Други спортове

Йорданка Фандъкова организира среща на евростолиците на спорта

04 декември 2018 | 20:14
Йорданка Фандъкова организира среща на евростолиците на спорта
 • копирано
 • 2
Куп суперлативи заслужи София за дейността по подготовката и представянето си като Европейска столица на спорта. Всеобщото мнение на специалисти и оценители е, че българската столица е била най-иновативната и сред най-успешните във вече близо 20-годишната история на проекта. Същевременно стана известно, че по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова идната година ще се организира първата среща на всички досегашни европейски столици на спорта.

"С удоволствие констатираме, че българската столица е от най-активните, последователни и иновативни от световно известните градове, заслужили досега това признание. Представители на следващи столици на спорта вече дори споделиха, че са притеснени от нивото, което ще остави след себе си София. Вие бяхте отличници с една изключително успешна кампания в полза на гражданите на вашия древен и красив град" каза Джан Франческо Лупатели, основател и президент на ACES Europe, Асоциацията определяща европейските градове и столици на спорта.

По-късно тази вечер е предвидена годишната Церемония на организацията, която ще се състои в залата на Европарламента в Брюксел. "Заради отличните резултати, ACES Europe взе решение да обяви София за постоянен носител на титлата, което се случва за първи път в историята. Също в резултат на добрите показатели и без прецедент е определянето на Йорданка Фандъкова за почетен президент на Асоциацията през следващата година", каза още Лупатели на импровизирана пресконференция за българските медии днес.

Веднага след това организационният секретар на София 2018 и член на Управителния борд на ACES Europe Анатоли Илиев обяви новината, че по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова следващата година българската столица ще бъде домакин на среща на всички досегашни европейски столици на спорта, които за първи път ще се съберат в такъв състав за обмяна на опит и добри практики.

"София се възползва максимално от титлата и се представи блестящо в годината, в която пое и се справи отлично с Европредседателството. Много ценно бе разнообразието от спортни събития и техният ефект сред различни социални и възрастови групи, както и големият брой хора, до които достигнаха посланията на този проект", каза Андрей Ковачев, член на Европейския парламент.

Припомнено бе, че че базираната в Брюксел асоциация е определила члена на Управителния борд Анатоли Илиев за техен координатор за Балканите, а българската столица за водеща дейността на инициативата в целия регион.

Стана ясно, че ACES разширява проекта, като утре в Париж за първи път в историята ще бъдат определени "световна столица и градове на спорта". Първият град с титлата за световна спортна столица ще бъде Абу Даби. Глобалният формат се осъществява с помощта на основни международни организации като Обединените нации и др.
"След успеха в Европа, разширяваме дейността с търсене и популяризиране на добрите спортни примери и практики по цял свят. Така предоставяме възможност на обществата да се обединят в името на активния и здравословен начин на живот за всеки", каза Ковачев.

На срещата с медиите присъстваха още Маргита Тодорова - член на Надзорния съвет на Албена инвест -холдинг АД и директор Маркетинг и продажби на Албена АД и Кристиян Димитров - директор Дирекция "Спорт" в Община Варна, съобщава, съобщава www.sofia2018.bg. Двамата представиха накратко мащабните програми за следващата година.

"Варна ще организира над 200 спортни събития, сред които Европейска купа по ветроходство, елитните мачове на волейболните национали, Световна купа по спортна гимнастика, традиционният атлетически маратон, част от Рали България, Европейската седмица на спорта, черноморските игри и др. Инвестираме и в спортната инфраструктура с нов спортен комплекс, закрита зала, 4 футболни игрища, 4 тенис корта, две открити спортни площадки, фитнеси на открито в 14 училища и др.," съобщи Димитров.

"В Албена следващата година ще се състоят над 100 спортни събития, от тях четири европейски първенства - по футбол за девойки до 17 г. през май, по хокей на трева през юли, по тенис на маса за глухонеми през април, по петанк през септември и др. Наред с това курортът ще е домакин на няколко спартакиади, олимпийски младежки фестивал, тренировъчен лагер на тежкоатлети от Канада, а по инвестиционната програма се реновира инфраструктурата на залата, на футболния комплекс, на игрищата в Оброчище и на плажа се оформят специални площадки за въвличане на повече хора в спортни занимания чрез анимациите за почиващите. Общо над 25 000 души ще се възползват през 2019 г. от спортната база на един от най-добрите световни комплекси в това отношение", заяви Тодорова.

По-късно тази вечер се очаква представителите на София2018 да връчат символична щафета на екипа на Будапеща и знамето за следващата Европейска столица на спорта - през 2019 г. Това ще стане в препълнената Заседателната зала на Европейския парламент, а екипът на София 2018 ще презентира със специално изработен 2-минутен видео клип дейността си по инициативата и ще информира авторитетната аудитория за резултати за ефекта от кампанията през последните 4 години. На събитието ще присъстват представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия и евродепутати.

