›› Анкета

Как ще се представи Григор Димитров на Откритото първенство на Австралия?

›› Булевард

Бивша футболна съпруга обра точките на Малдивите (снимки)

Бившата съпруга на сръбския вратар Владимир Стойкович – Бояна Раич демострира отлична форма по време на ваканцията си на Малдивите. Вижте тази публикация в ...

Виж още
Тенис

Чудесно начало за Григор Димитров на "Мастърс"-а в Париж!

31 октомври 2018 | 16:14 - Обновена
Поставеният под номер 9 Григор Димитров започна отлично кампанията си в тенис турнира от сериите “Мастърс” в Париж с чиста и качествена победа (особено предвид обстоятелствата) над Роберто Баутиста Агут - 7:6 (10), 6:4 за 1 час и 34 минути игра.
Григор изигра несравнимо по-силен двубой от тези във Виена и Пекин, като бе доста по-солиден на свое подаване и за разлика от преди, този път двойните му грешки (6) не водеха до критични ситуации на корта. Той завърши с 13 аса и 54% вкаран първи сервис, както 78% успеваемост при вкарано първо подаване и 49% второ (71% и 55% за Баутиста Агут). Първият сет завърши с изключително драматичен тайбрек, в който българинът бе по-техничен и решителен в напрегнатите моменти, за да спечели за 15-и път този сезон “дълъг гейм” (8 загубени). Вторият сет можеше да е много по-къс след реализиран втори пробив от световния номер 10 за 4:1, но Баутиста Агут ги върна, само че Димитров проби отново моментално и успя да реализира първия си мачбол от свое подаване, след като пък преди това бе отразил и сетбол.

Въпреки че мачът се изигра на най-бързия в турнира корт номер 1, заради стила на Баутиста Агут се получаваха продължителни разигравания, по-типични за бавни настилки, но обикновено в тях доминираше именно Димитров.

Следващият му противник на осминафиналите в Париж ще бъде Марин Чилич, след като петият в схемата снощи спечели без да блести откриващия си мач в турнира срещу Филип Колшрайбер. Миналата година Григор отпадна именно в 3-ия кръг след тежък трисетов двубой с Джон Иснър, а в исторически план няма победа на този етап от “Мастърс”-а във френската столица. През 2012-а той като квалификант отпадна във втори кръг от Хуан Монако, а в следващите пет поредни си участия не можа да прескочи осминафиналите. 

Ако победи Марин Чилич, едва за втори път през втората половина от сезона Димитров ще играе четвъртфинали, след като това до момента се случи единствено на “Мастърс”-а в Монреал.
ПЪРВИ СЕТ
Григор започна мача от начален удар и първото му изпълнение не бе върнато, като след това се стигна до 15-15 след негова грешка от форхенд по опразнената права при контролирано разиграване. Той се справи със следващата размяна по диагонала чрез чудесен бекхенд и го затвърди с мощни два сервиса по правата за 1:0. Испанецът също взе бързо сервис-гейма си, тъй като ретурите на Григор или биваха къси, или пък той не намираше очертанията на корта - 1:1.
Сервисът по правата отново вършеше работа на Димитров и той записа първата си директна точка именно така, а после добави и още два аса по диагонала за изключително бързо приключване на гейма - 2:1. Димитров отново направи ранна непредизвикана грешка от форхенд по диагонала при добро посрещане за 0-30, но после с подсечен бекхенд провокира неправилно изпълнение и топка в мрежата от задната страна на ракетата на Баутиста Агут. За съжаление, Димитров се спъна и падна на земята при последвал бекхенд и пропусна да затрудни допълнително испанеца, който затвори гейма със сервис-форхенд - 2:2.
В началото на третото подаване на Григор се стигна до по-дълго разиграване от форхенди и в момента, когато българинът превключи на бекхенд слайс, испанецът сбърка. За разлика от турнира във Виена, този път и вторият начален удар на Димитров изглеждаше неразгадаем, защото с кик той накара топката да отскочи високо и неудобно за противника. В крайна сметка ас номер 5 за него затвори убедително гейма - 3:2.
Димитров се стремеше да навлиза в корта при посрещане на втори сервис на опонента, но два удара с рамката на ракетата от форхенд му попречиха да осъществи агресивния си план. Той все пак се възползва за 40-30 от добрия си и дълбок ретур и матира Агут с форхенд-уинър по обратния диагонал. Процентът на първи сервис на испанеца се свали в гейма, но закъснял подсечен бекхенд прати топката в мрежата и се стигна до 30-30.
Ас номер 6 по диагонала, невърнат втори сервис по правата към полето за предимство доведоха до 30-0, но Баутиста Агут направи чудесен апроуч и бекхенд-воле на мрежата за 30-15. Втори невърнат втори сервис от испанеца изведе Григор до 40-15, но нова грешка от бекхенд на българина направи гейма малко по-завързан. Димитров удължи сегмента от двубоя, защото само веднъж вкара първия си сервис, но спечели по-дългото разиграване в края, след като Агут избяга от размените на бекхенд и сбърка агресивен форхенд по правата - 4:3.
Испанецът извади късмет, когато форхендът му по диагонала закачи линията и впоследствие Димитров бе принуден да сбърка от бекхенд, но след това хубав ретур от втори сервис позволи на световния номер 10 да стигне до 15-15. Григор изпусна инициативата и независимо от нелоши ретури, испанецът удържа подаването си без драми - 4:4.
Страхотен форхенд-ретур от полето за равенство изненада Григор, но пък той с драйв-воле си върна самочувствието и направи резултата 15-15. Първата двойна грешка в мача доведе до 15-30, но отличен форхенд по правата затрудни максимално испанеца, а после седмият ас под напрежение осигури предимство на Димитров. Невърнато първо подаване към полето за предимство за 5:4 елиминира каквито и да е опасения, че двойната грешка ще притесни родения в Хасково тенисист.
Григор сбърка агресивен бекхенд по правата, но в следващото разиграване демонстрира отново солидността си от тази страна на ракетата и пак провокира испанеца да сбърка. За съжаление обаче, последвалата дълга размяна този път отиде на сметката на Агут, след като Димитров направи неточност от бекхенд за 30-15, последван от прекалено рано взет форхенд от основната линия в мрежата. Контраатакуващ бекхенд по правата мина леко в аут и Григор пропусна шанс да постави под по-голямо напрежение сервиращия - 5:5.
Григор сбърка с плитък форхенд след първи сервис и бе наказан, но отговори подаващо с осмия си ас по диагонала. Невърнат втори сервис в тялото от полето за равенство доведе до 30-15, а хубаво излизане на мрежата на българина бе завършено с печеливш смач. Грешка и удар с рамката на ракетата направи 40-30, но Димитров компенсира с перфектен сервис за 6:5. Четири невърнати начали удара осигуриха на испанеца участие в тайбрек - 6:6.
Тайбрек

Димитров започна с двойна грешка - негова втора в мача - и подари мини-пробив на противника, а после не можа да се нагласи за блок ретур от бекхенд, който пресили за 0-2. Григор отново бе търпелив при разиграване от основната линия и изчака грешка от форхенд на Баутиста Аугт, с който мини-пробивът бе върнат бързо. Нова дълга размяна бе спечелена от Димитров, благодарение на страхотен форхенд в движение и последвал слайс бекхенд, провокирал пресилена топка от испанеца - 2-2. Българинът отново разходи съперника си по ъглите на корта с мощни форхенди и завърши с уинър от тази си страна на ракетата за 3-2. Страхотен блок-ретур на Григор може би изненада Агут и той остана статичен, при което сбърка лесен форхенд за нов мини-пробив - 4-2!
Испанецът намали щетите с бомбен форхенд-уинър по правата (4-3), но Димитров реализира деветия си ас в мача по диагонала от полето за предимство за 5-3. Невърнат втори сервис - завъртян кик - осигури на Григор три сетбола, като Баутиста Агут отрази първите два на свое подаване. Милиметри в аут попречиха на Димитров да завърши с ас и след агресивно поведение от основната линия на испанеца се стигна до 6-6 с връщане на втория мини-пробив. Сервис-форхенд изведе Григор до четвърти сетбол, но и той бе отразен от испанеца при негов сервис, след като Димитров сбърка лифтиран бекхенд по правата. След мощен начален удар на Баутиста Агут той получи сетбол при 7-8, като Григор го отрази с увеличаване на темпото на размяна на бекхенди и грешка на противника. Късметлийски ретур на Агут закачи линията и му осигури предимство в разгираването, а с мощен и плосък форхенд стигна до втори сетбол, но той не го реализира от свой сервис, бъркайки сравнително лесен форхенд по обратния диагонал - 9-9. За съжаление, Григор изпусна шанса за нов мини-пробив и неточност от бекхенд доведе до 9-10, а след това българинът отрази третия сетбол на противника със смач за 10-10. Страхотно разиграване от основната линия бе спечелено от Димитров с поредица от агресивни форхенди, последният от които не бе върнат в очертанията от испанеца - 11-10. Великолепен ретур предизвика грешка на Баутиста Агут и петият сетбол най-после беше материализиран! 7:6 (10) след 52 минути игра!

ВТОРИ СЕТ

Солидният първи сервис на Баутиста Агут не даде големи шансове на Димитров в първия гейм на втория сет, а българинът демонстрира техника с воле до мрежата за 15-0 на свое подаване. Той сам се ядоса на себе си, когато оголи диагонала и позволи на испанеца да запише форхенд уинър, а после се стигна до лек проблем с нова двойна грешка и 15-30. Григор обаче не трепна и с убедителни подавания осъществи обрат и си спечели гейма за 1:1.

Превъзходна къса на Димитров и две неточности от форхенд на противника доведоха до първите две точки за пробив в полза на световния номер 10, а той доминира по великолепен начин в последвалото продължително разиграване. Така се стигна до пореден отличен форхенд в движение по диагонала, който Агут едвам върна, а вече следващата топка от неговата ракета не намери очертанията на корта - 2:1 с пробив за Григор!

Ас номер 11 и още два невърнати сервиса доведоха до 40-0, след което Димитров направи четвъртата си двойна грешка за 40-15. Една от първите му непредизвикани грешки (от форхенд) в сета пък върна интригата за 40-30, но 12-ата директна точка от сервис затвърди пробива за 3:1! Испанецът явно бе под известно напрежение, защото не вкарваше първия си начален удар особено често, от което се възползва с отлични дълбоки ретури Григор - той стигна до 30-30 с печелившо бекхенд-воле на мрежата, а до нов брейк-бол се стигна след грешка от форхенд на Баутиста Агут, провокирана от поредния подсечен бекхенд по диагонала в размяната. Новият пробив стана факт след поредното изключително разиграване, напълно нетипично за зала, при което Григор "извика" противника на мрежата с елегантна къса, а дори спъвайки се, испанецът не можа да прехвърли мрежата - 4:1!
Комбинация сервис-печеливш форхенд направи 15-0, но стигна до обрат, след като този път испанецът изненада с къса топка до мрежата и спечели изтощително разиграване. Нов първи сервис-форхенд уинър обаче бързо доведе до 30-30, а ас номер 13 осигури гейм-бол. Точно тогава обаче дойде петата двойна грешка след рисков втори сервис и за първи път в мача зрителите гледаха дюс, а пресилен форхенд на Димитров преобърна съвсем развоя и той трябваше да отразява брейк-бол. Българинът не прецени правилно рисков форхенд по диагонала на испанеца, който закачи линията с милиметър, при което единият пробив бе върнат - 4:2.
Баутиста Агут се възползва от инерцията си и без проблеми спечели подаването си, за да се доближи съвсем в резултата при 4:3, но все още изоставайки с един брейк.

Григор започна с четвърта двойна грешка в сета и общо шеста в мача, а добави и сбъркан форхенд при отлична реакция от Баутиста Агут, който направи чудесен ретур - 0-30. Нов избързан форхенд осигури три брейк-бола на испанеца, а Димитров отрази първия с прекрасна комбинация от диагонален сервис и бекхенд-уинър по правата. В крайна сметка обаче грешка от бекхенд от защитна позиция възроди съвсем Баутиста Агут и вместо мачът да трае още две минутия след втория пробив на българина, се стигна до пълно равенство 4:4.

Хубав бекхенд на Димитров този път му осигури ранна точка, а третият пореден дълбок ретур от форхенд провокира и втора поредна неточност от ракетата на испанеца за 0-40. Първият брейк-бол бе отразен с нервърнат първи сервис, вторият - с ас номер 3 за Баутиста Агут, но третият бе материализиран с доминация в поредното разнообразно разиграване тип "клей", при което испанецът не издържа и прати топката в мрежата от трудна позиция. 5:4 за Григор с третия му пробив в двубоя и реално спечелена скрита възможност за взимане на мача с чиста победа!
Баутиста Агут си заслужи 0-15 с излизане на мрежата във важен момент при ново дълго разиграване, но Григор контрира с перфектен втори сервис и стратегически отличен последвал форхенд. Първото подаване не влизаше и това отново подтикваше двамата да правят продължителни размени от основната линия, тъй като испанецът изобщо не се заинтересоваше да бъде агресивен. Първата лесна и бърза точка на Григор дойде за 30-30 в подходящо време, но после пак след втори сервис се стигна до дълго разиграване и възможност за пробив (сгрешена къса топка - грешно решение). Невърнато подаване обаче отрази опасността и впоследствие пък комбинация от мощни форхенди по двата ъгъла на корта провокираха грешка на испанеца. Нова агресивна комбинация на българина се оказа прекалено мощна за Баутиста Агут и с нов неточен бекхенд той призна поражението - 7:6(10, 6:4 за 1 час и 37 минути игра.

