››   Анкета

Кой боксов мач чакате с нетърпение през 2018 година?

›› Булевард

Люис Хамилтън искал да прави тройка с Никол и пищна любовница

Четирикратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън имал сексуален апетит за тройка с тогавашната си приятелка Никол Шерцингер и модела Вероника Вейл. Разкритието направи самата 26-годишна красавица пред ...

Виж още
Зимни спортове

Свен Крамер: Идеята за масов бойкот става все по-реална

25 октомври 2016 | 17:11 - Обновена
Свен Крамер: Идеята за масов бойкот става все по-реална

Стартът на кънки сезона в Холандия застрашен от провал

Дни преди старта на сезона по кънки бягане в Холандия, официално бе представен тазгодишния състав на комерсиален отбор номер едно по бързо пързаляне с кънки на дълга писта в света – тийм „Лотто-Юмбо”.  Състав, който включва  11 кънкобегачи, сред които и носителят на три олимпийски и двадесет и пет световни титли Свен Крамер, в ролята на лидер на отбора.

По време на представянето на отбора пред медиите и обществеността, поканените журналисти и представителите на всички спонсори бяха запознати с най-интересните детайли от лятната подготовка на отбора и с научните разработки върху, които специалистите подготвящи отбора работят в момента. Разработки, които не остават скрити и чието споделяне със света се явява един от най важните фактори за развитието на спорта в световен мащаб. И докато клубните анализатори и спортни специалисти се грижат за развитието на кънки спорта, то на национално ниво развитието на кънки бягането в Холандия е застрашено.

Тази седмица в петък предстои старта на сезона по кънки бягане в „страната на лалетата”, но дали това ще се случи? Това е въпросът, който в момента вълнува цялата кънки общественост в Холандия. Всъщност вчера състезателите по кънки бягане и собствениците на всички комерсиални отбори по кънки бягане в Холандия дадоха последен шанс на ръководството на Холандския кралски кънки съюз днес до вечерта да излезе с някакво приемливо предложение. Всичко това преди да се пристъпи към ефективни стачни действия. А вероятността за това е много голяма предвид факта, че състезателите намират за неприемливо техните премии за спортни постижения да бъдат орязани драстично, което се предвидено да влезе в сила от старта на предстоящия кънки сезон. Става въпрос за намаляване на цялостния бюджет на съюза от 16.5 милиона на 12 милиона евро годишно, като не се предвижда увеличаване на средствата и през следващия сезон, който е и олимпийски.  Средствата за премии на състезателите пък се намаляват от милион и двеста хиляди евро на 600 000 евро. И всичко това заради загубите, които е регистрирал Холандският кралски кънки съюз през последната година, които са в размер на 2.7 милиона евро. Според  директорът  на съюза Тео Фледерус няма как намаляването на годишния бюджет да не се отрази негативно на всички – от служителите на съюза до клубовете и техните състезатели. В момента клубовете са принудени да заплащат и огромна годишна лицензионна такса от по 100 000 евро и още по 200 000 за развитие на подрастващото поколение кънкобегачи, т.е. за подпомагане развитието на младите надежди. Тяхното искане е да отпадне лицензионната такса и да остане само една такса от по 100 000 евро на клуб за подпомагане развитието на кънки бягането в Холандия.

Какво ще се случи предстои да стане ясно, а до тогава предлагам на вниманието на читателите на Sportal.bg да се запознаят с пълното съдържание на разговора ми със Свен Крамер по повод конфликта със Холандския кралски кънки съюз, неговата идея за стачка и екзекуция на сегашното ръководство съюза, както и всичко останало, върху което е фокусирано вниманието на големия шампион в момента.

- Г-н Крамер, как бихте описали лятната си подготовка за предстоящия кънки сезон?

- Много съм доволен от постигнатото ниво по време на лятната ми подготовка. Определено вече има сработване на високо ниво между мен и Як Ори – моят треньор. Мисля, че физически и психически съм много добре подготвен за настъпващия само след дни кънки сезон. По време на последните ми тест-състезания се пързалях с голяма увереност.  Те се проведоха по време на лагера на моя отбор „Лотто-Юмбо в Инцел, Германия през последните 2-3 седмици. Рядко го казвам, но този път наистина мисля, че съм готов на 100% за сезона.

- Върху кои тренировъчни аспекти наблегнахте  това лято? Върху какво всъщност беше фокусирана подготовката ви?

