››   Анкета

Заслужено ли Франция стана световен шампион?

›› Булевард

Един жест, който означава повече от хиляди думи

Националният отбор на Хърватия се завърна триумфално, макар и без световната титла. Отборът, воден от Златко Далич, спечели сребърните медали, след като игра исторически финал с Франция и загуби с 2:4 от тима на ...

Виж още
Авто Мания

Представата на Kia за бъдещето: Автомобилът е много повече от транспортно средство

11 януари 2018 | 21:55 - Обновена
Представата на Kia за бъдещето: Автомобилът е много повече от транспортно средство
По време на изложението за потребителска електроника CES 2018 в Лас Вегас Kia представи своята визия за мобилността. Под наслов „Без ограничения за всеки“ (Boundless for all) Kia отваря вратите към бъдеще, в което възможностите по отношение на мобилността и транспорта няма да имат граници. В същото време – с намерението да разшири палитрата от мобилни услуги – Kia демонстрира набор от най-съвременни технологии като част от новата си стратегия, наречена ACE, целяща да направи автомобилите на марката в още по-голяма степен Автономни, Свързани и Екологични/Електрически.

„Без ограничения за всеки“ е манифестът на Kia относно ролята на компанията като доставчик на продукти и услуги, свързани с придвижването на бъдещето. Днес потребителите все още възприемат автомобила твърде ограничено – единствено като транспортно средство, докато Kia се ангажира с мисията да предложи една по-обхватна трактовка на мобилността. Марката рисува бъдеще, в което превозното средство ще бъде много повече от механичния сбор на своите съставни части“, споделя д-р Унгчъл Йанг, вицепрезидент и ръководител на развойния център на Kia.

Стратегията ACE на Kia се гради върху три основни елемента, които разкриват бъдещата визия на компанията:
Автономност – Kia планира да подготви за масовия пазар технология за автономно шофиране от ниво 4 чрез изпитания на автономния модел Smart City, които ще започнат през 2021 г.
Свързаност – До 2025 г. Kia ще въведе технологиите за свързаност в автомобилите от всеки сегмент, като оптимизацията на цялата гама е планирана до 2030 г. 
Екологично/Електрическо задвижване – До 2025 г. Kia ще представи 16 нови автомобила с усъвършенствано задвижване, включително гама от нови хибриди, plug-in хибриди и електрически автомобили, както и изцяло нов водороден електромобил с горивно-клетъчна система през 2020 г.

Наред с тези технологии Kia огласи намеренията си през 2018 г. да стартира своята услуга за споделяне на автомобили WiBLE (която дебютира в Южна Корея през 2017 г.) на пазарите и в други региони, започвайки с Европа.
Концепцията на Kia за бъдещето, представена на CES 2018@@@
На изложението CES 2018 в Лас Вегас Kia представя гама от интерактивни експонати, които съчетават съществуващи и бъдещи технологии. Те демонстрират как превозните средства могат да бъдат оптимизирани и да постигнат по-висока степен на свързаност. Посетителите могат да се докоснат до бързо развиващите се технологии за автономно шофиране на Kia посредством симулатор за виртуална реалност, както и чрез изпробването на така наречения V2X модул, който демонстрира на практика как автомобилът се свързва с други превозни средства и комуникира с градската среда.

От 2019 г. компанията планира да проведе мащабни тестове на цял автомобилен парк оборудван с техника за автономно управление, с което да начертае пътя за бъдещето масово производство на технологията. От 2021 г. Kia цели да въведе в масовото производство автономни превозни средства от ниво 4, които да са пригодни за условията на така наречените умни градове в рамките на новия си пилотен проект Smart City.

“Бъдещите автомобили на Kia ще се радват на неограничена свързаност и ще предложат един нов тип усещане за мобилност. Виртуалната реалност, самоуправляващите се коли и неограничената свързаност на автомобила дълго време се смятаха за технологии на далечното бъдеще. Но сега, когато те толкова бързо се превръщат в реалност, Kia проучва възможностите да приложи тези нови технологии в услуга на своите потребители. Ние ще демонстрираме нашата стратегия и визия за бъдещата мобилност чрез гама от интерактивни експонати, които онагледяват какво могат да очакват потребителите наKia ”, изтъква вицепрезидентът Йанг.

В следващите години Kia ще продължи да разширява своята гама от екологични автомобили, като планира до 2025 г. да предложи общо 16 електрически превозни средства, включително и водороден електромобил с горивно-клетъчна технология (FCEV) през 2020 г. Като част от тази стратегия Kia показва на изложението CES 2018 своя прототип Niro EV. В комбинация от стилен дизайн, модерен компактен SUV и висока ефективност на електрическия двигател с батерия, концептуалният модел Niro EV илюстрира пътя към бъдещата електрификация на марката.

Разработен в дизайнерското студио в Южна Корея, прототипът Niro EV е изцяло електрически компактен SUV. Традиционната предна решетка, която вече не е необходима за охлаждане на двигателя, е заменена с плосък интерактивен дисплей, в комбинация с ултра тънки предни светлини. В профил концептуалният модел черпи вдъхновение от настоящия Kia Niro със своя модерен силует на компактен кросоувър, повдигната каросерия и широката трета колона. С безшумния си електрически двигател и очакването, че подобен автомобил ще се шофира предимно в градска среда, концептът Niro EV естествено залага и на нови технологии за още по-голяма безопасност на пешеходците.

