›› Анкета

Кой ще стане голмайстор на Първа лига?

›› Булевард

Ники Михайлов е по-секси от Десподов в Топ 10 за 2018 година

Вратарят на Левски Николай Михайлов изпревари Футболист №1 на България Кирил Десподов в класация на тв шоуто "Мармалад" по БиТиВи за сексапил. Синът на Боби Михайлов се нареди на трета позиция в "Топ 10 на най-секси ...

Виж още
БГ Футбол

Стана ясно защо УЕФА изхвърли ЦСКА-София от Европа (документите)

30 юни 2017 | 14:23
Стана ясно защо УЕФА изхвърли ЦСКА-София от Европа (документите)

Стана ясна защо УЕФА не допусна ЦСКА-София до Европа. Колегите от offnews.bg публикуваха писмото на европейската централа до БФС (с копие до стадион "Българска армия"). В него подобно и хронологично са обяснени събитията от последните 12 месеца. В документа на УЕФА е разяснено подробно абсолютно всичко около проблемите на ЦСКА-София в Европа.

Публикуваме документа, който е получен в БФС на 29 май тази година:

"Молба за изключение от 3-годишното правило, дефинирано от Член 12 (2) и (3) на Правилникът на УЕФА за лицензиране и финансов феърплей - ПФК ЦСКА-София.

Уважаеми, господин Михайлов

Отнасяйки се до молбата на БФС за изключение от Член 12 (2) и (3) (тригодишно правило на УЕФА за лицензиране и финансов феърплей - издание от 2015 година), която беше подадена в УЕФА на 12 май 2017 година, моля да бъде отбелязано от ваша страна, че тя беше разгледана внимателно.

След описанието на този случай и според причини, описани в мотивите долу, заключаваме, че ЦСКА-София е в конфликт с Член 12 от CL&FFP и с основните причини за съществуването на "тригодишното правило". Така молбата ви за изключение на "тригодишното правило" за ЦСКА-София е отхвърлена.

Взимайки предвид всички аспекти на този случай, финалното решение на УЕФА е: правните и други промени в клуба от юни 2016 година са в нарушение с Член 12 от CL &FFP. Следва, че ЦСКА-София не може да кандидатства за лиценз за турнирите на УЕФА през следващите два сезона - 2017/18 и 2018/19.

Моля, запознайте се с мотивите на аргументираното ни решени, взето според Анекс I на CL&FFP. И ви умоляваме да информирате клуба.

УЕФА
Теодор Теодоридис
Генерален секретар

МОТИВИТЕ

МОЛБА

Според политиката за изключения, допускана от правило 4 и Анeкс I на Правилникът на УЕФА за Клубно лицензиране и Финансов Феърплей (накратко CL& FFP), Българският футболен съюз (БФС) надлежно попълни молба за изключение по отношение на тригодишното правило, дефинирано от Член 12 на CL&FFP.

Молба за изключение, подписана от БФС, беше подадена заради промяна на клубната структура, която прекъсва клубното членство по смисъла на Член 12.

СЛУЧАЯТ

През 2015 година ПФК ЦСКА (накратко старият ЦСКА) не получава лиценз за участие в топнивото на вътрешното първенство. Като допълнение клубът е пратен в местната трета дивизия.

През сезон 2015/2016 ПФК Литекс Ловеч (накратко Литекс), постоянен член на БФС, притежаван от г-н Гриша Ганчев, който през този сезон дава своите дялове на своя син г-н Данаил Ганчев, участва в българската топлига. По-нататък, при лицензирането през 2016 година Литекс кандидатства за лиценз "Б", за да участва през сезон 2016/17 в местната втора лига.

На 27 май 2016 ПФК ЦСКА-1948 АД, бивш футболен клуб ПФК Чавдар АД, притежаван от г-н Гриша Ганчев (38,1 процента) и други - г-н Юлиян Седефов Инджов (38,1), г-н Христо Стоичков (20) и други (3,8), придобива 100 процента от дяловете на Литекс и променя клубната структура, като сменя и името от Литекс на ПФК ЦСКА-София (за кратко нов ЦСКА), сменя седалището от Ловеч на София, сменя цветовете и други.

Колкото до ПФК Чавдар АД, акционерно дружество, създадено през 2008 година, сменя името си на ПФК ЦСКА-1948 АД. Според кореспонденцията с БФС от 20 юли 2016 година - това е бивш клуб и член на БФС, докато подава молба да не участва повече в състезанията и да бъде прекратено членството му в БФС.

По-нататък, според потвърждението от БФС, ПФК ЦСКА-1948 АД "не функционира като футболен клуб в България и е само акционерно дружество", като също така е "едноличен собственик и акционер във футболен клуб ПФК ЦСКА-София" (нов ЦСКА).

