›› Анкета

Кой е фаворит да спечели шампионската титла на България за 2018 година?

›› Булевард

Моуриньо остави играчите да спят при жените си преди мач

Силният старт на сезона в Премиършип за тима на Манчестър Юнайтед си има обяснение от психологична гледна точка. Daily Mail разкрива, че мениджърът Жозе Моуриньо е позволил на играчите си да спят вкъщи преди ...

Виж още

БГ Футбол

Батков пред вестник Експрес: Заради Чорни, руски олигарх ме заплашва със смърт

06 октомври 2007 | 17:53
Батков пред вестник Експрес: Заради Чорни, руски олигарх ме заплашва със смърт

Службите предупредили собственика на "Левски" и на в."Стандарт", че има сериозна опасност за живота му. Тя идва от страна на Олег Дерипаска, когото клиентът му Чорни съди за 5 млрд. долара

Акцентите: Дерипаска е изключително приближен до властта, в обкръжението на президента Путин е, води го навсякъде, като мечка го показва. Успях благодарение на Чорни. Той не е мафиот и разработките на английските спец служби го доказват. Костюмите ми струват 200-300 лева. Веднъж си купих костюм за 5 000 лева и жена ми побесня - попита ме: „Ти на какъв се правиш?"

Тодор Батков, собственик на ФК "Левски" и вестник "Стандарт", е бил предупреден от службите, че животът му е застрашен. Това съобщи самият той в ексклузивно интервю за вестник "Експрес". Заплахите идват от чужбина, от хора на руския олигарх N 1 Олег Дерипаска. Тази година Дерипаска  оглави и класацията на сп."Впрост" на най-богатите хора в Централна и Източна Европа.
Бившият собственик на Мобилтел Майкъл Чорни съди олигарха за 5 млрд. долара в Лондон. Батков като негов адвокат е ангажиран в делото. Опасността за живота му е сериозна, смятали от службите.


Каза ми в предварителния ни разговор, че получаваш заплахи за убийство...
- Да, вярно е. На никого не съм отнел жената или бизнеса, поведението ми е съвсем нормално, не пиянствам, не заплашвам, просто работата ми е такава, че понякога се докосвам до много деликатни неща. В момента от чужбина ми идва проблемът. Помагам на един мой много голям клиент и много голям приятел - Миша Чорни, в делото му срещу Олег Дерипаска - най-богатия човек в момента в Русия,  който забрави да си плати пазарната стойност на 20 % от "Росал" - Российский алуминий, тоест едни 3 до 5 млрд. долара. И водим дело в Лондон. А Дерипаска е изключително приближен до властта, в обкръжението на президента Путин е, води го навсякъде, като мечка го показва...

Набъркал си се в най-голямата мафия - на руските олигарси.
- Ами какво да правя, това ми е работата - адвокат съм. Пък и поне по книгите пише, че адвокатите никой не ги убива. Та това е основната заплаха срещу мен. А на тези, дето идват по линия на "Левски", ЦСКА - въобще не им обръщам внимание. Всеки ден получавам писма - ръкописни или изрязани от вестници и налепени като в криминалните филми, по интернет. Неудачници, авантюристични личности пишат: изпра парите, сега на какъв се правиш, ще те убием и т.н.

А какви заплахи получаваш от хората на Дерипаска?
- Е, оттам никой не ми пише писма, за да ми каже: "Меня зовут еди-кой си". Но има такава информация и предупреждения от службите. Сериозни.

Засилил ли си охраната си?
- Уж правя нещо, но то по-скоро е като генерална превенция. Общо взето - на когото каквото му е писано. Аз не съм дълбоко религиозен, но мисля, че има един отгоре, който гледа и ме пази.

