Други спортове

Явор Пешлеевски: Най-голямата ми цел е участие на олимпийските игри в Токио 2020

02 декември 2018 | 14:16 - Обновена
 • копирано
 • 0

Явор Пешлеевски, един от спортните ни таланти, гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Той е състезател по модерен петобой, а заявка за добро бъдеще даде още през 2014 година, когато стана пети на младежките олимпийски игри в Нанджин /Китай/. Въпреки, че е само на 22 години, Пешлеевски се представя успешно на световните първенства за мъже. Състезава се индивидуално и в щафетата в тандем с Тодор Михалев. Двамата постигнаха невероятен успех на шампионата на планетата в Мексико тази година, заемайки трето място. Медалът е първи за България от подобен форум от 17 години насам. Освен високите спортни постижения талантливият ни състезател се справя отлично и зад студентската скамейка. А най-голямата му мечта е участие на летните олимпийски игри в Токио през 2020 г.

- Яворе, здравей! Благодарим ти, че прие поканата да гостуваш в предаването “Код Спорт”! Не знам дали няма да попречим на програмата ти, която включва лекции и упражнения в два университета – Софийският и Югозападният, както и тренировки. Всички медии отразиха вашия успех на световното първенство по модерен петобой в Мексико – трето място и бронзов медал. Връщаш ли се към състезанието?

- Не, по-скоро гледам напред към следващите. Нямам търпение да дойде лятото и да започнат състезанията.

- И все пак кое най-много се запечата в съзнанието ти от Мексико? 

- Как ми се къса стремето по време на ездата. Точно приключвах и предавах щафетата на Тодор, но в този момент стремето ми се откачи и останах без него. Това беше най-драматичният момент. Ако се беше случило по време на самото състезание, резултатът щеше да е различен. Направихме първи резултат в ездата благодарение на късмета да ми се скъса стремето точно след приключване на дисциплината.

- Вярвахте ли с твоя съотборник Тодор Михалев, че ще спечелите медал от шампионата на планетата? С каква нагласа тръгнахте за първенството?

- Да, вярвахме. Тръгнахме с положителна нагласа, с настроение, нахъсани да се състезаваме. Още миналата година станахме шести на световното първенство. Там точно ездата ни лиши от подиума. Още тогава дадохме сериозна заявка и показахме, че сме готови за медал. Ето че сега стигнахме и до него. 

- Мексико е място, където не само футболисти, но и други наши спортисти са имали проблеми с аклиматизацията. Особено в миналото, когато не сме били толкова напред в изследването на този процес. Какво се случи при вас? Колко дни по-рано отидохте и аклиматизирахте ли се лесно?

- При нас всичко протече много добре с аклиматизацията. От Белмекен слязохме за по-малко от 12 часа в София. След това имахме един ден път и пристигнахме в Мексико в ранния следобед. Ходихме на техническа конференция, оправихме си оръжия, екипировки – всичко беше точно. Преспахме една нощ и на следващия ден се състезавахме. Не усетихме никакъв проблем. 

- Избрали сте по-рискования начин – пристигаш и се състезаваш, когато организмът още не е усетил проблема с аклиматизацията.

- Да, рискувахме. 

- А и по-евтиният, нали?

- Да, по-евтиният. Това е основен проблем не само на българския модерен петобой, но и на спорта ни като цяло. Доста хора от другите държави се готвеха в Мексико може би две-три седмици. 

- Колкото е часовата разлика, минимум толкова дни трябват за аклиматизация.

Явор Пешлеевски - финалист на Световното първенство по модерен петобой

- Да. Нашият вариант беше оптимален и нещата определено ни се получиха. 

- Имаше ли риск в решението направо от летището да отидете да се състезавате?

- Винаги има риск, но всъщност това е преценка на треньорите и на ръководството на федерацията. Засяга се и темата дали от финансова гледна точка можем да отидем по-рано или не. Всъщност не беше толкова рисковано, колкото добра опция – от Белмекен направо да продължим в Мексико на същата надморска височина и да нямаме никакви проблеми с аклиматизация, часови разлики… 

- Как се прие вашият бум в елита на модерния петобой? Кои бяха големите фаворити за медалите? Вашето присъствие там как се отрази? Сподели ни нещо зад кулисите.

- Големите фаворити, както на всяко състезание, са Франция, Русия и Унгария. Там модерният петобой е като национален спорт. Наистина бяхме изненада за тях, както и за нас самите донякъде. След нашия успех всички дойдоха да ни поздравят. Дори президентът на международната федерация и по-високопоставените лица ни казаха: „Браво, постигнахте исторически успех!“ Още не можем да го асимилираме дали е така, но може би са прави, защото това е първи медал за България от щафета и втори от 17 години насам, когато Цанко Хантов взима в индивидуалното класиране. 

- Кое се оказа решаващо за спечелването на този бронзов медал? И кои от фаворитите „изгоряха“ за ваша сметка?

- Ездата се оказа решаваща дисциплина. Там направихме почти пълен брой точки. Имахме само едно бутане от моя страна. Руснаците, които водеха доста убедително след дисциплините плуване и фехтовка, не успяха да се справят добре с конете, както и доста от останалите фаворити. Така минаха назад в класирането, а ние от шестата позиция се изкачихме нагоре. Ездата ни издърпа напред. Тръгвахме 12 секунди след лидерите и с много здраво бягане и със спокойна стрелба, аз предадох четвърти на Тошко и той навакса още едно място, стигайки до третата позиция. 

- Кои бяха първите думи, които чухте, след като станахте носители на бронзовите медали?

- От всички страни ни засипаха поздравления, което беше голямо признание за труда и работата ни. Всъщност виждаме, че вървим в правилната посока. Наистина всички състезатели, дори тези, които изобщо не са ни приемали за конкуренция досега, дойдоха и ни стиснаха ръцете. Хората със саката казаха: „Браво, вие сте история! Продължавайте все така!“ Наистина беше много емоционален момент, много хубаво преживяване.

25-о място за Явор Пешлеевски при мъжете на Световното в Египет
- Коя е най-силната ти дисциплина? Къде чувстваш, че можеш да постигнеш по-добри резултати? Върху какво трябва да работиш повече?

- Смятам, че фехтовката ми е най-силната дисциплина. Справям се добре и с ездата, бягам добре, стрелям. Може би тези четири дисциплини са горе-долу на едно ниво. Плуването ми е малко по-назад, но гледам да наваксам. Ако изостана малко с плуването, да компенсирам с останалите. Смятам, че в бягането имам още резерви. С упорити тренировки наистина бих могъл да покажа пълния си потенциал.

- Изненада ли се, когато се видя на билборд заедно с Тодор Михалев пред спортното министерство? Как прие идеята на председателя на федерацията по модерен петобой Андрей Кузманов?

- В началото дори не се бях видял. Звънят ми мои приятели и ми казват: „Явка, видях те.“ Къде ме видя? Аз съм си вкъщи в този момент или пък на плуване. А се оказва, че съм на билборд на бул. „Васил Левски“ и ул. „Гурко“. След няколко дни минах и аз го видях. Много е хубаво да се видиш на билборда. Това е признание. Голямо евала за нашия президент Андрей Кузманов – той наистина се опитва да направи всичко, за да развие спорта и успява. Нямаме достатъчно средства и ресурси, но той влага дори собствени и наистина му се получават нещата. Кузманов казва, че както в художествената гимнастика има „златни момичета“, така ние сме неговите „златни момчета“. Какво лошо има да застанем ние на билборд?

- Казва и друго – по-добре тези двама таланти да са на билборд, отколкото алкохолни марки.

- Да, това е факт.

- Как се получи синхронът между теб и модерния петобой? Разкажи ни за първите си стъпки в спорта, който е рожба на Пиер дьо Кубертен?

- Започнах с плуване от ранна детска възраст, може би на 5-6 години при Васко Стоянов, небезизвестният триатлонец, който няколко пъти е преплувал Дунава по дължина. Всичко вървеше много добре още от самото начало. Ходех на състезание само по плуване. След известно време ме попита дали искам да побягам с по-големите в парка. Бяхме много голяма група от 20-30 човека, а сега сме четирима в клуб Славия, за най-голямо съжаление. Отидох в Западния парк и взе че ми хареса. След това – искаш ли да постреляш, искаш ли да поиграеш фехтовка, искаш ли да те качим на кон? Така постепенно нещата се случиха.

