруари 1988-а. На леда се появява примамлива фигура, облечена в яркочервено и черно, с впечатляващо деколте, която се плъзва почти безшумно на леда в смълчаната зала. Момичето е смайващо красиво: с начервени устни, издърпана назад коса, захваната с фламенко украса. Това, разбира се, е Катарина – Кармен, която се пързаля за своето бъдеще. Тя знае – ако играе безупречно, я очаква шанс за професионална кариера, ако се подхлъзне и падне – ще се върне в Източна Германия. Тя е на леда, за да покаже и величието на една политическа система пред друга. Колкото и да звучи невероятно – Кати и връстниците й са в Калгари, за да помогнат и за друга победа – тази в Студената война. Червеният Изток и капиталистическият Запад се надиграват, а смазването на противника е символичен триумф за цяла политическа система. Двубоят завършва с феноменална победа на Катарина. Деби Томас не издържа на напрежението и дори отстъпва второто място. Когато играят двете съпернички – Деби и Кати, е регистриран небивал зрителски интерес в целия свят – рейтингите на телевизиите тогава бият всички рекорди.

Разбира се, че такава красива жена като Кати не може да живее без любов. Още в началото до нея се оказва джаз барабанистът Инго Полиц – 7 години по-възрастен от нея. Връзката между двамата, макар и с прекъсване, продължава няколко години, но накрая двамата се разделят, не без помощта на … спецслужбите. Следващата реална тръпка и претендент за ръката й е Ричард Дийн Андерсън, известният американски актьор, изиграл мъжествения герой в мегасериала “Макгайвър” (MacGyver). Привличането между двамата е любов от пръв поглед, но любовната лодка скоро тръгва към дъното. Причината – и двамата се оказват “вълци единаци”, които не са способни на жертви, заради семейството (между другото и двамата досега нямат такова).

След раздялата на Кати и Ричард медиите са безмилостни към германката. За неин избраник пресата обявява всеки мъж, оказал се до фигуристката. Сред тях попада дори тениситът Борис Бекер, който я кани да гледа финалния му двубой от турнира “Уинбълдън”. Тогава британската, а и немската преса буквално изригват: “Двамата са прекарали нощта заедно! Очевидно те на свой гръб са изпробвали крепкостта на германско-германската дружба.” “Борис и Кати – идеалната двойка на нацията!” “Какво ли потомство ще имат те!”

Последват още любовни терзания… Пред чара на германката капитулира и друга холивудска знаменитост – актьорът Дани Хюстън. Но и там нещата са за кратко. Не липсват и още музиканти – един от тях е популярният в родината й Ролф Брендел. Сред “феновете” й обаче има и психоманиаци, които истински вгорчават живота й като я преследват в цял свят. Единият е 50-годишният калифорниец Хари, а другият е японец. И двамата създават доста грижи на полицията и на атенти на ФБР, които се грижат за безопасността на красивата Кати.

Почти до закриването на ГДР на Катарина не е разрешено да участва в ледени шоу програми на Запад, макар че има право да пътува свободно в чужбина. По-късно е изяснено, че за нея се е застъпвал небезизвестният Арманд Хамър – мултимилионер и приятел на СССР още времето на Ленин. Хамър лично е молил “другаря Ерих Хонекер” – партийният и държавен лидер на ГДР, да разреши на фройлайн Вит да подпише изгоден договор с водещи американски производители. Въпреки всички спънки и откази, Кати успява да го направи. След втората й олимпийка титла тя получава шестмесечен договор със знаменита американска фирма и така започва нейната блестяща 20-годишна професионална кариера в щоубизнеса.

Пристигайки в страната на неограничените възможности, Кати дори не подозира колко огромна е популярността й в САЩ. В красивото й лице тогава те виждат поразително сходство с друга тяхна любимка – холивудската звезда Брук Шийлдс. Американската преса преувеличава темата, като поставя снимки и на двете хубавици една до друга. Брук и Кати – “сестрите в пресата”, за първи път се сблъскват през 90-те години. Двете се оказват в курортния град Сън Вали и когато се виждат, се хвърлят в прегръдка. “Най-красивото лице на социализма се срещна с най-красивото лице на капитализма” – така пишат тогава вестниците в САЩ. Иначе двете наистина могат да минат за двойнички. Тя до такава степен е спечелила сърцата на американската публика, че един журналист там я нарича в своята публикация “Брук Шийлдс на кънките”, а ТВ репортер пък отбелязва, че “Ако това е истинското лице на социализма, тогава най-добре е и Америка да премине към социализъм”.