Лицензионната комисия на БФС дава лиценз "Б" на Литекс на 3 юни 2016 година. На същата дата Литекс праща писмо до Лицензионната комисия, като информира за смяната на клубната структура (смяна на името, седалище, цветове и т.н.) , която се е случила на 27 май. И също така, че компанията ПФК ЦСКА-1948 АД е придобила 100 процента от дяловете на Литекс.

Лицензионната комисия на БФС одобрява тези промени на 30 юни 2016 година. В допълнение новият ЦСКА сменя стадионите от Градски стадион Ловеч, първо на Национален стадион "Васил Левски" в София и после на стадион "Българска Армия", също в София. И двете промени също са одобрени от Лицензионната комисия на БФС съответно на 30 юни и на 28 юли 2016 година.

На 13 юли 2016 г. БФС информира УЕФА, че Литекс е сменил своята собственост и името на ПФК ЦСКА-София. БФС също така умолява тези промени да бъдат отбелязани в турнира на Младежката Шампионска лига, за която Литекс се е класирал. Затова УЕФА изисква допълнителна информация, отнасяща се за тези промени, която е предоставена от БФС на 20 юли същата година.

След преглед на новата информация УЕФА информира БФС на 27 юли 2016 година, че новият ЦСКА не може да бъде допуснат до състезанието, тъй като направените операции "са придружени от куп мерки, което води до заключението, че ПФК ЦСКА-София е нов и различен клуб от Литекс Ловеч". Така "допускайки ПФК ЦСКА-София (новият ЦСКА) до УЕФА Младежка Шампионска лига през сезон 2016-2017, ще бъде нарушено Правило 51bis (3) на УЕФА. Нито БФС, нито клубът обжалват това решение!

По-нататък, следвайки промените в първенството на България, новият ЦСКА участва в местната топ лига за сезон 2016/2017.

В последната кореспонденция с БФС от 15 май 2017 година е потвърдено, че старият ЦСКА е банкрутирал и има установени задължения от 11 милиона евро. Също така БФС потвърждава, че е основан нов Литекс. Той е член на БФС, като по настоящем играе в по-ниска аматьорска дивизия, като е елиминиран на полуфинал за местна купа.

Член 12 на CL&FFP (дефинира лиценза на кандидата и тригодишното правило) постановява, че "кандидат за лиценз може да бъде само футболен клуб, който е регистриран член в асоциация член на УЕФА. Членството (на старта на сезона на лицензиране) трябва да е минимум три години без прекъсване.

Всяка промяна на правната структура на кандидата (включително, например, промяна на седалище, име и клубни цветове или прехвърляне на дялове между различни клубове) през този период с цел да бъде улеснено негово класиране по спортни заслуги уврежда почтеността на състезанието и се счита за прекъсване на членството".

В светлината на изложеното БФС подава молба за изключение на Член 12 в полза на новия ЦСКА.

Новият ЦСКА прави изложение, че обосновката на направените промени са "усилията ни да създадем допълнителни приходи, да увеличим фенската база и да ползваме всички маркетингови възможности, като използваме термина ЦСКА".

Тази комплексна операция, която включва смяна на собственост, на клубното име, на клубните цветове, а също така и смяна на седалището от Ловеч в София, което е повече от 150 километра, нарушава член 12.

В същото време град Ловеч и неговите привърженици губят своя основен клуб, а новият Литекс Ловеч играе в долна аматьорска дивизия.

Така описани всички гледни точки водят до становището ни, че операциите, предприети от новия ЦСКА, водят до съвсем нов клуб сравнение с Литекс, както е дефинирано по правило 12.

Трябва да бъде отбелязано , че новият ЦСКА използва същото седалище, цветове, лого и стадион като стария ЦСКА. Нещо повече, новият ЦСКА претендира за историята и постиженията на стария ЦСКА. А неговото акционерно дружество ПФК ЦСКА-1948 съдържа в себе си годината, в която е създаден старият ЦСКА.

Все още обаче задълженията на стария ЦСКА не са платени, а кредиторите са ощетени, което е срещу основния смисъл на Член 12, т.е. защита на кредиторите и честността на състезанията.

Следствие от правните промени, предприети от новият ЦСКА, е прекратяване на съществуването на Чавдар и Литекс, които са заменени с нов ЦСКА. Като допълнение, нов Литекс Ловеч е основан в резултат на тези действия. Последно, новият ЦСКА участва в топлигата на България, освободен от дълговете, те остават за стария ЦСКА, който се състезава в трета дивизия преди да прекрати дейност.

Според описанието на този случай и заради причините, изнесени горе, заключаваме, че ПФК ЦСКА-София е в конфликт с Член 12 на CL&FFP и с основния смисъл на "тригодишното правило".