Щом не си толкова религиозен, защо построи такъв огромен храм в Смолян?
- Когато успехът ме докосна, вече имах нагласата да направя нещо подобно. Имах натрупвания. Израснах под влиянието на баба си - майката на баща ми - Марийка. Тя беше много религиозна. Всяка сутрин, всяка вечер се молеше, не пропускаше служба. Освен това като дете девет години живях до пловдивския храм "Св. Спас". Тогава нямаше дрога, нямаше компютри, по цял ден бяхме по улиците, играехме в църковния двор, влизахме много често в черквата и съм присъствал на всякакви ритуали.
За храмовия празник през юни имаше традиция да внесеш гълъб в черквата, чете се молитва, поръсват гълъба и го пускаш на свобода - носи ти щастие, здраве и т.н. Аз отглеждах гълъби и ги продавах на хората, за да извършат ритуала. А като го пуснат гълъбчето, то лети малко и се връща при мен. Аз го взема и пак го продам. Имах един гълъб, 23 пъти го продадох за един празник. Със събраните пари от "Млад техник" си купувах разни неща и т.н.
В селото на баща ми - Левочево, храмът е построен изцяло с даренията и усилията на жителите. Разказвали са ми как един гурбетчия е донесъл камбаната от Беломорието. На около километър преди селото мулето паднало и умряло от умора. Тогава родопчанинът качил 200-килограмовата камбана на гръб и я занесъл.  И името му се помни. В Родопите има и една много стара традиция - да се правят чешми в дан на обществото. Та аз още на 16 години реших, че като порасна, ще построя поне чешма.
Конкретното решение го взех в Йерусалим, на Божи гроб, септември 2000 г. Тогава имахме много драматична ситуация около Мобилтел. Идеята на Чорни беше да се развие компанията и да се продаде на някой голям играч. И аз, и Владо (Владимир Грашнов - тогава шеф на мобилния оператор, вече покойник - б.а.) имахме обещани и разписани много сериозни бонуси. Но тогава се разбра, че нещата отиват по дяволите. Министър-председателят и бандата около него бяха решили да изцицат каквото могат и после да ликвидират компанията.

Вярно ли е, че Костов е искал чрез посредници процент от Мобилтел, както се писа?
- Всичко е вярно. Божидар Попов - тогава главен секретар на МВР - постави пет условия на Владо от името на Костов. Не искам да хвърлям бомба, но така беше - пет условия. И първото беше да дадем "Левски".

На кого?
- Ние ще ви кажем на кого, казаха.

А другите условия?
- За Мобилтел. А също и за "Стандарт" - да го върнем. Или да го дадем на посочен от тях човек. Сега е време да кажа и това: когато Лев Леваев имаше желание да купи Мобилтел, министър-председателят го прие и също му беше поставил условия -  едното е било  Батков веднага вън от компанията. Леваев ми се обади по телефона, аз бях в чужбина, и ми каза - не искам да се обиждаш, ама това е положението. Аз излязох от компанията. И след три месеца се върнах. Мисля, че на 17 септември бяха изборите, аз на 18 се върнах.
На фона на малкото добри неща, които направи Костов - валутния борд и стабилизацията на лева, той направи много повече злини. Накърни морални категории и ценностната система на българите. Той всяка сутрин започваше деня си с огромна купчина документи от специалните служби, които не касаят сигурността на България, а негови опоненти, неприятели или потенциални неприятели. Защото този човек дели хората на две категории - слуги и врагове, той приятели няма... Слава Богу, че отмина това време.
Та за черквата - аз поех обет да построя храм. Седях около половин час на Стената на плача. Много тежко ми беше тогава - виждах как всичко ми се изплъзва, бях си загърбил семейството, клиентите. И в един момент ми дойде просветлението и казах на глас: "Господи, аз ще ти построя храм в Родопите."
То още не е довършен - има да се изографисват към 3000 кв. м. Започваме напролет. Искам съседните парцели да ги купи сдружението и да направим пристройка от манастирски тип със стаи за богомолци, защото идват хора от цяла България. Искам да направя и целия площад наоколо - да стане събирателен център за младежта, да я привлече и в черквата.
Искам и ако Господ ми даде сили, да помогна да се направи едно българско елитно училище - колеж за средно образование на най-високо ниво, да идва Европа да дава сертификати на нашите деца в България, а не те да ходят в Европа и да не се връщат. И ако успея да взема "Раковски", ще направя голям хубав модерен стадион - като архитектура и като изпълнение.

