Тенис

Джокович нанесе нечуван разгром на Надал и властва в Мелбърн за рекорден седми път

27 януари 2019 | 12:44 - Обновена
Джокович нанесе нечуван разгром на Надал и властва в Мелбърн за рекорден седми път

Новак Джокович е безспорният крал на Australian Open за безпрецедентен седми път, след като нанесе нечуван разгром на Рафаел Надал в 53-ия двубой помежду им и общо осми в “Големия шлем” - 6:3, 6:2, 6:3 за едва 2 часа и 6 минути игра. За първи път в кариерата си Матадора губи финал на “Шлем” без спечелен сет, а по ирония на съдбата именно битката им на “Род Лейвър Арена” се оказа най-краткия финал помежду им, след като предишният им дуел през 2012-а постави рекорд за продължителност с 5 часа и 53 минути.


Джокович вече има 15 титли от “Големия шлем” и заема еднолично третото място в историята по този показател, изпреварвайки Пийт Сампрас (14) и доближавайки Рафаел Надал (17). Също така той вече е рекордьор по триумфи в Австралия, след като досега делеше първата позиция с Роджър Федерер и Рой Емерсон.

 


Ноле постигна 28-ма победа над Надал, от когото не е губил на твърди кортове от US Open 2013 и е в серия от 17 поредни спечелени сета. Матадора загуби четвърти пореден финал в Мелбърн след онзи през 2012-а, през 2014-а от Стан Вавринка и през 2017-а от Федерер. Испанецът ще трябва да почака още за осъществяването на постижението да покори поне по два пъти всичките турнири от “Шлема”, като единствената му титла в Австралия е от 2009 година.

Ноле спечели първия сет за 37 минути, като направи ранен пробив за 2:0, възползвайки се от момент, когато скованият все още испанец сякаш не искаше да се впуска в дълги разигравания и гледаше с по-рисково търсене на уинъри да приключва точките, но единствено трупаше грешки. Джокович пък загуби само една точка в своите сервис-геймове и нямаше проблем да се възползва от ранния си аванс, за да затвори сравнително спокойно с 6:3.

Непредизвиканите грешки на Надал се оказаха пагубни за допускането на пробив за 3:2, след което той имаше най-добрия си шанс във финала до момента да атакува подаването на Джокович. Ноле обаче премина през двата дюса и затвърди брейка, а в следващия момент осъществи още един. Последваха три поредни аса за спечелването на втория сет с 6:2 при изминали само 77 минути игра, като сърбинът доминираше от дъното на корта и изобщо не позволяваше на съперника дори да стъпи на основната линия.

 

Третият сет се разви по познат начин, като Надал допусна ранен пробив, а после не можа да реализира единствения си във финала брейк-бол, и то след непредизвикана грешка от бекхенд. Джокович трябваше два пъти да печели сервис-гейм с огромни усилия, но издържа на предизвикателството от другата страна на мрежата и се възползва от втората си шампионска точка при посрещане, за да се отдаде на заслужена радост.

ПЪРВИ СЕТ

Джокович спечели безпроблемно подаването си на нула, записвайки две лесни точки със сервис по диагонала в полето за равенство (1 ас), а две грешки на Надал след разигравания осигуриха аванса на сърбина от 1:0. След това той успя да поведе с 0-30 при подаването на Матадора, благодарение на два дълбоки ретура и поставяне под напрежение форхенда на съперника. Сбъркан бекхенд от Рафа доведе до две точки за пробив, а изненадваща грешка от форхенд по опразнения обратен диагонал на испанеца при отличен негов сервис позволи на Ноле да дръпне рано-рано с брейк - 2:0. Джокович затвърди на нула с поредна демонстрация на спечелени лесни точки с отличен начален удар, а Надал продължи с непредизвиканите грешки - още две от двете страни на ракетата му за 3:0.

Сърбинът спечели първото разиграване на мрежата, след като отгатна посоката на форхенда на съперника и не се затрудни от последвалото стоп-воле, за да завърши с бекхенд. Надал с много майсторство и работа стигна до 30-30 в следващото си подаване, но пък грешка от задната страна на ракетата му в разиграване, където разходи Джокович няколко пъти по ширината на корта, осигури нов брейк-бол за Ноле. Три поредни дълбоки сервиса с въртеливо движение обаче спасиха Матадора от кризисната ситуация и с лесни точки той успя да открие сметката си във финала - 3:1 след петминутен гейм.

