Тенис

Двойни грешки закопаха Григор Димитров в Пекин

03 октомври 2018 | 09:32 - Обновена

Поставеният под номер 3 в схемата Григор Димитров не можа да осъществи обрат и загуби изненадващо от квалификанта Душан Лайович във втория кръг на тенис турнира от сериите АТР500 в Пекин - 4:6, 6:2, 4:6 за час и 53 минути игра.

И четирите пробива, които българинът допусна в срещата, бяха осъществени след негови двойни грешки, като той направи общо девет от тях, а последният брейк за 4:5 бе най-неочакван, защото дойде в момент, когато Димитров вече бе върнал пробив и впоследствие бе взел сравнително лесно подаването си. За съжаление на феновете на родения в Хасково тенисист обаче, придвижването му по корта не бе на познатото високо ниво, като той трябваше да прави корекции в тактическия си подход към двубоя. Неточностите обаче станаха причина за ранното отпадане, като най-вече двойните грешки наклониха везните в полза на съперника, но общо Григор направи 16 непредизвикани грешки от бекхенд и 12 от форхенд. Както обикновено, вторият сервис на Димитров не бе на особена висота и това до голяма степен улесняваше задачата на Душан Лайович, който заслужава единствено похвали за втората победа в кариерата си над тенисист от топ 10, защото не се поддаде на напрежението и през целия мач не спря да бъде максимално агресивен.

Димитров ще загуби 135 точки за световната ранглиста, тъй като миналата година стигна полуфиналите и отстъпи в трисетове сблъсък на Рафаел Надал. Световният номер 7 отново не успя да запише две поредни победи в турнир от Световния тур на АТР, като това се случи само веднъж в последните шест месеца - при достигнатия четвъртфинал на "Мастърс"-а в Торонто, където загуби от Кевин Андерсън.

 

Равносметката за 2018 година вече е 23 победи и 17 загуби за Димитров, като все пак не трябва да се забравя малко известен факт в българските тенис среди - Григор играе с нова ракета през този сезон и очевидно все още не е намерил оптималния подход към ударите си и чувството към новото си "оръжие" (неща, които отнемат неопределено време). За първи път от четирите си участия в китайската столица той отпада преди четвъртфиналите.

 

ПЪРВИ СЕТ

Григор започна с две лесни точки, благодарение на отличен първи сервис, а после направи грешка от бекхенд при по-продължително разиграване. Лайович блесна с добър прочит на второто подаване на българина и направи впечатляващ форхенд ретур-уинър, но Димитров отговори с ас за 40-30. Грешка от форхенд от основната линия на световния номер 8 доведе до дюс, а после още една неточност - този път от другата страна на ракетата - осигури брейк-бол за съперника. За съжаление, двойна грешка на Григор направи пробива факт.

 

Лайович систематично се стремеше да тества бекхенда на Димитров, който не се движеше по оптимален начин и направи още три грешки при първия си гейм на посрещане. В същото време хубавият начален удар на сърбина неутрализира опитите на Григор да бъде агресивен от ретур и резултатът бързо стана 0:2.

Димитров направи нова двойна грешка и още имаше трудности с първия си сервис, но пък изненада противника с два поредни агресивни втори начални удара - ас и невърнат. Нова грешка от бекхенд (слайс), когато не се бе позиционирал по най-добрия начин, доведе до 30-30, но пък още един невърнат втори сервис от Лайович доближи българина до завършек на гейма, който бе стигнат с първия вкаран първи сервис - 1:2.

 

Две грешки от бекхенд и форхенд бързо осигуриха хубав аванс от 30-0 на противника, като отново личеше как Димитров не подхожда правилно с краката си за ударите, но и се стремеше да взима топката възможно най-рано. Засега обаче подходът не носеше успеваемост - 1:3 след гейм на нула.

Междувременно Григор започваше по-лесно да печели позиция на корта, благодарение на втория си сервис, но Лайович заслужаваше похвали с добрата си защита малко зад основната линия. Той направи впечатляващ бекхенд-уинър по опразнената права в момент, когато Димитров избра форхенд по обратния диагонал, но иначе българинът доминираше от начален удар и сравнително бързо намали на 2:3.

Както беше и срещу Франсис Тиафо на Laver Cup, Григор посрещаше вторите сервиси пред основната линия, но засега не успяваше да си спечели предимство при влизане в разиграванията, защото грешките от бекхенд продължаваха да му пречат. Ретурите не затрудняваха особено сърбина и той прецизно насочваше топката, за да поведе с 2:4.

 

Григор се облагодетелства от две бързи точки с хубав първи сервис, а след това заби третия си ас със скорост 202 км/ч, а после предизвика аплодисменти с брилянтно изпълнение на начален удар - мрежа и елегантно воле от бекхенд за 3:4 - гейм на нула.

 

Лайович продължи да показва най-доброто от себе си и играта му бе изключително чиста, като грешките от ретур на Димитров изключваха каквото и да е напрежение у сърбина. Прекалената агресивност на Григор се обръщаше срещу него в случая и той отстъпи отново на нула, като за четирите сервис-гейма на Лайович третият поставен в схемата бе взел само 1 точка - 3:5.

 

Димитров направи третата си двойна грешка, а след това сбърка и форхенд по обратния диагонал за 15-30. Началният му удар му позволи да стигне до 40-30, след като два пъти Лайович бе принуден да намери мрежата, а последвалото дълго разиграване завърши с нова неточност от бекхенд за дюс. Придвижването и позиционирането на Григор в гейма бяха доста по-добри от предишните части, като ас по правата от полето за равенство доведе до спечелване на гейма - 4:5.

Сърбинът продължаваше да сервира в тялото от бекхенд страната, като подсечените ретури не се получаваха, но пък с форхенд-ретур Григор най-после успя да предизвика грешка от основната линия на противника си. Последва още едно дълго разиграване с размяна от бекхенд, като този път той издържа и изчака грешка от форхенд страната на Лайович за 30-30. За съжаление обаче сърбинът с ас успя да спечели сета за 35 минути - 4:6.

 

ВТОРИ СЕТ

 

Въпреки че не можа да върне ранния пробив в първия сет, Григор демонстрира прогрес в позиционирането и подхода към ударите, като стана и по-търпелив и спря да търси постоянно бързо приключване на разиграването, дори от неудобна позиция. Този негов маниер се запази и в началото на втория сет, който вече започна с бързо спечелване на сервис-гейма си, като се възползваше отлично от началния си удар.

 

Димитров с чудесно придвижване и подход към отиграванията си стигна сравнително лесно до аванс 15-30, после две непредизвикани грешки от форхенд на Лайович доведоха до бърз пробив - 2:0!

Два невърнати сервиса и комбинация начален удар - форхенд-уинър осигуриха преднина от 40-0, после пресилени бекхенд и форхенд след хубави ретури на Лайович все пак намалиха преднината на българина до 40-30. Димитров сам се вкара в дюс с нова грешка от форхенд, а последвало дълго разиграване бе спечелено от Лайович, който с дълбоки удари тестваше бекхенда на Григор и той не издържа - шанс за рибрейк. В трудната ситуация обаче Димитров остана солиден и блесна с красив бекхенд-уинър по правата, но после перфектен ретур на Лайович му осигури нов шанс за пробив. Григор отрази и него, този път с невърнат диагонален първи сервис в полето за равенство. Лайович имаше и късмет, защото пресилен форхенд по-скоро излезе в аут, въпреки че съдиите останаха безмълвни, а Григор реши да продължи разиграването и го загуби, като после се оплака на съдията на стола, но нямаше как да ползва ястребово око. И третият шанс за връщане на пробива бе спасен лесно, после майсторски форхенд към обратния диагонал от основната линия на българина и грешка от форхенд на Лайович осигуриха спечелване на ключовия гейм - 3:0.

Световният номер 55 използва доста успешно сервисите в тялото и взе подаването си на нула, като Григор имаше само веднъж предимство при разиграване, но го пропиля с форхенд в мрежата - 3:1.

 

Публиката се оживи при поредната демонстрация на атлетизъм от Димитров, който с прекрасно бекхенд-воле високо над мрежата спечели красиво разиграване за 15-0. Лайович обаче не спираше да бъде максимално агресивен и вече отчетливо играеше с риск, без да се замисля, като изпълняваше тежки форхенди. Добра дължина на ретура му пък доведе до сбъркан форхенд от Григор, който във втория сет имаше само 33% успеваемост при втори сервис. Това бе причина резултатът да стане 15-40, като българинът отново смени подхода и се подведе по стила на Лайович, защото пак искаше ненужно рано да приключва точките. Двойна грешка осигури връщане на пробива на сърбина за 3:2.

 

Димитров реагира по най-добрия начин и предизвика две грешки от основната линия на противника, като направи и печеливш удар от форхенд за 0-40. Страхотна защита от бекхенд на Григор удържа на диагоналните форхенди на Лайович, който все пак имаше предимство и правилно атакува мрежата, но сбърка сравнително лесно воле и отново бе пробит - 4:2.

 

Пореден ас и невърнат форхенд на Григор доведоха до 30-15, но после неуверен форхенд поради точката на Лайович. Великолепен сервис и чудесни форхенди в двата ъгъла на корта подготвиха атака на мрежата, завършена с акробатично воле. Димитров затвърди с шестия си ас за 5:2 и се възползва от новите топки по най-добрия начин.

Хубав ретур от бекхенд на Григор направи резултата 15-15, а бърза негова реакция и форхенд-уинър на мрежата, след като бе "повикан" с къса топка, доведоха до 30-30. Непредизвикана грешка от форхенд по обратния диагонал на Лайович вкара гейма в дюс, а Григор стигна до точка за пробив, след като провокира опонента си да сбърка ново воле на мрежата. Пореден чудесен минаващ форхенд отново развенча апроуча на сърбина и с нов пробив Димитров затвори сета - 6:2.

 

ТРЕТИ СЕТ

 

Григор започна с двойна грешка и сбъркан форхенд за 0-30, но великолепен сервис по правата с 209 км/ч намали изоставането. За съжаление обаче, шестата двойна грешка подари ранен брейк на съперника - 0:1.

 

Чудесен бекхенд-ретур на Димитров направи резултата 15-30, след като преди това Лайович бе непоклатим от сервис. Сърбинът се облагодетелства от следващи две мощни подавания и набързо поведе с 0:2.
Сервис-форхенд уинър, сервис и невърнат форхенд, невърнат сервис и отново сервис и невърнат форхенд осигуриха сравнително лесно спечелен гейм от Григор, който откри сметката си в третия сет за 1:2.
Лайович пак сбърка къса топка, когато бе извикан на мрежата, но от основната линия форхендите му бяха доста по-мощни и прецизни - 15-15. Сърбинът компенсира с два добри сервиса, но при втория сбърка форхенд по диагонала за 30-30. Ас доведе до 40-30, но страхотен слайс на Димитров му спечели по-добра позиция и следващият бекхенд вече нямаше как да бъде върнат от Лайович - дюс. Независимо от нелошата защита на Григор, сърбинът и с леко случаен уинър от подсечен бекхенд си спечели трудно подаването за 1:3.
Димитров поведе бързо с 30-0, благодарение на два невърнати сервиса, но после сбърка форхенд, когато смени посоката към правата, а пък Лайович стигна до равенство с нов впечатляващ ретур на втори сервис. Димитров пак бе поставен под напрежение с ретур от форхенд на втори сервис, но страхотен бекхенд по диагонала му спечели разиграването. Това бе едва втората спечелена точка при второ подаване на българина в сета, като той трябваше да спасява точка за пробив след грешка от форхенд, но се справи лесно с мощен начален удар по диагонала към полето за равенство. Изненадващо точен минаващ удар от форхенд на Лайович му даде втора точка за пробив, но невърнат втори сервис отново доведе до дюс. Хубаво разиграване бе спечелено от Димитров след отлична защита и ново "повикване" на мрежата на сърбина, който пак сбърка от такава позиция, този път от бекхенд. Григор обаче пак се вкара в дюс със седмата си двойна грешка, но след това два невърнати сервиса осигуриха позитивен изход на световния номер 8 - 2:3.
Сервис в тялото отново измъчваше Григор, като този път Лайович завърши успешно волето на мрежата, но после страхотен контраатакуващ форхенд по диагонала на Григор му донесе предимство в разиграването. Късметът отново се усмихна на сърбина, който хвана линията при последвала размяна на форхенди, но Димитров контролираше следващото разиграване от основната линия и Лайович не издържа на темпото - 30-30. Точката за пробив стана факт след по-добра тактическа постройка на Григор, който рано стъпи на основната линия и провокира грешка от форхенд на сърбина. Качеството на ретурите също се повиши, а защитата от бекхенд бе на изключително ниво, като Димитров завърши с форхенд-уинър от мрежата и върна пробива - 3:3!
Григор затвърди брейка без кой знае какви затруднения с четири невърнати сервиса за 4:3, като за първи път в третия сет поведе в резултата. Българинът запази доброто ниво на ретура си и в следващия гейм, но все пак Лайович с мощни първи сервиси го спечели, макар и да трябваше да се потруди стабилно.
Чудесен апроуч и елегантно форхенд-воле на мрежата бяха позасенчени от осмата двойна грешка за 15-30. Бекхенд размяна впоследствие бе спечелена от Лайович, който този път издържа от тази страна на ракетата и отново имаше късмет да спечели разиграването, за да стигне до две точки за пробив. Деветата двойна грешка осигури и брейка за 4:5.
Грешка от бекхенд при контрапие и сбъркан форхенд осигуриха аванс на противника при 0-30, а нов аут от ракетата на българина доведе до три мачбола за Лайович, който завърши мача с ас за 4:6.

Още по темата
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 50904

Добави коментар ›› Коментари (116)

Смешката Дришу
(Гост)
116
отговор
06 октомври 2018 | 12:16

Какво стана бе, л*йно? Нали щеше да печелиш турнира... Рейтинг: 1 0

EVANI
(Гост)
115
отговор
04 октомври 2018 | 12:46

ГРИГОР Е ЧАСТ ОТ ПРОЕКТА! МНОГО ВАЖЕН И ЦЕНЕН ДРАЗНИТЕЛ ЗА НАРОДА! ПОСТИГАТ СИ ЦЕЛТА, ДОКАТО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СЕ ЯДОСВАМЕ И ДА СИ КЪСАМЕ НЕРВИТЕ! НЯМА СМИСЪЛ! Рейтинг: 5 1

ZZZ
(Гост)
114
отговор
04 октомври 2018 | 09:19

Дришова шизофрения - Защо да не спечеля турнира в Пекин? ...на другия ден - защо да не си хвана РЕЙСа ТО АСКЬОЙ? Рейтинг: 5 1

ха мараба
(Гост)
113
отговор
04 октомври 2018 | 09:04

НЕ МОГА ДА СИ ПРЕДСТАВЯ, КОЛКО ДЪЛГА СТАТИЯ ЩЕ НАПИШЕТЕ, АКО ПОБЕДИ НЯКОЙ ПО СТОЙНОСТЕН ТЕНЕСИСТ! Рейтинг: 7 1

jimi
(Гост)
112
отговор
04 октомври 2018 | 09:00

КАКВО ИЗНЕНАДВАЩО ВИЖДАТЕ? ВЪВ ВСИЧКИ ТУРНИРИ, ГО БИЯТ КАТО ТЪПАН, А ВИЕ КАТО ЧЕ СТЕ ПАДНАЛИ ОТ НЕБЕТО! Рейтинг: 9 0

Исуската
(Гост)
111
отговор
03 октомври 2018 | 23:08

Любимеца на камериерките: Още не е разопаковал багажа и вече трябва си ходи. Рейтинг: 15 2

Gogo!
(Гост)
110
отговор
03 октомври 2018 | 21:49

Стига ни занимавайте с тоя!!! За какво сменя ракетите? Той си беше добре! Явно е голям комплексар! А психиката му куца здраво?!!! Рейтинг: 10 3

fan
(Гост)
109
отговор
03 октомври 2018 | 20:34

жалко ... : Рейтинг: 6 3

л
(Гост)
108
отговор
03 октомври 2018 | 20:33

ти на този ли викаш талант Рейтинг: 13 1

!!!
(Гост)
03 октомври 2018 | 21:14

не е ли талант да те дънят всеки път, а да се имаш за велик? И при това да си бил номер 3 по най-щастливите обстоятелства и абсолютно случайно. Няма да се повтори. Рейтинг: 12 3

момчилград
(Гост)
107
отговор
03 октомври 2018 | 19:45

тъпакаму с тъпак,нищо нестава от тебе нали с нетърпение чакаше началото на турнира? насра се замириса чак в Момчилград Рейтинг: 15 2

!!!
(Гост)
106
отговор
03 октомври 2018 | 19:40

НЕ,двойните грешки са виновни,а толкова си може момчето!!! Рейтинг: 15 4

мента
(Гост)
105
отговор
03 октомври 2018 | 19:37

Дришо Ментака пак се наака. Колко турнира е спечелил световния номер 3 тази година? Рейтинг: 21 2

дриш
(Гост)
04 октомври 2018 | 01:24

По-удачният въпрос е колко пъти е минал трети кръг тази година. Рейтинг: 9 2

Гост
(Гост)
104
отговор
03 октомври 2018 | 18:40

Тоя е като Божинката. Рейтинг: 24 3

I-OJLU
(Гост)
103
отговор
03 октомври 2018 | 18:31

Ей няма да хулите Григата. Той си каза, че е от класата на Маестрото, Матадора и Джокера!!!! Рейтинг: 25 1

звиздата
(Гост)
102
отговор
03 октомври 2018 | 17:57

Сладур,на мама каунчето заоблено,дерзай мама,ти си веуик Рейтинг: 14 3

Гришо
(Гост)
03 октомври 2018 | 18:39

Навярно Гришко го е подценил ,но следващия път ауууу ша му докара Ноле. Рейтинг: 12 1


							
						

Топ 20 в световната ранглиста - мъже

Топ 20 в световната ранглиста - жени

Новото поколение е тук, но още му е рано за ... 26 януари 2019
От години се говори кога в мъжкия тенис ще има смяна на поколенията. Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович, заедно с Анди Мъри, дълги години властваха и продължават да го правят. Въпреки успехите на младите ...
Да избереш Ямбол пред Калифорния за своя тенис ... 04 април 2019
След няколко години работа в Съединените щати Таня Лахтева се върна в родния Ямбол, където създава своя тенис школа и ще се опита да приложи опита от зад Океана на местно ниво. Тя от малка играе тенис професионално. ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.