Снукър

Вече и цифрите го знаят - Рони О'Съливан е най-великият!

10 декември 2018 | 00:05 - Обновена
Вече и цифрите го знаят - Рони О'Съливан е най-великият!
Суперзвездата на световния снукър Рони О'Съливан вече е най-титулуваният майстор на щеката в историята по отношение на турнирите от "Тройната корона" - 19-а купа за него, изпреварвайки по този показател легендарните Стив Дейвис и Стивън Хендри. Ракетата победи с 10:6 Марк Алън на финала на Шампионата на Обединеното кралство и за първи път в кариерата си защити трофея от престижното събитие в Йорк.
Той направи само един сенчъри брейк, за да увеличи сметката си на 986 в знаменития професионален път, като във вечерната сесия пък реализира само две серии над 50, но те бяха достатъчни за успеха му. Той се поздрави и с чека за 170 000 паунда, като след края засипа със суперлативи съперника си, който в действителност направи битката далеч по-интересна и оспорвана, отколкото може би подсказва резултатът.
Рони е първият човек в историята със седем титли в Шампионата на Обединеното кралство, като вече има и общо 34 ранкинг трофея, скъсявайки дистанцията до Хендри (36). Купата от Йорк пък е трета само за тази кампания за 43-годишния гений край зеленото сукно, който преди това триумфира в Шанхай Мастърс и "Шампион на шампионите". Изумителното е, че той участва само в пет турнира досега през сезона, но с похода си в Йорк прескочи границата от 500 000 спечелени паунда от наградни фондове.
Ако тези факти не са достатъчни, то още по-невероятно е, че именно в Шампионата на Обединеното кралство е първият изобщо ранкинг триумф на О'Съливан, и то преди цели 25 години!
За Алън, който наистина заслужава единствено поздравления за изминатия път в Йорк - несравнимо по-тежък до финала от този на Ракетата - това е второ поражение на финала след това от Джъд Тръмп през 2011 година. Той остава с 4 ранкинг титли на сметката си и 1 от "Мастърс"-а през януари.
Първият фрейм бе изпълнен с куп нетипични пропуски и от двамата, като в крайна сметка Пистолета успя да го добави на сметката си, въпреки че никой към този момент не можеше да се чувства отпуснат или спокоен в играта си. Ракетата веднага отговори на предизвикателството със сенчъри брейк номер 986 в кариерата си на стойност 101 точки. Алън си върна аванса чрез серия от 74, преди Рони с поредица от 85 изравни на 2:2 на интервала. След него О'Съливан спечели всичките изиграни партии с брейкове от 54, 66, 57 и 65, а Алън определено трябваше да повиши нивото на дългите си удари и да опита да бъде по-конкурентен в сейфти размените.
В първия фрейм за вечерта при седем останали червени резултатът бе едва 25:23 в полза на Пистолета, след като и двамата направиха по един неуспешен опит за сериозна визита. Кратка тактическа битка бе спечелена от Ракетата, след като Алън направи непремерен риск и заложи червена на горния ляв джоб, разхождайки я по целия долен къс борд. Рони обаче пропусна фрейм-бола си - предпоследната черна, която трябваше да подреже сериозно за долния ляв джоб, но пък Алън моментално направи нова грешка и пак остави налична червена за вкарване. Този път О'Съливан го реализира изключително с помощтна на хикса и това му бе достатъчно за преднина от 7:2.
Северноирландецът започна целеустремено следващата партия с чудесна дълга червена, от която подхвана брейк от 56 точки чрез комбинации с черна. Той обаче не можа да направи необходимия вторичен разбиващ удар, за да си открие още прицелни топки и трябваше да търси защитен ход. О'Съливан обаче бързо го постави в снукър зад жълтата, от който той излезе от втория опит и имаше късмет, че не прати кюбола в "зеления" джоб. Рони не се възползва да потърси развиване на останалата малка група червени и Алън направи поредица от 37, за да намали на 7:3 и да се погрижи поне да има интервал в сесията.
Алън взе грешно решение за началото на следващия фрейм, от което се възползва О'Съливан, но само за да прибави 30 точки ва ктива си, преди двамата да започнат кратотрайни визити с размяна на по един удар. Червените не бяха особено благоприятно разпръснати и се бяха концентрирали в горната дясна четвъртина. Пистолета заслужи огромни аплодисменти с реализиране на двоен плант с дълъг удар - той удари две червени, преди третата, която му бе прицелна, да влезе в горния десен джоб. Оттам той уверено подхвана резултатна визита и сравнително бързо натрупа нужните му точки, за да намали още повече изоставането си на 7:4.
