›› Булевард

Ники Михайлов е по-секси от Десподов в Топ 10 за 2018 година

Вратарят на Левски Николай Михайлов изпревари Футболист №1 на България Кирил Десподов в класация на тв шоуто "Мармалад" по БиТиВи за сексапил. Синът на Боби Михайлов се нареди на трета позиция в "Топ 10 на най-секси ...

Виж още
Европейски футбол

От Хонконг до Киев: как Клоп закара Ливърпул до финал в ШЛ (част I)

16 май 2018 | 14:41 - Обновена
От Хонконг до Киев: как Клоп закара Ливърпул до финал в ШЛ (част I)

„И ето сега отиваме в Киев. Звучи откачено, но е истина.”

Пороят, сипещ се над Коулоон като картечен откос от небесата, най-сетне замря. За Ливърпул обаче бурята едва сега започваше.

Преди слънцето да успее напълно да пробие скупчилите се облаци в онази сутрин в Хонконг на 21 юли, дисплеят на телефона на Юрген Клоп бе засипан от съобщения от спортния директор на Ливърпул Майкъл Едуардс и президента на Фенуей Спортс Груп Майк Гордън. Те информираха мениджъра на „червените”, че клубът моментално е отхвърлил офертата от 72 млн. паунда от Барселона за Филипе Коутиньо. Новина, която излезе по-рано в спортните страници на британската преса заради седемчасовата разлика.

Плановете на Клоп за предсезонната подготовка вече бяха разстроени заради бедствените климатични условия, заради които тренировки бяха отменени и трябваше да се провеждат в импровизирана среда. Новината за бразилеца обаче имаше потенциала да се стовари като същински циклон върху подготовката за сезон 2017/18.

Ливърпул не би могъл да бъде по-ясен в отговора си на офертата: продажба на Коутиньо през лятото е невъзможна, без значение колко нагоре се изстрелва предложената цена. Испанският гранд се завърна неприкрито, въоръжен с традиционната за политиката си на пазара медийна офанзива, която придава повече сила на поредното хвърляне на оферта. Единствената въпросителна бе около главната фигура. Какво си мисли Коутиньо, който бе подписал през януари с.г. нов петгодишен договор без клауза с обявена неустойка за прекратяването му?

Докато Клоп влизаше за закуска в частна заседателна зала в хотел „Риц-Карлтън”, отговорът мигом се появи пред очите му. С разкривени от вътрешни терзания черти на лицето, 25-годишният футболист бе на ръба от срив и с „явна разлика в езика на тялото” според свидетели.

Тъй че проблемът бе налице. Клоп отиде при Коутиньо, за да насрочи разговор по-късно вечерта; разговор, протекъл в дух на честност и взаимно уважение. Ливърпул, обясни мениджърът на играча, просто нямаше как да разбие и да гради от нулата своите собствени планове за новия сезон само защото в Барселона не са били подготвени да загубят Неймар, пък и моментът не бил точният и евентуална сделка би отправила лошо за клуба послание.

Коутиньо разбра това, ала подчерта какви жертви са направили жена му Айне и родителите му за неговата кариера. Бъдещето се въртяло толкова около тях, колкото и около неговите лични амбиции. Той бил щастлив в Ливърпул, обичал клуба, бил изпълнен с благодарност към него… ала все пак ставало дума за Барселона. Освен всичко останало, семейството му би имало далеч по-добър начин на живот в културна среда, много по-близка до бразилската.

Клоп разбрал гледната точка на Коутиньо, но повторил, че най-важното в случая е Ливърпул и продажба не била правилното нещо за клуба, за съотборниците му и за амбициите за сезона. Това послание било подсилено зад кулисите също от Едуардс и собствениците, преди да се стигне до публична декларация на 11 август: „Искаме да предложим яснота относно позицията ни за евентуален трансфер на Филипе Коутиньо. Твърдото ни становище е, че никакви оферти за Филипе няма да бъдат разглеждани и той ще остане член на ФК Ливърпул, когато затвори летният трансферен прозорец.”

