››   Анкета

Кой е с най-голяма вина за слабите резултати на Байерн?

›› Булевард

Бившата на Кличко на кино с новото си гадже

Американската актриса Хейдън Пенетиър, бивша годеница на боксовата легенда Владимир Кличко, се радва на любовта си със своя колега Брайън Хикърсън. Двамата бяха снимани от папараци, докато отиват на кино в Сейнт ...

Виж още
Авто Мания

Представата на Kia за бъдещето: Автомобилът е много повече от транспортно средство

11 януари 2018 | 21:55 - Обновена
Представата на Kia за бъдещето: Автомобилът е много повече от транспортно средство
По време на изложението за потребителска електроника CES 2018 в Лас Вегас Kia представи своята визия за мобилността. Под наслов „Без ограничения за всеки“ (Boundless for all) Kia отваря вратите към бъдеще, в което възможностите по отношение на мобилността и транспорта няма да имат граници. В същото време – с намерението да разшири палитрата от мобилни услуги – Kia демонстрира набор от най-съвременни технологии като част от новата си стратегия, наречена ACE, целяща да направи автомобилите на марката в още по-голяма степен Автономни, Свързани и Екологични/Електрически.

„Без ограничения за всеки“ е манифестът на Kia относно ролята на компанията като доставчик на продукти и услуги, свързани с придвижването на бъдещето. Днес потребителите все още възприемат автомобила твърде ограничено – единствено като транспортно средство, докато Kia се ангажира с мисията да предложи една по-обхватна трактовка на мобилността. Марката рисува бъдеще, в което превозното средство ще бъде много повече от механичния сбор на своите съставни части“, споделя д-р Унгчъл Йанг, вицепрезидент и ръководител на развойния център на Kia.

Стратегията ACE на Kia се гради върху три основни елемента, които разкриват бъдещата визия на компанията:
Автономност – Kia планира да подготви за масовия пазар технология за автономно шофиране от ниво 4 чрез изпитания на автономния модел Smart City, които ще започнат през 2021 г.
Свързаност – До 2025 г. Kia ще въведе технологиите за свързаност в автомобилите от всеки сегмент, като оптимизацията на цялата гама е планирана до 2030 г. 
Екологично/Електрическо задвижване – До 2025 г. Kia ще представи 16 нови автомобила с усъвършенствано задвижване, включително гама от нови хибриди, plug-in хибриди и електрически автомобили, както и изцяло нов водороден електромобил с горивно-клетъчна система през 2020 г.

Наред с тези технологии Kia огласи намеренията си през 2018 г. да стартира своята услуга за споделяне на автомобили WiBLE (която дебютира в Южна Корея през 2017 г.) на пазарите и в други региони, започвайки с Европа.
Концепцията на Kia за бъдещето, представена на CES 2018@@@
На изложението CES 2018 в Лас Вегас Kia представя гама от интерактивни експонати, които съчетават съществуващи и бъдещи технологии. Те демонстрират как превозните средства могат да бъдат оптимизирани и да постигнат по-висока степен на свързаност. Посетителите могат да се докоснат до бързо развиващите се технологии за автономно шофиране на Kia посредством симулатор за виртуална реалност, както и чрез изпробването на така наречения V2X модул, който демонстрира на практика как автомобилът се свързва с други превозни средства и комуникира с градската среда.

От 2019 г. компанията планира да проведе мащабни тестове на цял автомобилен парк оборудван с техника за автономно управление, с което да начертае пътя за бъдещето масово производство на технологията. От 2021 г. Kia цели да въведе в масовото производство автономни превозни средства от ниво 4, които да са пригодни за условията на така наречените умни градове в рамките на новия си пилотен проект Smart City.

“Бъдещите автомобили на Kia ще се радват на неограничена свързаност и ще предложат един нов тип усещане за мобилност. Виртуалната реалност, самоуправляващите се коли и неограничената свързаност на автомобила дълго време се смятаха за технологии на далечното бъдеще. Но сега, когато те толкова бързо се превръщат в реалност, Kia проучва възможностите да приложи тези нови технологии в услуга на своите потребители. Ние ще демонстрираме нашата стратегия и визия за бъдещата мобилност чрез гама от интерактивни експонати, които онагледяват какво могат да очакват потребителите наKia ”, изтъква вицепрезидентът Йанг.

В следващите години Kia ще продължи да разширява своята гама от екологични автомобили, като планира до 2025 г. да предложи общо 16 електрически превозни средства, включително и водороден електромобил с горивно-клетъчна технология (FCEV) през 2020 г. Като част от тази стратегия Kia показва на изложението CES 2018 своя прототип Niro EV. В комбинация от стилен дизайн, модерен компактен SUV и висока ефективност на електрическия двигател с батерия, концептуалният модел Niro EV илюстрира пътя към бъдещата електрификация на марката.

Разработен в дизайнерското студио в Южна Корея, прототипът Niro EV е изцяло електрически компактен SUV. Традиционната предна решетка, която вече не е необходима за охлаждане на двигателя, е заменена с плосък интерактивен дисплей, в комбинация с ултра тънки предни светлини. В профил концептуалният модел черпи вдъхновение от настоящия Kia Niro със своя модерен силует на компактен кросоувър, повдигната каросерия и широката трета колона. С безшумния си електрически двигател и очакването, че подобен автомобил ще се шофира предимно в градска среда, концептът Niro EV естествено залага и на нови технологии за още по-голяма безопасност на пешеходците.

