›› Анкета

Кой е фаворит да спечели шампионската титла на България за 2018 година?

›› Булевард

Спринтьорка или модел?

В последните години Инна Ефтимова е далеч от най-силните си изяви на пистата, но пък за сметка на това се развива извън спорта. Последното голямо първенство на родената в Костинброд атлетка беше Европейското първенство ...

Виж още
БГ Футбол

Лечков разкри конфликт на интереси в кандидатурата на Любо Пенев

06 декември 2017 | 18:40 - Обновена
Лечков разкри конфликт на интереси в кандидатурата на Любо Пенев
Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Йордан Лечков заяви, в интервю за колегите от БЛИЦ, че в кандидатурата на Любослав Пенев за шеф на родната централа има конфликт на интереси. Бившият нападател на Валенсия в момента води дело срещу БФС за 500 000 лева и ако спечели изборите за президент, то това би било в разрез с приетите норми.

- Г-н Лечков, защо се насажда истерия преди конгреса за избор на ръководство на Българския футболен съюз?

- Аз не знам защо точно трябва да го наречем истерия. За мен е нормално нещата да се гледат по надлежния ред. По тази причина ще помоля да разговаряме само с факти, без да изпадаме в лични драми. Съвсем нормално е да има кандидати. Ако ми позволиш да преминем на „ти“.

- Да, нека да преминем на "ти".
- Аз винаги назовавам нещата с истинските им имена. Казвам го защото напоследък сме свидетели на много спекулации. С оглед на общото състояние на Българския футболен съюз искам да кажа, че ние сме поели на 0, дори на много голям минус от нулата от гледна точка на задължения, договори със спонсори и телевизионни права. Казвам го защото се спекулира, че ние – четвъртите в света не сме се били справили с ръководството на БФС. Към днешна дата мога да кажа, че БФС като регулаторен орган има претенции да бъде платежоспособен, финансово независим и самостоятелен. С теб стоим на тази хубава футболна база, която беше избрана за спортна сграда на 2017 година, която построихме с подкрепата на УЕФА. Футболистите от всички национални гарнитури са обезпечени напълно с автобуси, хотели, материална база, топки, пособия и самолети. Те имат всичко необходимо за изискванията на Цар Футбол, който ни събира и днес на тази среща.

- Как тогава си обясняваш атаките на Любо Пенев към ръководството на БФС?
- Да ти кажа честно не виждам кой знае какви атаки. За това ти казах, че скоро ще има Изпълком, след което ще се определи точната дата за свикване на конгрес. Ако някой се съмнява, че ще има конгрес ще кажа, че такъв ще има. Няма никакъв проблем и не се притесняваме от нищо. И всеки, ако има екип и нужната платформа е добре дошъл на конгреса, за да се кандидатира за президент. Тук е мястото да кажа, че ние като Футболен съюз имаме подходящото лице, подходящият президент. И това е Борислав Михайлов.

- Да, но вчера се появиха информации, че Михайлов се е отказал от битката за президент на БФС и няма да се кандидатира. Твоят коментар?
- Току що го казах! Нашият кандидат е Борислав Михайлов. Ние трябва да бъдем горди, че той е член на Изпълкома на УЕФА, което малко хора са постигнали в своя живот и професионален път. Малко българи могат да се похвалят, че имат свои представител в такъв висок европейски орган, какъвто е УЕФА!

- Кои са най-големите слабости в мандата на Борислав Михайлов?
- Вижте, критиките са нещо нормално. Аз също като човек, който е минал през цялата тази мелница мога да кажа, че не съм доволен единствено, че не сме се класирали на голям форум. За другото трябва да направим разграничение. За мен това е правилният разговор. Иначе се говори за рецепти! А рецептите се изпълняват в аптеките. Ние сме регулаторен орган. Определено мога да кажа, че първи влязохме в Европа, много преди през 2007 г. България да бъде приета в ЕС. Ние много по-рано направихме това като Футболен съюз по абсолютно всички параграфи, параметри и препоръки на УЕФА. За това смятам, че единственият ни минус е националният отбор, който не се класира на голям форум. Но тук ще цитирам класика Стоичков, който говори за класа и качество. Аз не за първи път съм се изправял пред Вашите камери и съм казвал, че не ни достига така необходимата класа, за да се класираме. Задачата на националния отбор е да се класира. Но трябва да имаме материал, а този материал се отглежда във футболните клубове, които са частни и ние не можем да се месим. Можем само да подпомагаме футболните школи.

- Чувстваш ли още обидата в предпоследното интервю на Пенев, който директно те нападна?
- Не съм гледал предпоследното му интервю. Последното кога е било?

- В неделя.
- А предпоследното?