Отвъд шума от срещащите се чаши и гърления смях, във въздуха във Формби се усещаше плътна смесица от облекчение и надъханост. Бе събота, 6 януари 2018 г., и в дома на Клоп отдавна заплануваното тържество за Новата година за работниците в клуба съвпадна с продажбата за 142 млн. паунда на Коутиньо в Барселона. Новината бе разпространена малко след разливането по чашите на джин „Monkey 47” и германско светло пиво, а публикуваното на официалния уебсайт послание е отправено изцяло от мениджъра: „Играчи ще идват и ще си отиват – това е футболът, но като клуб ние сме достатъчно големи и силни, за да продължим с агресивния си напредък дори и след загубата на важен играч. В близкото минало не сме били в по-добра позиция като клуб и с възможност да реагираме по точния начин. Ще използваме нашия мащаб и сила, за да преглътнем моменти като този и, въпреки тях, да продължим напред.

Тази вечер, докато ядрото от хора във футболния щаб и техните половинки направиха дома на мениджъра свой дом, думите на Клоп от изявлението можеше да бъдат изписани и прочетени във външния му вид. Купонът, определен от присъстващите като „символичен” и „могъщ”, бил едновременно и тост за приноса на Коутиньо към Ливърпул, и един вид размахване на средни пръсти по посока на всички чертаещи с черни краски бъдните дни на клуба след раздялата. Каквото и да последвало, присъстващите щели да го посрещнат като един юмрук: те вярвали един в другиго и в състава, вярвали, че с идването на Вирджил ван Дайк Ливърпул ще стане по-силен и че колективът е предостатъчно надъхан, че да продължи по пътя си нагоре.

И най-вече това, че Клоп така религиозно се насочил към този род мислене, се пренесло като убеждение по веригата и към останалите: не, Ливърпул няма просто да е добре, м.ма му стара, Ливърпул направо ще полети!

Бившият наставник на Борусия (Дортмунд) изглеждал на купона като въплъщение на самоувереността и хладнокръвието, ала предишните пет месеца били доста стресиращи за него. Всичко случило се в тях противостояло на природата му, основаваща се толкова много на емпатията. Той обожавал Коутиньо и в професионален, и в личен план и тънел в агония заради това какво причинявала сагата на момчето. Клоп си представял какво ли му е, щом се прибере у дома, и се разкъсвал вътрешно заради възможното влияние върху жената и малката щерка на бразилеца. Мениджърът съзнавал как сам би се почувствал, ако неговата жена или едно от неговите деца преминава през подобна ситуация. Част от силата на Клоп е неговата мъдрост и разбиране, задълбаването в онова, което движи работещите под негово ръководство хора. Това да вижда толкова безрадостен Коутиньо, който е така чувствителен и гради живота си около своето семейство, направило и него нещастен.

Често сочат 50-годишния германец като човека за главната роля, блясващия под светлината на прожектора. Той е харизматичен и затова се чувства повече от уютно, когато трябва да излезе на дансинга или да грабне микрофона, за да нажежи атмосферата. Онези, които обаче най-добре го познават, твърдят, че е най-щастлив, когато пренасочи прожекторите към онези, които обича най-много. Обожава например да гледа ритуала по встъпването на нов играч в отбора с пеенето на песен пред всичките му нови колеги. Обожава и изкованата от футболистите среда, съчетала сериозното (стриктен регламент за глоби) и забавното. Той също може да прекарва часове наред в ЮТюб, гледайки клипове на радостни фенове, и отбеляза няколко пъти този сезон колко специално е за него да вижда развитието на истинска връзка между тях и отбора.

Затова гледката на съвсем противоположното – превземането на душата на Коутиньо от тъга, го пробола дълбоко.  Точно по тази причина „десетката” щеше да се е насочил към Каталуня още преди началото на сезон 2017/18, ако решението зависеше изцяло от Клоп. Тъй като обаче германецът никога не се има за вечно прав и съзнавал, че личните му усещания са без значение в контекста на цялата картинка, подкрепил становището на Едуардс, Гордън и въобще на ръководството.

При това положение беше наистина изумително, че когато хората на Коутиньо стигнаха до крайни мерки за осигуряването на трансфера, взеха на прицел с медийните си залпове точно мениджъра на Ливърпул. Това само втвърди позицията на ФСГ. Макар да го скри добре, германецът бе огорчен от фалшивите обвинения на бразилския (дотогава) любимец на публиката.