И ще ти го дадат ли?
- Не казват не, може би ще го дадат.

А защо взе "Левски", такъв запалянко ли си?
- По принцип да. През август 98-а година аз настоях Мобилтел, тоест Чорни, да вземе 20 % от "Левски" и да стане генерален спонсор. Първо, защото е любимият ми отбор, а имаше нужда от някаква стабилност. Второ, защото определено участието в "Левски" правеше човека, който е инвестирал...

Герой?
- Не бих казал герой, но дава едно добро публично присъствие. И в някаква степен е защита при атаки.. И това се отплати многократно. Костов едва ли е забравил, че Жан Виденов го свали агитката на "Левски". А той и неговите плъхове се криеха, тъй като ги беше страх да не бие милицията. И като видяха, че не бие, излязоха отпред. Аз представлявах интересите на Миша Чорни в отбора и вземах голяма част от решенията, макар че не бях мажоритарен собственик. В един момент на него много му се събраха отрицателни емоции в България, а и отборът не вървеше добре и в един момент той се отказа. И каза - дай акциите на министъра на вътрешните работи. Аз споря - как да му ги дам, за да ги дам, той трябва да иска да ги вземе, ако не иска, ставаме за смях, това е "Левски", това е половин България, национално самочувствие. А той отговаря - прави каквото искаш, отборът е твой. Само ме посъветва: "Не се нагърбвай ти да го издържаш, защото не си толкова богат човек." Това беше през март 2004-а. Сигурно сега ще го извадим на борсата.

Защото не си толкова богат да го издържаш?
- Опитвам се да търся смисъл във всичко, което правя извън пряката ми и ежедневна работа. Да се види доколко ще бъде полезно, какви са перспективите и не ме блазни чак толкова конкретният резултат. Не съм сиромахомил, макар че и аз, и покойният ми баща, и синът ми, като го гледам, сме с доста широки пръсти. Няма да забравя баща ми, като беше в Брюксел седем години (като кореспондент на в. "Отечествен фронт"- б.а.), непрекъснато някакви пакетчета пращаше в България - главно лекарства за закъсали приятели. Малцина знаят, че известният български журналист Костадин Батков до 43-годишна възраст живееше в гарсониера в Баталова воденица и спеше на дюшек, който се прибираше сутрин в гардеробите в коридора, на пода в кухнята. И това е, защото не ходеше да се моли.

Баща ти имаше страшно чувство за хумор, ти наследил ли си го?
- Много неща съм наследил, това също, но не мога да стигна неговото ниво. На мен ми липсва артистизма му. Аз съм доста по-суров, по-рядко се усчмихвам. Нещата ги приемам малко изопачено, може би поради професията си, обичам да изпипвам детайлите, а това може би пречи. Нося на майтап, опитвам се да се шегувам, но малко грубовато понякога.

Чорни ли е в основата на успеха ти?
- В общи линии да. 50-60% от успеха, ако материалното изражение е основното, са оттам. А като стартова позиция - 100% я дължа на него. Аз съм си изработил всичко, не съм получил нищо даром, но шансът, че го срещнах, че му станах миноритарен партньор - е шанс.

А къде се запознахте?
- В "Ширгам палас" в Истанбул през април 96-а. Владо ме заведе, Бог да го прости. А месец преди това говорихме по телефона. Нае ме да водя делото му срещу Централна кооперативна банка, които го бяха издънили с 6 милиона долара. И вече 12-а година сме заедно.

Не те ли притеснява, че навсякъде го спрягат като голям мафиот?
- Не е така.  Аз съм запознат в най-големи детайли с всичките проверки, които са му правени или още вървят, и според мен не е така. Даже се чудя дали да не оглася един документ от английските специални служби. Неговите адвокати отправиха запитване миналата година какво точно има срещу Чорни. Те си бяха направили повторна проверка - официално, не само при тях, а и при всички свои колеги, и отговориха - няма нищо. България там е описана много добре. В този официален документ пише: "...набеден с цел да бъде изгонен и да му бъде отказан бизнес". И аз ще взема да го публикувам наистина. Другата седмица, като го видя в Лондон, ще му поискам разрешение.