Гения от Чигуел направи един от ударите на турнира за откриване на сметката си в 12-ата партия - брилянтна червена за среден джоб под неудобен ъгъл, висока скорост, а и перфектно пласиране за черна. Това не бе единственият забележителен удар към среден джоб във визитата му, като при 46 в актива си той трябваше вече да мисли за вторичен разбиващ удар. Както често се случва обаче, той нито се пласира за следваща червена, нито пък изобщо реализира черната от оригиналната й позиция. Успокояващо за него бе, че Алън нямаше нито един възможен вариант, освен сейфти по все още плътната група от осем червени. Последва дълго приключение с тактическо надлъгване между двамата, преди първи да трепне северноирландецът и О'Съливан с охота да направи разчистване до жълта, за да се прибере на 15-минутна почивка с ключово предимство от 8:4.
За разлика от първата сесия, в тази сейфти играта на Ракетата не бе на особено високо ниво и след почивката той даде три добри шанса на Пистолета да подхване брейк. От третия опит Алън се възползва най-осезаемо да направи брейк от 45 и да поведе с 59-0, но пък на свой ред три пъти излезе от позиция и поради тази причина не можа да реализира халф-сенчъри. О'Съливан го постави в снукър зад кафява и шампионът от "Мастърс" 2018 се измъкна от втория опит, като двамата се "дуелираха" по последните пет червени. За втори пореден път пък Гения от Чигуел реализира страхотна дълга червена и избра да постави снукър зад кафява, но и Алън бе на нужното ниво с моментално излизане през два борда. Все пак Рони получи шанс да поразчисти масата и да си извоюва позиция за осъществяване на "кражба" на фрейма. Черната бе решителна и О'Съливан я прати в джоба, правейки и първия си халф-сенчъри брейк от 54 във вечерната сесия за 9:4.
Гения от Чигуел направи най-слабия си дълъг удар в двубоя и вместо да се постави в изгодно положение край топките, единствено разбърка червените и ги заложи на тепсия за съперника. Алън имаше отлична възможност да търси максимум, но спря със 72 на сметката си при 9 комбинации червена-черна, а имаше и допълнително 4 точки от фаул на О'Съливан, който бе вкарал кюбола в началото на партията. Рони излезе в търсене на снукъри, но не можа да подхване печеливша визита и скоро резултатът стана 9:5, макар и без максимален брейк, но с още един халф-сенчъри от 68.
Поредната брилянтна дълга червена изведе Ракетата на полпозишън за спечелване на 13-ия фрейм, но още с третия си удар нямаше късмет да стигне до позиция за комбинация. Червените бяха разпръснати, но не идеално, защото розовата не бе на своето място. О'Съливан опита да играе сейфти и да премести през два борда кюбола до жълтата, но направи фаул, а пък кик попречи на Алън да реализира кафявата по горния ляв джоб. Реално 4-точковата топка блокираше въпросния джоб и попадение трябваше да се търси по някой от другите, нищо че именно той бе най-удобен за целта. Тактическият дуел бе загубен от Пистолета, който изненадващо остави налична червена за свободния горен десен джоб и Ракетата с поредния си успешен дълъг удар подхвана ново резултатно посещение на масата. За кой ли път вечерта обаче Гения от Чигуел остана без чиста позиция и не можа да се справи с труден компенсиращ удар към десния среден. Алън получи неочаквана възможност да направи поредния си халф-сенчъри брейк, но той спря внезапно на 59, като северноирландецът имаше предимство от 54 точки. О'Съливан обаче направи немислимото и докосна пречеща топка, а имаше достатъчно място за прицелната да влезе в джоба. Пистолета усети, че е оцелял и не се поколеба да вземе и този завързан фрейм и да намали доста повече резултата на 6:9.
Поредна отлична червена на Рони вдъхнови добра поредица от комбинации червена-черна, като за отрицателно време той вече бе направил пет такива, а все още нямаше нужда да мисли за вторично разбиване. Ракетата разполагаше с поне две отделени червени, когато премести майсторски кюбола към синята, за да покаже, че няма да търси задължително максимум, а спечелване на шампионския фрейм. Кенън-шотът му се получи идеално в момента, в който реализира едва втория си за вечерта халф-сенчъри брейк. Фрейм-болът бе реализиран комфортно и можеше евентуално да се мисли за 987-ма стотица, но тя не стана факт. Въпреки всичко - заслужени аплодисменти и поздравления между двамата майстори на щеката и поредна купа за Рони!