Самият факт, че Коутиньо въобще игра за „червените” в Шампионската лига, бе постижение. Когато стана ясно, че ръцете на Ливърпул няма да бъдат извити, заплахата той да не представя клуба в Европа бе реална, силно препоръчвана от съветниците на играча. Гордън и Едуардс в съюз хирургично премахнаха тази опасност, а Клоп започна да внедрява обратно „десетката” в отбора, като облекчи процеса, осигурявайки с широкия си гръб защита на момчето от стрелите на медии и фенове.

Въпреки осмиването при всяко споменаване на „контузията в гърба”, която извади от състава халфа през август, мениджърът така и не се отклони от тази линия. Дори когато лекарят на бразилския национален отбор заяви по време на един лагерсбор, че проблемът е „само емоционален”. Хармонията в съблекалнята в началото на сезона бе от изключителна важност за Клоп и той не се поколеба да стане по принуда обект на насмешки, което предизвика повсеместното уважение на играчите.

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1… Честита Нова година!

Едва-що започнала, 2018-а от раз осигури същите проблеми и тревоги, от които Ливърпул временно се бе откъснал. Барселона вече не просто чукаше на вратата, а направо я разби с пантите. Желанието на Коутиньо да напусне не бе намаляло ни най-малко, въпреки че блестеше зад великото атакуващо трио MSF и че клубът се готвеше за първия си елиминационен мач в ШЛ от девет години насам.

Ливърпул не искаше повторение на лятната буря, но в същото време не искаше и да се раздели с бразилеца точно в този толкова позитивен за себе си период. Ръководството опита да обърне вълната и да го убеди да остане до края на сезона срещу доста апетитна сума, ала нито играчът, нито Барса бяха склонни да отстъпят. Коутиньо бе вече непреклонен: след пет години бе дошъл моментът за сбогуване.

С минаването на дните и все по-очертаващата се сделка, Гордън бил силно разтревожен, че хармонията в клуба ще премине в смут, и настоявал стрелите да бъдат насочени към него и собствениците, за да осигури щит на мениджъра и играчите. Само че през този бурен период на Мелууд нямало по-спокоен от германеца и нямало начин той да не посрещне атаките гордо изправен. Клоп изискал от всички да се успокоят и да приемат случилото се просто като един футболен трансфер, нищо повече.

Ако в Ливърпул не искаха да се прави каквато и да било драма около сделката, бе задължително сами да не издигат огромни лъскави афиши: това бе просто една финансова транзакция, а не надгробен камък на сезона на „червените”.

Най-важният фактор бил реакцията на състава. Съотборниците на Магьосника го обичали, но имало и един конкретен епизод, който се бе загнездил в съзнанието на Клоп. В един августовски следобед отчаяният Коутиньо поискал среща с комитета на най-опитните играчи от тима и в разговор в една от конферентните зали на Мелууд помолил членовете му да променят становището на клуба. Знаел, че колегите му искали да остане, ала сметнал също, че те, като професионалисти, ще разберат защо за него този трансфер бил „мечтаната стъпка”, която бил длъжен да направи на мига.

Всичките номерца по време на летния трансферен прозорец не вбесили толкова Клоп, колкото апелът на Коутиньо към съотборниците му. Затова след раздялата с него мениджърът събрал целия състав в съблекалнята и отправил рязко обръщение. Посланието в него било, че е изгубен голям играч и другар, но нищо повече; че не бивало да се дава на външния свят възможност да се коментира, че „напускането на Фил е разбило сезона”. Отбелязал, че погледите ще се струпат още повече, ала не смятал, че това ще се отрази негативно на Ливърпул. Важно било отборът да повярва в същото, защото ако позволял напускането на такъв играч да послужи за извинение, Ливърпул щял да бъде в уязвима и слаба позиция. Припомнил на момчетата си, че от тях зависи дали хората ще могат да казват, че колективният им гений си е отишъл заедно с Коутиньо.

„Това сме ние. Напред!”