По тази причина молбата за изключение от "тригодишното правило" за ЦСКА-София е отхвърлена.

Нион, 29 май, Теодор Теодоридис, Генерален секретар на УЕФА".
Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 65272

Добави коментар ›› Коментари (410)

е богу
(Гост)
410
отговор
01 юли 2017 | 17:24

ква 32 титла бе ментета и трета трябва да спечелите първо 31 титли питайте uefa Рейтинг: 1 1

ЦСКА София e Литекс Ловеч
(Гост)
409
отговор
01 юли 2017 | 13:09

на Армията ходят само палетени ловешки фенове защото на Армията играят Литеск а в ловеч`играер Ботеяв Луковид разберетего наи сетне истнмския ЦСКА е фалиран ГГ за мойе да премести Литекс бфс-тои уеффа ви го каза вие прейменуван незаконно Литекс на ЦСКА-софиа вие сте Литеск това е истината ебахи ловшките простаци дето сте насадили на Армията сигурни ГГ добре ви Плащта ловешки шризровреници разберетего най-сетне че на Армията ограе прейменувания Литеск Рейтинг: 4 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ЦСКА
(Гост)
01 юли 2017 | 13:10

Литекс Ловеч`-Етрполе да се махат от Армията Рейтинг: 1 2

а
(Гост)
408
отговор
01 юли 2017 | 12:42

на ЗВЕЗДИЧКИ R да му кажа само ,че е толкова ограничено същество и майка му плаче всеки ден ,че се е телила с него. Прост Комплексар. Ще хъркаш от яд и корем те яде. ЛУДОГОРЕЦ ЩЕ ВИ КАРАНГАТ!!! Рейтинг: 0 0

на
(Гост)
407
отговор
01 юли 2017 | 12:38

кратко: литекс е цска- Рейтинг: 2 1

ЦСКА София e Литекс Ловеч
(Гост)
01 юли 2017 | 13:11

да истина е Литекс играе на Армията Рейтинг: 2 1

MurrRsSKkKIiIQqqQq
(Гост)
406
отговор
01 юли 2017 | 11:24

И НАКРАТКО: И ЧАВДАР И ЦЦКА И ЛИТЕКС СЪВКУПНОТО ГМО ДА ГО ДУХАТ ОЩЕ 2 ГОДИНИ,,,,,,, :) Рейтинг: 2 1

Лудогорец
(Гост)
405
отговор
01 юли 2017 | 10:40

не ви трябват чужди съдии, защото след като ви направим за смях пак с 3-0бя София вече няма да имате оправдание за това ,че сте слабаци :) Рейтинг: 1 0

provincial
(Гост)
404
отговор
01 юли 2017 | 10:11

Много алчни и непочтенни хора има у нас. Бих казал и прости. С манталитет и поведение което ни най-малко не е европейско. ГГ - какво да го коментираме. От начало бе ясно, че ще иска да заобиколи закона и да не плаща стари дългове. Рейтинг: 0 1

32
(Гост)
403
отговор
01 юли 2017 | 01:23

ЗА РАЗЛИКА ОТ ПОВЕЧЕТО ХОРА, МОИТЕ РОДИТЕЛИ СА ОТ "ВРАГОВЕТЕ" - ТОЕСТ ЕДИНИЯ ОТ ЛЕВСКИ, ДРУГИЯ ОТ ЦСКА ! КАТО ДЕТЕ ЕДИНИЯ МЕ ВОДЕШЕ ЕДНАТА СЕДМИЦА НА МАЧОВЕ НА "ГЕРЕНА", А ДРУГИЯ НА МАЧОВЕ НА "АРМИЯТА". МНОГО СА ПРИЧИНИТЕ ДА ИЗБЕРА ЕДИН ОТ ДВАТА, НЯМА ДА ГИ СПОМЕНАВАМ ЗАЩОТО ЗНАМ, ЧЕ И ДРУГИЯ ЛАГЕР СИ ОБИЧА ОТБОРА КАКВОТО И ДА СЕ КАЖЕ. И ТАКА ВЕЧЕ 16 ГОДИНИ НЯМАМ ПРОПУСНАТ МАЧ ДОРИ И КОГАТО БЯХМЕ ИЗХВЪРЛЕНИ ВЪВ "В" ГРУПА И РИТАХМЕ ПО СЕЛСКИТЕ НИВИ. НАИСТИНА, ОБИЧТА КЪМ КЛУБА Е ФЕНОМЕН. КАКВОТО И ДА СТАВА ТРЪПКАТА НЕ ИЗЧЕЗВА, АКО ЩЕ И 20 ГОДИНИ ДА НИ НАКАЖАТ МУЕФА. Рейтинг: 0 3

