Художествена гимнастика

Ренета Камберова: Много бях щастлива от световната титла и бронза от Рио 2016 (видео)

28 октомври 2018 | 14:12 - Обновена

Златното момиче“ Ренета Камберова гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Тя бе част от великолепния ансамбъл на Ина Ананиева, който завоюва бронз на последните летни олимпийски игри. За осем години Камберова и съотборничките донесоха 81 медала и през 2016 г. бяха изпратени на крака от верните си фенове в препълнената зала „Арена Армеец“. Рени веднага предприе нова мисия – управлението на спорта в родния град. Камберова е най-младият почетен гражданин на Пазарджик.

- Здравей, Рени! Признаваме, че сме впечатлени от визитката ти. На 28 години, освен световна и европейска шампионка, ти си шеф на спорта в родния си град Пазарджик, собственик на салон за красота, лице на много инициативи. Как приемаш всички тези предизвикателства?

- Чувствам се много добре. Само за салона искам да вметна, че сме две собственички. Не си приписвам заслугата изцяло. Моята партньорка в този бизнес е Сабина Ташева. Като цяло се чувствам много добре, харесвам си работата. Отваря ми доста врати, може би благодарение на нея участвам в толкова много инициативи, кампании. Постоянно виждам някакви възможности пред мен и ги взимам.

- Обикновено елитните спортисти са неподготвени за това, което ще им се случи след като прекратят кариерата. При теб кое беше най-трудното?

- Според мен винаги най-трудно е да започнеш нещо. Когато ми предложиха работата в Пазарджик, знаех, че ще ми е трудно. Имах време да обмисля дали искам да се занимавам с това нещо. Всъщност тогава се опитах да си задам въпроса – пред какви трудности ще трябва да се изправя. Но нищо от това, което си мислех, не ми се случва. Истината е, че се уча в движение. Доста бързо се опитвам да си намирам грешките и съответно да не ги повтарям.

- Имаш ли други по-силни спортни пристрастия, освен художествената гимнастика? Казвам го във връзка с това, че си в управата на волейболния и футболния клуб Хебър.

- Помагам на всички клубове, нямам пристрастия. Там, където мога да съм полезна, наистина давам най-доброто от себе си. Има един доста сериозен екип, който работи с футбола и с волейбола. Аз по-скоро се насочвам към останалите спортове, които повече имат нужда от подкрепа.

View this post on Instagram

@ilianaraeva63

A post shared by Reneta Kamberova (@r.kamberova) on Sep 16, 2018 at 8:52am PDT

- Опитваш постоянно нови предизвикателства. На световното първенство по художествена гимнастика влезе в ролята на спортна журналистка в държавната телевизия. Хареса ли ти от другата страна на камерата?

- Не очаквах да е чак такова предизвикателство. Оказа се доста трудно и много различно. Толкова пъти съм била пред камера, но там нямаше нищо общо. Въпреки че бях в моята сфера – гимнастиката, имаше едни малки неща, които нямаше как да предвидя. Всичко се случваше на живо. В момента, в който ми блесна отпред светлината и камерата светна, буквално се изпъвах. Първите два дни се чувствах супер притеснена. След това се поотпуснах малко и когато вече ми стана хубаво, състезанието взе че свърши.

- Как видя първенството? Най-големите ти вълнения кога бяха?

- Определено докато играеха нашите момичета доста се вълнувах, но по един друг начин, а не както бях свикнала, когато аз играех. Другото вълнение, много неочаквано за мен, беше срещата ми с Диляна Георгиева. Започнала съм в нейния клуб в Пазарджик, знам много неща за нея, но никога не се бях срещала, защото живее в Нова Зеландия. Илиана Раева беше събрала всички световни шампионки и във въздуха стоеше много интересна емоция. Видях Диляна, отидох при нея и започнах да обяснявам коя съм. Каза ми, че знае и вече е слушала за мен. Беше много интересно и едно от най-вълнуващите неща, които ми се случиха.

- Световна шампионка и то в многобоя – знаеш ли най-силните страни? Гледала ли си я на видео?

- Гледала съм доста неща. Особено преди световното изгледах толкова много гимнастика отпреди, че в един момент започнаха да ми се бъркат години, съчетания…

- Искаш бързо да влезеш в час като журналист.

- Да, знаех, че това моят шанс да видя всяка една. Едно е да знам на теория примерно, че е два пъти световна шампионка, друго е да видя с какво точно. Всяка състезателка си има свой стил на игра и исках да се запозная максимално отблизо.

- Имаш ли си любимка от новия ансамбъл?

- Доскоро нямах, но малко преди световното в ансамбъла влезе едно момиче, което ми е огромна слабост – Ерика Зафирова. Аз съм кръстница и тя буквално израсна с мен. Никога не показвам пристрастия, но в крайна сметка не го крия, защото всички го знаят. Може би това бе последното състезание на ансамбъла, което гледах спокойно. Сега като знам че тя е там, все едно пак аз ще играя. Наистина я обичам!

- Даваш ли съвети и напътствия?

- Давам.

- Строга и справедлива ли си?

- Опитвам се винаги да казвам нещата такива, каквито са и да не я залъгвам. С нея живеехме на „Раковски“ стая до стая. Общо взето, докато израствах в ансамбъла, тя се справяше с нейните неща. Доста често се е случвало да ми чука на стаята и да плаче. Питам какво е станало, а тя казва: „Како Рени, еди какво си…“ Бях в ролята на по-голяма сестра, през годините съм била някаква опора. Много се сближих с нея и много се надявам съветите, които съм давала, а те са не един или два… Понякога и според моите настроения, като съм ядосана и почвам да нареждам нещо.  

Имала си амбиции някога за кариера в индивидуалното?

- Не.

- Ти ли го реши или някой те насочи към ансамбъла?

- Винаги много съм харесвала ансамбъла. Било е  стремеж и буквално моя мечта да съм в ансамбъла. Разбира се, всеки е бил индивидуалист, докато в един момент се състезавах с по-големите – Симона Пейчева, Елизабет Паисиева… Имаше доста сериозни гимнастички, а аз бях пета-шеста в България, в разширения състав на националния отбор. В един момент моята треньорка ме попита дали предпочитам да отида в ансамбъла на другия килим като резерва или да продължим да работим в индивидуалното и да се опитаме един ден аз да съм тази, която ще ходи по големите състезания? Тогава въобще не се замислих и просто казах, че искам да отида при ансамбъла с идеята да се боря за титулярка. За съжаление, трябваше да бъда резерва на цели три ансамбъла, докато в крайна сметка си извоювам моето място.

- Но е важен крайният резултат, а той е хубав. За 18 години имаш спечелени над 140 медала – какво се крие зад тях?

- Може би това, че не се отказах, защото и аз като всеки човек съм имала трудни моменти, в които е трябвало да взема решение – дали да продължа, дали да спра. Може би това, че не съм се отказала тогава, а съм намерила някакъв стимул да продължа дотук.

- Къде държиш тези над 140 медала?

- Майка ми е най-големият ми фен и събира абсолютно всичко – от грамотите ми от 1998 г. до последните. Всички медали са вкъщи, наредени на стената в коридора. Общо взето няма някой в града, който да не знае апартамента с медалите, ако му се е налагало да отиде там. Даже един път беше зачукала някакъв кабел и никъде нямаше ток. Казах : „Мамо, недей повече, защото може да стане нещо по-страшно.“ Трябваше да идват майстори, да видят точно кой кабел… Нещо беше оплескала жестоко.

View this post on Instagram

#sorbetbeautystudio

A post shared by Reneta Kamberova (@r.kamberova) on Sep 19, 2018 at 12:53am PDT

- Кога е имало вариант да се разделиш с любимия си спорт?

- Имах един период, в който ми беше много трудно. Може би между 16 и 18 години, защото тогава скъсах менискус на крака и трябваше да ме оперират. Докторите прецениха, че е по-добре да го зашият. Казват, че възстановяването е между шест и осем месеца, но на мен ми отне една година. За съжаление, в момента, в който се възстанових, скъсах другия менискус. Трябваше да повторя същото. Наддадох доста килограми и вече не бях пълноценна. Почти две години се възстановявах. Тренирах колкото да се движа, но не можех да правя нищо по-съществено. Тогава имах доста сериозна дилема дали да спра или да продължа. Точно след втората операция Илиана се свърза с мен, за да ми каже, че иска аз да бъда едно от момичетата в ансамбъла, който събира 2009 г. Колкото и да го исках, имах някакви колебания, защото не знаех дали ще се справя с килограмите. Бях 10 кг над останалите момичета, които въобще не са малко. Не знаех тази травма до каква степен ще ми попречи, защото ме очакваха много тежки тренировки, а аз не можех да клякам докрай, да си свивам крака докрай. Притеснявах се дали ще се справя и дали пак няма да остана резерва заради тези неща. Явно наистина много съм го искала, защото за няколко месеца успях да сваля килограмите. Разбира се, знаеха за моето положение с крака и правеха компромиси. В крайна сметка се възстанових напълно в тренировъчния процес. Станах титулярка, играх в две съчетания и така до края.

