Булевард

Как адвокатите на CR7 се оправят с бедствието

10 октомври 2018 | 16:04 - Обновена
Как адвокатите на CR7 се оправят с бедствието

Те го наричат „хлапето”. А то – името му е Кристиано Роналдо, има проблем в резултат на ваканция в Лас Вегас, прекарана в скъп апартамент в тузарския хотел „Палмс Плейс”.

През лятото на 2009 г. адвокатът на португалския футболист – Карлуш Озориу де Кащру, писал в имейл към свой колега за разговор с „хлапето” относно прекарана бурна вечер в Лас Вегас.

Тонът бил сериозен. Американка на име Катрин Майорга твърдяла, че Роналдо я е изнасилил в своя апартамент на 13 юни. След разговор със своя клиент – един от най-скъпоплатените спортисти на планетата, Озориу де Кащру ще да е имал някакви сведения относно какво би могло да се е случило онази нощ в хотелската стая.

После отишъл на работа.

Защото обвинението трябвало да изчезне. Бързо. Тихо. Завинаги.

Адвокатът от Порто, който бил защитавал Роналдо неведнъж, събрал войската под бойните знамена – един вид екип за почистване, чиято работа била да направи така, че нищо за инцидента в Лас Вегас да не стане никога публично достояние.

Щабът включвал частен детектив с добри контакти в полицейското управление на Лас Вегас (LVMPD), двама други адвокати от Португалия и лондонската кантора Schillings със специализация в кризисния мениджмънт (нейното мото е „Открийте решението, контролирайте кризата”), още един от правната фирма Lavely & Singer от Лос Анджелис (направила име с работата си с решаващи проблемите си с пари знаменитости като Камерън Диас и Дженифър Анистън) и привлечения лично от Озориу де Кащру адвокат от Лас Вегас Ричард Райт с такса на час от 475 долара. По-късно в екипа били включени също медицински и съдебен експерт.

Всички тези хора били събрани да се преборят с Катрин Майорга от Лас Вегас, която си изкарвала хляба като модел и, от време на време, промоутърка. И която, през юни 2009 г., попаднала на неточното място в неточното време.

НАРУШЕНО МЪЛЧАНИЕ

„ДЕР ШПИГЕЛ” вече писа по-миналата седмица за обвиненията на Майорга срещу Роналдо в изнасилване. Това е историята на една жена, която дълго запази мълчание – защото така трябваше. Защото преди девет години подписала споразумение, изготвено от екипа експерти на Роналдо и от нейния собствен адвокат.

Според извънсъдебното споразумение Майорга се съгласява никога да не говори публично за случилото се в „Палмс Плейс” на 13 юни 2009 година. Срещу своя подпис получила 375 000 долара.

Сега тя реши да наруши мълчанието си. Нейният адвокат Лесли Марк Стовал внесе формална жалба по-миналата седмица в Невада, като оспорва споразумението с тезата, че единствената му цел е да заглуши неговата клиентка.

Стовал също така атакува и адвокатите на Роналдо, тъй като смята, че са искали подобна спогодба с цел „предотвратяване или отлагане на криминално разследване” на предполагаемото нападение. Стовал говори за целен „заговор” и темата му е: „Прикриването на престъпление е престъпление.”

Детайлите по казуса „Майорга срещу Роналдо” звучат като сюжет на роман на Джон Гришам. Клиентът. Фирмата. Рекетьорът. Има по нещо от всичко: непреклонни адвокати, мазни следователи, пълна липса на милост. Също и предполагаема жертва, която бива разигравана от правния щаб на съперниковата страна като футболна топка по игрището.

Докато Майорга наела през юли 2009 г. адвокат, специализиран в изплащането на щети след автоинциденти, хората на Ронално действали като международен екип по кризисен мениджмънт.

„ДЕР ШПИГЕЛ” успя да пресъздаде стратегията и методите на адвокатите на португалеца благодарение на документи, предоставени от онлайн разобличителната платформа Football Leaks.

Документите показват, че щабът на футболиста в САЩ е изпратил частен детектив в „Палмс Плейс”, който е инспектирал апартамента, стаите и джакузито и е изследвал акустиката. Решено било, че е нужно кодово име на клиента и всички се съгласили да го наричат „Тофър”.

Адвокатите обсъждали защо полицията в Лас Вегас още не смятала инцидента за криминален случай и го прехвърлила на окръжния прокурор. Един от тях забелязал, че Катрин Майорга се свързала с полицията няколко часа след инцидента в „Палмс Плейс”, а според него този факт покачвал правдоподобността на версията , както и вероятността полицията все още да не е приключила своето разследване по случая.

През август 2009 г. адвокатите на Роналдо провели преговори с представител на Майорга за извънсъдебното споразумение. Те се съгласили помежду си да говорят за предполагаем сексуален тормоз, а не за възможно изнасилване.

Споразумението щяло да бъде изготвено по такъв начин, че Майорга да бъде изправена пред голямо финансово наказание, ако наруши своята част от сделката, например по невнимание или чрез интервю с журналист.

НАТРУПВАЩИ СЕ РАЗХОДИ

Джей Лейвли от правната фирма Lavely & Singer искал да умиротвори своя клиент. Той е опитен адвокат, хладнокръвен и прецизен. Във всичките си години като преговарящ за извънсъдебни споразумения никога не бе видял каквито и да било детайли от вече подписани с негово участие спогодби да изтичат към публичната сфера.

Екипът на Роналдо искал да узнае всичко за Майорга, 25-годишна към онзи момент. Частен детектив отбелязвал кога излиза от къщи, с кого се среща, къде отива да яде и колко чаши вино изпива на вечеря, а дори изровил и номера на брачното свидетелство. Също така научил, че е гласувала за демократите и че е получила няколко глоби за паркиране.

Частният детектив, бивше ченге от Лас Вегас, опитал и да изкопчи информация от своите стари колеги в полицията, като търсил среща със следовател от LVMPD, за да научи повече за разследването. В сводка за екипа на Роналдо разкрил, че от LVMPD няма да имат нищо против случаят да се реши с извънсъдебно споразумение и че ако това се случело, нямало да има допълнително задълбаване в разследването.

Адвокатите после се заели с американското наказателно право и по-специално с въпроса дали в подобни случаи обвинени лица от Европа могат да бъдат екстрадирани в САЩ.

През септември екипът на португалеца изготвил обширен въпросник. Те искали да чуят версията на клиента си за онази вечер в Лас Вегас и всеки детайл бил важен. Резултатът е документ, който може накрая да изиграе централна роля в казуса.

Едно от запитванията към Роналдо било следното: „Опишете в подробности какво се случи, като започнете с първия си физически контакт с г-жа К в другата стая и опишете поредицата от събития.”

Един от адвокатите записал отговора на клиента им: „Чуках я странично. Тя ми се предложи. Лежеше от нейната страна на леглото и аз проникнах в нея отзад. Беше грубо. Не сменихме позата. 5/7 минути. Тя каза, че не иска, но се предложи. През цялото време беше грубо. Обърнах я настрана и беше бързо. Може би е получила някакви охлузвания, когато я награбих… Тя ми го излъска… Но не спираше да казва: „Не! Не го прави! Аз не съм като другите.” После поисках извинение.”

Въпрос: „В някой момент г-жа К надигна ли глас, извика ли, изкрещя ли?”.

Отговор: „Тя каза „не” и „спри” доста пъти.”

Според документите от Football Leaks тази версия на случилото се била променена. През декември се появил друг въпросник с различни отговори. На същото запитване сега било записано друго становище: „Тя лежеше в леглото. Проникнах в нея отзад. Не сменихме позата. Беше към 5-7 минути. Тя не крещя. Не вика за помощ или каквото и да било от сорта.”

Представляващите знаменитостите адвокати изпипват докрай работата си и са скъпи. Това започнал да осъзнава Озориу де Кащру през октомври 2009 г., докато го затрупвали надути сметки.

През януари 2010 г. адвокат от Lavely & Singer се свързал с Озориу де Кащру с искане да наеме съдебен експерт с тарифа от 350 евро на час, който щял да разгледа медицинските картони на Майорга и доклада от изследването, където били описани травмите на предполагаемата жертва. Щял да бъде привлечен и медицински експерт – срещу 2500 долара.

През март Озориу де Кащру се оплакал отново в имейл до Роналдо, „клиента”, че намира сметките за „прекомерни”.

Междувременно адвокатите в САЩ предали документ на медиатора, който щял да служи за посредник между страните – Майорга и Роналдо, т.е. Тофър.

МЕДИЦИНСКИ ЕКСПЕРТ

Текстът цитира „медицински експерт”, според когото контузиите в ректума на Майорга може да са били причинени от „множество предмети” и не задължително от „проникване на пенис”.

Има също така и свидетелство от друг експерт – бивш следовател, за когото се твърди, че е специализиран в разследвания на сексуални нападения. Пенсионираното ченге било цитирано да казва, че Майорга може да си е причинила травмите сама и че това би могло да е обяснението защо е отнело няколко часа след предполагаемия инцидент, за да се обади на полицията.

Всеки обвиняем в престъпление има право на най-добрата възможна защита. Настоящият адвокат на Майорга – Стовал, обаче смята, че от екипа на Роналдо са отишли твърде далеч.

По негово мнение извънсъдебните споразумения с клаузи за мълчание са валидни само в определен брой ситуации. „Ако имате казус например с формулата за Coca-Cola или с някакъв много ценен софтуер, тогава според мен тези клаузи за конфиденциалност са редни. В последните години обаче те стават все по-често срещани, и то с цел прикриване лошото поведение на знаменитости.”

След като споразумението било подписано, Озориу де Кащру се опитал да се спазари за отстъпка за своя клиент. Отговорът от адвокатите от Lavely & Singer в имейл бил, както винаги, като на бизнесмени:

„Ние съумяхме да осигурим забележително споразумение за Тофър. Клиентът се бе озовал в сложно положение, изправен пред екстрадиция в САЩ и евентуален затвор, във всеки случай огромен удар по репутацията си, ако казусът „Майорга” бе придобил публичност. Дължимото следва да бъде изплатено възможно най-скоро.

С най-добри пожелания!”

Когато „ДЕР ШПИГЕЛ” за първи път писа за този случай преди година и половина, без да споменава името на предполагаемата жертва, списанието получи писма от две специализирани в медийното право фирми. Те се надяваха да успеят да попречат на публикуването на историята. Беше изпратен и преговарящ в Хамбург, където е седалището на „ДЕР ШПИГЕЛ”, за да научи повече за заплануваната публикация – задача, в която претърпя неуспех. Този човек вече не работи в екипа на Роналдо.

По онова време португалецът не отговаряше лично на публикациите. Вместо това пусна своя снимка, която го показа отзад само по бельо в победна поза.

След публикацията на „ДЕР ШПИГЕЛ” по-миналата седмица случаят Майорга срещу Роналдо попадна по всички челни страници по целия свят. Португалецът, който сега играе за Ювентус, използва Инстаграм и коментира това като „фалшива новина” и като начин някой да натрупа слава на негов гръб.

Миналата сряда той се обърна и в Туитър, за да се защити: „Твърдо отричам отправените към мен обвинения. Изнасилването е отвратително престъпление, което противоречи на всичко, което представлявам и в което вярвам.”

НОВО РАЗСЛЕДВАНЕ

Какво се е случило на 13 юни 2009 г. в апартамента в „Палмс Плейс”? Само Кристиано Роналдо и Катрин Майорга знаят истината.

Поне сега историята на Майорга се озова там където беше мястото още тогава – в съда. Разглежда се извънсъдебното споразумение. В добавка окръжен прокурор трябва да реши дали да започне криминално разследване срещу футболиста. Майорга беше разпитвана от полицията множество пъти в последните седмици. Последните показания бяха записани.

Според нейния адвокат Стовал тя открила по време една от скорошните си срещи с полицаите, че записът на показанията от 2009 г. вече не съществува. Роклята и бельото, носени от нея в онази нощ в „Палмс Плейс”, които тя казва, че е предала тогава на полицията като доказателство, вероятно също са изчезнали. Запитани от „ДЕР ШПИГЕЛ”, от полицията на Лас Вегас отказаха да коментират това.

Стовал също така критикува LVMPD, че не са предприели допълнителни стъпки в разследването, след като Майорга, както тя твърди, им била дала името на потенциалния извършител на престъпление още тогава – през 2009 година. От LVMPD оспорват това.

Стовал е писал писмо до полицията, в което пита дали властите имат съмнения относно почтеността на разследването досега. И ако имат, какво плануват да направят по въпроса.

Три дни след публикацията на „ДЕР ШПИГЕЛ” от LVMPD обявиха, че отварят наново разследването си по обвиненията на Майорга.

ЕКИП НА „ДЕР ШПИГЕЛ”

(Рафаел Бушман, Андреас Майхоф, Никола Набер, Герхард Пфайл, Антье Виндман, Кристоф Винтербах и Михаел Вулцингер)

Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 31691

Добави коментар ›› Коментари (23)

..
(Гост)
23
отговор
16 октомври 2018 | 13:04

Айде бе, изнасилил я бил. Качила се в стаята му, легнала му в леглото и к'во очаква.. да се гушкат и целуват?!? Поредната проста тиква, която се опитва да припечели на чужд гръб! Рейтинг: 9 1

abc
(Гост)
22
отговор
15 октомври 2018 | 23:13

Ако прочетете внимателно статията тогава няма да напишете толкова глупости и простотии. Рейтинг: 1 2

аа
(Гост)
21
отговор
11 октомври 2018 | 21:35

Тази е свършила парите и сега явно си мисли че може да изкара още покрай този случай. А относно споразумението като не й е харесвало не е трябвало да го подписва и да взима парите. Сега хем е взела парите хем говори и го нарушава. Рейтинг: 21 2

az
(Гост)
20
отговор
11 октомври 2018 | 21:17

И двамата са били пияни на кирка, не са знаели какво правят и едва ли са помнили какво се е случило на сутринта. И мацката, понеже е умна, се е сетила, че може да се възползва. Това е. Рейтинг: 14 0

пайтън
(Гост)
19
отговор
11 октомври 2018 | 20:57

тpябвaшe дa я нaмaжe с мaргapин зa дa нaпpaви ceкca пo- yдoбeн зa кypвeтo. Рейтинг: 6 0

леле мале
(Гост)
18
отговор
11 октомври 2018 | 20:42

кристяно признай си педерунгел си Рейтинг: 2 4

Малката перука
(Гост)
17
отговор
11 октомври 2018 | 18:05

ся тъз ша стани известнъ Рейтинг: 6 0

fanmass
(Гост)
16
отговор
11 октомври 2018 | 16:42

Заради това ли нашият вожд купува къщи в Барселона ? Рейтинг: 6 1

айде бе
(Гост)
15
отговор
11 октомври 2018 | 14:16

цяла нощ му танцува, после отива в стаята му ... Какво очаква ? Рейтинг: 37 2

iznenada_otzad
(Гост)
11 октомври 2018 | 15:07

изненада отзад. кво може да очаква Рейтинг: 21 0

50
(Гост)
11 октомври 2018 | 15:15

Може би не е очаквала да я изнасилят. Рейтинг: 3 19

Ttt
(Гост)
14
отговор
11 октомври 2018 | 13:51

Защо си мисля че Реал Мадрид имат нещо общо с това обвинение след 10 години Рейтинг: 32 0

Бай
(Гост)
11 октомври 2018 | 22:56

Бай Перес си отмъщава, няма награди от УЕФА и ФИФА, сега и това обвинение. Жалка Европа! Рейтинг: 7 0

подкова
(Гост)
13
отговор
11 октомври 2018 | 13:16

тази ky**a зaщо не се е нaмaзaлa с мaргapин зa дa нaпpви cekcа oтзaд пo- удoбен.? Рейтинг: 24 2

до краса кур0ова
(Гост)
12
отговор
11 октомври 2018 | 12:50

красо не се изказвай с пълна уста ясни сте ни всички коросмуци Рейтинг: 5 0

България
(Гост)
11
отговор
11 октомври 2018 | 12:40

E R E V 2 . C O M – Да направим България на 3 морета в чисто новия сървър на играта!Бъди от първите включили се! Рейтинг: 1 0

Bobby Fisher
(Гост)
10
отговор
11 октомври 2018 | 12:28

Давай следващото 'споразумение', може да е печелившо. Рейтинг: 11 0

Bobby Fisher
(Гост)
11 октомври 2018 | 12:29

Позастаряла е вече, може да е по- евтино... Рейтинг: 20 0

Кака Ники
(Гост)
9
отговор
11 октомври 2018 | 12:26

Искам да 'изнасили' и мен, веднъж поне, за 375 к $. Пък после ще го 'мисля'... Рейтинг: 26 0

Big cock
(Гост)
11 октомври 2018 | 14:11

А без пари може ли.??? Рейтинг: 14 1


							
						
“Извън пистата” с Виктория Георгиева 29 януари 2019
Тя е бърза, умна и винаги усмихната. Името й е Виктория Георгиева и още в началото на сезона показа, че съперничките й ще трябва да се съобразяват с нея на атлетическата писта. Сигурно вече се досещате, че отново е ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.