Снукър

Нийл Робъртсън е първият шампион за снукър сезон 2018/19!

29 юли 2018 | 23:59 - Обновена
Нийл Робъртсън е първият шампион за снукър сезон 2018/19!
 • копирано
 • 1
Носителят на "Тройната корона" Нийл Робъртсън спечели първия ранкинг турнир по снукър за сезон 2018/19 - Рига Мастърс - след 5:2 над Джак Лисовски! Гръмотевицата от Австралия за четвърти път в последните шест кампании триумфира в откриващото събитие от календара, като вече има 14 ранкинг отличия в богатата си колекция. Също така Робъртсън е първият майстор на щеката с два успеха в столицата на Латвия, след като спечели през 2016-а, когато турнирът за първи път бе част от ранкинг системата, а сега го направи и през 2018-а, която може да е последната за Рига Мастърс като част от графика на световния снукър тур.
324-ият ранкинг финал в историята на джентълменския спорт бе първи в кариерата на Джак Лисовски, който стана 105-ият различен състезател в битка за купа, но не можа да се превърне в 62-ия различен шампион. В предишните два сезона бяхме видели седем дебютиращи шампиони на сцената, но все пак 27-годишният англичанин продължи възходящата си линия от последните няколко месеца.
За 13-а поредна година Робъртсън печели титла и утвърждава усещането, че се завръща сред най-добрите в занаята след изключително трудния и слаб период, започнал именно с триумфа в Рига през 2016-а, довел до изпадането от топ 16 на ранглистата и пропускането на "Мастърс" миналата кампания.
Изненадващо финалът продължи над 3 часа, въпреки че противопостави един от най-бързо действащите в световния тур Лисовски и изящен брейк-билдър като Робъртсън. Гръмотевицата от Австралия реализира единствения сенчъри брейк в мача от 117 точки - негов шести в турнира - но втората му по големите серия бе едва 42. Съперникът му пък се отчете единствено с мизерните, предвид очакванията, поредици от 38 и 34, като бе странно как Лисовски блестеше в мача основно със сейфти играта си, а не с вкарването на топките.
Само един фрейм не бе "биткаджийски" и фрагментален (когато Робъртсън реализира сенчъри брейка си), като останалите предложиха любопитна и интересна тактическа битка с рядко срещани ситуации на сукното. В крайна сметка победата на Левичаря от Мелбърн е логична и заслужена, главно защото Лисовски направи прекалено много пропуски от изгодни позиции и не се възползваше от предимството си след защитните размени. Той ще се задоволи с 25 000 паунда, а 50 000 отиват на сметката на Робъртсън.
Робъртсън, който през 2016-а спечели първото издание на Рига Мастърс като част от ранкинг системата, започна турнира с победа 4:2 над Юан Ли, а вторият му мач бе срещу далеч по реномиран китаец в лицето на Уенбо Лян. Гръмотевицата от Австралия надделя трудно с 4:3, а съперникът му имаше нещастието да пропусне да реализира максимален брейк заради рядка липса на късмет.
След това Робъртсън срази с 4:2 Крег Стедман, като постепенно в течение на мачовете започна да намира обичайната си форма с бързо изпълнение на ударите си. На четвъртфиналите той отново даде само два фрейма на носителя на три ранкинг титли Рики Уолдън, а в предпоследната фаза разгроми с 5:0 Стюърт Карингтън.
За да стигне до финала, Лисовски победи последователно Иън Бърнс с 4:2, Оливър Лайнс с 4:0, Йонг Жън с 4:1, Греъм Дот с 4:0 и Стивън Магуайър с 5:1, за да стигне до първия ранкинг финал в кариерата си. Той направи сенчъри от 101 срещу Жън, а за сравнение, за Робъртсън това ще е 21-ви спор за ранкинг трофей.
Гръмотевицата от Австралия и Лисовски имаха само един предишен дуел помежду си - на 1/8-финалите на Големите финали на РТС през 2012-а, когато Робъртсън печели с 4:1.