Джокович сервираше с между 190 и 195 км/ч, като записа два аса и спечели още две бързи точки, а съперникът му направи една грешка от бекхенд. Поредно взето подаване на нула за шесткратния шампион, с което резултатът набъбна на 4:1.

Надал имаше успех, когато пласираше първия си сервис по диагонала с въртеливо движение към бекхенда на Джокович, но сърбинът поставяше по методичен начин форхенда му под напрежение и имаше частичен успех. Все пак, Матадора се избави от неприятно усложняване на гейма си и от 30-30 с добри сервиси и сложно изпълнен минаващ бекхенд стигна до 4:2. Джокович обаче отново не позволи дори точка на испанеца при своя начален удар и съвсем се доближи до спечелването на сета при 5:2.

С изключителен уинър от форхенд по обратния диагонал Надал приключи най-бързия и най-лесно взетия си сервис-гейм от началото на двубоя, за да намали изоставането си до 5:3. Матадора демонстрира отлично движение до основната линия и най-накрая спечели точка при посрещане, провокирайки противника да сбърка от форхенд. Още две дълги разигравания, едното от които с 21 удара, отидоха по брилянтен начин на сметката на Джокович, а сбъркан форхенд в движение по правата на Надал приключиха първия сет в негов ущърб - 6:3 за Ноле.

ВТОРИ СЕТ

Надал бе изправен пред проблемна ситуация на свое подаване при 30-30, но все пак успя да стигне до "мини победа" и да се пребори за спечелването на гейма, за разлика от предишната част, когато допусна ранен пробив. Джокович обаче бе все така безмилостен на свой начален удар и отново не загуби нито една точка - 1:1.

Надал отново имаше лека криза при 15-30 в сервис-гейма си, но с два уинъра от форхенд - по правата и по диагонала - той си осигури дивиденти от агресивния подход в разиграванията. Печелившо подаване по правата в полето за предимство пък му донесе и гейма за 1:2. Джокович направи една от редките си непредизвикани грешки от бекхенд, но дълбоките му сервиси компенсираха, а пък и с 15-ия си уинър (също от обратната страна на ракетата) си осигури изравняване - 2:2.

16-ата и 17-ата непредизвикана грешка (срещу само 4 за Новак) на Надал доведоха до 0-30, а изумителен ретур от полето за предимство на Джокович доведе до сбъркан бекхенд от испанеца - 15-40. Последвалото разиграване бе проведено с много топ спин от Матадора, но той взе грешно решение на мрежата след лесна за достигане къса топка, а и филето помогна на Ноле да осъществи желания пробив - 3:2.

Ранно взет бекхенд-ретур по късия диагонал от испанеца се оказа непосилен за съперника му (0-15), а грешка от обратния удар на Джокович за първи път във финала доведе до ситуация 15-30 при негово подаване. Сбъркан бекхенд по диагонала на Надал обаче обърна резултата до 40-30 след дълго разиграване, в което и двамата не поемаха рискове. Страхотен форхенд по късия диагонал с много топ спин на испанеца принуди противника да сбърка и също за първи път в мача се стигна до дюс. Матадора с марков форхенд-уинър в движение се опази от загуба на гейма и си осигури второ равенство, но пък непредизвикана грешка в неподходящ момент на испанеца доближи Ноле до затвърждаване на пробива. Джокович натисна в следващото разиграване с бекхенда си и след три удара успя да накара Надал да сбърка, за да се стигне до 4:2.

Гениална къса топка на испанеца бе последвана от първата му двойна грешка в двубоя, а пък Новак го разходи по ширината на корта няколко пъти със смяна на темпото в следващото разиграване, преди да завърши с форхенд по обратния диагонал за 15-30. Отново страхотна защита близо до основната линия от Джокович и ювелирен форхенд-уинър по правата осигуриха два брейк-бола, след което грешка от бекхенд на Рафа съвсем стъжниха положението му във финала - 5:2.

С три поредни аса Ноле по категоричен начин затвори сета с 6:2 за 1 час и 17 минути игра.

ТРЕТИ СЕТ

Надал трябваше да се потруди доста за първия си взет сервис-гейм, преминавайки през 30-30, като и двамата направиха по едно страхотно разиграване на мрежата, а самият испанец залагаше по-често на тактика с излизане - 0:1. Дори без вкаран първи начален удар Джокович не допусна да загуби точка и бързо изравни, като желанието на Надал да бъде агресивен не му се отплати с друго, освен с грешки.