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

haha
(Гост)
01 юли 2017 | 11:32

ама цска го закриха и преместиха литекс на техния стадион Рейтинг: 2 1

djingibi
(Гост)
402
отговор
30 юни 2017 | 23:45

той ГГ се надяавасхе да го пуснат с лиценза на литех в европа ама неееее. Термина ЦСКА си каза думата! Рейтинг: 8 0

!@
(Гост)
01 юли 2017 | 01:21

Разбира се ! Когато се ползва термина ЦСКА в Българския футбол - това ознаЧава Най-ОбиЧания отбор с най-много публика в България! ЦСКА си е ЦСКА няма как ! Рейтинг: 2 4

ЛитеРМИНкс минус София
(Гост)
401
отговор
30 юни 2017 | 23:45

Няма по жестока гавра " the term CSKA" (термина ЦСКА) чорбета, какво става? Микренския ЗАЛЕЧИТЕЛ завинаги един от нас !!!!!! Рейтинг: 11 1

С_И_Г_У_Р_Н_И М_А_Ч_O_В
(Гост)
400
отговор
30 юни 2017 | 23:25

W W W . Р R 0 G N 0 Z I Т Е 1 X 2 . C 0 M Рейтинг: 0 0

кака дора
(Гост)
399
отговор
30 юни 2017 | 23:25

Аз от кога им го разправям, но не ме слушат. Г-н Теодор Теодоридис, Генерален секретар на УЕФА им го е обяснил подробно, че са нов клуб създаден чрез измама и затрил автентичния. Рейтинг: 7 0

фк лупи
(Гост)
398
отговор
30 юни 2017 | 23:22

св гном свинеубиец Рейтинг: 4 0

***
(Гост)
397
отговор
30 юни 2017 | 23:19

Всички курвички да са с нови прашки за откриването на шампионата. Рейтинг: 1 0

Mnenie ot drug sait
(Гост)
396
отговор
30 юни 2017 | 23:18

ЗА РАЗЛИКА ОТ ПОВЕЧЕТО ХОРА, МОИТЕ РОДИТЕЛИ СА ОТ "ВРАГОВЕТЕ" - ТОЕСТ ЕДИНИЯ ОТ ЛЕВСКИ, ДРУГИЯ ОТ ЦСКА ! КАТО ДЕТЕ ЕДИНИЯ МЕ ВОДЕШЕ ЕДНАТА СЕДМИЦА НА МАЧОВЕ НА "ГЕРЕНА", А ДРУГИЯ НА МАЧОВЕ НА "АРМИЯТА". МНОГО СА ПРИЧИНИТЕ ДА ИЗБЕРА ЕДИН ОТ ДВАТА, НЯМА ДА ГИ СПОМЕНАВАМ ЗАЩОТО ЗНАМ, ЧЕ И ДРУГИЯ ЛАГЕР СИ ОБИЧА ОТБОРА КАКВОТО И ДА СЕ КАЖЕ. И ТАКА ВЕЧЕ 16 ГОДИНИ НЯМАМ ПРОПУСНАТ МАЧ ДОРИ И КОГАТО БЯХМЕ ИЗХВЪРЛЕНИ ВЪВ "В" ГРУПА И РИТАХМЕ ПО СЕЛСКИТЕ НИВИ. НАИСТИНА, ОБИЧТА КЪМ КЛУБА Е ФЕНОМЕН. КАКВОТО И ДА СТАВА ТРЪПКАТА НЕ ИЗЧЕЗВА. Рейтинг: 1 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

В ИНТЕРЕС НА ЦСКА
(Гост)
01 юли 2017 | 01:18

Ако сменят цветовете на ЦСКА на оранжеви, или към емблемата добавят логото на Литекс, или сменят името на стадиона на Литекс Арена - тогава феновете ще се противопостявят на секундата! Локо Пд противопоставяха ли се когато взеха лиценза на Велбъжд? Или Берое?... Рейтинг: 0 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

АЗ
(Гост)
30 юни 2017 | 23:23

Съгласен съм, но истината е само една - унищожиха ви клуба и ви набутаха друг на неговото място. Това харесва ли ти? Защо не се противопоставихте? Защо не се борихте за истинския ЦСКА, а приехте Литекс? Рейтинг: 11 1


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Лудогорец ближе нанесените от Методи Томанов рани 26 ноември 2018
Българският шампион е първи и се спасява, защото е най-малко слаб от водещите отбори. Грешката на ръководството е, че не взе навременни мерки. Като цяло процесите във футбола са доста динамични. Един ден си на върха, а ...
Стойчо: Ганчев щеше да плати и 16 милиона за ... 19 януари 2019
Наставникът на Кайсар Стойчо Младенов даде интервю специално за Sportal.bg. Специалистът е в Турция, където провежда зимна подготовка на своя отбор. Легендарният нападател на ЦСКА призова феновете в червено да са ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.