Други спортове

Да сърфираш под Северното сияние

03 април 2017 | 13:28 - Обновена
Да сърфираш под Северното сияние
Унстад се намира на един от островите Лофотен, разположени до западното крайбрежие на Норвегия. Мястото се превърна в едно от най-популярните за арктически сърфинг. Изключителните условия по отношение на светлината и бурните диви води примамват мнозина ентусиасти. Вместо срещи с акули, както е в тропическите води, сърфистите е по-вероятно да срещнат колонии тюлени и, ако имат късмет, да видят Северното сияние.

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ НАЙ-СЕВЕРНОТО МЯСТО ЗА СЪРФИРАНЕ

Всичко това бе напълно ново за Тим Матли - слаб, рус австралиец с момчешко лице, който за първи път се озова над Северния полярен кръг в това отдалечено селище, в което има толкова сърф магазини, колкото и ферми за овце.

Обикновено програмата му включва шест месеца каране в Австралия, след това шест месеца в Индонезия. Ако вълните са високи, това е супер, докато температурите са още по-високи. До този момент той никога не бе носилка качулка, ръкавици и ботуши по време на състезание. Всъщност, той рядко носи костюм за гмуркане.

Приятелката му Гуро Аанестад, трикратна национална шампионка по сърф на Норвегия, точно беше спечелила Лофотен Мастърс, наричан най-северното състезание в света, а Матли очакваше мъжките финали. Долината зад гърба му се издигаше в планински амфитеатър. Сърповиден залив се отваряше пред него, а неговите открити, скалисти части са познати с това, че прихващат вълните на Атлантическия океан, както мрежите хващат риба.

"Нереално е колко хора сърфират в подобни условия, споделя Матли. - Красиво е, но толкова студено. Поне имах възможност да видя Северното сияние."Подобрения в дизайна на костюмите, коита са правени от неопрен, синтетична гума, помогнаха на сърфинга да стигне нови нива. От 90-те години, особено последното десетилетие, беше осигурена изолация на костюмите, което откри за сърфистите някои от най-студени места по света - Аляска, Антарктика, Канада, Гренландия, Исландия, Норвегия, Русия, Швеция, където те можеха да получат нови приключения, липса на тълпи и непокорени вълни.

"Всички са карали в тропиците. Сърфиране в студени води е новата мода", споделя Тимоти Лате. 25-годишният швед стана победител в Лофотен Мастърс през 2015 г.

Днешните костюми, които струват между 200 и 500 долара, а може и да достигнат до 1000, са топли, леки и гъвкави. Някои дори са загрявани чрез батерии. Всички те предоставят далеч по-голяма защита от студ в сравнение с предишните години, когато за тази цел се използваха импровизирани елементи.

Сателитни снимки от Google Earth и Google Maps пък помогнаха за откриването на недостъпни места. В същото време жители на отдалечени селища започнаха да търсят баланса между това да приемат по-голям брой сърфисти и да запазят девствената си природа.Унстад е с население 15 жители. Намира се между островите Лофотен, архипелаг, който стои до западното крайбрежие на Норвегия на повече от 160 км над Северния полярен кръг. Предлага постоянни вълни и красиви планини, достигащи до водата. Селището е лесно достъпно с кола, ферибот или самолет. Водите са затопляни от Гълфстрийм. Температурата на водата пада под нулата през зимата, когато сняг покрива околните планини. През лятото обаче тя достига 7-10 градуса.

По времето на последния Лофотен Мастърс, който се проведе през октомври, температурата на въздуха бе около 10 градуса. 28 сърфисти, повечето полупрофесионалисти, се включиха в състезанието. Имаше представители от Норвегия, Швеция, Бразилия, Австралия, Южна Африка, Русия и Франция. Повечето живеят в Норвегия или имат сезонна работа там. Те наемат кабинка, взимат каравана или спят в палатки под Северното сияние, привлечени от спокойствието и красотата наоколо.

"Когато за първи път видиш планините, долината и силата на вълните. Впечатляващо е", казва 40-годишният Тиаго Мартинс. Бразилецът, който е играл професионален футбол в САЩ, кара сърф за удоволствие. "Първия път, когато бях тук, сърцето ми биеше като лудо. Чувствах се принизен, уплашен. Освен това се свързваш с природата и тя те приема", допълва той.Повече овце от хора

През есента в Унстад, когато долината е осветена в златисто от брезите, които допълват червеното на къщите, често на плажа овцете са повече от хората. Тътенът на вълните е като от вагони на метро. Те образуват пяна по белия пясък и заоблените камъни, които отдалече изглеждат като колония от тюлени.