- Преди 3 години.
- Добре. Значи ще изчистим този въпрос. С най-голямото уважение, което имам към всички мои колеги , които са постигнали нещо в живота си. И тук искам да направя едно уточнение – ние допреди 15-17 години бяхме световноизвестни действащи футболисти, които са постигнали своите успехи. Затварям тази страница и отварям още една скоба. Ние от 12 години сме ръководители. И тук е мястото да кажа – някой има претенции, трябва да ги предяви по съответния административен ред. В личен план няма какво да коментирам думите на Пенев. Още преди 3 години се извиних на цялата футболна общественост, че сме стигнали до това ниво. За мен беше обидно! Нямам лична драма с Пенев! Абсолютно отговорно го казвам. Обидата е налице. Но съм я преглътнал. Аз не съм нападал когото и да е в личен план. Пред вашата камера мога да кажа най-отговорно, че аз съм човекът, който назначи Любо Пенев за национален треньор. Застъпих се пред целия Изпълком и съм носил цялата отговорност през цялото време. С това уточнение, че никой от ръководството на БФС и от Изпълкома не се е месил в работата на старши-треньора. През тези 3 години човекът би трябвало да даде отчет какво е свършил и какви успехи има. Ние сме ръководство и решенията, които взимаме са колективни. Не са нито на Борислав Михайлов, нито на Йордан Лечков. Поради липса на резултати и некласиране на голям форум договорът на Пенев беше прекратен. Не казвам обидната дума „уволнен“ или изгонен. Не е бил изгонен, а освободен. За мен беше обидно да направим хикс с Албания. Отново ви казвам нямам лична драма с Пенев. Всеки има багаж в главата си. Може би по някое време, когато направи 50-години той трябва да се разтовари от излишния багаж, да погледне в бъдещето и да си структурира нещата. По тази причина говоря за административен капацитет, кой какво е направил и изградил в живота си. Бих могъл да бъда и по-подробен, ако е необходимо. Но тук трябва да се концентрираме в това, че предстои конгрес, а не да търсим личните драми кой кого е обидил. Необходими са ясни платформи. За това казвам, че Борислав Михайлов е нашият кандидат.

- Как виждаш пътя за класиране на националния отбор на европейско или световно първенство?
- Мисля, че нашето първенство с всичките му кусури и тук искам да отбележа, че БФС не носи вина за футболните клубове, въпреки че сме едно, но ние сме регулаторен орган и не можем да се месим в клубовете. Вече проведохме разговор с Петър Хубчев, на който му поставихме като задължителна задача класиране на следващите квалификации. Това мога да кажа.

- Т.е. задачата на Хубчев е да класира отбора на европейското първенство?
- Да. Това е задачата, която му е поставена. Ако някой не го е разбрал, нека да го чуе от мен. Има много спекулации по отношение на датата на конгреса през 2018 г. Какви са Вашите очаквания? На 15 – 16 февруари 201 8 г. Никой не го е казвал до този момент. Но Йордан Лечков винаги назовава имената с истинските им имена.

- Война ли да очакваме на конгреса или нормално състезание с участието на няколко кандидати?
- За сега доколкото виждам и разбирам има само един кандидат, но и тук се спекулира много. Първото, което е – няма нужда от регистър. Първо трябва да се свика Изпълком. Президентът не може сам да избере дата за конгреса. Предлага се дата, изпълкомът я гласува и едва тогава се прави комисия, която ще приема документите на кандидатите. И тук аз бих вкарал една лека интрига, за да сме актуални!

- Каква интрига?
- Дали този кандидат президент, защото може да има втори, трети или пети, и понеже Любо Пенев си е обявил кандидатурата или хора са му вкарали някакви документи на 17 ноември. За мен лично се опорочи една паметна дата за българския футбол. Пенев има някакви претенции към БФС. И аз ще го кажа директно – ние сме в съдебна фаза със старши-треньора, бившият на националния отбор Любо Пенев. Той има съдебни претенции към БФС за около половин милион лева!

- На какво основание Пенев е предявил тези претенции?
- Това си е негово право. Но да предположим, което аз трудно го вярвам, дали кандидатирането му не е на лична основа? Ако той стане президент, което аз не го допускам, защото е малко вероятно, как ще се развие съдебната фаза, която на този етап той води срещу работодателя си в лицето на БФС, който през всичките тези години го беше обезпечил заедно с неговия екип. За мен това не е малък конфликт на интереси, а много голям конфликт на интереси. За това казвам, че трябва да спазваме първо правилата, които са наложени първо от УЕФА, а след това и на нашите правила за това кой би могъл да бъде допуснат до конгреса като кандидат за президент.
- Т.е. задачата на Хубчев е да класира отбора на европейското първенство? - Да. Това е задачата, която му е поставена. Ако някой не го е разбрал, нека да го чуе от мен. Има много спекулации по отношение на датата на конгреса през 2018 г. Какви са Вашите очаквания? На 15 – 16 февруари 201 8 г. Никой не го е казвал до този момент. Но Йордан Лечков винаги назовава имената с истинските им имена.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/blits-tv/izvbnredno-v-blits-tv-lechkov-khvrli-bomba-lyubo-penev-sdi-bfs-za-500-000-leva-tova-e-mnogo-golyam-konflikt-na-interesi_news562958.html

Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 5097

Добави коментар ›› Коментари (28)

СИН ПИДИРУНГЕЛ
(Гост)
28
отговор
11 декември 2017 | 16:17

ЛЕЧКОВ ТИ СИ ГРОЗЕН ПЛЕШИВЕЦ ЗА РАЗЛИКА ОТ ОНЯ УБАВЕЦ С ПЕРУКАТА УБИХТЕ ФУТБОЛА ИЗМЕКЯРИ Рейтинг: 1 0

хахах
(Гост)
27
отговор
07 декември 2017 | 18:40

няма как да спечелите мършляк позорно ще ви изхвърлим от бфс ако трябва Рейтинг: 1 0

маламир
(Гост)
26
отговор
07 декември 2017 | 05:30

За какъв конфликт на интереси пелтечи този идиот или просто на случаен принцип се упражнява да изговаря ново словосъчетание?! Впрочем за съжаление като интелектуални качества Пенев е на същото ниво. Перуката дори леко ги превъзхожда, едва забележимо. Може би е заложено в устава на БФС - за президент не се допуска лице със завършен осми клас. Рейтинг: 3 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

kzl
(Гост)
25
отговор
07 декември 2017 | 02:09

абстиненция за теб данчо Рейтинг: 1 0

Торстейн
(Гост)
24
отговор
07 декември 2017 | 13:00

Пиян ръководител, "пиян" футбол. По нашият край казват-На глух -тъпан, на кьорав-свещ... На пиян като перукан-п***а! Или футбол.. ;))) Рейтинг: 4 0

Торстейн
(Гост)
23
отговор
07 декември 2017 | 01:53

Цска мрази алкохолиците като Перукан и Гундьо. Има клиники и АА групи. Време му е на перукан да открие безкомпромистната честност пред себе си за това че е безсилен пред демона алкохол. ;))) Рейтинг: 5 3

Свиня
(Гост)
07 декември 2017 | 11:45

Мъртъв се обадил от гроба 1948-2016. Вие сте по зле от алкохолици. Вие сте шизофреници! :D Рейтинг: 2 2

Някой
(Гост)
22
отговор
07 декември 2017 | 01:37

"Малко българи могат да се похвалят, че имат свои представител в такъв висок европейски орган, какъвто е УЕФА!" някой е бил пиян!! Или Лечков Рейтинг: 4 0

маламир
(Гост)
07 декември 2017 | 05:20

Просто такива са му интелектуалните възможности на Лечков - на нивото на Мис България: "цялото Българско човечество". Рейтинг: 7 0


(Гост)
21
отговор
06 декември 2017 | 22:49

Рейтинг: 0 0

шванц
(Гост)
20
отговор
06 декември 2017 | 22:04

хахаха. като ще говорим с факти... откакто мокета и паркета са власт колко пъти сме се класирали за... каквото и да е? друг факт баце вие сте пияници. един нормален няма. Рейтинг: 6 0

.|.
(Гост)
19
отговор
06 декември 2017 | 21:53

Какадуто, както го нарече Венци Стефанов, също е напълнило потурите от Любо. Значи битката наистина ще е сериозна. Мачкай, Любо! Рейтинг: 7 2

хахаха
(Гост)
07 декември 2017 | 08:37

Ти нормален ли си бе, искаш да се подкрепи последната мутра в българския футбол-ГГ... Рейтинг: 2 2

!
(Гост)
18
отговор
07 декември 2017 | 13:04

Какадуто усеща к*ра на Любо Рейтинг: 5 1

...
(Гост)
17
отговор
06 декември 2017 | 20:29

Няма и да го чета щото знам кво говори в това интервю :) Ако не е Боби ще умреш от ГЛАД шибани крадци :) Рейтинг: 6 0


							
						

›› Live Scores

Всички мачове

Икономическа полиция започна разследване за ... 28 ноември 2017
Мартин Петров и личната му банкерка ще бъдат разпитани по случая, категоричен е главен комисар Христо Терзийски, това заяви той пред “Блиц”.„Имаме образувана преписка, която ще се работи от служителите ...
Лечков разкри конфликт на интереси в ... 06 декември 2017
Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Йордан Лечков заяви, в интервю за колегите от БЛИЦ, че в кандидатурата на Любослав Пенев за шеф на родната централа има конфликт на интереси. Бившият нападател на Валенсия в ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал