Баскетбол

Георги Глушков: 2018-а беше година на транзиция за българския баскетбол

11 декември 2018 | 16:15
Георги Глушков: 2018-а беше година на транзиция за българския баскетбол
 • копирано
 • 0

В края на 2018 година президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков спази традицията и се съгласи да сподели своята равносметка, оценка и анализ за изминалата календарна година в баскетбола у нас. В интервюто си за официалния сайт на централата членът на борда на ФИБА обърна внимание на случилото се с националните отбори, за изискванията към Треньорската комисия и предстоящите проекти и събития. Спомни си с усмивка и вълнение победите на мъжкия национален отбор, но не подмина и проблемите у дома.

"2018-а бе година на транзиция. Имаше доста силни прояви на всички нива на националните отбори. Много усилия бяха хвърлени за подкрепата на всички национални отбори, а те тази година са доста. Като казвам доста имам предвид, че освен традиционните мъжки и женски национални отбори, 20-годишни мъже, 20-годишни жени, 18-, 16-, имахме 15-годишни юноши и девойки, 14-годишни събирания с участия. Имахме две международни участия на отбора ни баскетбол на колички. Програмата беше много богата, поизпълнена със събития", каза Глушков.

"Националният отбор за мъже вече доиграва финалната фаза на световните квалификациим но до декември, имахме шанс да продължим напред. Тимът започна колебливо тази кампания, направихме няколко загуби, които се оказаха решаващи за финалната фаза в момента. После играхме и по-добре, спечелихме срещу Франция, играхме много силно срещу Русия, спечелихме срещу Босна и Херцеговина, за да стигнем до злощастния мач с Франция като гост. Тази година Франция бе без участието на всички онези, играещи в Евролигата и в НБА, което може да омаловажи малко нашата победа. Но тя не е маловажна, защото с нея показахме, че можем да бием и силен отбор като този на Франция, който впоследствие видяхме, че е наистина силен.

При гостуването си там успяхме за 30 минути да се борим и видяхме, че все още има много съществена разлика. Аз съм доволен от националния отбор в периода на квалификацията - и първоначалната, и предварителната. Малшанс, загубихме 3 мача с много малка разлика. Една стрелба ни делеше от победата тук срещу Финландия, после и в Чехия. Ако бяхме взели поне 2 от тези 3 мача, които изгубихме, нещата щяха да бъдат на съвсем друго ниво и като самочувствие. Ясно е, че имаме някои проблеми. Подкошието ни е много под нивото на другите звена в отбора. Но смятам, че треньорът знае това и ще вземе мерки", каза Глушков по адрес на мъжкия национален отбор.
Що се отнася до женския национален отбор, Глушков не бе толкова доволен от представянето.

"През 93-а година имахме 3-4 състезателки от НБА и пак не се класирахме за европейски първенства. В момента нямаме състезателки, които играят във водещи първенства в чужбина. Имаме едно момиче, което играе в Америка с надежда догодина да може да се ползва за националния отбор. Но в общи линии смятам, че доста сериозна работа трябва да има. Защото треньорът на националният отбор е селекционер - той селектира добрите състезателки, с които разполагаме, и прави отбор. А ние не разполагаме с такава селекция, че да се класираме вече много години. Изредихме различни треньори, чужденци, българи.

Надяваме се следващите години да произведем гард, център. А ако не можем - да си намерим такъв, който да може да ни разреши голяма част от проблемите, които имаме в подкошието. Защото центърът в женския баскетбол, и то от класа, е много важен. И в мъжката част е важен, оказа се, въпреки че там е по-незначим този проблем. Квалификацията за Европейско първенство при жените мина безпроблемно, освен че загубихме. Последната среща с Украйна я харесах доста, защото за пръв път видяхме, че отборът има характер. И въпреки че отборът на Украйна е силен, показахме хъс и играхме докрай. Затова се радвам, че показваме характер, защото ако нямаме характер, нещата стават много тежки.

В първенството сме отделили място на българските състезателки да се развиват, нашето първенство да се развие. Останахме с два професионални отбора, което значи, че два отбора могат да развиват на високо ниво български състезателки. Аз съм благодарен на тези два клуба и се надявам да има и трети, и четвърти. Защото колкото повече отбори има на високо ниво, толкова повече бихме могли да се надяваме, че състезателките ще се развиват.

В момента тези два клуба допълват нивото си, като участват в Адриатическата лига, а Берое Стара Загора играе също и във ФИБА турнира, има и две победи. Преди да започне този турнир никой не очакваше, че ще бият. Ще кажете, че има чужденки - навсякъде има. Те не се борят само с отбори без чужденки. В турския отбор, с който играха, имаше 7-8 чужденки. Ако в България има 10 клуба, които гарантират участие и създаване на женски отбори с по 3-4 чужденки, аз ще съм първият, който ще каже "да".

Но при положение, че оставаме с малко отбори, които могат да предложат професионализъм на състезателките, националният отбор ще стане аматьорски. Ако някой утре ми гарантира, че ще има 7-8 клуба, които осигурят професионализъм на българските състезателки, аз съм "за". Но три отбора да играят с чужденки - така ние не можем да направим национален отбор от професионалистки. Не виждам защо трябва да има чужденки с три отбора. Трябва да се опитаме да направим млади състезателки. Радвам се, че в Стара Загора има втори отбор, оформя се и в Пловдив. Надявам се да намерят сили да развият този женски баскетбол, защото наистина сме назад в сравнение с мъжката част", коментира президентът на федерацията.