Очертава се, също така България да има две нови европейски признания по време на Церемонията в Брюксел, която се ползва със специалната подкрепа на Групата на ЕНП. След визити през юни на "Оценителната комисия" у нас и покриване изискванията на специален въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините, очаква се тази вечер ACES Europe да обяви Варна за "Европейски град на спорта за 2019 " и Албена за "Европейски курорт на спорта за 2019".У Изборът е базиран на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. Определянето на Албена ще бъде историческо, тъй като титлата "курорт на спорта" се дава за първи път и в това отношение морската перла на България ще остане завинаги като номер 1 в статистиките.

В Брюксел вече пристигнаха представители на община Варна водени от Кристиян Димитров и на ръководството на Албена, начело с Маргита Тодорова. Те са в белгийската столица по покана на евродепутата Андрей Ковачев и за да обменят опит с колегите си от сходни европейски градове за добрите практики в областта на спорта и активния начин на живот. Ковачев е президент на Консултативната група на ACES Europe и е в основата на идеята българската столица да кандидатства и да спечели преди 4 години званието Европейска столица на спорта.

Традиционно, отличията и флаговете се връчват от председателя на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта ACES Europe Джан Франческо Лупатели, чиято е и инициативата за самия конкурс от 2001-а година насам.

До този момент шест български града вече са лауреати на престижните награда на ACES Europe, което поставя страната ни сред отличниците по този показател на континента. София получи титлата европейска столица на спорта за 2018, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора бяха обявени за европейски градове на спорта респективно за 2014, 2015, 2016 и 2017 г. а Банско беше "Малък град на спорта" миналата година.

София беше определена за Европейска столица на спорта за 2018 г. преди четири години, като решението бе обявено от Оценителната комисия на организацията ACES Europе с мотивите, че "градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата". С избора си София се нареди до градове, които през изминалото столетие са доказали приноса си към развитието на множество спортове с провеждането на стотици национални и световни първенства и фестивали на територията на тези градове.

Решението се базираше на възможностите и намеренията на градската управа, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности.

През трите години на подготовка и през самата 2018-а екипът на София - Европейска столица на спорта организира над 460 събития - фестивали, спортни празници, състезания и турнири, плюс още близо 200 съпътстващи. Инициирани бяха редица инфраструктурни проекти и бе разгърната мащабна информационна кампания. Направени бяха презентации във водещите университетски и учебни центрове, в активностите се включиха десетки федерации, подпомогнати бяха неправителствени организации и общности по отделни спортове и дисциплини. София 2018 възстанови част от ученическите първенства, част от градските шампионати, даде нов живот и надгради емблематични за града прояви, инициира десетки нови спортни състезания и фестивали. Многообразните събития дадоха възможност за спорт и активен живот на различни социални и възрастови групи - от 3-4-годишни малчугани до хората от третата възраст, от деца в риск и деца на бежанци до хора в неравностойно положение и др.

Наред с това, Столична община започна директно подпомагане на детско-юношеските школи и спортните клубове в столицата (за тази година сумата е 800 000 лв.), стартиран бе и вече е в ход проект за построяването на 6 нови спортни зали в дворовете на училищата по районите. Междувременно бе анализирано състоянието на Витоша за спиране разрухата и решаване на проблемите, с цел планината да бъде достъпна за всеки за туризъм, спорт и активна почивка. В София отвори врати най-големият спортен комплекс (в парк Възраждане), няколко други основни за града съоръжения бяха реновирани и обновени.

Още по темата
 • копирано
 • 2
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 192

Добави коментар ›› Коментари (2)

Гого
(Гост)
2
отговор
04 декември 2018 | 21:38

Данче, колко пари изтупахте, ти и дружките ти, покрай тая ""столица на спорта"? Докога бре Данче, до кога така ше я караме? Рейтинг: 0 0

кюстендилчю
(Гост)
1
отговор
04 декември 2018 | 20:53

искам данчето и фидосова по прашки за тройка Рейтинг: 1 0


							
						
Спи спокойно, великане! 16 май 2018
"Здравей, Бояне,Странно е. Пиша ти за втори път, без да те познавам. Това по-скоро се превръща в имагинерен разговор с теб и отчасти със самия мен.Не те познавах, бил съм на няколко твои презентации и почти винаги ...
“Запомнете това име”: Зорница Стоилова 13 март 2019
Зорница Стоилова е най-новият участник в рубриката “Запомнете това име” с автор Рая Иванова. В нея Sportal.bg ви представя талантливи български спортисти на възраст между 14 и 19 години.  Тя е на 18 ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.