Как реши да се намесиш в историята с медиците?
- Очевидно беше, че държавата започна да гледа сериозно на този проблем. Всички се ангажираха. Откри се и една възможност да се направят частни контакти за решаване на въпроса. Това стана чрез бившите собственици на Мобилтел - австрийци.

Мартин Шлаф?
- Да. Аз също участвах в някакви срещи с представителите на фамилия Кадафи. И тогава за първи път изкристализираха параметрите на евентуалния пазарлък. Всичко правехме в абсолютен синхрон с хората, които движеха въпросите. Аз съм ги информирал всички най-прилежно - няма да казвам имена, ти се сещаш кои са. Тогава използвах връзката чрез Шлаф поне да се променят малко битовите условия. Ходихме в Либия, срещнахме се с медиците в затвора на 5 март 2005 г. Мартин им каза в прав текст: "Вие ще се върнете в България. Това ви го казвам аз, защото ми го каза Лидера."

Кадафи?
- Да.

А Мартин Шлаф каква връзка има с Либия и с Кадафи. Знам, че имаше казино в Палестина по времето на Ясер Арафат, но в Либия не знам да е имал бизнес.
- Не, той в Либия няма бизнес, но те го потърсиха. Потърси го един човек, когото аз познавам, не мога да му кажа името, той не е либиец. Но е много високопоставен - един от неформалните лидери и по пари може би един от най-високопоставените араби - като изключим шейховете. Той потърси Мартин, защото е бил помолен лично от Кадафи. А връзката е, че той има фирма в България, желае да посредничи, това ще помогне за бизнеса. Като първа стъпка либийците поискаха от него приятелски жест - нямам право да казвам какъв е, тъй като касае трета държава, но това беше направено безапелационно и отпуши нещата.

Сега да минем към материалните въпроси. Самолет имаш ли?
- Не.

Каква кола караш?
- Аз не карам, карат ме. "Ауди А8  Секюрити" - това е единствената бронирана кола с евросертификат и брониран джип "Тойота".

Жена ти?
- И тя джип "Тойота", голям.

"Ландкруизър"?
- Да.

Синът ти?
- Той е на 14 години, кара картинг. Състезава се. В момента е в Румъния на състезание, другата седмица е в Монако.

Кои са луксовете, които си позволяваш - все казваш, че не си такъв човек?
- Колекцията ми (поглежда към картините по стените - б.а.), но това е своего рода вложение. Това е. Костюмчетата ми не знам колко струват, но са по 200-300 лв. - жена ми ги купува. Веднъж си бях купил костюми за 5-6 хиляди лева и тя побесня, вика - ти на какъв се правиш - и пое нещата  в свои ръце. Имам едни обувки в момента (вдига крак и ги показва - черни, с връзки, меки - б.а.). Ще ги нося, докато се разпаднат и тогава ще си купя нови - на някое летище най-вероятно - този номер го правя най-редовно. Не че нещо демонстрирам, просто не съм много претенциозен. Не пия, много рядко пия всъщност. Пуша. По жени не ходя.
Защо?
- Ами нямам време.

Обикновено мъжете в тази възраст откачат на тема млади мацки.
- И аз имах известен заход преди години, слава Богу, че навреме се взех в ръце. Според мен основната мисия на човека е да надмине родителите си като знания, като сила, като интелект, като богатство, може би. И най-голямото му задължение е да се възпроизведе и да създаде по-добри от себе си деца. На това се крепи човешкият прогрес и въобще еволюцията.