ПЪРВИ ФРЕЙМ
Робъртсън бе поставен в "китайски снукър" пред жълтата, но въпреки това успя да реализира първата дълга червена, само че не можа да се пласира идеално за синята и игра сейфти по нея. Лисовски имаше късмета само два удара по-късно да вкара червена в среден джоб с голям флук през два борда - така вместо катастрофален сейфти, той получи първия шанс да направи солиден брейк в мача.
Англичанинът обаче спря едва на 20, след като за първи път трябваше да комбинира не със синя, а с розова, като не можа да я реализира за долния ляв джоб и с непредизвиканата си грешка върна Робъртсън на масата. 6-точковата топка бе извън оригиналната си позиция и близо до левия дълъг борд, но Левичаря от Мелбърн комбинираше с черна, като издебна чудесен момент за кенън-шот и го изпълни отлично, макар да не раздели всички червени от основната група.
Робъртсън опита трудната задача да направи втори вторичен разбиващ удар след реализиране на зелената и през два борда, като пропусна с много и можеше да разчита единствено на още по-сложен и рисков плант, без да има гарантиран цвят. Той взе по-разумното решение да играе сейфти и след мини серия от 42 точки върна Лисовски на масата при четири оставащи червени.
Англичанинът вкара коварна дълга червена и опита да бъде смел и да комбинира с жълта от голяма дистанция при слабо пласиране, като сбърка и позволи на 13-кратния ранкинг шампион отново да се развихри на сукното. Робъртсън разчисти червените и си осигури преднина от три снукъра, които не бяха търсени - 1:0 за австралиеца.
ВТОРИ ФРЕЙМ
Робъртсън тъкмо бе отбелязал третата си червена и бе направил брейка си 15 точки, когато кюболът направи нежелана целувка със зелената и се разклати в челюстите на най-близкия джоб. Той отново не пое излишен риск и просто игра сейфти, след което двамата подхванаха тактически дуел от основния борд. Гръмотевицата първи направи фаул по розова, след като се опита да излезе през два спонда в стил "Клиф Торнбърн", а два удара по-късно Лисовски се възползва от възможността за диагонално попадение по дълга червена. Младият англичанин обаче отново не можа да комбинира с розова, този път за другия ъглов джоб на горния борд - в първия фрейм той пропусна два цвята, а сега отново не можа да продължи отлично реализирана червена с по-лесната и по-скъпа топка.
Лисовски направи малко по-късно четвърти сериозен пропуск в мача и остави между челюстите елементарна червена за десния долен джоб, преподрязвайки я и залагайки я "на тепсия" за Робъртсън. Масата бе подредена доста неудобно за голяма серия и Левичаря от Мелбърн направи само 14, но в този случай поне шест червени бяха долепени и блокиращи се една друга за долния борд, което правеше по-дълга визита невъзможна (черната също бе сред групата далеч от оригиналната си позиция).
Лисовски отново излезе победител в тактическото надлъгване и вкара дълга червена с шот-ту-натинг към долния десен джоб, но единствено успя да намали изоставането си в резултата на 26-33, преди пак да прибегне към сейфти. Само една от последните шест червени пък бе налична за някой от двата джоба на долния борд, което правеше фреймът напълно "биткаджийски" и фрагментален.
Робъртсън направи два поредни фаула и позволи на Лисовски да поведе в резултата с 34-33, но англичанинът пак не се възползва от възможността да направи комбинация. Постепенно двамата започнаха да раздвижват червените и Гръмотевицата се възползва да вкара четири червени, преди пак да трябва да прибегне до сейфти. Лисовски обаче сбърка отново и веднага върна съперника си на масата, макар при оставащи най-сложните две 1-точкови топки. Робъртсън ги реализира последователно от втория опит, като в играта му също имаше неточности и пропуски, но на англичанина повече му се отразяваше неравномерния ритъм и постоянното сядане-ставане за по един-два удара.