След обединението на двете Германии за Вит настъпват тежки времена. Едва ли германски атлет е получавал толкова много анонимни писма, пълни с обиди, нецензурни думи и омраза. Наричат я как ли не: “хонекерска любовница”, червената курва на ГДР”, способна за “танци само пред Кремъл”, “червената дъщеря на Маркс”… И обичаната от всички Катарина трябва да изживее омразата на сънародниците си, след като досието й в ЩАЗИ (Държавна сигурност на ГДР) става публично достояние. През 1993 г. Вит е обвинена, че е сътрудничала на тайната полиция в родината и е предавала приятелите си. Спортистката категорично отрече това да е вярно и макар и трудно, но успя да наложи съдебна забрана за публикуване на досието й – то заема 27 тома и над 3500 страници. Спортистката изживява истински шок, когато разбира, че през всичките 20 години, докато се е състезавала за ГДР, е била следена, всяка нейна стъпка и разговор са били записвани. Дори най-интимни подробности от ежедневието й като например това как прави секс. Комунистическият режим в родината й обаче я използва като рекламно лице на политиката, която води. Без да иска чаровната Кати става едно от “оръжията” на режима, макар и символични, по време на Студената война. Тя е и затрупана с привилегии – първият й автомобил е синя “Лада” от резервите на ЩАЗИ, получава апартамент, разрешение за пристрояване на дома на родителите й, почивки в чужбина – сред тях и на Българското черноморие и дори …съдомиялна машина. Досието й носи името операция “Флоп”. В нейната биография четем: “По-добре да не бях научавала някои неща. Не съм била шпионин, но не съм и боец от съпротивата. Не съм била жертва, а просто обект.” За щастие, това безумие и лудост скоро отминават, и Вит пак става всеобща любимка.

Катарина предизвиква истински фурор през 1998 г., когато позира гола за “Плейбой”. Това е вторият случай в историята на списанието, в който тиражът е изчерпан до последния брой. Първият е от 1953 година, когато на корицата на мъжката библия е Мерилин Монро.

Със същата лекота, с която се изявява върху леда, Катарина се появява и във филмови и ТВ проекти. През 1990-а тя е гост звезда във филма “Джери Магуайър” с Том Круз. През 1998-а играе руската фигуристка Наташа Кирилова в култовия филм “Ронин”, редом до Робърт Де Ниро и Жан Рено, а през 1997 и 1998-а се появява като гост звезда в ТВ сериала “Arliss” с Памела Андерсън.
Тв сериалът “Carmen on Ice” (1989) е за телевизиите HBO и ARD и е изключително успешен. В него Кати изпълнява ролята на Кармен, а с нея участват и близките й приятели шампионите на леда Браян Бойтано и Браян Орсър – за този филм тя получава наградата Еmmy.

Катарина Вит завършва забележителната си професионална кариера през 2008-а. Тя все още като преди обикаля без умора света и се занимава с благотворителност, обожава сладкото, скоростите и състезанията. Вече е на 53 години, а мястото до нея е все така вакантно за мъжете.

trud.bg

SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 7729

Добави коментар ›› Коментари (5)

...
(Гост)
5
отговор
13 февруари 2019 | 16:21

Сурова арийска красота... Която си сака само вайта вайта... шнела шнела... тийфа тийфа... Рейтинг: 1 0

Фен на LeniLeniveca
(Гост)
4
отговор
12 февруари 2019 | 21:16

Т.Ъ.П.А К.У.Р.В.А! Рейтинг: 1 5

Liss
(Гост)
3
отговор
12 февруари 2019 | 17:15

Искаш ли да се намери жена за една нощ? Добре дошли на ==>> www.Sexydrom.Com Рейтинг: 1 1

кървавица
(Гост)
2
отговор
12 февруари 2019 | 12:37

абе тая изглежда и сега много добре, бих я пълнил с кървавицата цяло лято дори, много сгодна ми се чини.... Рейтинг: 8 10

Президентът Макрон
(Гост)
12 февруари 2019 | 15:59

Не е добре, колега. Трябват й още поне 20 години да узрее и разхубави. Рейтинг: 8 0

Ееее,
(Гост)
1
отговор
12 февруари 2019 | 11:40

Тая що тояги е натрошила !! Рейтинг: 20 1


							
						
“Извън пистата” с Виктория Георгиева 29 януари 2019
Тя е бърза, умна и винаги усмихната. Името й е Виктория Георгиева и още в началото на сезона показа, че съперничките й ще трябва да се съобразяват с нея на атлетическата писта. Сигурно вече се досещате, че отново е ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.