Новата Система за активно предупреждение на пешеходците (APWS) включва фронтални камери, технология за разпознаване на обекти и предни високоговорители. При разпознаване на пешеходец или велосипедист, пресичащ пред колата, високоговорителите издават предупредителен сигнал, насочен директно към регистрирания от системата човек. APWS е свързана с нова интерактивна система за осветление на Niro EV, която осигурява на водача и на пешеходците силно интуитивна, визуална комуникация с превозното средство.

В купето стилът е изчистен и издържан в духа на минимализма, с подчертан дигитален облик за една по-активна комуникация на пасажерите с новите технологии и функционалности. Хоризонталното оформление на таблото се отличава с широки и гладки повърхности. Ефектът е инстинктивно усещане за пространство и спокойствие в салона, което се допълва от меките нюанси на сребро, сиво и бронз.

Концептуалният модел Niro EV се задвижва от електрически двигател от ново поколение, в който са използвани модерни производствени технологии. Именно на тях ще разчитат новите електромобили на Kia в близко бъдеще. Енергията се подава от мощна литиево-полимерна батерия с капацитет 64 кВтч, в комбинация от електрически двигател с мощност 150 кВт. Концептуалният модел Niro EV осъществява пробег от 383 км с едно зареждане при нулеви емисии.

На изложението CES 2018 в Лас Вегас Kia показва и най-новите си технологии свързани с интерфейса човека-машина (HMI), характеристики за автономно шофиране, както и първата в света 5G връзка. Тези експонати подсказват появата на иновации, които след адаптация биха могли да бъдат използвани в бъдещите модели на марката. Kia демонстрира тези разработки чрез набор от интерактивни изживявания, напомнящи автомобилен кокпит и представяйки визията на бранда под надслов „Отвъд автономното шофиране“ – технологии, който грабват потребителите и ги въвличат в едно вълнуващо бъдеще с автономни превозни средства.

Първият кокпит дава на посетителите възможност да се запознаят с новаторския интерфейс човек-машина, включен в концептуалния модел Niro EV. Той се отличава с обогатени възможности за активна комуникация между водача и автомобила. Информационно-развлекателните системите, както и функциите за управление на отопление, вентилация и климатизация се контролират чрез докосване или с жест, като воланът играе ролята на дистанционно. С различни видове жестове водачът може да превключи на любимите си музикални изпълнения, да увеличи силата на звука или да промени настройките на вентилацията в салона. Цифровият дисплей на таблото осигурява допълнителна информация на водача: за настройките на автомобила, състоянието на задвижването, както и информация относно пътуването.

Създавайки едно още по-изразено цифрово взаимодействие между автомобила и водача в сравнение с традиционните превозни средства, интерфейсът човек-машина позволява на водача да се „свърже“ с автомобила, използвайки технологиите за разпознаване на лице и глас. Функцията за разпознаване на лице и глас, разработена съвместно с Amazon Web Services (AWS), посреща и разпознава водача, като автоматично регулира настройките спрямо предварително зададени индивидуални предпочитания. Използвайки Amazon Rekognition и Amazon Polly – услуги на AWS за изключително прецизен анализ на чертите на лицето и гласа – новата система деактивира много от функциите на автомобила, в случай че желаещият да управлява автомобила не успее да премине процеса на идентификация.

Кокпитът с интерфейс човек-машина, експониран по време на CES 2018, позволява на посетителите да експериментират с тези атрактивни нови технологии в автомобила.

Друг кокпит демонстрира първата 5G връзка, която се осъществява вътре в автомобила – чрез комуникация в реално време, установена между Лас Вегас и Сеул, Южна Корея. 5G връзката позволява на пътниците в автомобила да осъществят надежден стрийминг на съдържание в колата чрез системата за инфотейнмънт на експоната.

Вторият кокпит демонстрира също така системата за управление и разделение на звука при прототипа Niro EV. Тази технологията на Kia дава възможност за разделяне на звука между предните и задни седалки. Благодарение на нея пасажерите на предния и задния ред могат да слушат различна музика, без да си пречат взаимно. Системата разполага с осем тонколони, монтирани в подглавниците, които едновременно отвеждат звук към всеки ред седалки и използват технология за "заглушаване" на звука към другия ред седалки. Създавайки по този начин две звукови зони в автомобила, пасажерите на предния и задния ред могат да слушат различна музика или подкасти. На технологията, специално разработена от Kia, се възлагат надежди да бъде развита и адаптирана с цел подобряване на комфорта на пътниците в автомобилите, които предстоят да се произвеждат в бъдеще.

И не на последно място, посетителите могат да изпробват разработени от Kia технологии за поддръжка на автономното шофиране чрез серия от експонати с виртуална реалност. Симулациите демонстрират разработките на Kia за поддръжка на автономното шофиране в най-различни среда – чрез набор за виртуална реалност.

Още по темата

КоментирайНяма коментари.							
						
Stinger: Най-бързата и мощна Kia 08 януари 2018
Когато през 2011 година Kia показаха своя GT Concept на изложението във Франкфурт, всички си помислиха: "Това ще се произвежда, ама някой друг път". Дизайнът бе на Питър Шрайер и Грегъри Гийом. Първият е човекът,  ...
Какви опасности крие един автомобил с превъртян ... 25 май 2017
Около 1/3 от всички превозни средства втора ръка са с манипулиран километраж. Това води до средна загуба от 3 000 евро за всеки купувач. В тази връзка евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков е категоричен, че тази ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?