"Новата треньорска комисия има представители на доста опитни треньори. Понеже повечето ни треньори са по-млади, с по-малко опит, аз се надявам по-опитните да обхванат програмата за националните селекции, да могат да я координират, да има дискусии между млади и стари. Аз съм сигурен, че младите могат да научат нещо от по-опитните си колеги. Защото все още нямаме млад треньор, който да работи в чужбина и да е стигнал някакво ниво. Все още всеки се води от нашето ниво тук. От тази комисия очаквам доста неща да се случат, особено в методичен план", каза още Глушков.

"За съжаление в мъжкото първенство не можахме да минем безпроблемно, имаше доста отворени писма, доста пресконференции, поискани оставки и то в едно първенство, в което служителите на федерацията, включително аз, нямаме активна роля. НБЛ от доста години е самостоятелна, независима комисия, която си подготвя нормативни документи, взима решения и ги предлага на УС за утвърждаване. Така че в тази връзка в последните години нямаме от административна гледна точка разминавания с тях - каквото ни предложат, това им утвърждаваме. Защото те са сбор от тези клубове, които са лицето на България и ние искаме най-доброто и по тяхно решение, тяхна препоръка и желание, взимаме и утвърждаваме решенията им на УС. Естествено, имаше 1-2 техни предложения, които не одобрихме, но те бяха финансови искания. Но въпреки това имаше напрежение, писма.

В средата на годината проблем бяха съдиите. Който бие - съдиите са добри, който загуби - лоши са. Но всъщност става дума за едни и същи съдии. В края на миналия сезон лигата изпадна в неплатежоспособност и се наложи моята интервенция спрямо съдийската комисия. Помолих ги да не пишат отворени писма, защото с отворени писма въпросите не се решават. Пък и вредим на имиджа на баскетбола. Последният месец, а и преди това, свиреха без да им бъде заплащан трудът. Но и този проблем успяхме да решим. Но финалите пак не завършиха мирно. Често се стига до такива неща.

И въпреки че аз не отговарям за това, пак ми беше потърсена отговорност. Въпреки че за сезон 2017/2018 имаше назначен професионален генерален мениджър със заплата, който трябваше да се грижи за лигата и да решава тези проблеми в движение. Интересно е, че преди последното заседание на УС получихме писмо от президента на Рилски спортист г-н Петър Георгиев, в което едно от исканията му бе да дам мнението си относно решението на ОС на НБЛ да освободи генералния мениджър. Няма как да изкажа мнението си по този въпрос. Преди година и половина, когато избираха и назначиха генерален мениджър никой не ме попита за мнението ми. Защо сега търсят такова?", каза още Глушков.

"Вече доста говорихме какво е минало и ми се иска да погледна към бъдещето. Мисля, че ни предстои нова тежка година, натоварена определено. Говорим за подрастващите, за усилията, които трябва да положим, за да финансираме всички тези мероприятия и инициативи, които трябва да се случат с 12-, 13-, 14-, 16-, 18-, 20-годишни момичета и момчета.

Мъжкият и женският национални отбори имат фиксирана програма и там е ясно какво предстои. Мъжкият отбор ще приключи през февруари тази квалификация, която смятам, че беше много позитивна за нас, защото ни даде възможност да се срещнем с много силни отбори, да премерим сили. Наред с всичко това през 2019 г. ще трябва да отбележим 100-ната годишнина от появата на организирания баскетбол в България. Това е много сериозна годишнина. Трябва да подготвим документ, с който да определим как ще бъде отбелязана 100-годишнината. Има много идеи. 90-годишнината беше отпразнувана в София с прием с много гости, почетоха ни много хора от ФИБА.

Това е едно от нещата, които могат да се случат. Но аз смятам, че ще бъде недостатъчно. 100-годишнината е голямо събитие за нас. В България има много центрове, които развиват баскетбола още от началото му в нашите земи. Така че смятам, че трябва да организирам събития в тези градове със съдействието на местните клубове и общини. Искам през 2019 година да прехвърлим страниците отзад напред, да си спомним. Трябва да отбележим и почетем най-добрите. Няма да прекъснем традицията и ще направим анкети за най-добрите състезатели през десетилетието. Може би трябва да направим нещо като 100-годишник, който да събере паметни моменти. Но по-конкретни идеи и решения ще има през януари", завърши Глушков.


Още по темата
 • копирано
 • 0
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 520

КоментирайНяма коментари.							
						

Испания - Лига АСВ

Прокудената легенда 07 септември 2018
“Щеше да ми бъде по-приятно да се сбогувам по друг начин. Решението е ясно. Просто ме уведомиха, че трябва да направя следващата крачка и да продължа на ново поприще извън терена. Аз съм убеден, че можех да играя ...
Георги Глушков: Чужденците затварят пътеката на ... 01 март 2019
Президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков остана доволен от представянето на мъжкия национален отбор в световните квалификации. Ето и мнението на единствения българин, играл в НБА, за изминалите ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.