Поредният фаул на Робъртсън по синя прибави 5 точки на Лисовски при оставащи всички цветове, но австралиецът вкара жълтата и взе преднина от 63-39 при оставащи 25 на масата. Той реализира и изключително сложна зелена, но нов пропуск в защитно отношение даде шанс на Лисовски да отбележи кафявата и да направи снукър по розова към синята, който бе сложен за преодоляване, защото 5-точковата топка бе далеч от бордовете. Робъртсън направи фаул и разликата стана 18 точки при 18 на масата, като Лисовски разчисти до черна и пропусна идеален шанс за "дузпи" по най-скъпата топка. Левичаря по Мелбърн с флук спечели надлъгването по последната черна, опитвайки крос-дабъл, при който топката се върна по ширината на масата и влезе в противоположния джоб - 2:0.
ТРЕТИ ФРЕЙМ
Лисовски започна с хаотично-агресивен разбиващ удар и Робъртсън се възползва, за да вкара за трети пореден път в двубоя откриваща червена във фрейма. Само че точно преди да отбележи втория цвят за комбинация той пропусна елементарно черната, като се оплака от страничен шум от публиката. Лисовски опита плант неуспешно и бързо "компенсира" съперника си за предишния предизвикан пропуск, връщайки го на удобна позиция на сукното.
За разлика от предишния фрейм, този път масата бе далеч по-благосклонна към реализиране на големи брейкове, а Робъртсън бе безпогрешен между топките и с първия халф-сенчъри във финала (55) отбеляза фрейм-бола си. Вече без напрежение, австралиецът имаше реален шанс за пълно разчистване на масата, като той се възползва отлично от възможността и регистрира шестата си стотица в Рига Мастърс - 117 за 3:0.
ЧЕТВЪРТИ ФРЕЙМ
Едва 56% бе успеваемостта при ударите на Лисовски при поредния му пропуск по дълга червена в началото на четвъртия фрейм (42% при дългите удари), докато този на Робъртсън бе 92%. Австралиецът подхвана серия, но тя не бе особено продължителна - само 19, защото в позиционно отношение направи неточности и не можа с една визита да си гарантира фрейма. При 35-0 двамата отново подхванаха сейфти размяна, която отново бе спечелена от Лисовски и той си заслужи шанс за по-солиден брейк.
Той обаче спря на 14 след пропусната червена по десния среден джоб с удължителя, Робъртсън също направи непредизвикана грешка по синята към срещуположния джоб, за да остави интригата във фрейма. Лисовски сбърка позиционно и не се възползва от възможността да реализира повече от една червена, но получи втори шанс за това малко по-късно.
ПЕТИ ФРЕЙМ
Лисовски сбърка дълга червена и даде масата на противника си, който обаче стигна до 25 точки и бе изчерпал лесните топки на сукното. Робъртсън изпълни плант като шот-ту-натинг, който пропусна, но в същото време даде добър шанс на англичанина за не по-малко продуктивна визита. След само 12 в актива си обаче той трябваше да направи сейфти и да провокира поредната тактическа битка. Този път Лисовски спечели добра позиция не заради хубав защитен удар, а заради пропуск на съперника по дълга открита червена. Англичанинът обаче отново сбърка лесна червена и само с 21 от посещението си на масата трябваше да си седне, пропилявайки шанс за поне халф-сенчъри. Поредицата от грешни решения на Лисовски бе наказана от Робъртсън и той при една оставаща червена осъществи обрат до 53-51. Последва обаче гаф на австралиеца и фрий-бол за съперника му, който бе реализиран, но пък въпросната червена не можа да бъде пратена в целта с поредния глупав пропуск на 27-годишния претендент. За първи път в мача последвалата сейфти размяна облагодетелства Робъртсън, който направи всичко необходимо, за да разчисти цветовете до черна и вместо резултатът да е 3:2, Гръмотевицата спечели нов много оспорван фрейм за 4:1.
ШЕСТИ ФРЕЙМ