Контраатакуващият тенис на Ноле отново създаде главоболия на Надал рано-рано в сета, като се стигна до 15-40, но все пак Матадора отрази първата точка за пробив след великолепно дълго разиграване и успешен бекхенд по диагонала. Добър ретур позволи на Джокович да поеме контрол върху следващата размяна на удари, като първо изтласка от корта противника си, след което го матира с къса топка (Надал не можа да прехвърли мрежата) и поведе с ранен пробив за 2:1.

Испанецът имаше проблясък с чудесен бекхенд-уинър по правата, но сервисите на Новак влизаха и му позволяваха да поема контрол над точките и да завършва акциите си. Страхотен бекхенд по диагонала пък на сърбина затвърди брейка от контрираща позиция, за да направи резултата 3:1. Матадора реагира с лесно спечелен сервис-гейм, в който началният му удар работеше безотказано и му гарантира лесни точки за 3:2.

Две грешки от бекхенд на Джокович доведоха до 30-30 и отново трябваше да се справя с трудна ситуация при своето подаване, а нов сбъркан форхенд осигури първата точка за пробив във финала за Надал. Той самият обаче я пропиля с прибързан бекхенд по диагонала и неочаквана неточност, а след това сърбинът осъществи успешна атака на мрежата. Комбинация сервис по диагонала - форхенд-уинър по правата доближиха Джокович до рекордната седма титла в Мелбърн при 4:2.

Надал сервираше изключително отново и спечели гейма си с лесни и бързи точки, но оставаше голямата задача да върне пробива - 4:3. Топ спинът от бекхенда на Надал му позволи да стигне до 30-30, след като Джокович бе сбъркал още първия си форхенд в гейма. Матадора се добра до дюс след доминация в разиграване на около половин метър от основната линия, но после пък отличен сервис по диагонала в полето за равенство даде предимство на Джокович. Късмет с мрежата пък излекува главоболието на сърбина и той се доближи на гейм от трофея при 5:3.

Невероятно движение и насочване на топките от ракетата на Ноле допълваха прекрасно хубавите му ретури, като с втория форхенд-уинър в гейма той стигна до две шампионски точки. Втората бе материализирана с грешка от бекхенд на Надал и логичното се случи - Новак спечели рекордна седма титла в Мелбърн след 6:3, 6:2, 6:3 за 2 часа и 6 минути игра.

 

Още по темата
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 66159

Добави коментар ›› Коментари (142)

Serezo
(Гост)
142
отговор
29 януари 2019 | 16:09

Cicipas shteshe da pobedi Djokovich. Рейтинг: 1 3

Гост
(Гост)
141
отговор
28 януари 2019 | 13:00

КАКЪВ РАЗГРОМ БЕ ХОРА, ТОЙ НАПРАВО ГО УБИ КАТО КУЧЕ!!! ВСЕ СЪМ ВИЖДАЛ, НАДАЛ ДА БИЕ ТАКА, НО ОБРАТНОТО, НЕГО ДА БИЯТ ДАЖЕ НЕ СЪМ СИ И ПРЕДСТАВЯЛ! Рейтинг: 5 2

ONLINEPARI
(Гост)
140
отговор
28 януари 2019 | 10:27

ПЕ ЧЕЛЕЕТЕ ПО 499$ НА СЕДМИЦА. ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА СЕ РЕ ГИСТРИРАТЕ. БЕЗ ДА ВЛАГАШ СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА 11 ТОП САЙТА. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФО ТУК. -------------------------------------- P A R I N E O B U X - F R E E - B G Рейтинг: 0 0

Сърбинатор
(Гост)
139
отговор
28 януари 2019 | 09:29

Казах ли ви, че ще изнасили мавъра? Рейтинг: 7 1

ЗАПОЗНАТ
(Гост)
138
отговор
28 януари 2019 | 09:01

Всичко е ТОТО. Рейтинг: 1 2

DOCENTA
(Гост)
137
отговор
27 януари 2019 | 23:50

Просто голям, професор в играта! НАЙ-ВЕЛИКИЯТ ИГРАЧ ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА !!! Рейтинг: 17 8

