Баскетбол

Прераждането на Везенков като потенциален избор в Драфта

21 февруари 2017 | 14:17 - Обновена
Прераждането на Везенков като потенциален избор в Драфта
Доброто представяне на Александър Везенков за Барселона през този сезон се превърна в обект на много анализи и коментари, а скаутите от NBA отново започнаха да спрягат името му като потенциален избор в Драфта. След като в предишните две години 206-сантиметровото тежко крило се отказа в последния момент от лотарията, Тревър Маньоти от fansided.com направи изключително задълбочен анализ на решенията му и шансовете му при евентуален трети опит да стане част от NBA.

Не е необичайно таланти да се отказват от Драфта на NBA. Години наред играчи „опипват почвата” в лотарията след края на сезона в колежите, получават информаия от отбори и агенти преди да преценят дали да рискуват с влизане в Драфта или да се насочат обратно към учебните заведения или да прелетят Атлантическия океан в търсене на нещо по-добро. NBA удължи периода на ранно записване и изтегляне през миналата година и това доведе до рекoрден брой играчи, записали се и след това – изтеглили имената си. Генерално, това е нещо хубаво за лигата и за играчите. Така се дава възможност на отборите да проучват потенциални играчи за по-дълъг период, помака скаутването за актуалния Драфт и този за следващата година, а самите играчи получават повече възможности да се докажат преди да се впуснат в рискованата ситуация.

Подобно решение крие сериозен риск за незавършилите образованието си и международните играчи, тъй като никога не се знае как ще мине следващият аматьорски сезон. Идеята е да се получи както при Крис Дън, който се отказа от Драфта на NBA през 2015 г. като заден избор, но успя да повиши стойността си с брилянтен сезон и стана №5 в лотарията през 2016 г. В най-лошия случай целта е поне както се случи с Дарио Шарич, който се отказа от избора през 2013 г., задържа стойността си и беше избран като 12-и през 2014 г. Но подобен ход крие серизни рискове, свързани с чакане и пропускане на приходи от един професионален сезон.

Би могло да се случи както при бившето тежко крило на Небраска Уолтър Пичфорд, който през 2015 г. изтегли името си и се опита да играе една година в Европа. Не си намери отбор и се озова в Раптърс 905, там пък беше закован на пейката и сега се опитва да съживи кариерата си в Грузия.

Или пък както Мело Тримбъл от Мериленд, който се върна да учи след като се очакваше да бъде избран в началото на втория кръг през 2016 г. Записва по-добра статистика през този сезон, но вече е на 22 години, с неособено впечатляваща физика, и изобщо не бива споменаван в разговорите за Драфта през тази година.

Има и още по-кошмарен сцнарий, като този на Недим Буза, 21-годишно босненско крило, който отказа два пъти Драфта – през 2015 г. и 2016 г. Можеше да се превърне в идеален draft-and-stash – някой отбор да го избере и да го прaти да трупа опит на друго място, но вместо това получи страховита контузия като на Пол Джордж и сега кариерата му е под въпрос.

Има и случаи като този на Александър Везенков, който беше потенциален избор в първия кръг през 2015 г., едва 19-годишен. В сравнително силен Драфт, той се открояваше като потенциален отличен стрелец от тройката, след като имаше около 38% за два сезона в гръцкия Арис. Макар и сайтове като Draft Express да го оценяваха високо, отборите от NBA явно не го направиха и Везенков предпочете да избере кариера в Европа с Барселона.

През 2016 г. това изглеждаше като изключително грешно решение. Минутите на Везенков бяха драстично орязани в сравнение с тези в Арис, като записа 11.7 мин. за 66 мача с Барса. Постигна едва средно по 3.7 точки, а стрелбата му тръгна надолу, като записа 37.4% при 107 опита, цели 61 по-малко в сравнение с периода 2014-2015 г. Преминаването в Liga ACB освети и съмненията относно професионалната му форма – със своите 206 см и атлетизъм под средното ниво, как точно Везенков ще играе защита на ниво NBA? В резултат на това, той се свлече в прогнозите за Драфт 2016 и отново оттегли името си, с доста по-малко шум от предишната година.

Сега българският национал, роден в Кипър, се завръща. На 21 години Везенков отново е ценна придобивка в Драфта, като е под №57 в последното издание на предполагаемия ни вариант. Макар и Барселона да прави катастрофален сезон, Везенков е един от малкото позитиви, като използва новопридобитото си игрово време за да покаже, че далеч не е приключил като потенциален играч от NBA. Постига средно по 8.5 точки и 3.4 борби на мач, а стрелбата му се завърна по безапелационен начин: в момента стреля 59% за 2 точки и 47% от тройката при 100 опита. Това му помогна да се утвърди като реален потенциален избор в Драфта, макар и само като draft-and-stash във втория кръг.

Възраждането на Везенков се дължи най-вече на стрелбата му. След една тежка година, Везенков се възстанови по брилянтен начин. Шутът му от далечно разстояние е изключително плавен и същевременно светкавично бърз, което му позволява да стреля от малки пространства.

Формата на Везенков е относително солидна и постоянна. Успява да поддържа компактна рамка на стрелбата си, а механиката на горната част на тялото му е фантастична. Не скача много при джъмпшот и има навика да прибира топката в „джоба” си преди да се вдигне и да я изстреля. Но лекотата на движенията му и бързината на механиката на горната част на тялото му могат да му помогнат да компенсира това на ниво NBA.

Но Везенков е нещо повече от неподвижен стрелец. Той се движи добре без топка и стреля отлично когато е в крачка. В Барселона много обичат да го изкарват на позиция за стрелба след широк заслон при бърза атака, а самият той отлично знае как да остане сам в ъгъла при движение без топка.

Везенков притежава и добър потенциал за четворка, която да играе на пикендпоп, достатъчно подвижен е за да си създава пространство около крайната линия, а с размерите си предполага ситуация на мисмач ако противникът направи смяна и високият им играч се окаже срещу плеймейкъра.

Свикването с линията за 3 точки в NBA няма да бъде никакъв проблем, тъй като Везенков редовно стреля от такава позиция.

До тук става ясно, че с Везенков всеки отбор би получил основния пакет на стрелец от далечно разстояние. Той изглежда като играч, който може да получи ролята на някой като Стийв Новак или Дорел Райт, силни „едноизмерни” стрелци, които трудно сами си създават възможности далеч от топката.

Въпросът, разбира се, е какво може да прави Везенков, освен да стреля. Вече има едно добро качество за NBA, но причината играчи като Новак и Райт да отпаднат от лигата е именно невъзможността им да правят и друго. Това е и причината Везенков да изчезне от картата за 2016 г. Отчасти заради ролята, която получи в Барселона, отчасти заради периода на адаптация към по-високото ниво в Liga ACB, Везенков на практика не получи възможност да покаже кой знае какво извън стрелбата си, тъй като най-често беше използван да създава пространство на съотборниците си.

Тази година обаче той показва израстване в няколко аспекта, а минутите му чувствително се увеличиха. Сега все по-често прави пресечки, като разви отлична връзка с другия висок човек в Барселона – центърът-вълшебник Анте Томич.

Везенков разчита повече на своето усещане за играта, за да направи тези пресечки успешни, а не толкова на експлозивност или бързина. Кара противниците си да плащат скъпо ако „заспят”, независимо дали по описания горе начин или ако бъде изпуснат след стрелба.

Везенков също така може да доразвие и пасовете си в NBA. Макар и рейтингът му на асистенции да е нисък, дори и за крило, което не подава много, той демонстрира добър поглед на паркета и докосване, и би трябвало да може да се превърне в шеметен разпределител на топката. Силата му е при пасовете за пробиви в перспектива, което прибавя още едно измерение с което да компенсира недостатъците си в завършващата фаза.

Везенков няма да бъде заплаха за коша с топката в ръце. Не притежава бързината или експлозивността да пробива дори през по-големите гардове, а и дрибълът му не е страхотен. Това ще го лимитира до опция за атака след движение без топка, дори и на ниво Евролига. Везенков позазва потенциал при владеенето на топката единствено в играта на ниския пост, където се доближава до представянето на Йоргос Притезис и Паулиус Янкунас. Този тип игра се фокусира основно върху работата с крака и докосването до топката, като заплахата от стрелба с отскок или пас навън държи защитата нащрек. Везенков по-скоро може да създава огромни пространства с работата си с крака, отколкото да използва сила по пътя си към коша.

Това определено е обещаващ фактор за кариера в Евролигата, а не в NBA, където ще получи минимална възможност за подобна ситуация. Защитата е нещото, което по всяка вероятност ще лимитира най-много Везенков в NBA. Физическите му инструменти не са вдъхновяващи, силата му е под средното ниво и му липсват бързина и експлозивност. В Евролигата се справя добре, като е използван предимно като „четворка” в ниска, small-ball петица. В NBA това може да бъде и основната му роля, макар и да трябва да се запитаме дали физиката му би му позволила.

Все пак Везенков е силен при борбата в защита до този момент. Процентът му при овладени отскочили топки под собствения кош, който падна сериозно през миналата година, е стабилните 15.7%. Справя се добре при битката за оспорваните топки, което може да е добър знак що се отнася до силата на горната част на тялото му.

Но и тук атлетизмът му е проблем. Не се издига високо когато скача и по всяка вероятност ще остане „ограничен на земята” играч. Везенков има проблем с координацията, а работата му с крака при излизането от зласлон все още търпи развитие.

Спасителният пояс за Везенков може да бъде неговият усет, който до този момент му помага да компенсира недостатъците си на ниво Евролига. Говорейки активно в защита, Везенков умее да прави ротации далеч от топката, а и е от голяма полза при координирането на съотборниците пред себе си – изключително полезно качество когато защитаваш в тандем с непостоянния Тайрис Райс.

Макар и да не покрива бързо големи части от терена, генерално Везенков играе умно и сигурно в защита. От време на време може и да пропусне някоя ротация, но притежава доста развито разбиране за това как трябва да се пази на ниво NBA, особено срещу пикенрол.

Че Везенков умее да „чете” този тип ситуации е добър знак за неговото развитие. Никога няма да бъде истинска заплаха в защита, продължителното развитие в психическия аспект на тази част от играта може да му даде възможност да премине на следващото ниво.

В третия си опит в Драфта на NBA, Везенков вече е достигнал до уменията, за които загатна през 2015 г. Вероятно все още е периферен за Лигата играч, възможен избор с нисък таван на развитие, който може би ще бъде по-ефективен в Евролигата отколкото когато и да било в САЩ. Но тази година доказва, че той притежава едно умение на ниво NBA – стрелбата, и демонстрира знаци, че може и да има място за него като резервна „четворка” в „small-ball” петица на терена. Психическата страна от играта му е отлична и това със сигурност ще му помогне. Въпреки рискования ход да се откаже от Драфта през 2015 г., Везенков работи здраво, за да се върне в разговорите за тазгодишната лотария и е една от най-добрите „draft-and-stash” опции, с които клас 2017 разполага.

Превод: picknroll.bg

Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 7857

Добави коментар ›› Коментари (16)

rusko
(Гост)
16
отговор
22 февруари 2017 | 13:18

даже и да го изберат схте е тжарда резерва Рейтинг: 1 16

wenger
(Гост)
15
отговор
21 февруари 2017 | 19:03

Много голям талант,но наистина за НБА не го виждам(главно откъм физика и атлетизъм).Отличен стрелец,но според мен си е за Европа,може да постигне много с Барселона.Горд съм че е Българин. Рейтинг: 14 5

ok
(Гост)
21 февруари 2017 | 21:38

Vezenkov officially received Greek citizenship on December 30, 2015,[4] under the official name of Alexander "Alex" Vezenkof (Greek: Αλεξάντερ "Αλέξ" Βεζένκοφ),[38] with his common Greek name being Sasha Vezenkof (Greek: Σάσα Βεζένκοφ). Before acquiring Greek citizenship, Vezenkov had previously stated that he felt like a member of Greek society, since he was born and raised in Greek communities in both Cyprus and Greece.[39] Рейтинг: 1 20

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Спас
(Гост)
14
отговор
21 февруари 2017 | 19:46

Поне още година в Барселона, трябва да натрупа и мускули за Щатите. Рейтинг: 7 1

Пътника до миновача loser
(Гост)
13
отговор
21 февруари 2017 | 22:57

Заминавай към 3 глуха loser, момчето е скромно труди се и на терена показва какво може. Баща му и там ли има връзки ?? Рейтинг: 11 0

sdad
(Гост)
12
отговор
21 февруари 2017 | 21:42

Много добра статия за Везенков .Въпрос на шанс е. Раян Андерсон, отначало също беше със слаба физика и не особено атлетичен, но ето,чее се превърна в добър играч. Ами,Скола,Телетович - и те не блестят с много физика и атлетизъм.Вярно,е че последните двама бяха звезди в Евролигата, но това не значи ,че Везенков не може поне до солиден бек-ъп да се превърне, което пак не е малко. Рейтинг: 4 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

x
(Гост)
11
отговор
22 февруари 2017 | 00:58

Рано му е за НБА според мен ,но нека пробва пък може и да стане никога не се знае.За мен това момче го може само трябва опит да не се стресне много там.Не забравяйте Барса какво име е в баскетбола за мен е мн успешен към този момент.Когато бях в Барселона хората го разпознават,но пр а в НБА е на друго ниво и не е само до качества за жалост това е чист бизнес Рейтинг: 9 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