- Опитвал ли си да тренираш спорт с топка, някой от колективните?

- Да, в периода пети-седми клас смея да твърдя, че бях малко объркан. Не се бях вложил изцяло в модерния петобой – ходих на водна топка, на баскетбол. Дори опитах футбол, което беше крайно недобра идея. Но в осми клас се осъзнах и с влизането в гимназия, напълно се отдадох на петобоя и оттогава нещата започнаха да си вървят.

- Кога спечели първия си медал и каква беше реакцията ти?

- Първият ми медал беше на училищно състезание по плуване. Провеждаше се в едно училище в „Люлин“ на 25-метров басейн. Тогава бяхме много малки и плувахме само една дължина. Излизам от басейна и изобщо не бях разбрал за какво става въпрос. В един момент чувам по радио уредбата – Явор Пешлеевски да се яви за награждаване. Оказа се, че съм първи. Учудих се, но беше голям кеф. Най-хубавото беше, че моите родители присъстваха на това състезание. Успях да ги зарадвам, както и себе си. Харесва ми да печеля медали и затова продължавам да се трудя и да се целя в тях.

- Ти си в началото на елитната си кариера в спорта, но досега бил си на кръстопът? Тежък момент?

- Не, общо взето всичко при мен върви добре. Имам някоя и друга контузия всяка година, но това е нещо нормално. Пет спорта са, а и освен това има и физическа подготовка. Все отнякъде ще има разкъсване на мускул или някоя лека травма. Но бързо се възстановявам и се връщам в тренировките. Гледам напред и следвам целта си.

- Как виждаш развитието на модерния петобой у нас?

- Развива се със страшни темпове. От известно време насам, може би в последните четири-пет години вървим нагоре. Прогресираме с всяко следващо състезание и доказваме, че можем да бъдем конкуренция на останалите отбори. Отстъпваме от финансова гледна точка, ресурси, бази, но не сме по-малко талантливи и не се трудим по-малко. Абсолютно сме конкуренция на останалите. Вече е шанс кой ще се качи на подиума. В последните състезания във всяка една от възрастите сме в шестицата или в осмицата.

- Има ли условия, които да стимулират децата да тренират модерен петобой?

- Това е малко трудно. Аз вече съм свикнал, преминах преломната възраст. Вече на 22 години съм свикнал да обикалям басейните из града, да бягам из парковете, дори из улиците. Най-любимо ми е да изляза късно вечер по бул. „Сливница“ и да направя една обиколка до „Кулата“ и обратно. Нямаме много бази, но и не можем да се оплачем. Имаме си достатъчно басейни, имаме паркове. Аз съм в СК Славия и има едно стрелбище, което е малко с неизяснен статут – наше ли е, на спортния тотализатор ли е. Не съм запознат с тези подробности, но сме там от край време, а надявам се и още много години напред. Нямаме много бази. Ако съм малко дете, едва ли бих започнал да тренирам в тези условия, защото малките деца са свикнали на лукс. Още от най-ранна възраст хващат таблета, започват да цъкат и виждат нещо лъскаво в ръката си. В същото време отива на стрелбището, където пистолетът ще му е интересен, но като види една мишка под парното или паяк, би се стреснало. Според мен няма да му хареса, но силно се надявам да бъркам.