Шоколадът само го миришем – както се казва в една популярна реклама. Хапвала ли си в годините като активна състезателка? Имало ли е криеница между теб и треньорите?

- Чак криеница не бих казала. Мерят ни, аз знам колко килограма трябва да бъда. Имало е периоди, в които съм си позволявала да злоупотребявам и да прекалявам с някои неща. Спомням си, че след едно световно не бях яла шоколад и никакви сладки неща. Като се качихме на Белмекен за 21 дни, се обадих и на мама и казах да ми донесе 21 от сините шоколадчета. Всеки ден се събирахме в стаята и вадехме от кашончето шоколад. Все пак беше свършило световното и можех да си позволя.

- Как поддържаш фигура? Правиш ли нещо специално?

- Откакто спрях с професионалния спорт, вече и храната не ме влече толкова. Опитвам се да тренирам веднъж-два пъти в седмицата. Много пътувам и това спира възможността да имам график за тренировки. Харесва ми да ходя на йога – натоварва ме, но не дотолкова, че да съм тотално изтощена. Намирам си неща, които ме карат да се чувствам добре.

- Едно от тези неща е, че си много активна в социалните мрежи не само със сериозни теми, но и с фотосесии като тази от морето – „50 нюанса синьо“. Тя ли е най-харесваната в профила ти?

- Не, не смятам. По последен спомен снимката, която най-много се хареса и тя наистина е много хубава, беше от сватбата на Бубето. Бяхме застанали четирите шаферки в еднакви рокли. Снимката е професионална. Смятам, че като отидеш на море е нормално да си направиш фотоси. Да не говорим, че тази година предпочетох целите бански. Всичко е в реда на нещата.

- Направи мастър клас в Испания – разкажи ни нещо повече.

- Истината е, че понякога ми липсва гимнастиката и се съгласявам на такива неща. Направих мастър клас в Испания при моя приятелка. Тя е българка и има свой клуб по гимнастика там. Стана много добре. Отидох да я видя, занесох медала, децата бяха много щастливи. Тя беше направила много хубава презентация, за да покаже на децата коя съм. Разбира се, всичко беше с превод на испански. След това им показах част от загрявката и някои елементи. Бяха много мънички и впечатлени от абсолютно всичко. В момента, в който направех нещо, се чуваше „Уау“. Тази година приех и едноседмичен лагер с клуб Виктория в София. Смело мога да кажа, че съм отворена и към тези неща. По този начин си наваксвам с гимнастиката.

- Може ли да се каже, че днес художествената гимнастика е един оазис в родния спорт?

- Абсолютно може да се каже. Художествената гимнастика в момента е толкова популярна, виждам толкова много позитивни неща. Бях в Панагюрище, където се проведе състезание „Панагюрско съкровище“ и приз „Ренета Камберова“. Имаше толкова много щастливи и усмихнати деца от 3 до 16 години - една страхотна емоция! Наистина сега гимнастиката е оазис за всички малки момиченца.

- Наскоро в Русия излъчиха документален филм за „жената-художествена гимнастика“ Ирина Винер. Тя излъчва огромен респект и непобедимост. Как се побеждава страна с такъв огромен човешки ресурс и славни традиции в гимнастиката?

- Тя наистина е много респектираща. Буквално девет години не успяхме да свикнем – когато минава, оставя нещо след нея, което те кара да стоиш изправен още пет секунди, нищо че тя вече е с гръб. Изключителна жена! А как се побеждава? Смятам, че през 2014 г., когато станахме световни шампионки в Измир, всъщност това бяха най-силните ни композиции. Много харесвам всички съчетания, които играем, но тези определено бяха нашият пик. Изиграхме ги жестоко, дори и на тренировка не сме се справяли по този начин. Истината е, че понякога когато имам труден момент, си пускам точно съчетанието на топки и на ленти. Спомням си колко ни беше трудно цяла година, почти не можехме да го изиграем. Беше много трудно като композиция. А на световното аз, която съм ужасно критична и то най-вече към себе си, за там не мога да кажа нищо. Всичко бе като по конец! Нямаше как да не го вземем този златен медал, защото бяхме безупречни!

- Какво е отношението между гимнастичките в един ансамбъл? Приятелки ли сте или просто си вършите работата? Който сбърка – голям грешник ли е?

- Не. Може би в началото, когато се събрахме, се е случвало някоя да прехвърля вина, но със състезанията разбрахме, че това е абсолютно излишно и грешно. В крайна сметка следващият път може да си ти. Ако всички работим в името на една цел, няма как да се обвиняваме. Доста бързо се справихме с тази грешка да се сочим с пръст. Ние сме много близки. Това, че работим за една кауза, много ни обединява. Много си помагаме, като семейство сме.

- По състезанията има ли завист и неприязън между отборите или цари приятелско отношение?

- Разбира се, че има. С някои отбори до последно се подминавахме и то не защото ние сме гадни, а тъй като те така и не опитаха да осъществят някаква близост. Но винаги сме били в много добри отношения с отборите на Русия, Италия, Беларус. Имаше и отбори като Украйна и Израел – те бяха толкова студени… Не знам дали е било заради самата конкуренция или просто не са ни харесвали като момичета.

- Кога беше по-щастлива – при триумфа със световната титла или при спечелването на бронзовия медал в игрите в Рио де Жанейро?

- Определено игрите в Рио де Жанейро. Много бях щастлива и за световната титла, но все пак останахме още един цикъл заради олимпиадата в Лондон. Знаехме, че Михаела, капитанката, ще се откаже след игрите в Англия. Но не успяхме да покажем най-доброто и тя остана. Трябваше ни много време да излезем от това състояние, паднахме от доста високо и Рио беше нашият втори шанс. Въобще не мога да сравнявам единия с другия успех. С всичките неща, които ни се случиха през годината, нямаше да е честно да изпуснем този шанс. Единственото нещо, за което се молех бе след състезанието да не си казвам думата „ако“. Ако бяхме направили, ако не се беше случило…

- Животът не винаги е справедлив.

- В случая към нас беше.

- Накрая искаме да открехнеш от завесата на личния живот, колкото искаш…

- Тук ще ви разочаровам, защото не коментирам личния си живот. Смятам, че правя достатъчно други неща, които са интересни. Ще разкрия, че се занимавам и с други две много готини неща. Едното ще се разбере другия месец на 20-и, когато ще има пресконференция. Ще популяризираме спорта сред деца между първи и четвърти клас с д-р Денислава Ангелова от Асоциация „Докосни дъгата“. Също така работя и върху своя линия за дрехи за деца, свързани с художествената гимнастика. Постоянно правя нови и нови неща. Личният ми живот ще бъда най-скучното нещо, ако трябва да ви разкажа за него.


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 2848

Добави коментар ›› Коментари (7)

ohi
(Гост)
7
отговор
01 ноември 2018 | 00:23

респект за такива кото рени млада умна красива и успяла да е жива здрава Рейтинг: 3 0

tyo
(Гост)
6
отговор
31 октомври 2018 | 16:57

И тая се тунингова. А беше най-красивата в отбора Рейтинг: 0 2

Anika
(Гост)
5
отговор
30 октомври 2018 | 11:34

Колко позитивно и хубаво момиче дано винаги баде така усмихната Рейтинг: 4 0


(Гост)
4
отговор
29 октомври 2018 | 13:41

Успех в всичко красиво момиче Рейтинг: 4 0

Cska
(Гост)
3
отговор
29 октомври 2018 | 00:17

Jelaq i uspeh mnogo simpatichno momiche Рейтинг: 5 0

Да
(Гост)
2
отговор
28 октомври 2018 | 16:25

Ковра ама яка ковра ,как да не искаш да я напълниш ; !!! Рейтинг: 5 6

Xxx
(Гост)
1
отговор
28 октомври 2018 | 14:33

Коврата си е ковра цял живот това е.... Рейтинг: 5 7


							
						
Мария Петрова: Измина една успешна година за ... 20 януари 2019
Мария Петрова, последната ни голяма звезда в индивидуалното направление на художествената гимнастика, гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Легендарният статут е обрисуван с невероятни постижения. Тя е ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.