интервю на вестник "Експрес"

Добави коментар ›› Коментари (4)

Деянов
(Гост)
4
отговор
28 октомври 2009 | 22:04

Изключително слаба селекция. Кокала върна старците. Отборът загуби поради това темпото, поради това спадна силно връзката между отделните играчи и лини и за добре подготвени физически противници "Левски" не е кой знае какво препятствие. Това, че Мъри е голям треньор е голяма заблуда. Без Наско до него той доказа, че е пълна посредственост. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

dadasasdf ass dazasdfc
(Гост)
3
отговор
30 октомври 2007 | 19:11

dead as chuabdakj hmayhea Рейтинг: 0 0

11 октомври 2007 | 01:27

interesno intervu, haresa mi Рейтинг: 0 0


фен на: ---
1
отговор
06 октомври 2007 | 23:02

БОГ ДА ПАЗИ ТОДОР БАТКОВ,ЛЕВСКИ И НЕГОВИТЕ ФЕНОВЕ,АМИН! Рейтинг: 0 0

›› новини

›› новини

ДЮШ на Витоша набира деца, родени през 2005 и 2006 година
23 август 2017 | 18:50
ПСЖ тръгна след още един играч
23 август 2017 | 18:29
Ивелина Илиева преди Световното: Нивото ми е високо и имам шансове за добро представяне
BMW i8 Roadster идва: време е за втори поглед
23 август 2017 | 18:18
Новият спортен директор в Байерн има тежка задача
23 август 2017 | 17:48
България обърна Чехия за втората си победа на световната квалификация в Ротердам
23 август 2017 | 17:37
Братска вечеря в Барселона
23 август 2017 | 17:21
Коя е приятелката на Конър Макгрегър?
Моуриньо остави играчите да спят при жените си преди мач
23 август 2017 | 17:20
Шампионът от Китай Бресел на прага на първо участие в “Мастърс”
23 август 2017 | 17:13

›› Булевард

Вижте голите снимки на Никол Шерцингер, които взривиха нета
23 август 2017
Звездите отново са под прицел на хакерите. Сред жертвите е и любимата на Григор Димитров - Никол Шерцингер. ...
Пълен майтап: взеха Меджик Джонсън и Самюъл Джаксън за мигранти 23 август 2017 | 14:48
Джей Ло и Алекс Родригес на крилете на любовта 23 август 2017 | 14:57
Даря замени Абрамович с млад гръцки милиардер 23 август 2017 | 12:20

›› Волейбол

България обърна Чехия за втората си победа на световната квалификация в Ротердам
23 август 2017
Волейболистките от националния отбор на България записаха втора поредна победа на последната световна квалификация в ...
Волейболистите с първа тренировка в Краков 23 август 2017 | 14:32
Русия обяви състави си за Евроволей 2017 22 август 2017 | 18:08
Нефтохимик и Добруджа ще играят за Суперкупата на 30 септември 22 август 2017 | 19:51

›› Баскетбол

Новият треньор на Лукойл: Това е шампионски отбор (видео+галерия)
22 август 2017
Шарон Друкер бе представен като треньор на Лукойл Академик преди първата тренировка на шампионите за новия сезон. ...
Балканската лига променя формата си 23 август 2017 | 12:30
Уонамейкър остава в Дарюшафака 23 август 2017 | 13:33
Тодор Стойков: Друкер е голямо име за българския баскетбол (видео) 22 август 2017 | 19:38
							
						

›› Live Scores

Всички мачове

Лудогорец предизвика съдбата и си изпати, но ... 03 август 2017
Лудогорец изигра пореден луд мач в Европа, но този път шансът не бе на страната на орлите и те се сбогуваха с мечтата да попаднат за трети път в групите на Шампионска лига.Срещата реванш срещу Апоел (Беер Шева) бе ...
Габриел Обертан пред Sportal.bg: Левски има ... 22 август 2017
"Щастлив съм, че съм тук. Левски има потенциал! Ако продължаваме да показваме такива резултати, мисля, че ще се справим добре.", сподели Габриел Обертан в ексклузивно интервю за Sportal.bg. Френският атакуващ ...

Кой е най-добрият чужденец в България?

Определете кой е по-най-добрият чуждестранен футболист в "А" група

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал