Други спортове

Легендарният алпинист Симоне Моро: Мистерията е с палатката на Боян

14 май 2018 | 15:31
Легендарният алпинист Симоне Моро: Мистерията е с палатката на Боян
Симоне Моро е един от най-известните алпинисти на планетата. 50-годишният италианец е първият катерач, който успява да покори четири 8-хилядници през зимата (Шиша Пангма, Макалу, Гашербрум II и Нанга Парбат). С негово съдействие в издирването на Боян се включи един от най-добрите пилоти на хеликоптер.

Самият Моро взема участие в най-високото спасяване на алпинист с летателна машина - през 2013-а на Лхотце. Легендата е пилот на хеликоптер, а освен това е известен със своята благотворителна дейност. С негови средства са построени болница и училище в Непал. Специално за "България Днес" прочутият катерач сподели своето тълкуване за събитията, довели до изчезването на Боян Петров.

- Г-н Моро, вие сте покорявали Шиша Пангма. Какво според вас се е случило с Боян Петров?
- Покорявал съм Шиша Пангма от двете страни. През 1994-а и 1996-а бях по нормалния маршрут, а през 2005-а от южната страна. Технически изкачването, по което е минал Боян, не е трудно, но крие доста опасности. За да се преодолеят, вероятно е имало нужда от подсигуряване в първата част от катеренето. След това от лагер 3 до върха има много висока вероятност от лавини. Последната опасност е достигането до същинския връх. 80% от алпинистите спират, когато достигнат до основния връх. Гребенът до същинската височина е много остър. Самият аз също се отказах през 1996-а. Много е лесно да се падне.

- Къде може да е изчезнал?
- Хеликоптерите докладваха, че не е имало лавини. Единият вариант е той да се е скрил в някоя пещера, но не мога да разбера защо не е излязъл вече и не е подал някакъв сигнал. Другият вариант е липсата на подсигуряване. Ако се е подсигурил, няма как да падне толкова лесно. Но при положение че е сам, като него, много по-вероятно е да паднеш. Може и да е жив, след като е паднал, но да не е способен да се измъкне, защото никой не го е видял. Третата версия е, че ако е стигнал до малкия връх и е тръгнал по гребена, там вятърът е суперсилен и може да го отнесе.

- Има ли все още шансове за оцеляване на българина?
- Никога не губя надежда дори до последната секунда. За мен той е изчезнал, а не мъртъв. Но съм и реалист. Шансовете са много малки. Ако Боян е жив, това ще е чудо. Той е силен характер. Не е от хората, които биха се предали, дори да е изтощен. Може да е затрупан под снега дори и без лавини при силен вятър. Все пак Боян е човек, не е бог, колкото и корав да е той.

- Вие познавате терена. Има ли подходящи пещери, където Боян би могъл да се скрие и да оцелее в лошото време?
- Има каменен заслон на 7700 м. Това може да е вариант, но моят въпрос е как ще оцелее толкова дълго? Има нужда от много гориво, за да топи сняг и да пие вода. На подобна височина има отчайваща нужда от течности. Трябва да пие доста. Дори да се оправи с един литър или половин литър вода, това означава много топене на сняг. Както и храна. Помня как веднъж свалих седем килограма, като останах пет дни на височина от 8000 м. Губиш много сили. Дори и да намериш естествена пещера, не оставаш там завинаги. Когато видиш, че нещата стават критични, излизаш и започваш да слизаш. В събота времето беше хубаво, би могъл да тръгне. Той е наясно, че тръгвайки сам, никой няма да знае къде е. Той няма как да бъде контузен, защото не е паднал върху скали. Може да има травма при лавина, но такава от данните, които имаме, не е имало. Боян не е от хората, които биха чакали в пещера. Алпинистът е като свещ. Колкото повече се топи восъкът, толкова повече силите го напускат. Накрая остава само чувството за оцеляване, но не може да мръдне. Ако още е жив, няма как да поддаде информация. Затова е важно някой да се качи на върха и да види дали е оставена някаква следа. Или може да видят следи от падане от другата страна.

