Тенис

Джокович нанесе нечуван разгром на Надал и властва в Мелбърн за рекорден седми път

27 януари 2019 | 12:44 - Обновена
Джокович нанесе нечуван разгром на Надал и властва в Мелбърн за рекорден седми път

Новак Джокович е безспорният крал на Australian Open за безпрецедентен седми път, след като нанесе нечуван разгром на Рафаел Надал в 53-ия двубой помежду им и общо осми в “Големия шлем” - 6:3, 6:2, 6:3 за едва 2 часа и 6 минути игра. За първи път в кариерата си Матадора губи финал на “Шлем” без спечелен сет, а по ирония на съдбата именно битката им на “Род Лейвър Арена” се оказа най-краткия финал помежду им, след като предишният им дуел през 2012-а постави рекорд за продължителност с 5 часа и 53 минути.


Джокович вече има 15 титли от “Големия шлем” и заема еднолично третото място в историята по този показател, изпреварвайки Пийт Сампрас (14) и доближавайки Рафаел Надал (17). Също така той вече е рекордьор по триумфи в Австралия, след като досега делеше първата позиция с Роджър Федерер и Рой Емерсон.

 


Ноле постигна 28-ма победа над Надал, от когото не е губил на твърди кортове от US Open 2013 и е в серия от 17 поредни спечелени сета. Матадора загуби четвърти пореден финал в Мелбърн след онзи през 2012-а, през 2014-а от Стан Вавринка и през 2017-а от Федерер. Испанецът ще трябва да почака още за осъществяването на постижението да покори поне по два пъти всичките турнири от “Шлема”, като единствената му титла в Австралия е от 2009 година.

Ноле спечели първия сет за 37 минути, като направи ранен пробив за 2:0, възползвайки се от момент, когато скованият все още испанец сякаш не искаше да се впуска в дълги разигравания и гледаше с по-рисково търсене на уинъри да приключва точките, но единствено трупаше грешки. Джокович пък загуби само една точка в своите сервис-геймове и нямаше проблем да се възползва от ранния си аванс, за да затвори сравнително спокойно с 6:3.

Непредизвиканите грешки на Надал се оказаха пагубни за допускането на пробив за 3:2, след което той имаше най-добрия си шанс във финала до момента да атакува подаването на Джокович. Ноле обаче премина през двата дюса и затвърди брейка, а в следващия момент осъществи още един. Последваха три поредни аса за спечелването на втория сет с 6:2 при изминали само 77 минути игра, като сърбинът доминираше от дъното на корта и изобщо не позволяваше на съперника дори да стъпи на основната линия.

 

Третият сет се разви по познат начин, като Надал допусна ранен пробив, а после не можа да реализира единствения си във финала брейк-бол, и то след непредизвикана грешка от бекхенд. Джокович трябваше два пъти да печели сервис-гейм с огромни усилия, но издържа на предизвикателството от другата страна на мрежата и се възползва от втората си шампионска точка при посрещане, за да се отдаде на заслужена радост.

ПЪРВИ СЕТ

Джокович спечели безпроблемно подаването си на нула, записвайки две лесни точки със сервис по диагонала в полето за равенство (1 ас), а две грешки на Надал след разигравания осигуриха аванса на сърбина от 1:0. След това той успя да поведе с 0-30 при подаването на Матадора, благодарение на два дълбоки ретура и поставяне под напрежение форхенда на съперника. Сбъркан бекхенд от Рафа доведе до две точки за пробив, а изненадваща грешка от форхенд по опразнения обратен диагонал на испанеца при отличен негов сервис позволи на Ноле да дръпне рано-рано с брейк - 2:0. Джокович затвърди на нула с поредна демонстрация на спечелени лесни точки с отличен начален удар, а Надал продължи с непредизвиканите грешки - още две от двете страни на ракетата му за 3:0.