- Тъй като основната ми цел през този сезон е добро представяне на дългите дистанции – 5 и 10 километра, цялата ми подготовка през летния период бе насочена в тази посока. Чрез ниско интензивни продължителни тренировки, работих много за подобряване на своята издържливост. За мен винаги най-важното е да търся начин да прогресирам и това е, над което сме фокусирани с моя екип постоянно.

- Как планирате този сезон? Кога очаквате да настъпи пика на вашата спортна форма? Как ще действате? В посока навлизане във върхова спортна форма по време на Световното първенство в отделните дистанции в Южна Корея през февруари 2017 година, те.е ще имитирате олимпийски сезон и или планът ви ще бъде друг?

- Както мен и вие сте наясно, че за мен най-важното предстои през февруари 2018 година, т.е. през следващия сезон, така че аз ще използвам сезон 2016-2017 по такъв начин, че догодина да съм в спортната форма, която ми е необходима за постигането на целите, които съм си поставил за зимните олимпийски игри в Южна Корея. Този сезон планирам да достигна върхова спортна форма за Световното първенство в отделните дистанции. Това как ще се справя ще ме ориентира и за начина, по който ще подходя към олимпийския сезон догодина.

- Към спечелването на какво ще се стремите по време на зимните олимпийски игри през 2018 година? Отново ли ще имате за цел да спечелите 3 златни медала или и само един на 10000-метровата дистанция ще ви е достатъчен?

- Разбира се, амбициите ми отново са за 3 златни медала – на 5 и на 10 километра, както и в отборното преследване. Ще дам всичко от себеси, за да профитирам максимално на олимпийските игри, но в никакъв случай няма да бъда разочарован, ако спечеля и само един  златен медал на 10-километровата дистанция. Това е медалът, който чакам вече трети олимпийски цикъл. 

- Традиционно пропускате някои стартове за Световната купа през сезона. И този път ли ще е така?

- Все още не знам. Ще решавам в последния момент, защото не искам да допусна грешки при избора си в кои стартове да участвам. Ако в момента взема някакви решения, може да се окаже, че след 6 седмици се чувствам уморен и имам нужда от почивка, така че ще решавам преди всяко едно състезание според сигналите, които ще ми дава моето тяло.

- Какво означава резултатът от 6:13 минути на 5-километровата дистанция, който постигнахте в последния тренировъчно-състезателен тест на отбора в неделя на ледения овал в Инцел, Германия? Не се ли страхувате, че прекалено рано навлизате във форма или резултатите ви от Инцел, сред които и рекорд на Холандия на дистанцията от 3000 метра, само показват, че подготовката ви за настъпващия след няколко дни нов кънки сезон е на друго ниво, т.е. това няма да е вашият максимум за сезона, а базата върху, която ще надграждате?

- Опитвам се наистина да повдигна нивото си като цяло. Поставил съм си за цел да не падам под 6:10 минути на 5-километровата дистанция през сезона и ако се случи, ще бъда много доволен.

- Тед-Ян Блумен, които през изминалия сезон счупи вашия световен рекорд на 10000 метра, в края на септември тази година записа време от 6:11,46 минути  на 5 – километровата дистанция по време на тест с канадския национален отбор в Калгари. Това е най-добрия резултат преди началото на сезона, разбира се, постигнат на една от най-бързите две писти в света. Кой според вас би бил по бърз, ако двамата бяхте бягали на една писта, а не на две различни с разлика в надморската височина? Доколко се страхувате от Блумен като конкурент?

- Неговото 6:11, което е даже по-близко да 6:12, не е някакъв забележителен резултат на изключително бързата писта в Калгари, но все пак си е добър стартов такъв, който показва, че Тед-Ян има потенциал за постигане на добри резултати на 5-километровата дистанция през сезона.

- Състезанията в многобоя или т.нар. „олраунд” засега остават в стария си формат и за европейските първенства, за които по-рано имаше решение да се провеждат по нова формула, изключваща дистанциите 5000 метра при жените и 10000 при мъжете за сметка на въвеждането на 1000-метровата дистанция и за двата пола. Това автоматично ги превръщаше в спринтови надпревари. Нещата обаче засега остават такива, каквито са били и преди, като промени по програмата няма се правят. Това решение на Международния кънки съюз няма как да не предизвиква задоволство у вас, нали?

- Радвам се за развръзката на нещата и за това, че „олраунд” състезанията за момента няма да бъдат променяни и ще запазят класическия си вид. Първенството на Европа все пак ще бъде в нов вариант, защото ще включва и надпревара за европейската титла и в спринтовите дисциплини, но това, разбира се, по никакъв начин няма да ощети надпреварата в многобоя. Аз само малко съжалявам за това, че Полша се отказа от организацията на първенството в последния момент, с което възможността турнира да се проведе на открита писта се изпари. Сега по стечение на обстоятелствата надпреварата ще се проведе на моята домашна писта за кънки бягане „Тиалф”.  Позитивното за нас холандските кънкобегачие това, че няма да ни се налага да пътуваме,  което е идеалния вариант. Но пък едно пътуване с цел участие на състезание на открито и то в не толкова далечна държава не звучи чак толкова зле.

