Снукър

Хигинс обърна Уилямс в исторически снукър трилър в Пловдив с два максимума!

21 ноември 2018 | 22:44 - Обновена

На незабравима и рядко срещана изобщо в историята на снукъра вечер станаха свидетели феновете в пловдивската зала "Колодрума" (и зрителите на Sportal) във второто издание на "Winbet снукър реванш"! Марк Уилямс и Джон Хигинс направиха по един максимален брейк от 147 точки специално за българската публика и завинаги запечатаха спомените от вечерта в съзнанието им. Вълшебника от Уишоу също така осъществи обрат за крайния успех с 6:5, като именно в решителния 11-и фрейм бе разковничето със 147-цата на знаменития шотландец.

Дори без двата максимума вечерта щеше да е забележителна, защото стандартът на брейк-билдинг бе изключителен, като Уилямс направи отделно три сенчърита. В даден момент от двубоя Хигинс пък изглеждаше приключил, след като три поредни фрейма не бе реализирал топка, но впоследствие избухна повече от подобаващо.

Първият максимален брейк на българска земя е от професионалния турнир през 2012-а от сериите РТС в столичнен хотел, когато Том Форд реализира 147 на тв маса. Максимумът на Уилямс бе втори, а на Хигинс - трети, като те направиха това, което не успяха редица други знаменитости в джентълменския спорт като Рони О'Съливан, Стивън Хендри, Джъд Тръмп, Марк Селби и др.

"Winbet снукър реванш" в Пловдив: Марк Уилямс - Джон Хигинс 5:6 (14-80, брейк от 80 ; 0-64; 102-27, брейк от 102; 103-5, брейк от 102; 0-84, брейк от 64; 129-0, брейк от 129; 147-0, МАКСИМУМ ОТ 147; 116-0, брейк от 116; 56-77, брейк от 56 и брейк от 71; 0-99, брейк от 99, 0-147, МАКСИМУМ ОТ 147)

Както е известно, вчера в софийската зала “Универсиада” Уелския дракон не даде шанс на противника си и спечели с 5:1, правейки два сенчъри брейка и още две халф-сенчъри серии. После тандемът Хигинс/Жан Лаушман спечели с 2:0 демонстративния двубой на двойки с шест червени топки срещу Уилямс/Даниел Младенов.

ДЕМО МАЧ НА ДВОЙКИ С ШЕСТ ЧЕРВЕНИ - ПОБЕДА ЗА ХИГИНС/ВИЛИЯН ДИМИТРОВ С 31:21 СРЕЩУ УИЛЯМС/ПЕТЪР СТАНОЕВ

Уилямс вкара първата червена в демо срещата, след като Димитров пропусна дълга червена, но пък Хигинс също не можа да реализира доста по-лесна 1-точкова топка към долния десен джоб. Уелско-българският тандем след това успяха заедно да запишат мини брейк от 9, но след края му Уилямс направи фаул и пропуск в опита си за сейфти. Велиян не можа да скрие кюбола достатъчно добре и Уилямс я вкара за същия долен десен джоб, а после Станоев по отличен начин комбинира със синя. Българинът след това пропусна черната към среден десен, защото се стремеше повече да позиционира кюбола за последната червена. Димитров и Хигинс подхванаха мини брейк, като 14-годишният пловдивчанин вкара зелената, но пък шотландецът пропусна кафявата. Именно по нея започна размяна на неуспешни удари, преди с флук Уилямс да я прати в среден десен. Димитров се отчете с великолепна дълга синя, но партньорът му от Шотландия за втори път не успя да направи крос-дабъл. Станоев не успя да предложи хубав сейфти и Хигинс вкара розовата, а пък Димитров заби черната в долния ляв, за да осъществи обрата и да спечели фрейма - 31:21.