Сърбинът спечели първото разиграване на мрежата, след като отгатна посоката на форхенда на съперника и не се затрудни от последвалото стоп-воле, за да завърши с бекхенд. Надал с много майсторство и работа стигна до 30-30 в следващото си подаване, но пък грешка от задната страна на ракетата му в разиграване, където разходи Джокович няколко пъти по ширината на корта, осигури нов брейк-бол за Ноле. Три поредни дълбоки сервиса с въртеливо движение обаче спасиха Матадора от кризисната ситуация и с лесни точки той успя да открие сметката си във финала - 3:1 след петминутен гейм.

Джокович сервираше с между 190 и 195 км/ч, като записа два аса и спечели още две бързи точки, а съперникът му направи една грешка от бекхенд. Поредно взето подаване на нула за шесткратния шампион, с което резултатът набъбна на 4:1.

Надал имаше успех, когато пласираше първия си сервис по диагонала с въртеливо движение към бекхенда на Джокович, но сърбинът поставяше по методичен начин форхенда му под напрежение и имаше частичен успех. Все пак, Матадора се избави от неприятно усложняване на гейма си и от 30-30 с добри сервиси и сложно изпълнен минаващ бекхенд стигна до 4:2. Джокович обаче отново не позволи дори точка на испанеца при своя начален удар и съвсем се доближи до спечелването на сета при 5:2.

С изключителен уинър от форхенд по обратния диагонал Надал приключи най-бързия и най-лесно взетия си сервис-гейм от началото на двубоя, за да намали изоставането си до 5:3. Матадора демонстрира отлично движение до основната линия и най-накрая спечели точка при посрещане, провокирайки противника да сбърка от форхенд. Още две дълги разигравания, едното от които с 21 удара, отидоха по брилянтен начин на сметката на Джокович, а сбъркан форхенд в движение по правата на Надал приключиха първия сет в негов ущърб - 6:3 за Ноле.

ВТОРИ СЕТ

Надал бе изправен пред проблемна ситуация на свое подаване при 30-30, но все пак успя да стигне до "мини победа" и да се пребори за спечелването на гейма, за разлика от предишната част, когато допусна ранен пробив. Джокович обаче бе все така безмилостен на свой начален удар и отново не загуби нито една точка - 1:1.

Надал отново имаше лека криза при 15-30 в сервис-гейма си, но с два уинъра от форхенд - по правата и по диагонала - той си осигури дивиденти от агресивния подход в разиграванията. Печелившо подаване по правата в полето за предимство пък му донесе и гейма за 1:2. Джокович направи една от редките си непредизвикани грешки от бекхенд, но дълбоките му сервиси компенсираха, а пък и с 15-ия си уинър (също от обратната страна на ракетата) си осигури изравняване - 2:2.

16-ата и 17-ата непредизвикана грешка (срещу само 4 за Новак) на Надал доведоха до 0-30, а изумителен ретур от полето за предимство на Джокович доведе до сбъркан бекхенд от испанеца - 15-40. Последвалото разиграване бе проведено с много топ спин от Матадора, но той взе грешно решение на мрежата след лесна за достигане къса топка, а и филето помогна на Ноле да осъществи желания пробив - 3:2.

Ранно взет бекхенд-ретур по късия диагонал от испанеца се оказа непосилен за съперника му (0-15), а грешка от обратния удар на Джокович за първи път във финала доведе до ситуация 15-30 при негово подаване. Сбъркан бекхенд по диагонала на Надал обаче обърна резултата до 40-30 след дълго разиграване, в което и двамата не поемаха рискове. Страхотен форхенд по късия диагонал с много топ спин на испанеца принуди противника да сбърка и също за първи път в мача се стигна до дюс. Матадора с марков форхенд-уинър в движение се опази от загуба на гейма и си осигури второ равенство, но пък непредизвикана грешка в неподходящ момент на испанеца доближи Ноле до затвърждаване на пробива. Джокович натисна в следващото разиграване с бекхенда си и след три удара успя да накара Надал да сбърка, за да се стигне до 4:2.

Гениална къса топка на испанеца бе последвана от първата му двойна грешка в двубоя, а пък Новак го разходи по ширината на корта няколко пъти със смяна на темпото в следващото разиграване, преди да завърши с форхенд по обратния диагонал за 15-30. Отново страхотна защита близо до основната линия от Джокович и ювелирен форхенд-уинър по правата осигуриха два брейк-бола, след което грешка от бекхенд на Рафа съвсем стъжниха положението му във финала - 5:2.

С три поредни аса Ноле по категоричен начин затвори сета с 6:2 за 1 час и 17 минути игра.

ТРЕТИ СЕТ

Надал трябваше да се потруди доста за първия си взет сервис-гейм, преминавайки през 30-30, като и двамата направиха по едно страхотно разиграване на мрежата, а самият испанец залагаше по-често на тактика с излизане - 0:1. Дори без вкаран първи начален удар Джокович не допусна да загуби точка и бързо изравни, като желанието на Надал да бъде агресивен не му се отплати с друго, освен с грешки.

Контраатакуващият тенис на Ноле отново създаде главоболия на Надал рано-рано в сета, като се стигна до 15-40, но все пак Матадора отрази първата точка за пробив след великолепно дълго разиграване и успешен бекхенд по диагонала. Добър ретур позволи на Джокович да поеме контрол върху следващата размяна на удари, като първо изтласка от корта противника си, след което го матира с къса топка (Надал не можа да прехвърли мрежата) и поведе с ранен пробив за 2:1.

Испанецът имаше проблясък с чудесен бекхенд-уинър по правата, но сервисите на Новак влизаха и му позволяваха да поема контрол над точките и да завършва акциите си. Страхотен бекхенд по диагонала пък на сърбина затвърди брейка от контрираща позиция, за да направи резултата 3:1. Матадора реагира с лесно спечелен сервис-гейм, в който началният му удар работеше безотказано и му гарантира лесни точки за 3:2.

Две грешки от бекхенд на Джокович доведоха до 30-30 и отново трябваше да се справя с трудна ситуация при своето подаване, а нов сбъркан форхенд осигури първата точка за пробив във финала за Надал. Той самият обаче я пропиля с прибързан бекхенд по диагонала и неочаквана неточност, а след това сърбинът осъществи успешна атака на мрежата. Комбинация сервис по диагонала - форхенд-уинър по правата доближиха Джокович до рекордната седма титла в Мелбърн при 4:2.

Надал сервираше изключително отново и спечели гейма си с лесни и бързи точки, но оставаше голямата задача да върне пробива - 4:3. Топ спинът от бекхенда на Надал му позволи да стигне до 30-30, след като Джокович бе сбъркал още първия си форхенд в гейма. Матадора се добра до дюс след доминация в разиграване на около половин метър от основната линия, но после пък отличен сервис по диагонала в полето за равенство даде предимство на Джокович. Късмет с мрежата пък излекува главоболието на сърбина и той се доближи на гейм от трофея при 5:3.

Невероятно движение и насочване на топките от ракетата на Ноле допълваха прекрасно хубавите му ретури, като с втория форхенд-уинър в гейма той стигна до две шампионски точки. Втората бе материализирана с грешка от бекхенд на Надал и логичното се случи - Новак спечели рекордна седма титла в Мелбърн след 6:3, 6:2, 6:3 за 2 часа и 6 минути игра.

 

Още по темата
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 66155

Добави коментар ›› Коментари (142)

Nerazzurro
(Гост)
142
отговор
27 януари 2019 | 13:50

Само и единствено респект за Надал и за начина, по който се завърна в тура след няколко месеци пауза и възстановяване. Мина като на парад през различен тип играчи и доказа, че все още е сред двамата най-добри и мястото му в това отношение не подлежи на коментар. Днес обаче на корта имаше само един играч. Надал има два наистина слаби финала - 2014 на АО с/у Вавринка, където бе ясно, че не бе в пълна кондиция за мача, както и днес, когато бе просто прегазен. Днес Надал срещна онова, което всички други в тура срещат на РГ, най-добрият играч на корта в своята най-добра форма, така играещ Джокович в Мелбърн, е просто непобедим. Само и единствено респект и за сърбина! Напълно заслужено вече е лидер по титли в АО, а поне десетилетие, че дори и повече, това няма да се промени. Той е кралят на АО и не може да бъде отречен вече от никой. Днес бе фокусиран буквално на 100% във всеки един момент, много е лесно да загубиш концентрация и да допуснеш 20-30мин слаб тенис, когато виждаш отсреща на мрежата играч, чиято игра не върви. Излишно е да говорим за шампионския манталитет на Рафа и Ноле, това са двама велики спортиста и само можем да им свалим шапка. И много ми се иска да напише, че Ноле освен категорично най-добрия ретур в тура, е и най-еластичният играч!! Аз такъв тенисист не съм гледал, буквално е като пластелин, прави каквото иска с тялото си за да достигне и отиграе чисто всяка една топка. Не стана финал мечта, Рафа не вдигна 18-тата, но пък всички ние имахме късмета да гледаме поредната битка между тези двама велики шампиона. Рейтинг: 46 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ФедЕкспрес
(Гост)
141
отговор
27 януари 2019 | 13:08

Всичко разбирам, само хейта по Надал - не. Такъв спортсмен, който никога не е казал лоша дума или пък си е изпускал нервите. Винаги поема всяка загуба като мъж и отдава невероятно уважение към съперника. Не ги разбирам тези коментари. Рейтинг: 45 3

...
(Гост)
27 януари 2019 | 13:13

Не се чуди. Тук в пълно с дебили. Ако беше станало обратното, щеше да видиш същия хейт по Джокович... Рейтинг: 35 0

О
(Гост)
27 януари 2019 | 13:13

Не живееш в България. В последните години тоя народ толкова изпростя и се озлоби, че няма на къде. Рейтинг: 35 0

А бе
(Гост)
140
отговор
27 януари 2019 | 14:34

Съжалявам ,че не се получи завързан финал!Най-много съжалявам,че българските тенисфенове не могат да изпитат радостта,която сръбските им колеги изживяват с техния гений! Рейтинг: 43 2

гост
(Гост)
139
отговор
27 януари 2019 | 15:15

95% от зрителите на корта стояха като наакани,след края на срещата,а това ми достави още токова удоволствие,колкото и от самата победа на Сърбина!Уникален Джокович!А за нашия Г.Димитров какво да кажа;Роден в Бг.,но израсъл в джендърски държави и винаги ще му липсва Балканския характер! Рейтинг: 38 5

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

гост
(Гост)
27 януари 2019 | 19:19

Двама джендъри са ми поставили минуси. Рейтинг: 1 1

жокера
(Гост)
138
отговор
27 януари 2019 | 16:44

браво на Ноле, напълно заслужен триумф, жалко само че не стана оспорване мач... Рейтинг: 37 3

Sossa
(Гост)
137
отговор
27 януари 2019 | 15:58

Надал, моите уважения, ама е неприятен за гледане с тези безброй тикове. Направо изнервя. Не знам противниците му как го изтрайват. Супер дразнещ тип. Рейтинг: 35 11

М§М
(Гост)
27 януари 2019 | 16:01

Явно гледаш от скоро. След 13-14 години се свиква доста лесно. А и тениса не спорт за нерваци. Рейтинг: 14 6

kolxo
(Гост)
27 януари 2019 | 16:40

Поне операторите му свикнаха и не показват как си бърка отзад преди всеки сервиз. Рейтинг: 17 3

хехе
(Гост)
27 януари 2019 | 18:51

Той дори когато се усмихва,имаш чувството,че ще те ухапе като бясно куче.А за гъзобръците и подреждането на една камара бутилчици с разноцветни течности,които трябва да са по точно определен ред и начин,да не говорим. Рейтинг: 5 3