Началото на шестата партия отново доведе до спазване на тенденцията Лисовски да прави пропуск, който да открива шанс за съперника. Розовата не бе на оригиналната позиция и Робъртсън трябваше да прави компенсиращ удар по червена още на 16-ата точка от брейка си, а следващият такъв вече бе сбъркан с удължителя, за да спре серията на 22. Топките бяха подредени така че Лисовски да може да подобри досегашния си най-добър брейк от 34, но той пожертва пласиране, за да раздвижи всички червени и да постави снукър на опонента си, приключвайки на 21.
Робъртсън се измъкна, но англичанинът получи възможност да се възползва първи от лесните топки и подобри с фрейм-бола най-добрата си серия в мача до момента - 38. Той обаче не сложи край на частта и остави "жив" Робъртсън, пропускайки последната червена. В синхрон с двубоя до момента двамата подхванаха тактическо надлъгване по последната жълта, като в крайна сметка Лисовски излезе победител - най-после той взе един от завързаните фреймове и разчиствайки до розова намали на 4:2.
СЕДМИ ФРЕЙМ
Лисовски първи се раздвижи между топките в следващата партия, а и доста от червените бяха подредени лесно за развитие на брейк. Англичанинът тъкмо си бе извоювал позиция да контролира масата и да постави розовата на оригиналната позиция със сравнително лесен удар, когато отново прояви неточност и спря на 23. За негово моментно щастие обаче вече цветовете бяха в неудобни позиции за съперника и нямаше как Робъртсън да мисли за бърза серия, като трябваше да демонстрира концентрация и стратегическо разсъждаване при всеки удар.
Масата и късметът не помогнаха на Левичаря от Мелбърн и при шест оставащи червени той съкрати изоставането си до само 15-23 в момента, в който срещата навлезе в 4-ия си час. Една неточност от Лисовски по-късно обаче позволи отново на Робъртсън да поеме, поне временно, контрол върху сцената, като той поне реализира четирите по-лесни червени. Той се задоволи с мини серия от 23 и поведе с 38-23 при две оставащи от "евтините" топки, а после направи два неуспешни и амбициозни опита за дълги удари.
Двамата размениха няколко сейфти-та от висока класа, преди Лисовски да направи фаул, но той не провокира спиране на надлъгването. Нещо повече, Робъртсън също сбърка, и то два пъти подред, когато трябваше да търси последната червена през борд след снукър зад жълтата - 42:33. Тъй като розовата беше на крайно неудобна позиция до един от двата дълги борда, за Робъртсън бе важно да не прави трети пореден фаул, защото иначе 6-точковата топка нямаше да бъде нужна на Лисовски.
Англичанинът направи дори по-сериозно нарушение, защото не можа да излезе от неособено сложен снукър и подари на противника фрий-бол. Робъртсън се възползва, за да поведе по-сериозно с 53-33 при оставащи само цветовете на масата, а после последва успешно отбелязване на жълта и зелена за разлика от 28 при оставащи 25 на масата. Лисовски вкара кафявата, но направи ужасяващо решение да остави синята, което доведе до слаб сейфти удар и разчистване до черна от страна на Робъртсън - 5:2 и титла за Гръмотевицата!

Още по темата
 • копирано
 • 1
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 3968

КоментирайНяма коментари.							
						

Турнир

 • Next Maches
 • Last Matches
Да спечелиш седем фрейма прави ли те шампион като ... 06 февруари 2018
Най-противоречивият и дискутиран ранкинг турнир по снукър започва в Уотфорд - Shoot Out, който за втори пореден път ще бъде част от ранкинг системата. Миналата година шампионът Антъни Макгил прибра 32 хиляди паунда ...
Снукърът влиза в българското училище 09 февруари 2018
България е една от първите страни, обгърнали амбициозната идея на Европейската билярд и снукър асоциация (ЕБСА) да включи джентълменския спорт в образованието. "Развитие на умения в и чрез снукър" (STROKE) ще ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.