Европейски футбол

Интервюто с Нагелсман: Жертвах младостта за успеха

03 май 2017 | 14:40 - Обновена
Интервюто с Нагелсман: Жертвах младостта за успеха
 • копирано
 • 1

Юлиан Нагелсман си раздвижва ръцете и е на път да вземе една от бутилките с вода върху бюрото, за да илюстрира позицията на играчите. Сдържа се. Говори за футбол, за тактики, за системи. Най-младият треньор в Европа и в историята на Бундеслигата, едва 29-годишен, посреща екипа на „Ел Паис” в тренировъчната база на Хофенхайм. Той спаси тима миналия сезон от изпадане и, доколкото можа, започна да развива идеите си за него. Днес скромният германски клуб, разположен на малко километри от градче с население от малко повече от 3000 жители, се класира за първи път в своята история в Шампионската лига. Това е мисленето на един от най-новаторските треньори в последно време. Бъдещето настъпи преди време.

-         Айпад или нормална дъска?

-         Дъска.

-         Нидерландия от 1974-та, Аржентина от 2006-а, Испания от 2010-а или Германия от 2014 година?

-         Германия от 2014-а.

-         Марадона или Пеле?

-         Марадона.

-         Меси или Кристиано?

-         Меси.

-         Към ден днешен, Челси или Барселона?

-         Челси.

-         Кой първи повярва у Вас като треньор?

-         Първите бяха Ернст Танер и Александер Шмит в Мюнхен 1860. Танер сега е в Залцбург и работи като координатор на младежките формации. Шмит е в Унтерхахинг при юношите до 19 години. Те първи ми дадоха шанс, а след тях го стори Томас Тухел, когато работих като скаут за него. При Шмит станах втори треньор на тима до 17 години на Мюнхен 1860, а Танер ме доведе в Хофенхайм после.

-         Защо днес сте в тази си позиция?

-         Въпрос на огромен труд. Ако искаш да постигнеш нещо в живота, трябва да работиш здраво, да имаш дисциплина, да се откажеш от неща, които връстниците ти могат да правят. Трябва да живееш за работата си. От друга страна ти е нужен и късмет да познаваш хора на властови позиции в дадени клубове, и то това да съвпада с успешните ти моменти. Трябват ти и хора, които да ти вдъхват нужното да си вършиш работата самочувствие. Това е смесица между здрав труд, дисциплина, самочувствие, подкрепа от другите и късмет – така се постига успех в живота.

-         Как се бори стреса на такава крехка възраст?

-         Семейството ми е малко, имам един син. Изключителното в това е, че неговата любов към теб не е обвързана нито с работата ти, нито с резултатите всеки уикенд. Синът ти не го интересува дали печелиш, или губиш – той винаги те обича по все същия начин и изисква все същото внимание. Това действа като отдушник на стреса от професионалната ти кариера.

-         Германия – една от люлките на философията, никога не е залагал на толкова интелектуална форма на футбола. Може би само малко Отмар Хицфелд. Но германските треньори, от сорта например на Юп Хайнкес, се характеризираха повече като мотиватори, като налагащи шампионски манталитет. Днес обаче виждаме вълна от променящи това възприятие хора: Вие, Тухел, Йоахим Льов…

-         Германският футбол винаги е живял на основата на шампионския си манталитет. Благодарение на него сме спечелили много първенства, при все че невинаги сме имали най-добрите играчи. Имали сме обаче машини за победи. Германската федерация реши, че футболът не може да продължава повече така (б.и. – след Евро 2000). Други страни като Испания и Бразилия ни бяха дръпнали напред и трябваше да поемем по нов път. Федерацията наложи серия нови изисквания и задължи центровете за футболно възпитание да наложат на треньорите си да изкарат школи и дипломи. Но не бе само това – започнаха също да контролират процеса в това всеки младеж от всеки клуб да се формира по този нов начин. Така се създадоха лека-полека новите центрове, от където произлязоха треньори като Тухел, Ханес Волф, мен самия…

-         Кои бяха плодовете на тази промяна?

-         Днес имаме съчетание между играчи със стария силен манталитет и новото футболно образование. Важно е да се задържи тази идея от самото начало на пътя на играча, докато не постигне крайната си цел да е професионалист при мъжете. Сега клубовете трябва да документират всичко около работата си с младите. Същевременно са нужни и точните треньори, споделящи и предаващи тази нова философия. Това също е форма на развитие, която като треньор трябва да прегърнеш.

-         Как си спечелихте доверието към Вас, без да сте бил професионалист?

-         Не е нужно да си бил професионалист или да си печелил Шампионската лига, за да си голям треньор. Трябва да си играл обаче поне малко футбол и да разбираш физическото натоварване, което изживяват играчите.

-         Не може да няма и нещо повече…

-         Има три компонента. Първият, разбира се, са резултатите, но после е ред и на емпатията: как да се поставиш на мястото на играчите си, как се отнасяте взаимно с тях и как ги разбираш. На трето място, не бива да забравяш, че играчите искат да се развиват, да печелят трофеи, да са по-известни. Като треньор трябва да им показваш, че можеш да им помогнеш в този им път, че можеш да ги подобриш – и индивидуално тях, и отбора групово. Забравих и четвъртия компонент: медиите. Те могат да ти изградят образ – положителен или отрицателен. Действат като множител на твоя характер и твоя труд. Играчите поглъщат образа ти, който медиите представят, четат написаното за теб… Ако успееш да изградиш добър образ, те ще го забележат. Това е нещо твърде съществено в днешно време.

-         Как тренирате интелекта на играчите си, подобряването на вземането на решения, способността за реакция?

-         Точно тук се крие най-големият потенциал за развитие на футбола: увеличаването на скоростта за преценка на ситуацията и вземане на решение. Физически няма голямо поле за подобрение според научните изследвания. Подобрението можем постигна обаче в умствен план. Все още много ментални полета не се използва по време на играта. Става въпрос за увеличаването на способността за процесиране на информация, за подбиране на важната информация и вземането на правилното решение. Как ние го правим? Имаме два авангардни уреда: „Footbonaut” и „Helix”. И двата се използват за подобрение на периферното зрение на играчите на терена, на реакциите и на съсредоточеността.

-         А при конвенционалните тренировки?

-         В тренировката ключът е много да се разнообразяват игровите ситуации и начините за решаването им, за да не доскучава на играчите. Подбирам упражнения, които имат една и съща цел, но с поне по две-три различни правила за провокация. Тези правила тренират задълбочаването на сетивата по подобие на гореспоменатите два уреда. Ето пример: тренираме отваряне на играта с тримата централни защитници и имаме, повече или по-малко, 40 различни начина да го правим. Правилата за провокация биха могли да бъдат ограничен брой контакти с топката или използване на конкретно пространство за придвижване. Или понякога се позволява вкарване на гол при спечелване обратно на топката само ако е от определена зона. Целта е никога да не е обикновена игра 11 срещу 11, а отработване на ситуации, при които играчите трябва да процесират много информация набързо и да действат по точния начин.

-         Как се балансират науката и технологията с емоционалната страна на работата с играчите? Вие приоритизирате втория аспект…

-         Играчът трябва да има чувството, че треньорът го прави по-добър. Не ми е работа да ходя на кафе с тях. Те трябва да усещат, че има някой, който ги учи на нови неща, че ги развива. Онова, което винаги правим, е да тренираме с топката. Не ходим да тичаме по горите, винаги топката. Това харесва най-много на футболистите. Цикъл е: ако те чувстват моята подкрепа, идват с желание да тренират; оттам позитивното усещане се предава в мачовете и започваш да побеждаваш, но и да не побеждаваш, пак онова нещо е от помощ, защото играчите и тогава имат в главата си вкоренена тази идея: „Не бием, но на тренировките има някой, който ме подкрепя, който иска да ме направи по-добър.”

-         Вие започнахте със система 1-4-3-3, с която спечелихте титлата на Германия за юноши до 19 години с Хофенхайм. Днес сте вече на 1-3-5-2 или 1-5-3-2, която понякога се превръща в 1-3-4-2-1. Много треньори вървят по този път. Това ли е най-добрият начин за запълване на пространствата по терена?

-         Най-важното нещо е класата на наличните играчи в твоя отбор и кои са техните силни страни. Имам базисни принципи, важни за атаката и защитата, които винаги трябва да се спазват, без значение от упражнението на тренировката или от съперника насреща ни. Опитваме се да анализираме своите противници, ала винаги вземаме предвид силните страни на нашите играчи и моите базисни принципи. Един пример за това е, че играчът с лице към противниковата врата е този, който неизменно получава топката и отваря играта. Винаги се стремим да поддържаме циркулацията на топката чрез създаване на триъгълници. Също така се опитваме да открадваме топката, без да влизаме един-на-един. Това са неподлежащи на компромиси принципи. Анализираме съперника и се питаме коя система ще ни позволи да ги наложим.

-         Къде Ви хрумват най-добрите идеи?

-         В банята.

-         Някой играч казвал ли Ви е, че сте луд?

-         Никога не зная напълно дали си мислят, че правя странни неща.

-         Кои са били най-рискованите Ви идеи?

-         Спомням си два случая. В единия играхме срещу Вердер (Бремен) и Кевин Фоланд и Марк Ут, нападатели по принцип, бяха бекове. Тогава пуснахме петима нападатели в титулярния си състав. Беше първият ми мач и го сторихме след само два дни тренировки. Завършихме наравно. В другия, когато бях треньор на юноши до 19 години, в полуфинала на германското първенство използвах „десетката” като либеро.

-         Как се оправяте с употребата на мобилните телефони и социалните мрежи от страна на играчите си?

-         Давам им съвети, но не им забранявам нищо. Опитвам се да ги защитавам. Ако сме загубили някой напрегнат и емоционален мач, ги съветвам да не ги използват. Понякога, в момент на голям афект, пускаш пост, който в крайна сметка има отрицателен ефект. Такива съвети им давам, но употребата на социалните мрежи днес е нещо нормално.

-         Вие използвате ли ги?

-         В Хофенхайм имаме една апликация, с която анализираме опонентите си, ситуации от тренировки и други неща. Качваме съдържанието в апа и играчите могат чрез мобилните си телефони да го виждат. Това е един начин медиите да се използват като разширение на тренировъчния процес. Също така им изпращам съобщения през Уотсап, което е вече нормална форма на общуване. Може да има негативи, но може и да се използва в твоя полза, което опитваме да правим.

-         В какви отношения сте с Джосеп Гуардиола. Посещавали ли сте негови тренировки?

-         Не, не съм. Не сме се срещали. Чрез неговия шеф на скаутинга в Байерн (Мюнхен) Михаел Решке сме били във връзка понякога: разменяли сме някои снимки, но нищо повече. Сигурен съм, че ни предстои да се срещаме.

-         А Севиля? Говори се за интерес към Вас…

-         Севиля е хубав, топъл град… Няма нищо в този слух, никой не е влизал в контакт с мен.

Пабло Ванде Рустен, „Ел Паис”
Бундеслига
31 кръг, неделя 30 април
Хофенхайм
1:0краен резулат
Айнтрахт (Франкфурт)
Стадион: Райн-Некар-Арена
Съдия: Gunter Perl
1
4
21
3
16
7
22
17
28
2
23
1
23
24
22
5
19
7
7
8
31
4
3-5-2
3-4-2-1
Титуляри
Оливер Бауман Оливер Бауман1 Лукас Храдецки1 Лукас Храдецки
Никлас Зюле Никлас Зюле4 Майкъл Хектор5 Майкъл Хектор
Кевин Фогт Кевин Фогт22 Давид Абрахам19 Давид Абрахам
Бенямин Хюбнер Бенямин Хюбнер21 Марко Рус23 Марко Рус
Павел Кадержабек Павел Кадержабек3 Тимъти Чандлър22 Тимъти Чандлър
Керем Демирбай Керем Демирбай10 Гийермо Варела3 Гийермо Варела
Себастиан Руди Себастиан Руди16 Марк Щендера21 Марк Щендера
Надим Амири Надим Амири18 Бастиан Очипка24 Бастиан Очипка
Стивен Цубер Стивен Цубер17 Аймен Баркок8 Аймен Баркок
Сандро Вагнер Сандро Вагнер2 Марко Фабиан7 Марко Фабиан
Андрей Крамарич Андрей Крамарич27 Харис Сеферович14 Харис Сеферович
Резерви
Адам Салай Адам Салай28 4
Лукас Руп Лукас Руп7 Дани Блум7 Дани Блум
Марк Ут Марк Ут23 Бранимир Хъргота31 Бранимир Хъргота
Бенямин Хюбнергол Бенямин Хюбнер  90' Гийермо Варела  Гийермо Варелаизлиза
Бранимир Хъргота  Бранимир Хърготавлиза
Марко Фабиан  Марко Фабианжълт картон
84' Харис Сеферович  Харис Сеферовичизлиза
  влиза
Керем Демирбайизлиза Керем Демирбай  79' Марк Щендера  Марк Щендераизлиза
Адам Салайвлиза Адам Салай  Дани Блум  Дани Блумвлиза
75' Марко Рус  Марко Русжълт картон
Надим Амириизлиза Надим Амири  74'
Лукас Рупвлиза Лукас Руп 
Андрей Крамаричизлиза Андрей Крамарич  62'
Марк Утвлиза Марк Ут 
55' Давид Абрахам  Давид Абрахамжълт картон
14 Подавания 10
1 Голове 0
3 Ъглови удари 4
27 Центрирания 14
3 Засади 1
3 Точни удари 3
9 Тъчове 10
1 Неточни удари 0
4 Удари от вратата 5
71 Притежание на топката % 29
0 Жълти картони 3
4 Блокирани удари 1
3 Смени 3
1 Контра атаки 0
22 Извършени фалове 17
Бундеслига М П Р З Г точки
1 Байерн (Мюнхен) Байерн (Мюнхен)
34
25
7
2
89:22 (67)
82
2 РБ Лайпциг РБ Лайпциг
34
20
7
7
66:39 (27)
67
3 Борусия (Дортмунд) Борусия (Дортмунд)
34
18
10
6
72:40 (32)
64
4 Хофенхайм Хофенхайм
34
16
14
4
64:37 (27)
62
5 Кьолн Кьолн
34
12
13
9
51:42 (9)
49
6 Херта (Берлин) Херта (Берлин)
34
15
4
15
43:47 (-4)
49
7 Фрайбург Фрайбург
34
14
6
14
42:60 (-18)
48
8 Вердер (Бремен) Вердер (Бремен)
34
13
6
15
61:64 (-3)
45
9 Борусия (Мьонхенгладбах) Борусия (Мьонхенгладбах)
34
12
9
13
45:49 (-4)
45
10 Шалке 04 Шалке 04
34
11
10
13
45:40 (5)
43
11 Айнтрахт (Франкфурт) Айнтрахт (Франкфурт)
34
11
9
14
36:43 (-7)
42
12 Байер (Леверкузен) Байер (Леверкузен)
34
11
8
15
53:55 (-2)
41
13 Аугсбург Аугсбург
34
9
11
14
35:51 (-16)
38
14 Хамбургер ШФ Хамбургер ШФ
34
10
8
16
33:61 (-28)
38
15 Майнц 05 Майнц 05
34
10
7
17
44:55 (-11)
37
16 Волфсбург Волфсбург
34
10
7
17
34:52 (-18)
37
17 Инголщат Инголщат
34
8
8
18
36:57 (-21)
32
18 Дармщат 98 Дармщат 98
34
7
4
23
28:63 (-35)
25
 • Шампионска лига
 • Квалификации ШЛ
 • Лига Европа
 • Бараж
 • Изпадане
8 халф
10 вратар
x
В игра - мин.
Голове
Жълти картони
Червени картони
Пост
Номер
Възраст

Още по темата
 • копирано
 • 1
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 2327

Добави коментар ›› Коментари (1)

СИГУРНИ МАЧ0ВЕ >>>>
(Гост)
1
отговор
03 май 2017 | 15:11

PROGN0ZITE1X2. С0М >>> ВИЖТЕ ТОП 10 НА НАЙ-ЗАЛAГAHИTE МAЧ0BE ВСЕКИ ДЕН !!!! Рейтинг: 0 4


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Изпитанията го правят по-силен - драматичната ... 28 март 2020
Нападателят на Атлетико Мадрид Анхел Корея е минал през много трудности в живота си, а съдбата не спира да го поставя пред тежки изпитания. Вчера той сподели в социалните мрежи, че майка му е болна от ...
Бербатов посочи любимия си партньор в атака: ... 07 април 2020
Българското футболно величие Димитър Бербатов е играл в атака с фамозни футболисти като Кристиано Роналдо, Уейн Рууни и Роби Кийн. Никой от тях обаче не е идеалният партньор в нападение, когото Бербо да отличава. ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.