- Има ли нещо от данните за изчезването на Боян, което да ви прави впечатление.
- Най-странното нещо е информацията за неговата палатка, която е била намерена отворена със сняг вътре. Никой алпинист не я оставя по този начин, освен ако не отиде до тоалетната. Имало е подобни случаи, когато в този момент катерачи се хлъзгат и падат. В лагер 3 почти няма подобно място, където може това да се случи. Прегледах моите снимки оттам. Другият вариант да оставиш палатката отворена е, когато искаш бързо да избягаш и тръгваш надолу. Разбира се, може да има и развален цип. Това е голямата мистерия. Преди години Ули Щек ми разказа как на половин метър от него на Шиша Пангма двама негови приятели са били отнесени от лавина. Това също е теория. Ако е паднал някъде между лагер 2 и лагер 3, хеликоптерите щяха да са го видели.

- Според организатора на експедицията в плановете на Боян е било да носи със себе си нагоре сателитния телефон. Защо не го е взел според вас?
- Вероятно не го е взел, за да бъде по-лек. Дори 300 грама са важни. Защото те се умножават по 10 000 стъпки, за да изкачиш Шиша Пангма. Ако ги умножите, тук става въпрос за три тона допълнително усилие, което трябва да се направи. Лично аз също гледам да спестявам тегло от абсолютно всичко с изключение на устройство за комуникация. Предпочитам да имам по-леки обувки, да оставя чифт чорапи и да тръгна с по-малко гориво, но винаги вземам сателитен телефон и резервни батерии. Не толкова, че може да спаси живота ми, но бих могъл да укажа моята позиция или да помогна на друг алпинист. Това не е грешка на Боян, защото той е взел решение. "Гармин" имат устройство "Ин Рийч", което тежи 100 грама и може да предава съобщения за помощ. Ще бъде полезно за всички нас алпинистите.

- Според вашия опит правена ли е друг път толкова мащабна спасителна експедиция?
- Това, което стори вашият министър-председател, е уникално. Убеди китайците да пуснат непалски хеликоптери. Доколкото помня, за последно подобно нещо се случи през 1994-а, за да бъде взето мъртво тяло на алпинист от френската армия. Никоя друга държава в историята не е успяла да получи разрешение от китайците. Тази мисия ще помогне за в бъдеще на всички закъсали алпинисти. Освен това може да мотивира китайските власти да създадат собствен въздушен спасителен екип. Това усилие на България трябва да бъде признато като нещо положително за бъдещето.

- Какви са вашите лични впечатления от Боян Петров като алпинист?
- Със сигурност той беше готов да завърши колекцията с всичките 8-хилядници. Доказателство за това е инцидентът, когато беше ударен от автомобил и потрошен. Фактът, че много бързо се възстанови и беше готов да катери, ясно говори как е суперсилен. Технически маршрутите, които минаваше, бяха съобразени с неговите умения. Беше се фокусирал върху изкачването на всичките 8-хилядници, а не да прави нови маршрути. Това е разумно решение. Боян не е камикадзе. Срещал съм го лично. Моето впечатление за него е за спокоен човек. Щом си такъв, винаги гледаш на ситуацията с разум. Освен това катереше много бързо 8-хилядниците. Имаше и големи планове за този сезон.

Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 46185

Добави коментар ›› Коментари (20)


(Гост)
20
отговор
18 май 2018 | 00:16

Проклето та е джуджето Шиша Пангма,ме го взе,проклето! Рейтинг: 1 0

Меснер
(Гост)
19
отговор
15 май 2018 | 20:07

Май е Берхаус и не е пух Рейтинг: 0 0

Не знам
(Гост)
18
отговор
15 май 2018 | 20:05

Знае ли някой модела на якето на Боян и какви са показателите му Това синьото пухенка ли е? Рейтинг: 0 0

Меснер
(Гост)
17
отговор
15 май 2018 | 20:01

Не разбирам колко тежи онова устройство за комуникация - вярно ли е 100 грама? Това дето този алпинист би го взел със себе си винаги Рейтинг: 0 0

K2
(Гост)
16
отговор
15 май 2018 | 18:08

За тези,които не разбират планината...и защо хората покоряват върхове: "Планината те обсебва и само тя решава дали да те приеме,да те допусне до себе си...и да те пусне след това!"...това са думи на един от малкото,покорили 14-те осем хилядника/"Големия шлем" в алпинизма/ За близо 100 год.восочинни изкачвания само около 15-20 човека са го постигнали...и са се върнали живи!А няколко пъти по толкова са останали там,завинаги! Така че,Евала за смелостта му...и да отдадем заслуженото на един бележит българин...Името му ще остане записано със Златни букви в историята на алпинизма в България и по света!Бъдете сигурни,че за Боян ще се говори и след 100 год! Така че,спрете да хулите и плюете!...вие,които не сте изкачили и един връх през живота си! Рейтинг: 6 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Ботйов
(Гост)
15
отговор
15 май 2018 | 11:24

Тук има 7 - 8 боклука ,които плюят по един велик българин - Боян Петров! Тези 7 -8 боклука ще бъдат забравени ,когато ги няма - БОЯН НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ЗАБРАВЕН!!! Рейтинг: 24 2

Boca in Lvpo..
(Гост)
14
отговор
14 май 2018 | 23:30

Джусто.. Изчезнал, а не мъртъв! Има алпинисти, които са изчезвали за 20+ дена.. Бих попитал Симоне: Ако той е на върха (на местото на Боян), и ако го връхлети ураганен север, би ли пуснал надолу южното трасе? Ако това е възможен сценарий, то следва да се търси Боян и на южния склон и в ниското и в дефилето към близкото градче Контеа ди Ниалам (15 - 20 км)? ⭐️⭐️⭐️ Татко Апалилуна да го пази.. Рейтинг: 11 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

а ти
(Гост)
15 май 2018 | 00:13

мислиш ли че хеликоптерите не са облетели отвсякъде, включително и над върха Рейтинг: 3 8

Дано са облетели..
(Гост)
15 май 2018 | 00:23

Но принципно са базирани под базовио лагер и облетеха северното трасе.. Ако Боян е долу (4-5 км от върха южно) трудно да го видят. Дано дано се справи! Рейтинг: 15 1

do Boca in Lvpo
(Гост)
15 май 2018 | 01:52

Пич, тия работи стават с предварително планиране в случая с участието на най-добрите. Ти ли ще им даваш акъл как да си вършат работата. Щом не са го намерили досега, значи няма да го намерят и занапред. Рейтинг: 7 8

леле мале
(Гост)
13
отговор
14 май 2018 | 21:03

дж-пи-ес да си беше поне взел Рейтинг: 9 5

ГЛАВНИЯТ ВЪПРОС!
(Гост)
12
отговор
14 май 2018 | 19:56

Симоне Моро: "Гармин" имат устройство "Ин Рийч", което тежи 100 грама и може да предава съобщения за помощ. Лично аз също гледам да спестявам тегло от абсолютно всичко с изключение на устройство за комуникация. Предпочитам да имам по-леки обувки, да оставя чифт чорапи и да тръгна с по-малко гориво, но винаги вземам сателитен телефон и резервни батерии. Не толкова, че може да спаси живота ми, но бих могъл да укажа моята позиция или да помогна на друг алпинист." Рейтинг: 53 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Да..
(Гост)
15 май 2018 | 01:05

има радикално подценеване на прогнозата.. мале мале Рейтинг: 0 0

Фен
(Гост)
11
отговор
14 май 2018 | 19:42

За смешника които пишеше че парите от застраховката ползвали за спасителната акция да прочете как държавата са полагали усилия второ случаи в които на непалски вертолети ием позволено от китаи да помагат . ТавАриш Борисова се е обадил на тавАриш путина а тавАриш путина се е обадил в китаи Рейтинг: 4 16

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Ле-ле
(Гост)
14 май 2018 | 20:21

Таварищ Фен... Рейтинг: 12 2

Allrounder
(Гост)
10
отговор
14 май 2018 | 19:23

До пичовете писали тази новина, само да отблежа, че Нанга Парбат никога не е бил изкачван зимата. Симоне заедно с друга група алпинисти през 2014та година се опитаха да се качат зимата там, но не успяха заради лоша видимост и 400-500 метра преди върха слязоха. Нанга Парбат и К2 никога не са били изкачвани зимно време. Рейтинг: 36 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ivanov
(Гост)
14 май 2018 | 19:40

