Снукър

Боговете на снукъра пожелаха триумф за Рони О'Съливан в "Шампион на шампионите"!

12 ноември 2018 | 00:24 - Обновена
Боговете на снукъра пожелаха триумф за Рони О'Съливан в "Шампион на шампионите"!
 • копирано
 • 8

Кайрън Уилсън се разплака след драматично загубения финал на "Мастърс" през януари от Марк Алън - първи за него от "Тройната корона" - а сега трябваше да стои и да поеме нов шамар по Боговете на снукъра, които не пожелаха да осъществи паметен обрат срещу Рони О'Съливан в битката за трофея от "Шампион на шампионите".

 

 

Ракетата водеше с 6:3 след дневната сесия, но Воина се пребори по вълнуващ начин за аванс от 9:8, наказвайки неглижираните движения и непредизвиканите грешки на съперника си.

Пълната зала на стадион "Рико" в Ковънтри обаче аплодира шампионския сенчъри брейк на Гения от Чигуел в решителния 19-и фрейм за крайното 10:9, след като нелеп флук (и няколко неочаквани пропуска под напрежение) прекрати визитата на по-младия от двамата англичани.

 


Така О'Съливан за трети път в кариерата си вдигна трофея от "Шампион на шампионите" и спечели петия си финал в престижния турнир, като вече има 66 купи в невероятния си професионален път. Ракетата бе далеч от най-доброто си ниво и правеше доста неочаквани грешки и имаше доста голяма доза късмет да получи шанс да разчисти масата в 19-ия фрейм за успеха. И двамата майстори на щеката признаха, че са играли доста под възможностите си, но обясниха това с голямото напрежение.


Първият фрейм за вечерта продължи половин час и бе истински биткаджийски, като нито един от двамата майстори на щеката не можа да си помисли дори за реализиране на 5 червени и комбинация с цвят. Уилсън се представи по-добре по отношение на поставянето на снукъри и провокира пет фаула на О'Съливан в опита му да се измъква от тях. Уилсън се възползва да изгради преднина от около 40 точки и извади черната от игра, пращайки я на борд, като от другите цветове само кафяватата и розовата бяха по местата си. В крайна сметка при две оставащи червени на масата и шанс да открадне партията, Рони направи нелепа грешка по розова за среден джоб и прецени да не се занимава повече в опит да вземе фрейма - 6:4.


В следващата партия Уилсън почна първи с дълга червена и подхвана едва третия си халф-сенчъри брейк в двубоя, спирайки обаче само на 52. Той загуби идеалната позиция по групата червени и трябваше да разхожда бялата по дължината на масата към синята, която пропусна към горния десен джоб. Рони разчисти оставащите червени със серия от 46, но не можа да отбележи розовата към долния ляв джоб и Уилсън получи нов шанс. Той се нуждаеше от цветовете до синя и се сдоби с тях, за да намали изоставането си на 6:5, което бе впечатляващо на фона на по-ранното през деня изражение от 5:1 за Ракетата.


Третият фрейм в сесията се оказа най-краткият в мача до момента, като късметлийски флук по червена даде начало на печеливша визита за О'Съливан. Той набързо си осигури аванс от 7:5, но не можа да реализира сенчъри и спря на 94, след като пропусна предпоследната червена с лява ръка.


Гения от Чигуел се оттегли на интервала с преднина от 8:5, след като Уилсън сам стана архитект на провала си, неуспявайки да постави снукър зад кафява. Той искаше да долепи кюбола до 4-точковата топка, но милиметри го разделиха от това и на практика сам се вкара в беда. Той трябваше да се опита да излезе от конфузната ситуация през два или три борда, като не успя да го направи пет пъти. В последния неуспешен опит Воина остави налична червена за О'Съливан и той пое щафетата, за да реализира брейк от 49 и да си подпечата фрейма, макар да не демонстрираше блестящ контрол над бялата.


О'Съливан не можа да наниже повече от 16 точки в първата си резултатна визита след почивката и продължи тенденцията да не бъде безмилостен, когато излезе и се развихри между топките във финала. Уилсън нямаше лукса да разполага с черна за комбинация и изгради брейк от 56, комбинирайки с розова. Той обаче не извади късмет да раздвижи хубаво някоя от четирите червени, долепени за долния борд, при което трябваше да прекрати серията си. Рони пък не можа да вкара една от 1-точковите топки с плант от дълго разстояние и Воина получи необходимата възможност да се върне на сукното и да си подпечата фрейма - 8:6.