Още по темата
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 38150

Добави коментар ›› Коментари (39)

звиздата
(Гост)
39
отговор
01 ноември 2018 | 02:54

верно ли бре,имало чудеса Рейтинг: 1 0

Форумен плъх
(Гост)
38
отговор
01 ноември 2018 | 02:14

Момчета, не разбрах защо Гришката е в слаба форма. Някой ще обясни ли най-после Рейтинг: 4 0

baci
(Гост)
01 ноември 2018 | 02:15

аххахахахахаххаха Рейтинг: 2 0

Make vi
(Гост)
01 ноември 2018 | 02:17

и аз не разбрах никой тука не дава обясние :Д:Д:Д Рейтинг: 2 0

Sluchaen
(Гост)
37
отговор
31 октомври 2018 | 22:49

Ще бие и Чилич и после кекс с джоки Рейтинг: 1 0

берба
(Гост)
36
отговор
31 октомври 2018 | 22:04

тва му беше. Рейтинг: 3 3

ede
(Гост)
35
отговор
31 октомври 2018 | 21:02

почнал е да губи косми по темето ама то като излизаш с 50 годишни лелки... Рейтинг: 11 5

циганин север
(Гост)
34
отговор
31 октомври 2018 | 19:51

Всеки зевс мъртвец мрази палача си.Това не са извънземни а жертви на палачи.Извънземните са съвсем други. Рейтинг: 2 1

bashta_vi
(Гост)
33
отговор
31 октомври 2018 | 20:26

Спортал, пускаите ги тия коментари само след края на участията на Григор. Пак се появяват случаиници и възхаляват победата в първи кръг. После като отпадне във втори, което мисля че е ясно, същите тези гришолизци ще обявят нас, нормалните, за завистливи и комплексирани. Радвам се, че вече е почнал да взима 1ви кръг, да. Рейтинг: 7 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Троицки
(Гост)
31 октомври 2018 | 20:03

Тате, това е втори кръг. Я кажи, колко тенисисти могат да победят Б'аутиста??? Рейтинг: 3 4

От кадя на кадя бе?
(Гост)
31 октомври 2018 | 20:10

Колко тенисисти ли - само Агут може да се бие сам себе си така. Рейтинг: 6 0

3
(Гост)
32
отговор
31 октомври 2018 | 19:00

nema takav tapak,ne iska da igrae v sofia a se izlaga samo v 4ujbina Рейтинг: 5 8

ха ха ха
(Гост)
31
отговор
31 октомври 2018 | 17:59

Ко стана .мина ли пет места напред в ранглистата.Стигна ли Джокера?!! Рейтинг: 9 9

то е ясно
(Гост)
30
отговор
31 октомври 2018 | 17:58

Чилич ще го прати на бостаня у Хаскьой Рейтинг: 9 13

ivan
(Гост)
29
отговор
31 октомври 2018 | 17:52

Мачкай, Плешо! Рейтинг: 10 6

Valenteе
(Гост)
28
отговор
31 октомври 2018 | 17:44

Браво на Григор,взел си е поуката от предишните два турнира,желая ти късмет от цяла България Рейтинг: 26 4

От кадя на кадя бе?
(Гост)
31 октомври 2018 | 18:53

България да не те е упълномощила? Рейтинг: 9 18

до хаймана
(Гост)
27
отговор
31 октомври 2018 | 17:34

Кое е прекалено бе мишок.Ти сигурно физическо не си играл,бастун.Браво Гришо.Желая ти успех! Рейтинг: 28 6

Credo
(Гост)
26
отговор
31 октомври 2018 | 17:17

Игра доста по-агресивно, както и психически по-устойчиво. Браво Гришо, продължавай в същият дух. Рейтинг: 29 6

грозновато циганче
(Гост)
25
отговор
31 октомври 2018 | 16:56

Гъста и копринена коса - реших проблема с косопада само за една седмица! За 2 месеца напълно възвърнах загубената си коса Рейтинг: 8 8


							
						

Топ 20 в световната ранглиста - мъже

Топ 20 в световната ранглиста - жени

Джокович отново е на върха, а старата гвардия ... 18 декември 2018
Титлата на младия германец Александър Зверев на Финалите на ATP в Лондон постави на фокус новото поколение, но годината в тениса завърши с доминация на играчите над 30 години, водени от възроденият Новак ...
Андре Агаси пред Sportal.bg: Скоро светът ще види ... 17 януари 2019
Тенис легендата Андре Агаси сподели пред Sportal.bg, че напълно вярва, че Григор Димитров е способен на големи неща. Американецът започна да работи с българската тенис звезда в края на миналата година, като в момента му ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.