"Изпражненията от овце са добър знак. Означава, че в средата на плажа няма голям хотел", казва испанецът Мануел Паласиос, който е съдия на Лофотен Мастърс.

Все повече и повече хора идват да сърфират под лятното слънце и да се наслаждават на планинските пътеки и спиращите дъха гледки. Има и инциденти - миналата година мъж от Финландия попадна в мъртво течение, падна от каяка си и се удави.

Местните разказват, че там, където рядко се виждат хора в летен ден, сега може да има 50 и повече. Това може да не е впечатляващо за място като Хавай, но в Унстад е тълпа. На плажа няма публични тоалетни и местата за паркиране са ограничени.

"Когато много хора се съберат на едно място, може да се почувстваш като в затвор, казва Кристиан Брайвик, който притежава един от сърф магазините в Унстад и кара там от 1988 г. - Всеки е добре дошъл. Аз съм бизнесмен. Не може да спреш туризма. Горд съм да съм от тук, но ние имаме огромна отговорност да го запазим естествено и красиво."68-годишният Торстейн Крох, който е роден в града споделя, че сърфистите, които са между 2000 и 5000 годишно, като цяло са добре дошли, но добавя: "трябва да сме подготвени за тях" с тоалетни, паркинг места и електричество. Обсъжда се такса, приходите от която да бъде използвана за подобрения. Някои от местните, повечето възрастни хора, обаче трябва да бъдат убеждавани, че повече сърфисти е за добро. "Старите хора не искат промяна. Те са динозаври. Но първият закон в природата е промяна", коментира Крох.

Пионерите

Сред първите сърфисти в Унстад са двама норвежци - Тор Францен и Ханс Егил Кране, които пристигат като тийнедържи през 1963 г. Кране, който сега е на 70 години, е бил на товарен кораб в Австралия. Стачка на работниците удължила престоя му в Сидни с два месеца и на Бонди Бийч той станал свидетел на нещо, което не бил виждал до тогава: каране на сърф. След като го пробвал, Кране се завърнал вкъщи и развълнуван казал на Францен: "Хора стоят на дъски. Има много хубави плажове в Норвегия. Защо да не го правим тук?"

Те били млади и здрави и ги чакали кариери като професионални гмуркачи. В Норвегия нямало от къде да се купи дъска за сърф, така че те започнали са си ги правят сами, както го описват - от дунапрен, обвит във вестници и покрит с полиестерна смола и стъклопласт.Две от първите им дъски все още съществуват. Едната прилича повече на каяк, отколкото на сърф. Тя е дебела и жълта, а внукът на Францен може да я ползва. Другата дъска е по-професионална и позната с ретро дизайна си, бяла със сини и черни ивици, моделирана от корицата на албума на Бийч Бойс от 1962 г. "Surfing Safari".

Поради липса на специализирани костюми Францен и неговият приятел започват да сърфират по бански. Десет или 15 минути във водата и те трябва да бягат от студа. По-късно слагат вълнени пуловери под груби, гумени костюми за гмуркане. Ако е имало други сърфисти в Норвегия, те не знаят за тях.

"Хората ни гледаха сякаш сме от друга планета", казва 67-годишният Францен. Кране пък разкрива, че дъските са били по-ефективни върху колата, отколкото по вълните: "Беше лесно по този начин да срещаме момичета".

Когато дъщерята на Францен Марион започва да сърфира в Унстад през 1991 г., тя си спомня как местните са били "ужасени" и са я предупредили: "Не отивай на плажа, опасно е". Родителите й започват бизнес с къмпинг и започват да дават под наем дъски през 2003 г., но в един момент баща й го смята за загуба на пари. Марион и съпругът й Томи Олсен купуват бизнеса, разширяват го и му сменят името на "Унстад Арктик Сърф". Те предлагат места за спане, ресторант, екипировка за сърфиране и дават уроци, както и организират годишния турнир Лофотен Мастърс.