ОЧАКВАЙТЕ ЧАСТ II

Мелиса Реди, Joe.co.uk


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 20736

Добави коментар ›› Коментари (9)

Ha ha ha
(Гост)
9
отговор
21 май 2018 | 07:56

ДА ХУБАВА СТАТИЯ!!!! НО НА 26 ВСИЧКО СВЪРШВА,ВРЕМЕ Е ЗА ТРИНАДЕСЕТАТА !!!! Рейтинг: 1 4

mda
(Гост)
8
отговор
16 май 2018 | 23:40

мацката, която е писала статията е много добра журналистка и доста голяма фенка на Ливърпул. Статията е супер и съм убеден, че бърка в здравето на всичките миши душички, които мразят Ливърпул. Дано спечелим 6-тата и после им гледаме сеира. Стискам палци да не пукясат повечето от яд, тъй като ние, истинските фенове на Ливърпул, не сме тесногръди глорихънтъри, които се радват на чуждото нещастие :) Рейтинг: 31 4

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

In Klopp we trust
(Гост)
7
отговор
16 май 2018 | 21:34

Надали има някой, който по-добре да обясни сагата с Коутиньо. Все пак ние само коментираме, а друго е, когато професионален журналист (особено от Острова) опише нещата... Детайлите са много любопитни и интересни. Нямам търпение да прочета и част 2, където предполагам ще се засегне периода след Коутиньо до май, като есенцията ще бъде преодоляването на неговата липса и ПОЛЕТА НАПРЕД И НАГОРЕ ! Интересно е как ще се представи факта, че сега вече никой на говори за Коутиньо след тази буря, описана в част 1, а май и на никой не му липсва....Познайте на кого е заслугата за това.... Рейтинг: 26 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

50
(Гост)
17 май 2018 | 03:23

Втората част също е мнг интересна, особено накрая, където се разказва как на 1.10.2015 в Ню Йорк на преговорите с ФСГ при назначаването му Клоп е настоявал, че Ливърпул трябва отново да стане сила в Европа, може да стане сила в Европа и той ще работи за да го постигне това. 2,5 г по-късно Клоп е на финал в ШЛ. Много голям !!! Рейтинг: 20 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

UEFA
(Гост)
6
отговор
16 май 2018 | 19:16

Струва ми се,че и ние им ударихме едно рамо,ама айде да не влизаме в подробности.. Рейтинг: 2 22

.|.
(Гост)
5
отговор
16 май 2018 | 16:34

Закара ги с много хеви метъл! При това от най-зрелищния ;-) Рейтинг: 40 0

Anfield
(Гост)
4
отговор
16 май 2018 | 16:10

Въобще не съжалявам за Коу а вие и вие също. Рейтинг: 38 3

A
(Гост)
3
отговор
16 май 2018 | 16:08

истината е че ливърпул е доста по голям от барселона а коутиньо е посредствен Рейтинг: 35 1

Ac Milan
(Гост)
2
отговор
16 май 2018 | 15:58

Той Коу и Барса трябва да целуват краката на Клоп, че след драмите през лятото реши отново да разчита на него, а не го остави в резервният отбор както някои мениджъри биха били направили и да му съсипят кариерата. Много добра постъпка на Клоп, която в крайна сметка въпреки всички изписани неща се оказа добра за Ливърпул - взеха добри пари и се нахъсаха за ШЛ. Барселона ги видяхме докъде го докараха в ШЛ - открай време света знае циганските номера на испанците с жалките им платени медии. Рейтинг: 43 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Коловати
(Гост)
17 май 2018 | 17:26

Бате, ако знаеш шо видео изгледах! Рейтинг: 2 0

Ghostface Killah
(Гост)
1
отговор
16 май 2018 | 15:05

Конкуренцията в ШЛ е толкова умряла през последните 2-3 години, че не виждам смисъл от част 1, още по малко от част 2, как Клоп извел Ливърпул до финал. Рейтинг: 0 46

Ха ха ха
(Гост)
16 май 2018 | 15:55

джендърче защо не посетиш гинеколога си , а се вириш при мъжете Рейтинг: 28 0


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Пет неща, които трябва да знаете за Пьонтек 17 януари 2019
Президентът на Дженоа Енрико Прециози плати за него 4 милиона, а сега може да получи десетократно повече, ако/когато се осъществи очакваният му трансфер в Милан. Наричат го Пистолеро заради празнуванията му след ...
Интервюто с Невеш: Уулвс осъществиха мечтата ми ... 08 януари 2019
Има един флаг на „Молиню”, на който е изписано: „Силата на вълка е в глутницата”. И все пак всяка глутница се нуждае от водач, а всяка революция – тази тук е португалска – се нуждае ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.