Зимни спортове

Цеко Минев: Никога не съм си представял, че България ще има носител на Голям кристален глобус!

16 декември 2018 | 14:07 - Обновена
 • копирано
 • 5

Цеко Минев, президент на родната федерация по ски, даде интервю за предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Официално новият зимен сезон бе открит в Банско, където и този сезон ще дойдат най-големите звезди в ските. Там между 22 и 24 февруари 2019 година ще се проведе Световна купа за мъже. Банско вече си извоюва статута на отличен домакин с организацията на пет старта за СК в алпийските ски и два в сноуборда. А през 2021 г. най-добрият ни зимен курорт предстои да посрещне и световно юношеско първенство по ски.

- Г-н Минев, какво означава Банско да е пет години домакин на Световна купа по ски и два пъти на СК по сноуборд?

- Банско се превърна в константна величина в света на ските и на сноуборда, на зимните спортове като цяло. Мисля, че чрез този курорт буквално върнахме България на картата на световните ски. Вече много малко хора не знаят къде е Банско, да не кажа, че такива няма. В България Банско е синоним на зимен курорт и то от най-висока класа.

- Традиционно за откриването на сезона в Банско идват световни звезди в ските. Какво коства на вас да ги доведете? Лесно ли се съгласяват?

- Цялото нещо се случва по няколко причини. Първата е, че Марк Жирардели като име от най-голяма световна величина, един от изключителните скиори на нашето съвремие, е не само рекламно лице, а и посланик на Банско 15 години. Мисля, че той си върши работата перфектно и много по-добре от всички нас, защото няма нужда да убеждава много дълго който и да било. Просто Жирардели е такова име, че никой не може да му откаже да дойде. Всички, които идват, са със супер впечатления от нашата планина и въобще от условията, които предлага България и Банско за практикуване на зимни спортове. Мисля, че наистина това е най-голямата възможна реклама, която нашата държава може да получи.

 

 

- Марк Жирардели се чувства като у дома в Банско, видял е какво ли не навсякъде. Какво казва той за курорта? Какви са неговите съвети?

- Експертизата и знанията му на тема ски, курорти и писти, никой не може да подложи на съмнение. Помощта му през годините е наистина неоценима. Без неговата подкрепа и помощ нямаше как да се случи пистите да отговарят на световните стандарти и на Световната купа. Точно заради това успяхме да пробием в кръговете на СК и да станем домакини, благодарение на това, че експерти като него взеха дейно участие по дизайна на пистите. Това беше едно от ключовите неща. След това световната федерация по ски с техните експерти също си дадоха мнението. По този начин нещата се получиха. Писти за спускане и за Супер Джи са едно от най-трудните неща. Общо взето слалом и гигантски слалом почти всеки хубав курорт може да направи, но за състезания в скоростните дисциплини наистина трябва да имаш много специални писти, които да отговарят на много технически условия и на много природни дадености. Иначе няма как да стане.

- Очевидно оценката на ФИС е висока – какво казват те, какви са отзивите?

- Отзивите генерално след всяко състезание са много позитивни и много насърчаващи да продължаваме в същия дух. Може би точно заради това успяхме след едно прекъсване трайно отново да влезем в календара на СК. Мисля, че ще се получи много добре. Този сезон имаме мъже, а през 2019/20 жени, след което отново мъже. Комисията на ФИС отново потвърди и това е почти 100% окончателно, че веднага след СК за мъже през 2021 г. цялото световно първенство за юноши и девойки ще е тук. Събитие от такъв мащаб наистина не се е случвало никога в България. Даже не сме си мислили, че ще бъдем удостоени с такава чест.

 

- За хората, които обичат зимните спортове, Банско е една сбъдната мечта. Какво костваше това на Българската федерация по ски, на хората, които от началото работят по този проект?

- Любителското каране на ски е неразривно свързано със състезанията в алпийските ски, в сноуборда, в ски бягането и дори ски скоковете, където няма чак толкова много любители, но са много популярни. Зимният туризъм и зимните спортове са неразривно свързани и вървят ръка за ръка. Когато в даден курорт имаш състезания от най-висок ранг като световни купи и световни първенства, включително и зимни олимпийски игри, нещата в курорта са наистина на много високо ниво. Цялата инфраструктура на курорта трябва да е на такова ниво, че да отговаря на всички стандарти на световната федерация по ски, защото иначе нямаш никакъв шанс дори да кандидатстваш, ако първо не отговаряш на тези условия. След това разбира се идват много, много детайли. Т.нар. чек листове, които експертите и инспекторите от ФИС идват да проверяват, независимо че си одобрен, са 48 страници. Направете си сметка – от кухнята на ресторанта в хотела, в който са настанени спортистите и треньорският екип до последното болтче за обезопасяване. Всичко се проверява по пет пъти, няма друг начин. Спортовете са много хубави, но и същевременно много опасни. Летвата е вдигната на много високо ниво, на страхотен стандарт. Искат навсякъде по света да е едно и също. Иначе няма шанс.

 

- Феновете на зимните спортове с носталгия си спомняме успехите на Петър Попангелов – кога ще видим негов наследник?

- Мисля, че вече отиваме натам. Случи ни се точно след ерата на Петър Попангелов, Алберт Попов влезе в топ 30 с 20-о място на кръг от Световна купа. Първи точки на слалом за него. Мисля, че това е едно историческо постижение! И самият Пепи каза, че наистина това вече е нещо, което показва, че се работи по супер правилен начин във федерацията. И не само Алберт, а и Камен Златков, и Йоан Тодоров. Вече имаме трима състезатели, които вървят напред и се конкурират един друг, но същевременно точно заради това се получават тези успехи. Камен направи много хубаво класиране в Европейската купа, след това на Азиатската купа победи в единия слалом и взе много хубави точки. Мисля, че това е пътят за алпийците, за да може наистина да имаме трайно присъствие в топ 30 на света. В алпийските ски топ 30 е лигата, в която всички се стремят да бъдат и която отваря други врати. Относно другите спортове, мисля, че това което прави Влади Зографски тази година е също уникално, защото се връща там, където му е мястото. Той е бивш световен юношески шампион, има няколко много призови класирания в десетката на СК. Сега отново се върна след изстрадан период от няколко години. Влезе в шестицата на кръг от СК, има няколко 15-и места. Това е пътят, по който трябва да върви. Дай Боже, да са живи и здрави, очаквам и от Радо Янков, и от Сани Жекова същите неща. Те са доказали се хора и се надявам, че упоритостта и трудът, който полагат всекидневно в подготовката, ще ги държи на това високо ниво, на което са.

Ски туризмът създава поминък на населението

- В алпийските ски виждаме младо поколение, Радо и Сани са доказани в сноуборда - има ли след тях други талантливи деца?

- Има. Направихме много интересна програма след големия успех на Радо Янков, печелейки голямата Световна купа в сноуборда. Преди две години направихме, заедно с министерството на спорта, една програма за млади треньори по сноуборд. Във всички центрове в България министерството подпомага клубовете. По този начин вдигнахме много интереса и страшно много деца започнаха да се записват. Мисля, че израства бъдещо добро поколение точно благодарение на това. Техните кумира са пред тях и виждат, че наистина имат страхотни успехи. Искат да са като тях.

- БФ по ски ежегодно организира инициативата „Научи се да караш ски“ – какъв е ефектът сред децата?

- Наистина това е едно от нещата, с което се гордеем най-много и ни е най-близко до сърцето. Успяхме с много съвместни усилия с министерството на спорта, министерството на образованието и регионалния инспекторат, с всички курорти в България, дори и малки такива, да направим така, че деца от първи до четвърти клас да бъдат една седмица в планината, където инструктори изцяло безплатно за тях да ги учат на някой от белите спортове. Смея да кажа, че над 40 хиляди деца са минали досега в тези 10 години. Тази програма продължава и може би е една от най-успешните и е еталон за почти всички спортове. Най-хубавото е да върнем децата към спорта, да заобичат планината и да са сред нея. Това е здраве преди всичко. Това, което получаваме като обратна връзка и от родители, и от училища е, че са изключително доволни и питат за следващата година. Смея да кажа, че половината от тези деца остават трайно в ските. Това е нашето усещане и смятаме, че сме на прав път и сме направили нещо много добро.

 

- Като президент на БФ по ски коя е най-трудната задача, пред която се изправяте?