През 2013 г. те осигуряват корпоративен спонсор, събират 105 сърфисти и дават 10 000 като награден фонд. Сега състезанието е по-спокойно и насочено повече към социалния аспект на сърфирането. Унстад Арктик Сърф е украсен в тропически мотиви, полинезийски рисунки се виждат по стените, на стълбището има закачено укелеле, а наоколо стои манекен с поличка от листа и сутиен от кокосов орех.Състезателите в Лофотен Мастърс носят костюми, за които Францен и Кране, не са си мечтали: слой от титан, проектиран по начин, по който да задържат топлината на тялото. Когато излизаш от водата на Лофотен Мастърс, няма нужда да скачаш в колата, за да се стоплиш. Организаторите са сложили подвижна сауна на плажа, а отпред стои знак: "Моля, не бъдете голи". Освен това наоколо има грилове, на които се правят хамбургери, хотдог и се пекат други меса.

Участниците

Условията за сърфиране в Унстад не плашат участниците, които са били в далеч по-екстремни ситуации. През 2013 г. Маркус Веге заедно с двамата си братя отива до Беър Айлънд, за да снима документален филм за хранителните отпадъци. Островът се намира на около 400 км на север от континенталната част на Норвегия в Баренцово море. В рамките на два месеца те живеят в палатка, използват плаващи дървета за отопление и ядат храна, която е изхвърлена от супермаркетите или военните.

Веге описва усещането след две-три гмуркания под вълните при минусови температури: "Мозъкът ти завръзва. Усещането започва от горе и се мести настрани към ушите. Челюстта ти се сковава. Опитахме се да свирим с уста, но не можехме. Но беше страхотно да сърфираме на място, където никой друг не го е правил".

Шампионката в Лофотен Мастърс през миналата година Гуро Аанестад е една от малкото сърфисти, може би единствената, която притежава затопляща се жилетка. 29-годишната норвежка е архитект по професия. Костюми, затопляни от батерии, бяха представени от австралийската компания Rip Curl през 2007 г. и бяха тествани в Унстад. Те са описвани като електрически одеала за вода и са проектирани така, че да затоплят тялото по начин, по който кръвта продължава да се движи и да стига до всички части на тялото.

Някои сърфисти изразиха притеснения относно цената, живота на батериите и включването на прекалено много технология. "Малко е като да мамиш. Би трябвало да ти е поне малко студено, признава самата Аанестад. - Но чувствам по-малко болка в гърба, а краката ми се сковават преди батерията да се изхаби."Четирикратният шампион при мъжете Жил Ферейра от Бразилия разказва, че се е учил да сърфира на контейнер, който използвал за кокосовите орехи, които продавал на плажа. При първото си пътуване до Унстад преди седем години той опитал да кара без ръкавици и ботуши. "Усещах краката си като дървета. Не можех да остана прав на дъската", спомня си 30-годишният бразилец.

Шанън Айнсли, друг предишен победител, сърфира с мощ и без никакъв страх - нещо, което много трудно се постига. 32-годишният Айнсли от Южна Африка се превърна в сензация, когато през 2000 г. на видео бе записан епизод, в който две големи бели акули го атакуват. Той е съборен от борда, след това издърпан под водата за дясната му ръка, която впоследствие има нужда от 30 шева, за да бъде възстановена. "Може би това е една от причините да дойда тук. Да стоя далеч от акулите", казва Айнсли, който работи в местния сърф магазин.

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ НАЙ-СЕВЕРНОТО МЯСТО ЗА СЪРФИРАНЕ

Матли, който спечели последното издание на Лофотен Мастърс, се завърна в Австралия веднага след това. И не планираше да облича костюм почти година. "Трябва да го изгоря", шегува се той.

Това обаче не е вариант за всеки, който продължава да сърфира в Унстад.

Жере Лонгман, "Ню Йорк Таймс"

Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 1924

КоментирайНяма коментари.							
						
Спи спокойно, великане! 16 май 2018
"Здравей, Бояне,Странно е. Пиша ти за втори път, без да те познавам. Това по-скоро се превръща в имагинерен разговор с теб и отчасти със самия мен.Не те познавах, бил съм на няколко твои презентации и почти винаги ...
Костадинова и Димитров: Готови сме за ... 15 януари 2019
Шампионите в акробатиката от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес Мирела Костадинова и Панайот Димитров спечелиха анкетата на феновете на информационна агенция “Блиц” за “Спортист на България до ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?