СЪЩИНСКИЯ РЕВАНШ - ПЪРВИ ФРЕЙМ

Хигинс остави налична дълга червена за съперника си след разбиващия удар и Уилямс се възползва да натрупа точки в актива си - 16, преди да трябва да играе сейфти, защото се постави в "китайски снукър". Вълшебника от Уишоу показа класа и се възползва от шанса си не само да направи няколко комбинации, но и елегантно да разпръсне достатъчно червени от групата, за да гони поне халф-сенчъри брейк. Той обаче избра още при 20 на сметката си да направи още един вторичен разбиващ удар и да си направи масата още по-благоприятна. Той се движеше между топките достатъчно уверено, че да не допуска изненада, комбинирайки основно с розова във втората част на брейка си. За леко негово съжаление, той не успя да атакува сенчъри, защото пропусна черната при оставаща само една червена и серията му спря на 80, но бе повече от достатъчна за спечелването на партията - 1:0 за Хигинс.

ВТОРИ ФРЕЙМ

Хигинс този път започна с първа резултатна визита, реализирайки прекрасна червена от средна дистанция за долния десен джоб. Тъй като със сейфти размените след разбиването двамата доста разпръснаха червените, Хигинс можеше за нула време да натрупа 35 точки на сметката си, но след това предпочете да не рискува, защото излезе от идеална позиция. Три червени бяха долепени за долния борд, а една бе в неудобна близост до дългия десен, което правеше нелека задачата за постоянно атакуване. Вълшебника от Уишоу отново показа магията си с великолепна дълга червена, но не разполагаше с розова като опция за комбинация, защото и тя бе пратена до долния борд. Уилямс обаче продължаваше да не може да стигне до шанс за атакуващ удар, а това отново се уддаде на шотландеца, който все пак натрупа аванс от 64-0 във фрейма и го спечели, след като противникът му нямаше намерение да търси труден обрат - 2:0.

ТРЕТИ ФРЕЙМ

Двамата спазиха тенденцията да са възможно най-атакуващи дори в първоначалните размени след разбиващия удар, тъй като всеки се стремеше да отлепи колкото може повече червени възможно най-рано. Отново Хигинс се облагодетелства първи от този маниер на поведение и на двамата край сукното, като започна изграждането на печеливша визита, макар още рано-рано да трябваше да прави компенсиращи удари по червени, заради лошо позициониране. При само 27 на сметката си обаче той направи изненадващ пропуск по червена към долния лесен джоб и върна съперника си на масата. Уилямс с охота прие поканата да се развихри най-накрая и той между топките в Пловдив, тъй като досега рядко ставаше от стола си с възможност за атака. Уелския дракон нямаше нужда много и да мисли как да реализира червените, защото те бяха подходящо разположени за по-солидна серия, както и стана. Той направи пълно разчистване на стойност 109 за 1:2, записвайки първото сенчъри в "Колодрума".

ЧЕТВЪРТИ ФРЕЙМ

Пак Хигинс откри първи сметката си във фрейма, благодарение на дълга червена към долния ляв джоб, но след това сбърка втората 1-точкова топка с механичния мост към същата цел. Двамата размениха след това по един неочакван пропуск, преди да подхванат сейфти, като изненадващо Вълшебника от Уишоу не бе на познатата висота. Именно от неговите неточности се възползва Уилямс, пред когото имаше нелоша маса за сравнително безметежен халф-сенчъри брейк, преди да се мисли за сложни комбинации. Той съчетаваше с розова и синя, освен с черна, като без проблеми реализира и фрейм-бола си, след което можеше да мисли за ново сенчъри. В крайна сметка той го направи с разчистване до розова на стойност 102 за 2:2 на интервала.

ПЕТИ ФРЕЙМ

След почивката Хигинс първи се възползва от възможността да вкара откриваща топка, след която да се застои малко повече край сукното, а съперникът му - в стола. Той знаеше, че две червени трудно ще му влязат в употреба -долепени до средния десен борд, но се съсредоточаваше отлично около наличните, които комбинираше с черна. Поради това брейкът набъбна експресно, а вкарвайки за 63 той дори успя да раздвижи една от проблемните червени, и то чрез розовата. Малко след това обаче той пропусна червена към среден десен джоб и спря серията на 66 при шест оставащи 1-точкови топки. След това двамата направиха по един пропуск към средните джобове, преди Уилямс да остави налична за съперника си с ново неточно изпълнение. Хигинс се възползва от подаръка и отново поведе в резултата с 3:2 фрейма.

ШЕСТИ ФРЕЙМ

По няколко неуспешни атаки и от двамата видяха зрителите в началото на партията, преди Уилямс да открие сметката си с комбинация от дълги червена и розова към долния ляв джоб. Още при 31 в актива си той прибегна до вторичен разбиващ удар, за да си осигури доста повече варианти за успешно продължаване на визитата си. Брейкът не бе безпроблемен, но Уилямс елегантно си проправи път между топките и задържаше подходяща позиция за съчетаване с черна. Когато трябваше да се премести към синята, той вече вкара фрейм-бола си и си осигури изравняване на резултата със спечелване на партията с една солидна визита. Разчистване до черна на стойност 129 - трети сенчъри - от щеката на Уелския дракон за 3:3 след около час и половина игра.

СЕДМИ ФРЕЙМ

Хигинс отдели само една червена от групата с разбиващия си удар, но я остави налична, макар и от голямо разстояние, което бе единственото необходимо за изумителния вкарвач Уилямс. Той я прати в джоба необезпокоявано, а само две изпълнения по-късно направи и брилянтен кенън-шот, за да разпръсне червените из долната половина на масата. Той се стремеше да остане към черната, независимо че на моменти трябваше да разхожда кюбола по цялата дължина на сукното, но определено правеше опит за максимален брейк. Масата бе доста благоприятна за нещо такова, с изключение на две червени в лявата й част, които бяха близо до дългия борд. При 97 Уилямс не се пласира добре за черната при оставащи само двете въпросни 1-точкови топки, но въпреки това се справи с първата от тях. Невероятен позиционен удар му позволи да застане идеално и за 15-ата червена, при което публиката вече трудно сдържаше емоциите си. Въпреки трудната финална черна, Марк Уилямс го направи - исторически максимум от 147 на пловдивска земя за 4:3!

ОСМИ ФРЕЙМ

Уилямс остави червена между челюстите на долния ляв джоб, а Хигинс не пожела да я реализира и се насочи към долния десен, където пък също остави червена на самия праг. При следващата си визита Уелския дракон вкара цели две червени и успя да си проправи път към скъпо струващи цветни. Основният му избор беше розова за комбинация, тъй като червена закриваше черната и я правеше невъзможна за съчетание, но брейкът набъбна сравнително бързо. Уилямс бе в безмилостно брейк-билдърско състояние и отново принуждаваше противника си просто да наблюдава безпомощно от стола си. Той дотолкова се отегчи, че предложи на съдийката Десислава Божилова да седне на неговото място, за да може той да изпълнява нейните функции. Поредният сенчъри - с пълно разчистване от 116 (последната черна с крос-дабъл чрез флук) - даде още по-голям аванс на световния шампион от 5:3.

ДЕВЕТИ ФРЕЙМ

Хигинс пропусна първия опит за дълга червена и опонентът му продължи инерцията от предишните изключително позлотворни визити. В невероятното състояние, в което се намираше, той не се притесняваше да радва зрителите с още зрелищни вкарвания и пласирания за следваща топка през цялата маса. Той правеше въпросните движения на кюбола, защото искаше отново да блесне с максимум, но се спря на 56, за съжаление на всички фенове в "Колодрума". Хигинс се върна на сукното и иронично попита зрителите "да не би той да пропусна?", тъй като в последните три фрейма не записа нито една точка. Естествено, той нямаше търпение да се възползва от шанса си и набързо разчисти оставащите червени в стремежа си да открадне фрейма. Трудната задача за него обаче бе последната червена, долепена до дългия десен борд, но той я реализира страхотно и възроди не само шансовете си във фрейма, а и интригата в мача. Последната синя бе фрейм-бол за него и той я вкара, за да оформи брейка на 71 и да намали на 5:4. Това обаче бе само на пръв поглед, защото Уилямс реши да се пошегува с противника си и се върна на сукното, за да търси снукъри! В крайна сметка шотландецът вкара и розовата, за да направи официално 5:4.

ДЕСЕТИ ФРЕЙМ

Хигинс започна печелившата си визита в следващата партия с удар тип "карамбол", ползвайки друга червена за отбиване на прицелната и за насочването й в долния ляв джоб. Той можеше също да пробва маскимален брейк, но черната трябваше да бъде поставена на позицията на синята, а пък розовата отиде на мястото на черната и бе прекалено сложно да се мисли за 147-ца. Можеше да се мисли обаче за солидно посещение на масата от страна на Вълшебника от Уишоу и той именно ползвайки розовата стигна до халф-сенчъри. Именно ударът за 50-цата бе перфектен кенън-шот, след който бе ясно, че фреймът е в неговата сметка. Той все пак реализира серия от 99 и с нея доведе сблъсъка до мечтан завършек с решителен 11-и фрейм!

ЕДИНАДЕСЕТИ ФРЕЙМ

Хигинс първи се развихри между топките в решителната партия, и то при доста добре разположени червени по масата. Не само това, ами и Вълшебника от Уишоу определено се бе насочил към грандиозен завършек с максимум! При 7 комбинации червена-черна шотландецът ползва удължител и механичен мост, но се справи не само с вкарването, но и с пласирането. Вълнуващото бе, че нямаше видимо трудни топки, а и синята в боулк зоната нямаше да е кой знае колко сложна за отиграване. Той се справи с нея брилянтно и направи изумително украшение на цялото събитие в Пловдив, което със сигурност ще влезе и в световните хроники - нов максимален брейк и драматично 6:5 за Джон Хигинс!

ПРЕДИ МАЧА

Преди първото повторение на финала на Световното първенство двамата знаменити майстори на щеката дадоха ексклузивно интервю за Sportal и споделиха впечатленията си от моментната си форма и от България. Тяхната битка ще бъде и официална репетиция за тях преди предстоящия изключително важен и престижен ранкинг турнир в Йорк - Шампионата на Обединеното кралство.

 

 

На седми май тази година Уелския дракон завърши изумителното си завръщане на върха в джентълменския спорт с изключително драматична победа с 18:16 над Вълшебника от Уишоу, грабвайки третата си световна титла.


Любопитно е да се отбележи, че Уилямс и Хигинс вече са се изправяли един срещу друг на българска земя, и то отново в “Универсиада”, през 2015 година. На осминафиналите в последното издание на професионалния турнир от сериите РТС уелсецът печели с 4:0, а впоследствие отпада на полуфиналите от Марк Алън, който пък триумфира с титлата.
Двамата носители на “Тройната корона” от Уелс и Шотландия имат помежду си общо 56 изиграни официални мача, като Хигинс води с 31:21 победи, а четири срещи са завършили наравно. Последният им двубой е именно финалът в “Крусибъл”, а иначе Хигинс два пъти е побеждавал уелсеца във финалите на Шампионата на Обединеното кралство през 2010 и 2000 година.


През настоящата кампания Уилямс спечели още една ранкинг титла от World Open (обрат от 5:9 до 10:9 срещу Дейвид Гилбърт) и вече има 22 такива отличия, плюс две от “Мастърс”. Хигинс все още е с 30 на сметката си (също две от “Мастърс”), след като няма триумф през 2018/19, но пък игра вълнуващ финал в “Шампионата на Китай” срещу Марк Селби, който загуби с 9:10.

Водеща снимка: Жаклина Симова

Галерия: Емона Цончева, Sportal.bg


Още по темата
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 12226

Добави коментар ›› Коментари (14)

Lissa
(Гост)
14
отговор
29 март 2019 | 17:18

И︆︆ск︆︆аш л︆︆и да с︆︆е на︆︆ме︆︆ри ж︆︆ен︆︆а за ед︆︆на н︆︆о︆︆щ? Д︆︆об︆︆ре до︆︆шл︆︆и на >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆S︆︆e︆︆x︆︆y︆︆d︆︆r︆︆o︆︆m.︆︆C︆︆o︆︆m ************************************************************************* Не в момента с момичета? Да, всички хора обичат големи неща и дълги действие. Опитайте >︆︆>︆︆> >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆X︆︆X︆︆m︆︆ac︆︆ho.︆︆C︆︆o︆︆m Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Геш
(Гост)
13
отговор
03 декември 2018 | 17:28

Интересна среща беше Рейтинг: 0 0

Fena
(Гост)
12
отговор
22 ноември 2018 | 19:50

Да гледаш снукър без Рони е загубено време. И пари Рейтинг: 1 3

не така
(Гост)
22 ноември 2018 | 22:19

Ти си фен на Ракетата а не на снукъра.. не можеш да омаловажаваш постиженията на другите.. един Хигинс заради когото имаш възможноста да ги гледаш на родна земя ..човека пръв дойде и помогна да се популяризира този спорт у нас.. мислете малко .. Рейтинг: 5 1

Azar
(Гост)
11
отговор
22 ноември 2018 | 15:23

Толкова празна зала обаче, срам и позор! Рейтинг: 2 0

Ab
(Гост)
10
отговор
22 ноември 2018 | 09:18

Не мога да разбера защо е тази истерия внеки да бъде велик. Бутафорно. Идват два папагала дтанат модни и всяко село иска и то. Ама няма зрители. Рейтинг: 1 9

Литекс
(Гост)
9
отговор
22 ноември 2018 | 03:14

Ох този литекс Рейтинг: 2 2

usa gbr en
(Гост)
8
отговор
22 ноември 2018 | 12:20

Ютуб и фейсбук не са бг интернет мрежа Рейтинг: 0 0

ОРТОДОКСАЛНО ЛУД
(Гост)
7
отговор
22 ноември 2018 | 02:06

MSBRICO OR NA_Di - ИСКАМ ДА ТЕ ИЗЧУКАМ С БУХАЛКА В ТВОЯТА ГНУСНА И ЦИГАНСКА МИРИЗЛИВА ПУУТКА, А СЛЕД ТОВА ДА ОТКЪСНЕМ ТВОЯ МИРИЗЛИВ ККЛИТУР, РАЗБИРА СЕ, АКО Е ОТ ПО СТЪРЧАЩИТЕ ЦИГАНСКИ И МИРИЗЛИВИ ККЛИТУРИ !!! Рейтинг: 0 2

ОРТОДОКСАЛНО ЛУД
(Гост)
22 ноември 2018 | 02:07

ТОЙО МНОГОДЕТНИО ВАМПИР КЪДЕ ГО Е НАПИСАЛ ТОВА КРАТКО ЕСЕ - ДАЛИ Е ЗНАЕЛ, ЧЕ ОСВЕН ГРОЗНИК СИ Й ГРОЗЕН И ГНУСЕН МАНГАЛ ОТ НАЙ ГНУСНАТА ЦИГАНСКА СГАН И СМРАД. Рейтинг: 0 2

божурище сливница
(Гост)
22 ноември 2018 | 12:20

Специален блог сайт за бг социализма комунизма имаш ли Рейтинг: 0 1

аз
(Гост)
22 ноември 2018 | 03:13

Не съм към никоя софийска партия и софийски поп ,продавам хартия до парадайс в вцето Рейтинг: 0 1

Л
(Гост)
6
отговор
22 ноември 2018 | 00:13

И моите топки тази вечер бяха щастливи Рейтинг: 0 3

ЦСКА УМРЕ
(Гост)
5
отговор
21 ноември 2018 | 23:34

А на мачовете на урода създаден от сношението на Литекс и чавдар етрополе, защо има по 200 селяка ? Рейтинг: 15 5

barcelona
(Гост)
4
отговор
21 ноември 2018 | 23:26

Страшен мач! И двамата са велики! Рейтинг: 31 0

евала
(Гост)
3
отговор
21 ноември 2018 | 23:02

тия пичове направиха страшен мач! дори и демонстративен Рейтинг: 36 2

gg
(Гост)
2
отговор
21 ноември 2018 | 22:24

Арсенал е най-великият отбор в света. Рейтинг: 1 17

Мотко
(Гост)
1
отговор
21 ноември 2018 | 20:04

Има доста мъжемелачета в Пловдив Рейтинг: 3 2


							
						

Турнир

  • Next Maches
  • Last Matches
Да спечелиш седем фрейма прави ли те шампион като ... 06 февруари 2018
Най-противоречивият и дискутиран ранкинг турнир по снукър започва в Уотфорд - Shoot Out, който за втори пореден път ще бъде част от ранкинг системата. Миналата година шампионът Антъни Макгил прибра 32 хиляди паунда ...
Снукърът влиза в българското училище 09 февруари 2018
България е една от първите страни, обгърнали амбициозната идея на Европейската билярд и снукър асоциация (ЕБСА) да включи джентълменския спорт в образованието. "Развитие на умения в и чрез снукър" (STROKE) ще ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Новини | Настройки за Поверителност Мобилен Портал