JW
(Гост)
28 януари 2019 | 07:46

Ами не , не е най-великият играч за всички времена , защото има няколко имена , които заслужават внимание. Запътил се е натам , защото отгоре на всичко показа , че може да бъде успешен и на червено , което за специалистите на твърди кортове е трудно. Ще е интересно да го следим в следващите години , но има пълния потенциал да завърши с над 20 титли от шлема. Иначе , по доминантен тенис на твърдо определено не съм гледал. Дори и не се задъха , но и отсреща имаше съперник , който не беше на неговото ниво...ама въобще. Това ме кара да се замисля , ако Федерер сега беше на 30 , дали резултата щеше да е същият? Но определението "най-велик за всички времена" винаги е преувеличено във всеки спорт. Можем да извадим аргументирано мнение и да докажем , че някой е по-добър от останалите с факти и цифри и вярвам , че Новак Джокович се е запътил натам , но му е рано още. Рейтинг: 4 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Дришо
(Гост)
136
отговор
27 януари 2019 | 23:44

Аз имам три големи шлема Шарапова Серена и Никол живи и здрави ще ги докарам до 25 Рейтинг: 13 0

л
(Гост)
135
отговор
27 януари 2019 | 21:47

Гришката какъв беше Рейтинг: 4 0

Обективен
(Гост)
134
отговор
27 януари 2019 | 21:19

Браво, Джокер ! Рейтинг: 17 5

ZZZ
(Гост)
133
отговор
27 януари 2019 | 21:04

А Кауня когаааа? Ааа, да, първо трябва да мине първи кръг... Рейтинг: 9 2

Фен
(Гост)
132
отговор
27 януари 2019 | 20:58

Сърбина наиба целия надут , грандомански и грабителски Запад ! Браво СЪРБИЯ я Браво Жокер ! Дълбок поклон ! Рейтинг: 24 7

Градски
(Гост)
131
отговор
27 януари 2019 | 20:56

Велик ! Най - големия за всички времена е Ноле ! Браво братя сърби ! Вие имате тенисгений , голям дипломат и човек ! Ние имаме тенисгавно Дришо ! Жалка работа ! Рейтинг: 21 13

Асдасдасд
(Гост)
130
отговор
27 януари 2019 | 19:02

Значи, ако сте толкова тъпи колкото го показвате тука нищо чудно, че ни управляват кретени, защото Вие сте по тъпи и от тях. Как може след един турнир да говорите на кой му било сигурно да спечели останалите големи шлемове тази година. Големи малоумници сте ей майко. Федерер никой не може да го стигне, нито Назобения, нито СРЪБСКИЯТ ЧАЛГАР. Рейтинг: 9 28

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

хх
(Гост)
27 януари 2019 | 20:31

Федерер е вече история, стана като Дришельо - бият го разни анонимници Рейтинг: 8 10

Guest
(Гост)
129
отговор
27 януари 2019 | 18:37

България води тежки битки срещу ТУРЦИ и ГРУЗИНЦИ всеки нов играч ще ни е 9т помощ!Регистрирай се и помогни на България да запази териториите си– https://www.erev2.com/bg/register/7188 Рейтинг: 4 10

ВУТЕ
(Гост)
28 януари 2019 | 09:17

Брато , ти не си уред с главата................. Рейтинг: 5 0

ONLINEPARI
(Гост)
128
отговор
27 януари 2019 | 17:46

ПЕ ЧЕЛЕЕТЕ ПО 499$ НА СЕДМИЦА. ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА СЕ РЕ ГИСТРИРАТЕ. БЕЗ ДА ВЛАГАШ СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА 11 ТОП САЙТА. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФО ТУК. -------------------------------------- P A R I N E O B U X - F R E E - B G Рейтинг: 0 3


							
						

Топ 20 в световната ранглиста - мъже

Топ 20 в световната ранглиста - жени

Новото чудо на тениса 08 юни 2019
Американската тийнейджърка Аманда Анисимова накара светът на тениса да я забележи след впечатляващото й представяне на "Ролан Гарос".  17-годишната Анисимова стана първата тенисистка при мъжете и жените, родена ...
Първата ни ракета: Надявам се един ден хората да ... 18 юни 2019
Григор Димитров започва днес своя поход към титлата на турнира "Куинс". Той стартира срещу талантливия канадец Феликс Оже-Алиасим. В навечерието на двубоя най-добрият български тенисист сподели специално за читателите ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.