Новата Система за активно предупреждение на пешеходците (APWS) включва фронтални камери, технология за разпознаване на обекти и предни високоговорители. При разпознаване на пешеходец или велосипедист, пресичащ пред колата, високоговорителите издават предупредителен сигнал, насочен директно към регистрирания от системата човек. APWS е свързана с нова интерактивна система за осветление на Niro EV, която осигурява на водача и на пешеходците силно интуитивна, визуална комуникация с превозното средство.

В купето стилът е изчистен и издържан в духа на минимализма, с подчертан дигитален облик за една по-активна комуникация на пасажерите с новите технологии и функционалности. Хоризонталното оформление на таблото се отличава с широки и гладки повърхности. Ефектът е инстинктивно усещане за пространство и спокойствие в салона, което се допълва от меките нюанси на сребро, сиво и бронз.

Концептуалният модел Niro EV се задвижва от електрически двигател от ново поколение, в който са използвани модерни производствени технологии. Именно на тях ще разчитат новите електромобили на Kia в близко бъдеще. Енергията се подава от мощна литиево-полимерна батерия с капацитет 64 кВтч, в комбинация от електрически двигател с мощност 150 кВт. Концептуалният модел Niro EV осъществява пробег от 383 км с едно зареждане при нулеви емисии.

На изложението CES 2018 в Лас Вегас Kia показва и най-новите си технологии свързани с интерфейса човека-машина (HMI), характеристики за автономно шофиране, както и първата в света 5G връзка. Тези експонати подсказват появата на иновации, които след адаптация биха могли да бъдат използвани в бъдещите модели на марката. Kia демонстрира тези разработки чрез набор от интерактивни изживявания, напомнящи автомобилен кокпит и представяйки визията на бранда под надслов „Отвъд автономното шофиране“ – технологии, който грабват потребителите и ги въвличат в едно вълнуващо бъдеще с автономни превозни средства.

Първият кокпит дава на посетителите възможност да се запознаят с новаторския интерфейс човек-машина, включен в концептуалния модел Niro EV. Той се отличава с обогатени възможности за активна комуникация между водача и автомобила. Информационно-развлекателните системите, както и функциите за управление на отопление, вентилация и климатизация се контролират чрез докосване или с жест, като воланът играе ролята на дистанционно. С различни видове жестове водачът може да превключи на любимите си музикални изпълнения, да увеличи силата на звука или да промени настройките на вентилацията в салона. Цифровият дисплей на таблото осигурява допълнителна информация на водача: за настройките на автомобила, състоянието на задвижването, както и информация относно пътуването.

Създавайки едно още по-изразено цифрово взаимодействие между автомобила и водача в сравнение с традиционните превозни средства, интерфейсът човек-машина позволява на водача да се „свърже“ с автомобила, използвайки технологиите за разпознаване на лице и глас. Функцията за разпознаване на лице и глас, разработена съвместно с Amazon Web Services (AWS), посреща и разпознава водача, като автоматично регулира настройките спрямо предварително зададени индивидуални предпочитания. Използвайки Amazon Rekognition и Amazon Polly – услуги на AWS за изключително прецизен анализ на чертите на лицето и гласа – новата система деактивира много от функциите на автомобила, в случай че желаещият да управлява автомобила не успее да премине процеса на идентификация.

Кокпитът с интерфейс човек-машина, експониран по време на CES 2018, позволява на посетителите да експериментират с тези атрактивни нови технологии в автомобила.

Друг кокпит демонстрира първата 5G връзка, която се осъществява вътре в автомобила – чрез комуникация в реално време, установена между Лас Вегас и Сеул, Южна Корея. 5G връзката позволява на пътниците в автомобила да осъществят надежден стрийминг на съдържание в колата чрез системата за инфотейнмънт на експоната.

Вторият кокпит демонстрира също така системата за управление и разделение на звука при прототипа Niro EV. Тази технологията на Kia дава възможност за разделяне на звука между предните и задни седалки. Благодарение на нея пасажерите на предния и задния ред могат да слушат различна музика, без да си пречат взаимно. Системата разполага с осем тонколони, монтирани в подглавниците, които едновременно отвеждат звук към всеки ред седалки и използват технология за "заглушаване" на звука към другия ред седалки. Създавайки по този начин две звукови зони в автомобила, пасажерите на предния и задния ред могат да слушат различна музика или подкасти. На технологията, специално разработена от Kia, се възлагат надежди да бъде развита и адаптирана с цел подобряване на комфорта на пътниците в автомобилите, които предстоят да се произвеждат в бъдеще.

И не на последно място, посетителите могат да изпробват разработени от Kia технологии за поддръжка на автономното шофиране чрез серия от експонати с виртуална реалност. Симулациите демонстрират разработките на Kia за поддръжка на автономното шофиране в най-различни среда – чрез набор за виртуална реалност.

Още по темата

КоментирайНяма коментари.							
						
Stinger: Най-бързата и мощна Kia 08 януари 2018
Когато през 2011 година Kia показаха своя GT Concept на изложението във Франкфурт, всички си помислиха: "Това ще се произвежда, ама някой друг път". Дизайнът бе на Питър Шрайер и Грегъри Гийом. Първият е човекът,  ...
Какви опасности крие един автомобил с превъртян ... 25 май 2017
Около 1/3 от всички превозни средства втора ръка са с манипулиран километраж. Това води до средна загуба от 3 000 евро за всеки купувач. В тази връзка евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков е категоричен, че тази ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?