- Очаквате ли интересен и оспорван национален шампионат „Олраунд” предвид предстоящото завръщане на Кун Фервей на състезателната писта и възможностите на Йорит Бергсма на дългите дистанции на пистата, които винаги могат да ви изненадат неприятно?

- Наистина и моите очаквания са за силно първенство, но мисля, че най-опасен от съперниците ми е младокът Патрик Руст, който е част от нашия отбор „Лотто-Юмбо”. В момента той е много по-напред с материала от Йорит Бергсма или Кун Фервей.

- Какви са техническите новости през този сезон?

- Такива почти няма.

- Тествате ли вече някои нови материали за Олимпийските игри?

- Не, още не, но и да тествах нещо в момента, не бих споделил ( смее се Свен – бел. на автора).

- Често казвате, че нямате желание един ден да заемете лидерска или друга позиция в Холандския кралски кънки съюз? Защо? Не е ли това начина да помогнете в решаването на задълбочаващите се все повече финансови и други проблеми във вашия спортен сектор?

- В държавния сектор и в политиката нещата винаги се движат толкова мудно, че в повечето случаи никога нищо не се променя.  Аз като спортист съм свикнал да решавам проблемите на момента. Всички тези задкулисни игри и лобита, тези неща не са за мен. Аз искам да се наслаждавам на живота и затова не бих избрал подобна работа за себе си.

- Сериозно ли възнамерявате да стачкувате по време на Държавния квалификационен турнир по кънки бягане на Холандия, който трябва да се проведе между 28 и 30 октомври 2016? Той ще е определящ за участие в първите четири старта от Световната купа. Какво ще донесе един подобен акт? Мислите ли изобщо, че Холандския кралски кънки съюз ще съумее да намери начин да не орязва така драстично паричните премии за състезателите, които ще спечелят медали през този сезон?

- Ако до ден-два Холандския кралски кънки съюз не излезе с ново предложение, което да удовлетворява исканията на състезателите, вариантът за организиране на стачка или по-скоро бойкот на предстоящия Държавния квалификационен турнир по кънки бягане на Холандия си остава. Но нека първо видим какво ще ни се предложи и после ще се решава какво е най-добре да се направи.

Приятелката ви – Наоми ван Ас сложи край на спортната си кариера след летните олимпийски игри в Рио де Жанейро. Как се отразява това на начина ви на живот? Вие и двамата сте свикнали в по-голямата част от времето си да живеете разделени и да не се съобразявате един с друг.

-   Аз наистина очаквах, че Наоми ще разполага с много повече свободно време от това, с което е разполагала като професионален спортист, но в момента се случва точно обратното. Тя постоянно има ангажименти около различни телевизионни програми за деца и аз наистина се радвам, че тя харесва новото си поприще на изява. Така че, откакто тя официално е сложила край на спортната си кариера в хокея на трева съм се виждал с нея много по-рядко отколкото преди ( смее се Свен – бел. на автора). Хубаво е, че така бързо започнаха да ѝ се отварят купища възможности за работа, но нека ви кажа и още нещо, всъщност Наоми все още тренира и играе с клубния си отбор си „Ларън”. (От скоро Наоми и Свен разполагат и със свое ранчо край Амстердам, така че в най-скоро  време Свен ще напусне Фрисланд, където е живял досега, за да заживее със своята приятелка. Преди около месец Крамер закупи имот в Амстелвейн. Двойката отдавна има и един апартамент в Амстердам. Това е и причината за избора на къща в Амстелвейн, който се намира в непосредствена близост до Амстердам.бел.на автора)

Фани Богданова за Sportal.bg

 

Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 317

КоментирайНяма коментари.							
						

НХЛ

История на сноуборда 23 март 2017
Няма как да назовем точно място и дата за начало на сноубординга. Спортът е толкова стар, колкото е старо желанието на човека да играе. Много хора свързват сноубординга с хавайския сърф, твърдейки, че вторият е в ...
“Запомнете това име”: Мина Здравкова 27 декември 2017
Мина Здравкова е последната участничка за 2017-а година  в рубриката "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. В нея Sportal.bg представя на читателите и зрителите си млади български спортисти на възраст между 14 и ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал