Тенис

Цветана Пиронкова: Тенисът ми липсва

19 декември 2018 | 16:22
Цветана Пиронкова: Тенисът ми липсва
 • копирано
 • 5
Цветана Пиронкова е голямата ни звезда в женския тенис през новия век, поела щафетата след успехите на сестри Малееви в този спорт. Една от най-чаровните и слънчеви дами в тура стигна полуфинал на „Уимбълдън“ през 2010-а, както и четвъртфинал на „Ролан Гарос“ (2016 г.), спечели титла в WTA и се задържа в топ 50 на елита дълги години.

Днес Цвети не играе, след като стана майка, а хоризонтите пред нея се отвориха и за дейности встрани от корта – модната й марка Pironetic вече е актуална сред младите и активни хора у нас. Но отказала ли се е окончателно от тениса?

Пиронкова говори пред Dir.bg за най-силните си моменти, трудните такива, както и за това какво да очакваме от нея в обозримото бъдеще.

– Гледате ли тенис, остава ли ви време?

- Да, гледам главно турнирите от шлема. Атмосферата на тези надпревари е невероятна и няма как да не ми липсва.

– Особено актуален стана случаят със Серина Уилямс от финала на US Open. Сблъсквала ли сте се със сексизъм или неравностойно отношение в тениса?

– В този конкретен случай не мисля, че ставаше дума за сексизъм или расизъм. Беше интересно да се види как легендарен играч като Серина, губи контрол над емоциите си до такава степен. Обяснявам си го с това, че тя просто не може да губи. Казвала го е неведнъж, а в случая и го демонстрира нагледно. Но може би и това е едно от нещата, които я направиха легенда в този спорт-гладът за победа.
Сексизъм има не само в спорта като цяло. Тенисът обаче е един от спортовете, да не кажа единственият, който се изправи срещу този проблем, като изравни наградните фондове при мъжете и жените. Огромна крачка в борбата със сексизма.

– Какви са впечатленията ви от Серина на корта и извън него?

– Играла съм срещу нея няколко пъти. На корта тя е безкомпромисна, невероятен атлет. Преследва победата на всяка цена. Извън корта не я познавам толкова добре, но с мен винаги е била любезна.

– Връщаме ви към 2010-а, полуфиналът на „Уимбълдън“… това ли е пиковият момент и колко близо бяхте до финала и трофей от Шлема?

– „Уимбълдън“ е специално място за мен и винаги ще остане такова. Това бе първият турнир от Големия шлем на който участвах. Прекрачвайки прага на клуба просто усетих такава радост и еуфория, че си казах, че ще направя всичко по силите си, за да се връщам тук всяка година.

Не винаги съм се чувствала супер комфортно на трева. Отне ми няколко години, за да свикна с нея. Но щом я овладях, просто преминах на ново ниво в играта си.

През 2010-а, отивайки на „Уимбълдън“ нямах никакви очаквания към себе си, просто се радвах да съм там и да играя на любимия си турнир. Мач след мач увереността ми растеше и това се забелязваше. Усещах вниманието върху себе си и изненадата на околните от това, колко категорично побеждавам топ играчи като Марион Бартоли и Винъс Уилямс.

Мисля, че имах реални шансове да достигна до финала. Спомням си, че водих със сет и 2:1 срещу Вера Звонарьова и правих всичко възможно да задържа концентрацията си и да издържа на напрежението. За съжаление, липсата на опит в такива грандиозни мачове си каза думата. Самата мисъл, че мога да играя финал на централния корт на „Уимбълдън“ срещу легенда като Серина Уилиямс си е плашеща.

– Най-ниската точка? Кога ви е идвало да хвърлите всичко и да се откажете?

– Не мога да крия, че е имало такива моменти. Но приемам това за нормално. Не винаги нещата се случват както си ги очаквал, а когато си вложил буквално всичко от себе си в дадена цел, неуспехът е наистина болезнен. В такива моменти просто стискаш зъби и продължаваш да опитваш. Няма невъзнаграден труд, рано или късно нещата си идват на мястото.

– Все повече професионални играчи говорят за самотност, за лишения и честите пътувани в тениса, водещи до депресии. Усещала ли сте го? Имала ли сте такива сривове? Какъв изобщо е животът на професионалния състезател в този спорт?

– Да, този момент в тениса е наистина труден и не всеки може да издържи на подобен ритъм. Турнирите при нас са всяка седмица, в продължение на десет-единадесет месеца, в различни точки на планетата.

Живееш по хотелите, пиеш си кафето на летището, телефонът е най-добрият ти приятел, а празниците и почивките са тема табу. Но когато имаш цел и мечта, това са само обстоятелства. Лека-полека се свиква.

– Разкажете ни за случая в мача с Конта от 2016 г. – каква е истината? Контузена ли бе тя наистина или хитруваше? Яд ли ви е как се развиха нещата тогава?

– Аз съм на мнение, че не беше нито едното, нито другото. Мисля, че тя не постъпи коректно и спортсменски тогава, тъй като след дълъг медицински тайм аут, взе още по-дълъг тайм аут за смяна на екипировката.

Пробив във правилника й позволяваше това, за съжаление. Но стана голяма дискусия след този мач, дали трябва да се позволява на играчите да взимат толкова дълги тайм аути за медицинска помощ, понеже при нея не стана ясно какъв е бил медицинският проблем.
– След вашето евентуално отказване ще останем с една звезда в тениса – Григор Димитров. Често го критикуваме, но оценява ли се реално колко постига в тази конкуренция? Какво ще кажете по темата и имате ли съвет за него?

– Аз не планирам да играя следващия сезон, но не съм се отказала от професионалната си кариера. Не съм готова да правя изявления по темата и не бих искала да бъда притискана да го правя. Когато взема окончателното си решение, разбира се, ще го споделя.

На Григор никога не бих си позволила да давам каквито и да е било съвети. Той е изключителен професионалист и съм сигурна, че всички решения които взима за кариерата си, са добре обмислени и премерени. Той е най-добрият тенисист в историята на българския тенис и постиженията му са наистина невероятни. Номер 3 в света!? Как само звучи това, особено за спорт с такава жестока конкуренция.

Аз вярвам, че той има реалния шанс, както за титла от Големия шлем, така и за първото място в световната ранглиста. Пожелавам му спокойствие и кураж, мисля, че е въпрос на време да се случи.

– Имаме доста млади играчи, които тръгват тепърва по вашия път, следите ли развитието им? Какво трябва да знаят преди голямата крачка?

– Да, макар и да нямам личен контакт с тях, следя новините, около всички български тенисисти. Много е радващо за мен да виждам, че младите ни състезатели уверено гонят целите си и са готови на необходимите жертви и лишения в името на мечтата си. Може би това, което трябва да знаят е, че пътят е дълъг, стръмен, не винаги само нагоре, но пък е много вълнуващ и смислен.

И най-важното от всичко – никога да не спират!

- Как виждате работата в тениса у нас в последните години? Личи, че има голям бум и масовост, а сякаш и повече млади състезатели излизат?

– Много се работи в тази посока и вече има резултати. Наистина най-важното е да има масов и достъпен спорт. В последните години нашата федерация, полага усилия именно в това, да осигури възможност чрез различни програми на повече деца да практикуват този спорт.

– Продължавате ли да сте във връзка с колежките по света от тура? Има ли някоя, която бихте определили като приятел?

– Поддържам връзка главно с Диа Евтимова и Сесил Каратанчева, с тях буквално сме израснали заедно по турнирите. Иначе съм в добри отношения с почти всички момичета от тура.

– Плановете ви в тениса? Знаем, че изградихте кортове в Пловдив, но влече ли ви да сте треньор, да предавате уменията на деца?

– Тенисът е моят начин на живот и аз винаги ще играя и ще се интересувам от него. Да, бих се занимавала и с треньорска дейност, но може би на малко-по късен етап.
– Кой беше любимият ви турнир? И коя бе предпочитаната дестинация, място за игра, но и ваканция, на което обичахте да се връщате?

– Обикновено любимите места са тези на които съм се представяла добре, и които свързвам с положителни емоции. „Уимбълдън“, Сидни, Париж, разбира се това са и прекрасни градове с богата култура и история, където винаги можеш да откриеш нещо ново. Прибавям и всички турнири от Шлема, защото атмосферата там е невероятна, истински празник.

– Имате ли планове в модната ви линия да включите и класическа тенис екипировка? Как ви звучи – две състезателки на финал на „Уимбълдън“ примерно, във ваши екипи?

– Да, в следващата колекция ще има и тенис екип, вариация на този, с който бях на последното си участие на „Уимбълдън“. Марката Pironetic тепърва стартира. Готвим нови и все по-интересни предложения. А за мен е истински комплимент да видя жена, облечена в наш екип. Не е нужно да е на „Уимбълдън“. Нашите дрехи са направени да внесат удобство и стил в ежедневието на активната жена.

– Четете ли спортни автобиографии? Бербатов и Стоичков наскоро издадоха, тази на Агаси в тениса е доста силна книга? Мислите ли в някакъв момент и за ваша такава? Сигурни сме, че имате какво да разкажете…

– Да, чета и са ми много интересни!

И на Андре Агаси и на Рафа Надал книгите бяха много приятно и вълнуващо четиво за мен. Все още не съм прочела тези на Стоичков и Бербатов, но съм сигурна, че са наситени с интересни поучителни разкази за спорта и живота. Все пак това са две от най-ярките звезди в нашия спорт, реализирали се на световната сцена.

За собствена книга не мисля на този етап. Пътят от първи корт на „Новотела“ до победа над Винъс Уилиямс на централния корт на „Уимбълдън“ несъмнено е интересен…

Но за момента споделям историите, свързани с него, само на близките си и на хората тръгнали по него.

Още по темата
 • копирано
 • 5
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 1618

Добави коментар ›› Коментари (5)

Zaq
(Гост)
5
отговор
22 декември 2018 | 20:42

Хубавица! Рейтинг: 4 0

Цеци
(Гост)
4
отговор
21 декември 2018 | 08:05

Цвети пиронкова: П.енисът ми липсва! Ом ном ном Рейтинг: 3 1

Големия
(Гост)
3
отговор
20 декември 2018 | 14:49

Липсва и голям х/й Рейтинг: 5 3

Джони
(Гост)
2
отговор
19 декември 2018 | 21:14

Цвети си е тупалка,откъдето и да я погледнеш Рейтинг: 8 3

tenis fen
(Гост)
1
отговор
19 декември 2018 | 18:28

Александър Лазаров - Мик Лексюр 6-2 7-6........ Рейтинг: 7 3


							
						

Топ 20 в световната ранглиста - мъже

Топ 20 в световната ранглиста - жени

Новото поколение е тук, но още му е рано за ... 26 януари 2019
От години се говори кога в мъжкия тенис ще има смяна на поколенията. Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович, заедно с Анди Мъри, дълги години властваха и продължават да го правят. Въпреки успехите на младите ...
Да избереш Ямбол пред Калифорния за своя тенис ... 04 април 2019
След няколко години работа в Съединените щати Таня Лахтева се върна в родния Ямбол, където създава своя тенис школа и ще се опита да приложи опита от зад Океана на местно ниво. Тя от малка играе тенис професионално. ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.