Още по темата
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 15719

Добави коментар ›› Коментари (20)

tp
(Гост)
20
отговор
11 декември 2018 | 23:39

хендри беше 8 г номер 1 5 пъти подред световното и тези успехи ги постигна за по малко от 20 години а рони за 25 Рейтинг: 3 6

barcelona
(Гост)
19
отговор
11 декември 2018 | 17:12

Велик! Рейтинг: 8 1

kkk
(Гост)
18
отговор
11 декември 2018 | 08:39

Цифрите го показват, не го знаят.. Рейтинг: 5 1

Yudzhi
(Гост)
17
отговор
10 декември 2018 | 23:10

Kralya. Рейтинг: 8 1

НЖЖ
(Гост)
16
отговор
10 декември 2018 | 19:26

Следя играта на Рони от много години. Според мен няма по-голям магнит за публиката от него. Това, което ми харесва е, че направи много, за да промени играта си и отношението си към мачовете. Спокоен, уверен и безмилостен! Няма нищо общо с играча от преди 5 години! Харесва ми дори как си забави играта и се бори за всеки фрейм, а преди не беше така. Няма спор, че е най-великия! Рейтинг: 30 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

...
(Гост)
15
отговор
10 декември 2018 | 12:17

Хендри може да ходи да се скрие Рейтинг: 22 4

Анатоли
(Гост)
14
отговор
10 декември 2018 | 11:11

еми...какво да кажем,не играч а игрище! Рейтинг: 19 1

Хф
(Гост)
13
отговор
10 декември 2018 | 11:07

Бих използвал мотото на мерцедес, в случрят Рони и всички останали! Рейтинг: 26 1

..
(Гост)
12
отговор
10 декември 2018 | 10:05

Числата. А не цифрите. Рейтинг: 11 1

Рони
(Гост)
11
отговор
10 декември 2018 | 08:24

Най великия за всички времена но рекорда от 7 световни титли трябва да бъде подобрен тогава спорове няма да има. Рейтинг: 26 5

хм
(Гост)
10
отговор
10 декември 2018 | 08:21

ще го видим на Световното, че нещо последните години е пътник рано рано Рейтинг: 3 40

aaa
(Гост)
9
отговор
10 декември 2018 | 07:55

he's the rocket ,he's Ronnie O'Sulivannn Рейтинг: 26 1

10 декември 2018 | 07:27

Огромен фен съм на този огромен снукър гений от Чигуел,но относно въпросът за "най-великият снукър играч за всички времена" млади и стари спорят все по-ожесточено.Някои смятат Алекс Хигинс,а други пък натъртват,как "сукното по това време не било забързано" и посочват Стивън Хендри.За мен човекът допринесал най-много за популяризирането на този спорт си остава Рони О'Съливан ! Казват,че легендарното разчистване на Урагана срещу Джими Уайт е най-великото в историята...Ами,не мисля така ! Вижте "измъкването" на Рони срещу Стюърд Бингъм на полуфиналите на Мастърс през 2016-та,аз подобно нещо не съм виждал никога ! Относно формата на Ракетата,смятам,че ще има сили да се "хвърли" и за Скотиш Оупън утре.Намира се в чудовищна форма последните две години ! 1000 сенчъри брейка са все по-близо ! И скорошното изпреварване на Стивън Хендри за спечелени ранкинг турнири ! Рейтинг: 53 3

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Clown
(Гост)
10 декември 2018 | 08:38

А Ц*ка умре але але Рейтинг: 10 25

ko3a
фен на: Ювентус
10 декември 2018 | 09:12

Г*ведо,защо на мачовете на Уефски сте две таксита хора ?! Рейтинг: 22 12

Антонио Ресио
(Гост)
10 декември 2018 | 10:36

5 турнира - 3 титли и още един финал който загуби на косъм от Тръмп Рейтинг: 20 3

Clown
(Гост)
10 декември 2018 | 12:37

She iznasila jena ti kopelence Рейтинг: 2 5

ko3a
фен на: Ювентус
10 декември 2018 | 12:56

АХАХАХА...Май засегнах болна тема ! Трябва да накарате Спас Русев да направи "вход свободен" на Герена,барем м*нгалите от квартала да ви идват на мачовете.Ссссиганите все пак са ви мнозинство в Сектор Б ! Стадиона направо ще се пръска по шевовете ! :Д Рейтинг: 11 4

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

do ko3a
(Гост)
7
отговор
10 декември 2018 | 06:12

джордан е най-великия, паляк малък Рейтинг: 7 10

do ko3a
(Гост)
6
отговор
10 декември 2018 | 06:11

ей паляк Рейтинг: 8 7


							
						

›› Видео

Турнир

 • Next Maches
 • Last Matches
Да спечелиш седем фрейма прави ли те шампион като ... 06 февруари 2018
Най-противоречивият и дискутиран ранкинг турнир по снукър започва в Уотфорд - Shoot Out, който за втори пореден път ще бъде част от ранкинг системата. Миналата година шампионът Антъни Макгил прибра 32 хиляди паунда ...
Снукърът влиза в българското училище 09 февруари 2018
България е една от първите страни, обгърнали амбициозната идея на Европейската билярд и снукър асоциация (ЕБСА) да включи джентълменския спорт в образованието. "Развитие на умения в и чрез снукър" (STROKE) ще ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.