Пич, Симоне Моро се качи на Нанга Парбат преди две години през 2016, а преди няколко месеца, ако не се лъжа и Томаш Мацкевич го изкачи от едната завист без кислород и си остана там горе. Рейтинг: 13 4

klesov
(Гост)
14 май 2018 | 20:44

каква завист келешо? Рейтинг: 5 2

виртуоза
(Гост)
14 май 2018 | 22:31

Моро , Алекс Тихон и Мухамад Али го изкачват на 16 февруари 2016г.,което си е зима според мен. Рейтинг: 2 2

Webley revolver
(Гост)
14 май 2018 | 22:08

Не съм убеден, че Мацкевич действаше от завист. Беше добър катерач, с 6 или 7 зимни опита за качване на Нанга Парбат, но не съм согурен дали има успешен. Дори фаталното изкачване мисля, че не е успешно - така и не стигат до горе (мисля че с една французойка катереха, и тя го остави за да тъси помощ). Иначе Иванов е прав, Моро се качи с няколко други машини. К2 си остава непокорен през зимата. Рейтинг: 7 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

AKK
(Гост)
14 май 2018 | 22:14

Томек Мацкиевич има 7 опита на Нанга Парбат, това му беше лична цел и въобще не може да се говори за завист или каквито и да е такива глупости Рейтинг: 7 4

СССР
(Гост)
15 май 2018 | 00:39

Първо за каква завист се говори, като Мацкевич му е лична цел зимно изкачване на Нанга Парбат? Второ качил се е без кислород, трето и той и Револ са били с височинна болест, а той е свалил очилата си в последния ден при атаката на върха, следва тежка инфекция на едното око, която за по-малко от 6 часа подхваща и другото, болестта се нарича Сипатична офталмия (дори здравото око се уврежда, независимо, че е ненаранено), после Мацкевич си губи и шала през който диша, това и слабата подкрепа независимо, че има още два екипа един на Нанга Парбат и един на К2, никой не им помага, а Томаш дори е изоставен, а Револ бивакува на 6000 метра, получава халюцинация и си сваля едната обувка, не знам тая жена дали не и ампутираха и кракът... Та не виждам завист или нещо такова, малки грешки със сериозни последстия, би трябвало това да го знае всеки планинар... Рейтинг: 5 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Борина
(Гост)
9
отговор
14 май 2018 | 18:51

Познавам го лично и много съжалявам, з случилото се... Той не е просто човек, той е личност! Съдбата на истинския алпинист е планината... Рейтинг: 31 2

Борина
(Гост)
8
отговор
14 май 2018 | 18:48

Познавам го лично и много съжалявам, з случилото се... Той не е просто човек, той е личност! Съдбата на истинския алпинист е планината... Рейтинг: 15 4

Sil.Ata
(Гост)
7
отговор
14 май 2018 | 18:33

Спортните журналисти да се научат, моля, най-сетне, че връх не се "покорява", връх се изкачва. А за да го изкачиш, сам себе си покоряваш. Е*ати. Имайте респект към по-могъщото. Рейтинг: 55 3

Беднякът българин
(Гост)
6
отговор
14 май 2018 | 17:52

Помнете хората,които са ни карали да бъдем горди!Но трябва да помним и онези твари -СДС-ай диците, начело с ДрагалЪвския айдук,Сашо Нереза,Бакъря,Катъря и още 200-300гада,които изтърбушиха чрез кражби държавицата ни и ни докараха до просешка тояга! Анатема! Рейтинг: 28 18

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук


							
						
Спи спокойно, великане! 16 май 2018
"Здравей, Бояне,Странно е. Пиша ти за втори път, без да те познавам. Това по-скоро се превръща в имагинерен разговор с теб и отчасти със самия мен.Не те познавах, бил съм на няколко твои презентации и почти винаги ...
Костадинова и Димитров: Готови сме за ... 15 януари 2019
Шампионите в акробатиката от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес Мирела Костадинова и Панайот Димитров спечелиха анкетата на феновете на информационна агенция “Блиц” за “Спортист на България до ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.