›› Булевард

Благо Георгиев заложи на класиката

Плеймейтката Златка Райкова сподели в Инстаграм профила си снимка с огромен букет рози. Разбира се, красивите цветя са от нейния любим Благой Георгиев.                  ...

Виж още
Волейбол

Димо Тонев: Който не иска на лагер, да стои вкъщи при майка си и приятелката си

03 септември 2018 | 14:08
Димо Тонев: Който не иска на лагер, да стои вкъщи при майка си и приятелката си
Един от най-добрите български волейболисти от близкото минало Димо Тонев направи анализ на ситуацията в националния отбор дни преди старта на световното първенство. България е домакин на форума заедно с Италия, а пред "лъвовете" на Пламен Константинов има куп тежки изпитания. Отборът страда от липсата на основни състезтели, но пък ето каква в позицията на Тонев по темата. 

- Г-н Тонев, как ви се струва националният ни отбор седмица преди световното първенство?
- Сигурен съм, че напрежението става все по-голямо. Цяло лято се води подготовка и се надявам физически да са подготвени вече. Да няма повече травми. Това е, може би най-важното. Оттам нататък, ще имаме предимство като домакин. Но колкото е хубаво да играеш вкъщи, толкова е и трудно, защото отговорността е много по-голяма. Групата ни не е лека, напротив доста е силна. И Полша, и Иран, за Куба изобщо не знаем какви са, така че ни очаква едно много тежко първенство, в което, ако успеем да излезем добре от групата, можем да мислим за класиране за Торино (б.а. топ 6).

- Какво класиране ви се струва реалистично за нашия отбор?
- Който отиде в Торино, той има възможност да се бори за медалите. Влизане в първа четворка, 1/2-финали, евентуално финали. Много е важно нашият отбор да  намери добрия си игрови ритъм, защото сега гледам, че в контролите, които играх, нещата са на приливи и отливи. Поне до тук не виждам Пламен Константинов да има основен състав и вече конкретни смени по постове, които да знаят, като влязат, какво да правят. Поне аз оставам с такова впечатление. Още не му е изяснен съставът, извъртя много състезатели в контролите, а няма време да ги пробва. Мисля, че е наясно с възможностите на всеки един. Донякъде това е обяснимо с контузиите. От друга гледна точка - Пламен може би гледа да не ги напъва много-много, да не се изпоконтузят още двама-трима  човека и да останем без отбор. Тук вече е въпросът дали тези състезатели, като са играли в отборите си и са се върнали тук вече повече от 3 месеца, толкова ли са им тежки контузиите, че не могат да се възстановят. Дали начинът, по който са се подготвяли, е правилен. Но това ще се анализира след световното. Ние сме домакини след 48 години прекъсване, след колко ще сме пак - не се знае, може и да не сме. Тази възможност тук трябва да се използва по най-добрия начин. С противоречиви чувства съм за представянето на отбора ни.- Вие имали ли сте случай като този с Владислав Иванов?
- Мисля, че това е само върхът на айсберга, защото Владислав Иванов спомена и за други такива случаи. Много жалко, ако отношенията между треньор и състезатели са такива, каквито избиха с Иванов. Но няма защо да се покрива, нещата колкото повече се покриват, толкова повече се задълбочават. Недопустимо е да има такива отношения, каквито видяхме. Първо, състезател да не изпълнява това, което му казва треньорът, и второ, треньорът да не може да въздейства върху състезателите, да ги убеди, да ги принуди да правят каквото трябва. - Ще изпуснат ли националите парата с този случай?
- Не са я изпуснали, напротив. Още по-силна стана. Защото там се споменаха и други състезатели, те си играят и не вдигат гюрултия, а вътре в себе си си правят каквото си искат. Защото, като изгубиш вяра в един треньор или видиш, че не ти гласува доверие, изпълняваш нещо, за да не се вдига шум, но нещата не вървят. Дано не съм прав, но като свърши световното, ще излязат наяве и други неща. Някои играчи са изгубили доверие в треньора, не знам дали и той не е изгубил.- Допринесе ли за тези отношения дългата подготовка, че са заедно от толкова много време?
- Другите отбори не са ли заедно? Не са ли на лагери и те? Не се ли готвят за световното? Какво значи "много време сме заедно?". Тези състезатели знаят от 5 години, че ще има световно първенство. И след като са приели, че ще бъдат в националния отбор, няма какво да мрънкат повече. Как ще излезем да се бием с Полша, Иран, Куба и другите отбори, като не можем да издържим два месеца на лагер? Този въпрос изобщо не трябва да стои на дневен ред. Всеки трябва да стои мъжки и да стиска зъби, да отстоява името и достойнството си. И честта да играе за националния отбор. Прекалено много се разводнява: "Да има ли лагер на Белмекен, или да сме си в София, в цивилизацията?" - Абе, ако трябва в Космоса ще бъде лагерът! Където реши треньорът - там. И който иска - да заповяда. Който не - да си стои вкъщи при майка си и приятелката си. Май месец Пламен Константинов е обявил разширен състав. Който е искал да си стои вкъщи и да не ходи по лагери дълго време, е трябвало да каже, че няма да играе за България. Имаше достатъчно време и за почивка, и каквото трябва. Не съм чул в другите отбори някой състезател да пита защо е толкова дълго на лагер, колко и кога ще тренира. 

- Националите ще играят във Варна в първата групова фаза, удачен ли беше този избор?
- Дали е там, Русе или София - за отбора няма значение. Въпросът е друг. Че и във Варна хората вече не идват много на волейбол, не знам защо. Може би, заради всички тези неща, които се случват с националния отбор. Това влияе негативно върху интереса на публиквата. 

- А отсъствието на голямата звезда Цветан Соколов може ли също да бъде причина?
- Всеки състезател има свои привърженици, които идват заради него. Но като не идват заради Соколов, може да дойдат заради Георги Сеганов примерно. Да, за нас това е голям минус, той е най-добрият ни диагонал, знаят го всички, обръщат му внимание. Но това се знаеше от самото начало, че няма да участва на световното. Друг е въпросът каква е била концепцията на треньора с кого да го замени. Зашото гледаме, че има Учиков, вика се Градинаров, сега е привлечен и Чернокожев. Боян Йорданов всяка година идва, води подготовка и след това се хваща за някое място. Не знам вече за кой път го прави това нещо. Може и наистина да е контузен, не знам, но аз говоря за фактите. Идва в националния отбор, подписва договор в чужбина и след това казва "Ох!" и си заминава да си играе където иска. Няколко години подред се случва. Пламен трябваше да бъде наясно. Кой от тези състезатели е с най-голям опит? Учиков. Играл е в най-силни първенства, миналата година игра добре, тази година - също. Това ще му бъде заместникът на Соколов. Кой ще му е конкурент? Този и този. И започват да тренират. Затова казах, че нямаме изяснени позиции за хора - кой ще играе и кой ще  го замести, ако не играе добре. Световното започва, а ние не сме наясно със състава. 

- Очаквате ли Чернокожев да се включи силно, макар и късно извикан?
- Той тренира с Б отбора и мисля, че той , а и не само той, и други талантливи играчи са отписвани с много лека ръка. Играчи, които можеха да са от полза за световното първенство, макар и не като основни състезатели. Ако питаме Пламен Константинов, той със сигурност ще се мотивира: "Давам му шанс на тоя, ама тоя не играе.". Той така им казва. Е, тук е майсторлъкът на треньора, да ги убеди и да ги направи отбор. И психология, и да няма групички, и като се каже "България" всички да изтръпват. А това не се получава от няколко години. Основната причина според мен е старши-треньорът. Той води политиката, прави си стратегията, концепция и по какъв начин да постигне целите, които гони. Знаем, че ще има световно у нас, от 4 години, може и повече. Имаше европейско , на което играхме добре и трябваше да се запази този състав. Ако някой се контузи, да влезе друг. Година след това имаме една или две победи в Световната лига, тази година с някакви експерименти в Лигата на нациите, необясними за мен, Пламен Константинов сигурно си има обяснение. Сега световното чука на вратата, но като свърши, със сигурност трябва да се попита треньор, федерация, всички - да се анализира представянето, какви са причините. - На това световно ще сте коментатор и анализатор, допада ли ви тази роля?
- От доста време вече го правя това нещо. Мисля, че опитът, който имам, ми помага много.  На мен ми харесва и ми е лесно, защото коментирам това, което виждам.  Тази роля е просто да помогнеш на зрителя да погледне на нещата от ъгъла на професионалиста. 

- Иска ли ви се, както коментирате, да слезете на игрището и да помагате и там?
- Всеки, който е играл волейбол, си има виждане как биха могли да станат по-добре нещата. Не ми се иска, защото всеки отбор си има треньор и начин на работа. Никога не съм отказал на някого, ако иска да споделя мнение как аз виждам нещата. И малко пак има едно хленчене "Този Димо Тонев много критикува.". Не, коментирам това, което виждам на полето, на онова оранжевото. Случва се нещо и го коментирам. Ако не критикувам основателно, съм готов с всеки да изговоря нещата. Няма как да е друго. 

- Ако можехте да дадете един съвет на националния отбор за световното, какъвв би бил той?
- Да се успокоят момчетата. Да се опитат да бъдат колектив, като юмрук, да си помагат. И да не се интересуват от нищо външно, само от начина, по който ще играят. Като индивидуалности и като отбор. Като свърши световното, всеки ще си тръгне нанякъде. Но в годините ще се запомни това нещо, какъв отбор са били и какъв резултат са постигнали. Време е всеки един от тях да положи малко повече усилия за доброто си представяне, това ще допринесе за доброто и на националния отбор. 

в-к "Телеграф"


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 4381

Добави коментар ›› Коментари (12)

Николай Николов
(Гост)
12
отговор
05 септември 2018 | 14:03

Много злоба в таз България, той го казва каквото вижда а дали е истина един господ знае. Димо Тонев разбира от волейбол а всички които бълват само ........сигурно никога не сте играли!!!!! Рейтинг: 0 3

...
(Гост)
11
отговор
05 септември 2018 | 13:50

Две говеда се скарали пред поповата врата... Поп излязъл и им казал... Иж миж ти жумиш... Хвана ли тва дикиш?... Рейтинг: 2 0

Аз
(Гост)
10
отговор
05 септември 2018 | 12:28

Димо, пълен скапаняк си Рейтинг: 1 0

.|.
(Гост)
9
отговор
05 септември 2018 | 11:27

Димо, Димо... Разбирам да беше постигнал ти нещо като треньор, ама да сереш по втория ни най-успешен треньор в момента, след Радо Стойчев разбира се, точно в навечерието на световното, е адска низост! Да, Пламен е силен в клубния волей, а с националния дотука не се справя много успешно, но всеки на негово място щеше да забуксува, защото нямаме вече толкова силни млади състезатели. И като качество, и като бройка. Не може след 83-ти набор да имаш само един волейболист от световна класа, Цецо Соколов, а отборът да ти се държи на класата на хора отдавна преминали 30-така! Ето това ви говореше Радо Стойчев преди 6г. на всички вас, чугунени тикви лакоми, а вие го натирихте като мръсно псе. Долу ръцете от Пламен и отбора! Поне докато свърши световното! Желая им успех! След това вече ще се коментира, коли и беси. Рейтинг: 6 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Sofia
(Гост)
8
отговор
04 септември 2018 | 11:32

Димчоу, защо сега бе... 2 дена преди световното. Да беше ги казал тия неща преди време, с това какво помагаш. Кажи истината, че няма материал за националния, нямаме качествени играчи, стига с тоя Лимон. Рейтинг: 7 2

Валентин
(Гост)
7
отговор
03 септември 2018 | 19:51

Ами да прав е за Константинов ама и тия от федерацията трябва да си ходят крайно време е и той е в ръководството.За това световно единствения български специалист който реално може да направи нещо е Радо Стойчев.Най голямата грешка бе че след като махнаха Камило Плачи не се опитаха да върнат Пранди!Доказано той наложи в националния отбор Теодор тодоров Виктор Соколов Ники Николов видя потенциала им Умее да работи и да изкара потенцияла на младите волейболисти Рейтинг: 10 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

хаха
(Гост)
03 септември 2018 | 22:53

хахахахаххахахаххах Рейтинг: 0 1

sms
(Гост)
6
отговор
03 септември 2018 | 19:24

пламен развали всичко,атмосфера ,игра ,респект,уважение. Рейтинг: 17 4

фен
(Гост)
5
отговор
03 септември 2018 | 15:50

Константинов като треньор на националния ни отбор отдавна е разкрит, че не става. Защо го държат е въпросът. Рейтинг: 24 1

зяпач
(Гост)
4
отговор
03 септември 2018 | 15:35

муахахаха! явно на пламен ше му бият шута след световното, освен ако момчетата не направят някакво извънземно чудо и вземат че се класират в четворката. бай ти димо задава въпроси, които и ние, зяпачите, си задаваме от години. и съвсем не е случайно, че бившият център се е активизирал няколко дена преди първенството! за пореден път старши треньорът ще опере пешкира за предизвестения провал. а федерацията, бяла и пухкава, ще назначи поредния безконфликтен "разбирач", да помага със смученето от държавната цица. Рейтинг: 27 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

12
(Гост)
3
отговор
03 септември 2018 | 15:29

Неочаквано добро интервю. И точни преценки. Ама не беше ли това същият Димо Тонев, който преди няколко години забърка едни интриги в женският национален отбор и съсипа нещата? Рейтинг: 19 2

любимец 13
(Гост)
03 септември 2018 | 15:43

Най-големият интригант е той Рейтинг: 8 2

tt
(Гост)
2
отговор
03 септември 2018 | 14:30

Отвън е много лесно. Колкото пъти Тонев се е захванал с нещо, толкова пъти се е насрал като геренски бик. Само пленето му се получава качествено. Рейтинг: 10 5

vxvxc
(Гост)
1
отговор
03 септември 2018 | 14:17

Чистата истина. Браво на Димо Тонев най-сетне някой да се престраши Рейтинг: 14 4


							
						

Италия - А 1

Силвано Пранди – Професора 12 януари 2019
Всяко ново нещо е добре забравено старо, са казвали римляните. Те може и да не са чували за волейбол, но ето, че мъдростта им е валидна и в случая с националния отбор на България. Въпреки че е италианец, Силвано ...
Николай Иванов: Назначението на Пранди е силен ... 10 февруари 2019
Волейболната легенда Николай Иванов гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Дълги години той бе титулярен разпределител на България, а с гордост носи и капитанската лента. Световен шампион ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.