- Най-трудната задача е да успеем да осигурим финансирането на федерацията. Да, разбира се, министерството на спорта, както на всички олимпийски спортове и ключови федерации, осигурява бюджет и финансиране, но специално в нашите спортове той е много недостатъчен. Без нашите основни спонсори просто няма как да се получи. Този бюджет е едва около 50% от необходимите средства на федерацията, за да може да се развива успешно. Знаете, че в „белите спортове“ само екипировката струва неимоверно много пари. Всички лагери през лятото се провеждат на глетчери в чужбина. Няма как, но това е много скъпо удоволствие. За да имаш един тренировъчен ден, да си запазиш трасе на глетчер, струва доста пари. Придвижването е с много автомобили, самолети. Въобще разходът е страхотен. За да успеем да се справим, няма как да стане без нашите спонсори и министерството. Колкото и икономично да успяваме да караме, виждаме, че трябват още и още средства, ако искаме да сме на световно ниво. Не искам да ви казвам какви са бюджетите на големите алпийски федерации. Ние сме друга държава, но се стремим да сме равни на всички в Европа или поне да сме едни от тях. Аз не искам да се сравняваме по бюджет с една Австрия, където това е спорт номер 1. Но нищо не пречи да се сравняваме със Словения или Хърватия, които имат около четири-пет пъти по-големи бюджети от нашите. Просто струва скъпо, за да има имаш състезатели в топ 30, но пък хората харесват страшно много тези спортове.  Много са масови и увличат, носят адреналин, много гледаеми и рейтингови са. Една СК по света се гледа от 100-200 милиона зрителска аудитория. Така ще е и в Банско, особено СК за мъже, което е черешката на тортата.

- Някога съжалявали ли сте, че сте заели този пост? Със сигурност не е лесно…

- В началото ми беше изключително трудно. Трябва да ти идва от сърцето да го правиш. На мен ските са ми хоби, от малък съм на ски. Все си мисля, че това, което мога да дам, да помогна и да направим тази организация, която трябва да се случи, за да има България големи успехи, мисля, че сме го направили. Никога не съм си представял, че България ще има носител на Голям кристален глобус. Никога! Честно го казвам! Това, което направихме с Радо, е нещо изключително за малка България! Всички ни поздравиха, целият свят. Всички разбраха за България. Изключителна гордост!

 

- Наближават коледните празници, време е да си пожелаем хубави неща. Как виждате развитието на българския ски спорт?

- Мисля, че сме на прав път. С много упоритост и търпение това, което започнахме да изграждаме, вече дава резултати. Единствено искам да пожелая на всички спортисти, деятели, треньори, семействата им да са живи и здрави, да нямат контузии и да са целеустремени. Това са едни от най-красивите и обичани спортове. От все сърце им желая хубави коледни празници и да са живи и здрави!


Още по темата
 • копирано
 • 5
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 1537

Добави коментар ›› Коментари (5)

Ивайло Минев
(Гост)
5
отговор
27 февруари 2019 | 15:27

Изкарайте пари от интернет – бързо и лесно. Ако имате нужда от финанси, за да не сте фалит в края на месеца, не се залъгвайте с бързи кредити. Вече можете без проблеми да спечелите пари без да полагате усилия и време. Регистрийте се, вижте мнения на клиенти, последните новини от платформата и почнете да печелите пари ОЩЕ СЕГА: http://cashsurfingnetwork.com/.php?reff=ivailodminev Рейтинг: 1 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Bravo
(Гост)
4
отговор
29 декември 2018 | 19:16

Някой ще каже ли ЗАШО и КАК спасиха неговата банка , а КТБ я убиха ? Какво му е струвало и на кого се е ОТПЛАТИЛ ? Много неясноти и политически паравани ! Рейтинг: 0 0

Ели
(Гост)
3
отговор
17 декември 2018 | 13:54

Хубаво е да вървим напред и нагоре, а събития като тези, които се провеждат в Банско показват, че посоката е правилна. Адмирирам усилията на ски федерацията, така трябва да са всички, за да се надяваме спортът ни отново да се върне на челните места Рейтинг: 0 1

Живко
(Гост)
2
отговор
17 декември 2018 | 13:26

Много положителна работа се е свършила в последно време за ски спортовете у нас и Цеко Минев е в основата Рейтинг: 1 1

YPA !
(Гост)
1
отговор
16 декември 2018 | 16:20

А за банката предполагал ли е , 4е НЯКОЙ ще я спаси от фалит , за разлика от КТБ ? Рейтинг: 1 1


							
						

НХЛ

Грациозна доминация 11 януари 2019
Спортната 2018 година бе достатъчно богата на големи събития, красиви истории и героични постижения, но една русокоса млада дама засенчи почти всички с фантастичните си изяви и резултати. Една от най-впечатляващите ...
Владимир Илиев: Всеки един спортист мечтае за ... 19 май 2019
Световният вицешампион в биатлона Владимир Илиев гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Той спечели сребърния медал в престижната дисциплина 20 км индивидуално на първенството на планетата в ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.