Най-добрият български сноубордист Радослав Янков даде интервю за "Тема: Спорт". Ето какво сподели той:

Здравей, Радо. Стартът на сезона за Световната купа в Кареца наближава, както и Зимните олимпийски игри. Как протече подготовката ти? Имаше ли нещо по-различно заради предстоящата олимпиада в Пьончан?

- След миналия сезон си извадихме определени изводи за грешки или по-скоро пропуски във физическата подготовка. Наблегнахме и на обема на тренировки като цяло. Тъй като освен олимпийските игри ще има и доста повече стартове за Световната купа като цяло. Така че трябва да ми издържат силите възможно най-дълго. Общо взето, това сме променили - обемът и всяка година гледаме да вкарваме нови специфични упражнения за сноуборда.ни

Имаше ли някакви проблеми с контузии, докато се подготвяше?

- Винаги има малки проблеми и болежки, но гледаме да го спестяваме на хората. Всичко до момента в подготовката мина нормално. Гледаме да ги оправяме тези неща.

Ако приемем, че медал от Игрите би се счел за успех, какво приемаш за провал?

- Не искам да мисля за провал. Има доста стартове за СК дотогава и не искам да мисля и да говоря предварително. Живи и здрави, ще се опитам да изпълня пълния си потенциал. Всъщност това е успехът. Да събереш всички фактори, съпътстващи успеха, в самия ден и да се получи добър краен резултат.
Пресконференция на БФ Ски и БОК за откриването на ски сезон 2017/2018@@@

Свикнали сме българите да поставят високи очаквания към всеки постигнал нещо значимо в кариерата си. Как се справяш ти с тези очаквания?

- Не е лесно да се справя. В България има много добри спортисти с много успехи, но в сравнение с всяка друга страна се броят на пръсти. Така всички очаквания са върху една шепа хора, в която в случая влизам и аз. Не е лесно, тъй като това е едно допълнително напрежение върху мен. Но това е нормално и така ще бъде занапред. Трябва да свиквам. Хората не са виновни. В пълното си право са да очакват добро класиране. Истинските фенове и приятели обаче никога не са разочаровани от резултатите, независимо какви са.Предстои ти състезание за СК в Банско през януари. Какво е чувството да се спускаш пред родна публика? Променя ли се мотивацията ти?

- При всички положения чувството и емоцията са различни пред родна публика. Дава и сила, и допълнително напрежение. Мотивацията е по-голяма, когато всички хора от трибуните викат за теб, а другите те гледат по телевизията. Има напрежение, но и мотивация за по-добро класиране и стискане на зъби докрай.

Ти си един добър пример, че и тук може да се работи добре. Но как виждаш ти състоянието и развитието на зимните спортове в България?

- Много сложен въпрос. В случая се радвам, че при мен се получиха нещата в последните две години. Това, че нещата се получават, обаче не значи, че всичко е перфектно. Винаги може да има подобрения във всяка една сфера - за по-високи спортни резултати и за подпомагането на деца и таланти, за да се стигне до високо спортно майсторство. Въпреки това, ако имаме възможност да правим по-добри резултати, не само аз, но и всички български спортисти, това ще даде допълнителна мотивация на тези, които се занимават с организацията и политиката в спорта. Надявам се, че нещата ще се развиват повече и ще има по-добри условия и финансиране за зимните спортове. Защото нашият спорт е скъп и ако искаме да имаме повече състезатели на високо ниво, трябва да се започне отдалече.

Как се промени нагласата ти, след като спечели Малкия кристален глобус през миналия сезон? Това мотивира ли те повече да достигнеш до крайната цел?

- Достатъчно мотивиран съм и когато не ми се получава карането, и когато печеля и имам добри резултати. Опитвам се да намирам мотивация. Нагласил съм се от доста време, че това е животът ми, и за това отделям най-много време. Не го виждам като професия, а като начин на живот. Изцяло съм отдаден през цялата година, дори когато почивам и имам свободно време, пак всичко е свързано със спорта. Имам мотивацията да работя и да продължавам да се доказвам пред себе си.

Какви са целите пред теб с наближаването на всички тези важни събития - стартовете за СК, сред които са и Банско, и Пьончан?

- Не обичам да говоря за резултати. Разбира се, за всеки един състезател, и за мен, качването на стълбичката е отлично представяне. За мен наистина е много важно да изпълня потенциала си. Това за мен е разковничето. Колко процента от пълния си потенциал можеш да възпроизведеш в деня на състезанието. След това се сравнява с това колко са успели другите да дадат и се стремим към възможно най-доброто представяне.

Кои според теб ще бъдат най-големите ти конкуренти през новия сезон?

- Миналата година най-големи конкуренти ми бяха австрийците (Промегер и Карл). Двама от тях са с по-голям опит от мен, имат повече победи и подиуми. Малко по-възрастни са от мен. Те ми бяха основните конкуренти. Предполагам, че и тази година ще е нещо подобно. Надявам се и аз да поддържам подобно ниво и да съм един от най-добрите. Всеки един състезател сега ще бъде на 100% физически подготвен и ще даде всичко от себе си. В хода на Световната купа ще се види дали има някаква промяна в конкуренцията.

Снимка 277296

Източник: LAP.bg

С наличието на цялото напрежение и тежката конкуренция как успяваш да запазиш концентрация?

- Трудно се пази концентрация. И по време на стартовете, и между тях. Дори и в свободното ми време. Наистина напрежението не е малко и е много трудно да се запази. Но работя по свой собствен начин и се опитвам да размишлявам по-философски за нещата и да се настройвам за съответните стартове. Гледам да не мисля много занапред, а стъпка по стъпка да градя и да се концентрирам върху самото каране.