Милко Балев
(Гост)
136
отговор
27 януари 2019 | 13:40

Голям е Джокера! Гришката май гледа финала в Хасково. Рейтинг: 34 4

Това
(Гост)
27 януари 2019 | 13:52

глас от отвъдното ли е? Не пиши така бе, тоз човек го няма от 17 години! Рейтинг: 2 2

Миро
(Гост)
135
отговор
27 януари 2019 | 14:24

И двамата са великани, но Ноле е над Рафа. Рафа безспорно е кралят на клея и няма никога да бъде задминат, но Ноле е постоянен на всички настилки, като му куца само клеят, защото там трудно се хваща ръка... Рейтинг: 32 1

Кзлитекс
(Гост)
27 януари 2019 | 14:36

Така е, важното е да свалят, Федерос от трона!!!!!!! Няма значение, кой ще е краля.... Рейтинг: 12 23

Бийн
(Гост)
134
отговор
27 януари 2019 | 13:20

Капацитетите по Евроспорт си пожелаха мача да не е 6-часов и го получиха!Вината,разбира се е на Надал - с непредизвиканите си грешки,със меката си игра и странно необичайна инертност!Ако беше онзи играч,срещу Григор преди 2 години,финала щеше да има съвсем друго лице!Честито на Ноле,игра перфектно...много има да се учат Някои и няма да се научат Никога! Рейтинг: 31 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

s
(Гост)
133
отговор
27 януари 2019 | 13:30

Най-добрия в историята,до 2 год минава Фед по шлемови.Дано само да е здрав разбира се.Велик е Ноле Рейтинг: 31 7

s
(Гост)
27 януари 2019 | 13:32

Може би до 3 год,защото Ролан Гарос е запазен за Надал Рейтинг: 7 5

StarBoy
(Гост)
132
отговор
27 януари 2019 | 13:20

Бях взел каса бира.Да стигне до ранния следобед.Очаквах поне битка а не соло наказателна акция.Джокера не очаквах така да пребие Испанския Гладиатор! Рейтинг: 31 1

Бероец
(Гост)
27 януари 2019 | 14:12

Баси и аз само три бири успях да изпия Рейтинг: 9 0

Блокинг
(Гост)
131
отговор
27 януари 2019 | 14:19

Спрете с тоя Федерер бе, хора !! Никога Федерер в каквато и да е форма няма да бие Джокович в тази форма - АМА НИКОГА ! НОВАК ДЖОКОВИЧ - НАЙ-ВЕЛИКИЯТ ХАРД КОРТ ПЛЕЙЪР ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА ! Рейтинг: 30 16

Нормално е
(Гост)
130
отговор
27 януари 2019 | 13:43

От нашия регион е, симпатизира се на балкански състезател, както и бях за хърватите на световното! Но не и да се избива на балкански местен шовинизъм, че заради него сме станали дъражви-плюнки! Рейтинг: 30 2

герой
(Гост)
129
отговор
27 януари 2019 | 13:23

е това е балкански лъв! Най-големия, България се гордее с Ноле! Рейтинг: 28 8

Че и
(Гост)
27 януари 2019 | 13:25

Северна Македония и Западните покрайнини! Рейтинг: 15 0

barcelona
(Гост)
128
отговор
27 януари 2019 | 13:11

Джокович е краля на тениса! Велик! Рейтинг: 27 3


							
						

Топ 20 в световната ранглиста - мъже

Топ 20 в световната ранглиста - жени

Новото чудо на тениса 08 юни 2019
Американската тийнейджърка Аманда Анисимова накара светът на тениса да я забележи след впечатляващото й представяне на "Ролан Гарос".  17-годишната Анисимова стана първата тенисистка при мъжете и жените, родена ...
Първата ни ракета: Надявам се един ден хората да ... 18 юни 2019
Григор Димитров започва днес своя поход към титлата на турнира "Куинс". Той стартира срещу талантливия канадец Феликс Оже-Алиасим. В навечерието на двубоя най-добрият български тенисист сподели специално за читателите ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.