Двамата размениха пропуски по дълги червени на старта на следващата партия, преди все пак Ракетата да започне продуктивна визита. И този път обаче слабият му контрол над кюбола си пролича и той три пъти подред не можа да се позиционира добре, което доведе до пропуск по синята и край на поредицата от 56 точки. Уилсън обаче не се възползва от грешката и на свой ред направи непредизвикана такава по същата синя. Последва кратка сейфти размяна, в която О'Съливан направи грешка и остави масата на противника си, който заслужи похвали с пълното си разчистване (последната черна му бе необходима) на стойност 56, с което осъществи обрат във фрейма и намали до 8:7.


Ракетата подхвана брейк в следващия фрейм с чудесна дълга червена, но не сполучи с вторичния разбиващ удар в началото на визитата си, а след това не можа да реализира тънка червена към горния десен джоб и си седна със само 16 точки в актива. Уилсън пое предизвикателството и демонстрира забележителна концентрация и издръжливост под напрежение, за да отбележи сенчъри брейк от 104 и да изравни резултата - 8:8! Неузнаваемата и неубедителна игра на О'Съливан най-накрая му коства преднината във финала, като грешките му биваха наказани от непоколебимия съперник.

 


Уилсън продължи да бъде под пара и се възползва от ступора на О'Съливан, като направи трудно изграден брейк от 65, само за да бъде спрян от нелеп контакт с червена, която прати пред челюстите на джоба. Той остана без добра позиция, но можеше да реализира сложна синя за "зеления" джоб и да се възползва от инерцията си. Той предпочете обаче да прати черната на борд и да остави Ракетата без лесни цветове за комбинация и си навлече критики от коментатора на iTV 4 Стивън Хендри за негативното отношение към масата. Ракетата обаче наистина не можа да осъществи обрат, при положение че цветовете бяха в близост до боулк зоната, а последните червени и без това бяха достатъчно трудни. Така все пак Воина осъществи пълен обрат и поведе с 9:8!

Уилсън изглеждаше сякаш държи съдбата си под контрол в началото на следващия фрейм, когато започна убедителна поредица на зеленото сукно и комбинираше уверено с черната. Той внезапно обаче трябваше да си седне при 61 на сметката си, защото пропусна червена, за която направи мост над групата и челюстите на горния ляв джоб не я приеха. Рони веднага трябваше да прави вторичен разбиващ удар и се справи сравнително добре, въпреки че една от червените отиде до дълъг борд и той я остави за последно. При 36 на сметката си той пробва екстравагантен крос-дабъл по нея, но вместо това я разходи заедно с бялата по цялата маса, а на всичкото отгоре извади късмет и постави снукър зад розова. Воина не можа да се измъкне качествено и просто я заложи за среден джоб, за да може Ракетата да я реализира и да продължи с разчистването на цветовете. Той се нуждаеше от всички останали топки за изравняване и ги прати в целта, за да стигне до 9:9 и да осигури на зрителите решителен 19-и фрейм!

Първият шанс в заключителната партия се откри пред О'Съливан, но той не можа да вкара червена от близка дистанция, долепена до горния борд, при което отстъпи реда на съперника си. Уилсън стана жертва на нелеп флук, когато "влезе в групата", но пък Рони направи нов жесток пропуск и не пое инициативата. Напрежението очевидно взимаше връх в залата, защото Воина се върна край сукното и пак не можа да отбележи червена, като дори я заложи между челюстите на горния десен джоб. По изумителен начин обратите продължиха, защото О'Съливан направи фаул, докосвайки долепена до къс борд червена с елечето си - 5 точки за противника.


Уилсън направи ниско качествен сейфти удар и остави налична червена за Ракетата, а той се отнесе отговорно и концентрирано към следващите два-три удара, за които се изискваше максимална прецизност. Също така му се получи и вторичният разбиващ удар, а оттам нататък визитата му вървеше гладко. Той завърши по шампионски с 11-ия си сенчъри брейк в турнира на стойност 110 за крайната победа с 10:9 и третата титла от "Шампион на шампионите".

Още по темата
 • копирано
 • 8
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 11260

Добави коментар ›› Коментари (8)

Анонимен
(Гост)
8
отговор
13 ноември 2018 | 00:24

Рони е най-елегантният и бърз играч!Едва ли някой ще направи неговите най-бързият максимални брейкове!Сенчъри брейковете вече наближават 1000!Той е единственият, който се доближава до титлите на легендарния Стивън Хендрикс! Единственият играч, който играе почти еднакво с двете ръце!И това ,ако не е ГЕНИЙ здраво му кажи!ПОКЛОН!Геният на снукъра!!! Рейтинг: 10 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

000888
(Гост)
7
отговор
12 ноември 2018 | 16:40

Интересно как 3 дни чакахме за една скромна статия за последния турнир, а имате време да цензурирате коментари и то без грам обидна дума. Толкова!!! Рейтинг: 7 2

Анонимен
(Гост)
6
отговор
12 ноември 2018 | 13:54

Прочетете какво е казал президентът на световната федерация по снукър!Цитирам+ Рони е феноменален играч!Трябват ми още шест като Рони!Мисля,че това е достатъчно!А Злобари да се пукат!!! Рейтинг: 12 0

Това е.
(Гост)
5
отговор
12 ноември 2018 | 09:34

Гений. И на 60 да стане, ако поиска ще може да смаже дори и текущия номер 1 в света. Няма какво да се коментира повече. Поколения се смениха, но Рони остава недостижима величина. От по-младите просто няма такъв талант... Рони е като Меси, явления на 50-100 години по един път. Рейтинг: 40 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

kolxo
(Гост)
12 ноември 2018 | 09:48

В грешка си, не повръща и е истински джентълмен. Рейтинг: 16 4

---
(Гост)
12 ноември 2018 | 12:21

Не, не съм в грешка. И Рони си има типичните за всеки гений трески за дялане. Ако не си ги виждал и не знаеш за тях, значи просто си фен от скоро. Меси в това отношение е доста над Рони, ако трябва да сме искрени. За 15 години не съм го чул да обижда някой, Рони от друга страна се е изказвал доста пъти като пълен кретен. Рейтинг: 10 5

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

UNFORGIVEN
(Гост)
12 ноември 2018 | 23:51

Рони е безспорният Крал на тази игра! Меси,който дори е след Роналдо във футбола,с неговите данъчни измами и осъдителна присъда и определението джентълмен в едно изречение,са две напълно несвързани неща! Рейтинг: 7 6

Анонимен
(Гост)
4
отговор
12 ноември 2018 | 09:28

Някакъв малоумник постоянно пише глупости за Рони!, Хапчета, алкохол и т.н.Да вземе да прочете малко повече за него!Рони си е Рони!Все пак поведе с 5 на1 Рейтинг: 17 1

Само ЦСКА
(Гост)
3
отговор
12 ноември 2018 | 06:21

Най-големия в снукъра! Рейтинг: 27 1

Koza
(Гост)
12 ноември 2018 | 20:16

Коза, много си жалък... Рейтинг: 0 0

haha
(Гост)
2
отговор
12 ноември 2018 | 02:48

Абе мина ли му от неотсъденият фал срещу китайчето или как?! Рейтинг: 2 28

:
(Гост)
1
отговор
12 ноември 2018 | 01:02

Не си беше пил хапчетата след 6-3, но Уилсън се поддаде на емоциите в предпоследния фрейм. Рейтинг: 17 9


							
						

Турнир

 • Next Maches
 • Last Matches
Да спечелиш седем фрейма прави ли те шампион като ... 06 февруари 2018
Най-противоречивият и дискутиран ранкинг турнир по снукър започва в Уотфорд - Shoot Out, който за втори пореден път ще бъде част от ранкинг системата. Миналата година шампионът Антъни Макгил прибра 32 хиляди паунда ...
Снукърът влиза в българското училище 09 февруари 2018
България е една от първите страни, обгърнали амбициозната идея на Европейската билярд и снукър асоциация (ЕБСА) да включи джентълменския спорт в образованието. "Развитие на умения в и чрез снукър" (STROKE) ще ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.