Третo място за мъжката ни щафета на Световното по модерен петобой в Мексико

- Нямаме точна статистика, но според мен ти си уникален случай в световния спорт – медал от шампионат на планетата, готвиш се за пикова изява на олимпиадата в Токио и същевременно учиш паралелно две висши образования – „Публична администрация“ в Софийския университет и „Право“ в Югозападния. Как прие тези предизвикателства? Дори само на думи това е доста тежко…

- Да, но по този начин графикът ми е запълнен. Знам, че днес трябва да направя плуване, бягане, фехтовка и лекции по „Право“, “Местна власт“ и „Човешки ресурси“ примерно. По този начин съм от тренировка в лекции, от тренировка в упражнение. Графикът ми е запълнен и нямам време за губене. Нещата абсолютно се съчетават добре. Естествено имам желанието да ходя с приятели по кафенца да се шматкам и аз, но знам, че ако забавя с няколко години постигането на целите да се утвърдя като достоен за уважение спортист… На пръв план това е моята цел и същевременно още с моите родители съм говорил, че една травма би ме изкарала от спорта. Затова трябва да имам резервен план. Предпочетох да не вляза да следвам висше образование в НСА. Избрах хуманитарна наука, която прецених, че ще ми бъде интересна – „Публична администрация“. В последствие реших да запиша и „Право“ в Югозападния университет, тъй като моят баща е юрист и да вървя по неговите стъпки.

- В тази връзка предвиждаш ли трето висше образование? 

- Не, смятам да се задоволя с две.

 Българският модерен петобой отличи най-добрите състезатели и треньор №1 за 2018 г.

- Изглежда знаеш накъде ще се насочиш след края на кариерата ти. На практика няма да е в спорта…

- Ориентирал съм се донякъде, но може и да е в спорта. Знам само, че трябва да имам образование. Може да се насоча към частния сектор, може и в публичния. Просто не знам накъде ще духне вятърът и накъде ще ме отведе.

- Коя е най-голямата ти цел към днешна дата?

- За момента най-голямата ми цел е участие на Олимпийските игри в Токио. Надявам се да бъда здрав, да нямам травми, тренировките да си вървят нормално. Ако има здраве, ще бъда в Токио и ще направя едно много хубаво класиране.

- Остава ли ти свободно време? Какво обичаш да правиш в него?

- В интерес на истината остава. От понеделник до събота съм ангажиран с тренировки и лекции. В неделите много обичам да ходя из Балкана, а доста често и с пушка. От една-две години съм направо „болен“ на тема лов. Ходим край Годеч заедно с баща ми. Естествено не стрелям по животни, но нищо не ми пречи да се разхождам с пушка в ръка и да не губя контакта с оръжието. От понеделник до събота тренирам и се образовам в университета, а в неделите така, както е паднал сняг, по всяка вероятност ще яхна сноуборда и ще се спускам по пистите.

- Най-важните точки от календара ти за 2019 г.?

- Предстоят ни четири световни купи. Живот и здраве финал на световната купа, който ще е в Токио. Той ще е преиграване на олимпиадата на техния петобойски стадион. На него се провеждат и петте дисциплини, както беше сега в Мексико. Има плувен басейн, пътеки за фехтовка, паркур за езда и място за комбинирана дисциплина – бягане със стрелба. За там се събират точки от световните купи. Най-добрите 36 отиват на финала на световната купа. Освен тези турнири, има световно и европейско първенство. На европейското първите шестима взимат директни квоти за олимпиадата в Токио през 2020 г. Моята главна цел ще бъде да се преборя за тази шестица.

- Как да завършим това интервю?

- Предлагам да го оставим с отворен край. Да си обещаем, че ще се видим отново, може би догодина след някой мой пореден успех. Да разкажа за него и да дадем малко гласност, защото това е много важно за спорт като модерния петобой. Това е страшно ниско популярен спорт. Навсякъде се говори за футбол, баскетбол, волейбол и „златните момичета“, а ние най-често сме момчетата от билборда.


Още по темата
 • копирано
 • 0
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 463

КоментирайНяма коментари.							
						
Спи спокойно, великане! 16 май 2018
"Здравей, Бояне,Странно е. Пиша ти за втори път, без да те познавам. Това по-скоро се превръща в имагинерен разговор с теб и отчасти със самия мен.Не те познавах, бил съм на няколко твои презентации и почти винаги ...
“Запомнете това име”: Зорница Стоилова 13 март 2019
Зорница Стоилова е най-новият участник в рубриката “Запомнете това име” с автор Рая Иванова. В нея Sportal.bg ви представя талантливи български спортисти на възраст между 14 и 19 години.  Тя е на 18 ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.