?!
(Гост)
10
отговор
22 февруари 2017 | 10:48

Интересна статия. Не е посочен източникът, а само откъде е чорнат преводът, но ок... По темата: Сашо Везенков прави дотук чудесен сезон и се вижда, че иска неистово да върви нагоре. Никак не му е лесно, но съм сигурен, че с това отношение към баскета, не само ще го изберат в НБА, но и ще играе там! Само той си знае какви зверски усилия полага, за да е на това ниво. В момента нямаме нито един друг баскетболист, който да е на такова ниво, така че всякакви злобни коментари по адрес на Сашо са жалка история. Това момче отдавна ме е спечелило с трудолюбието и отношението си към спорта. Желая му най-искрено успех и се надявам в близките години да израснат поне още 3-4 българи като него - онова момче от Фенербахче, малкият от Реал Мадрид. Сигурно има и други, за които в момента не се сещам. За съжаление, условията в България не създават предпоставки за изграждане на силни баскетболисти. Но пък всичко вече толкова се глобализира, че ако големите отбори видят талантливо дете в Занзибар или на Северния полюс, ще дойдат на крака, за да го привлекат. Така че възможности има - само малките трябва да имат глави на раменете си. Успех! Рейтинг: 14 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

?!
(Гост)
22 февруари 2017 | 10:48

Взимам си думите назад - посочен е авторът. Сори ;) Рейтинг: 5 0

ТИЧА 1913
(Гост)
9
отговор
22 февруари 2017 | 00:22

И под тая статия ли се намериха малоумници да я осерат? Няма оправия в тая държава, все някакви сензации се търсят или интриги. Бил грък и щял да е новия Ники Михайлов. Апатични комплексари и мишкари. Рейтинг: 17 0

1912
(Гост)
8
отговор
21 февруари 2017 | 19:53

Ще го назобят в САЩ, няма да има проблеми откъм физика след година ;) Рейтинг: 18 0

InternetPari
(Гост)
7
отговор
21 февруари 2017 | 19:21

ПЕЧЕЛЕТЕ ПО 699 $ НА МЕСЕЦ. ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА СЕ РЕ ГИСТРИРАТЕ. БЕЗ ДА ВЛАГАШ СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА (11 ТОП САЙТА). ЗА ПОВЕЧЕ ИНФО ТУК.----------------- B G S E C U R E - P T C - S I T E - C O M Рейтинг: 0 0

kiril
(Гост)
6
отговор
21 февруари 2017 | 15:15

Не знам как е в действителност но отсрани изглежда че Везенков постига нещата с много усърдие и труд така че евала за упоритоста. Рейтинг: 19 0

Иван
(Гост)
5
отговор
21 февруари 2017 | 14:32

Страхотна статия. Такива неща искаме да четем, браво! Рейтинг: 28 0

InternetPari
(Гост)
4
отговор
21 февруари 2017 | 15:28

ПЕЧЕЛЕТЕ ПО 699 $ НА МЕСЕЦ. ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА СЕ РЕ ГИСТРИРАТЕ. БЕЗ ДА ВЛАГАШ СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА (11 ТОП САЙТА). ЗА ПОВЕЧЕ ИНФО ТУК.----------------- B G S E C U R E - P T C - S I T E - C O M Рейтинг: 0 0

Бил
(Гост)
3
отговор
21 февруари 2017 | 18:20

Поздравления за статията! Рейтинг: 13 0

Ветеран
(Гост)
2
отговор
21 февруари 2017 | 18:55

Дано стигне до НБА! Каквото и да направи там, ще е страхотен успех за България! Успех Везенков! Рейтинг: 18 0


							
						

Испания - Лига АСВ

Отвъд играта: Пекин винаги ще е в сърцето на Рики ... 16 септември 2019
На най-голямата сцена в световния баскетбол, под най-ярките светлини, Рики Рубио бе окъпан от похвали и конфети. Преди 11 години, когато Испания загуби от САЩ със 107:117 във финалната среща от олимпийския баскетболен ...
Sportal.bg разкрива: 40 неща, които не знаете за ... 26 март 2020
Баскетболният национал Павлин Иванов е поредният спортист, който отговори на въпросите на Sportal.bg и разкри интересни подробности за себе си. Къде играчът на Берое се чувства най-добре, коя е най-красивата жена в ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.