БГ Футбол

Градев: ЦСКА-Литекс няма право да получи лиценз и да играе в "А" група

04 юни 2016 | 01:00 - Обновена
Градев: ЦСКА-Литекс няма право да получи лиценз и да играе в "А" група
Специалистът по международно и спортно право Георги Градев обясни обстойно на своя профил във Фейсбук защо Литекс няма право да получи лиценз като ПФК ЦСКА София ЕАД, както и защо този новосформиран клуб няма право да играе в "А" група.

Ето какво е написал Градев:


1. ЛИТЕКС НЯМА ПРАВО ДА ПОЛУЧИ ЛИЦЕНЗ КАТО ПФК ЦСКА - СОФИЯ ЕАД И ДА ИГРАЕ В СОФИЯ!

Съгласно Анекс III от Наредбата за клубно лицензиране на БФС (изд. 2015 г.) "кандидатът за лиценз попълва документацията (формуляри, въпросници и т.н.) и я връща на Лицензиращия орган в определените срокове: за спортните, административните, правните и инфраструктурните критерии крайният срок е 28.02., а за финансовите критерии - 31.03." "Определените експерти получават документацията на кандидата за лиценз от РЛ, проверяват нейната пълнота, проверяват изпълнението на критериите и докладват на РЛ в рамките на определените срокове и в съответствие с изискващите се формуляри (въпросници, отчети и т.н.). Срокът за инфраструктурните, спортните, правните и административните критерии е 31.03., а за финансовите - 10.05."

Инфраструктурен критерий:
Чл. 24, ал. 1: "Кандидатът за лиценз за вътрешните първенства и турнири на БФС осигурява стадион, подходящ съгласно изискванията на Анекс II за вътрешните първенства и турнири на БФС, който трябва да се намира на територията на населеното място, където е седалището на кандидата".

Правни критерии:
Чл. 44, ал. 3: "Кандидатите за лиценз, които са регистрирани в Търговския регистър при Агенцията по вписванията представят актуална разпечатка от Търговския регистър при Агенцията по вписванията".

Ал. 4: "Датата на документите удостоверяващи тази информация следва да бъде най-късно до три месеца преди крайния срок за подаване на документи пред Лицензиращия орган".

Съгласно т. 15 от таблицата в Анекс III "Комисията по лицензиране взема решение за издаване или отказ на лиценз. Срок - до 12.05."

Литекс не е бил в състояние да представи актуална разпечатка от ТР, най-късно до три месеца преди крайния срок за подаване на документи пред Лицензиращия орган (28.02.2016 г.), която да удостоверява името му като ПФК ЦСКА - СОФИЯ ЕАД, нито пък е имал право да посочи стадион извън територията на Ловеч, където е било седалището му по това време.

БФС е длъжен по Наредбата за клубно лицензиране да вземе решение на база на информацията предоставена му към 28.02.2016 г. по инфраструктурен и правни критерии. Срокът за решение е до 12.05.2016 г. Събитята след тази дата не могат да бъдат взети под внимание от БФС. Промяната на името и седалището след тази дата не могат и няма как да бъдат отчетени от БФС, ако е бил спазен крайният срок за решение - 12.05.2016 г.

Следователно БФС няма как да вземе решение за лицензирането на Литекс след 12.05.2016 г., т.е. няма как да издаде лиценз на ПФК ЦСКА - София ЕАД за стадион "Славия". БФС може да издаде лиценз на Литекс само за "Б" група, само като ПФК Литекс-Ловеч АД и само за стадиона в Ловеч.

Няма разлика в сроковете за лицензиране за А и Б група.

2. ПФК ЦСКА - СОФИЯ ЕАД (ЛИТЕКС) НЯМА ПРАВО ДА УЧАСТВА В "А" ПФГ!

На 22.01.2016 г. СТК взе следното решение: "отборът на ПФК „Литекс” Ловеч през следващия сезон 2016/2017 ще се състезава в "Б" ФГ". Няма предвиден ред в правилата на БФС, по който това решение на СТК да бъде отменено сега.

Съгласно чл. 6, ал. 7 от Наредбата на БФС "oтбор, санкциониран с изваждане от състава на "А" ФГ в хода на първенството, се счита за изпаднал и през следващия сезон се състезава в "Б" ФГ, ако получи лиценз за нея". БФС са големи радетели за спазване на правилата - ами, спазвайте ги!

Съгласно чл. 51bis, ал. 1 от Устава на УЕФА, който е задължителен за БФС съгласно чл. 3, ал. 1, т. 3 от Устава на БФС, "a club’s entitlement to take part in a domestic league championship shall depend principally on sporting merit. A club shall qualify for a domestic league championship by remaining in a certain division or by being promoted or relegated to another at the end of a season". Това че БФС е компетентен да приложи тази норма, а не УЕФА, не означава, че тя е неприложима, или че може да бъде заобиколена с гласовете на клубовете.

В края на сезон 2015/16 Литекс беше вече отпаднал в "Б" група, а Литекс 2 отпада автоматично във В група, което гарантира място в Б група на Спартак Плевен (чл. 8, ал. 10 от Наредбата).

НЯМА как Литекс да бъде върнат в А група с гласовете на другите клубове.!Такава процедура не е предвидена в Устава на БФС и нарушава Наредбата за първенствата и турнирите на БФС, както и Уставите на УЕФА и ФИФА. Още повече, че подобно решение би увредило интересите на Спартак Плевен, Монтана и Поморие, които се борят за места в А и Б група съответно. Ако Литекс бъде върнат в А група, цитираните клубове ще бъде поставени в неравностойно положение спрямо Литекс.

Съгласно чл. 22 от Устава на БФС "всички членове на БФС са равнопоставени по отношение на правата и задълженията, определени в настоящия устав".Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 16290

Добави коментар ›› Коментари (118)

Gradefff
(Гост)
118
отговор
03 юли 2016 | 10:20

перхидроленият крадец много знае. ти ако си адвокат аз съм роналдо. Рейтинг: 0 0

bashibozuka
(Гост)
117
отговор
07 юни 2016 | 08:37

цска-литекс няма да играят в А- ГРУПА ДА ГО ДУХАТ ГРИША И СТОИЧКОВ Рейтинг: 1 0

хахахха
(Гост)
116
отговор
07 юни 2016 | 05:13

Доста забавен смехоран. Специалист си сигурно, ама май не е по търговско право :) Лиценз (съвсем редовен) за "А"ПФГ има ЮЛ на Чавдар-Етрополе. Който разбира се може да се прекръсти както си иска, има си процедура в ТР. 2. Въпросното ЮЛ МОЖЕ да закупи което си поиска друго такова(ПФК-ЛИТЕКС) и съответно да сме изправени пред вливане/сливане на ЮЛ, по смисъла на чл.262 и сл. от ТЗ (по скоро ще е вливане ако трябва да сме коректни). И съответно става универсален правоприемник на закупеното ЮЛ. Всички тези действия по никакъв начин не противоречат на закон, нито пък нарушават правила ОТ наредби на БФС, още по малко пък на УЕФА. Какъв лиценз на Литекс какъв стадион в Ловеч??! И да търсиш под вола теле няма да намериш, най много да хванеш вола за... Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

sebi
(Гост)
115
отговор
06 юни 2016 | 23:29

ne moja da otkopchi ot levski i se obarna kam cska da go duha Рейтинг: 0 0

червен
(Гост)
114
отговор
06 юни 2016 | 20:43

Ама много е добър! До сега, каквото е казал, винаги става обратното! Рейтинг: 0 0

червени кумунисти
(Гост)
113
отговор
06 юни 2016 | 13:12

ЗАКРИВАЙ ! Рейтинг: 0 0

съдия Балтанов
(Гост)
112
отговор
06 юни 2016 | 10:13

Крадеф, преди няколко години обясняваше точно обратното. И само некадърник като теб не отчита извънредните обстоятелства заради формирането на така наречената "Висша лига", които удължават сроковете за кандидатстване и позволяват отбори извън Б група и зоната за промоция в класирането да се промотират. Преди да забравя: точките на Левски когааааа? Май на теб ти трябва едно сливане с кадърен адвокат или направо да преименуваме някой такъв на Георги Градев, та да видим и у Градев добро познаване на правото, каквото сега няма. Хем е менте, хем си гони интереса, хем не знае кога да млъкне. Мачът е свирен - сядай в съблекалнята и плачи! Рейтинг: 2 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

МНЕНИЕ НА ОБИКНОВЕН ПРИВЪ
(Гост)
111
отговор
05 юни 2016 | 11:13

Г–н Градев! Не зная какъв "футболист " сте били и всъщност като човек какво представлявате.Помня ви като чалгар в клипа на Анелия.Имам също бегли спомени на няколко отборчета в чужбина.Като мениджър нямам големи спомени да сте сключили сделка с голям футболист.Имам спомени,че имахте нещо с бившият футболист на ЦСКА Тиаго Силва. С пари всичко се постига.След като изкупиш лиценза на друг отбор–естественно,че го получаваш/пито–платено/. Тоез няма кой да те спре да играеш в Агрупа. ИСТИНАТА Е ЕДНА: ЦСКА в А група!!!!!! Рейтинг: 3 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Сензация!!!
(Гост)
110
отговор
05 юни 2016 | 11:12

Всички розови феи са фенки на Чисора -- ти го биеш, оно си плямпа, дето се вика... Рейтинг: 1 1

Кофти е така
(Гост)
109
отговор
05 юни 2016 | 09:15

Отново много цесекарски постове изтрити!!! Рейтинг: 4 0

Шопа
(Гост)
108
отговор
05 юни 2016 | 09:11

Трай си, дебелако! Рейтинг: 2 0

колко цска та има
(Гост)
107
отговор
05 юни 2016 | 07:28

Кое ЦСКА спечели купата тази година? Рейтинг: 1 3

Ред
(Гост)
05 юни 2016 | 21:34

Това което играе футбол,що ? Ти от кое от двайсетте уефскита дето ритат из групите си ?! Рейтинг: 2 1

СЕДМАК
(Гост)
106
отговор
04 юни 2016 | 22:45

Прасоците квичат ли , квичат !!! Рейтинг: 2 8

st1peter
(Гост)
105
отговор
04 юни 2016 | 22:31

Градев...ЦСКА Е НЕЩО МНОГО ВЕЛИКО!!!...Повече не си позволявай да коментираш този клуб!...Ако имаш да вземаш пари от Божков, Титаните, Лупи...търси си ги от тях... ГРИША ГАНЧЕВ е нашият човек!...Той на теб дължи ли ти нещо? Рейтинг: 8 3

чичо
(Гост)
104
отговор
04 юни 2016 | 21:54

Тоя сега е намерил келепир при кухорогите говеда! Нека дерзае! Там пари има, затова се е лепнал, като кърлеж! Нищо, че няма понятие от спортно право! Може би е добър във ,,спиртното" право. Рейтинг: 6 2


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Как ще действа БФС след думите на Букарев? 28 юни 2020
Наставникът на сигурния изпадащ от efbet Лига Асен Букарев обяви сензационно пред национален ефир, че е правен опит тимът му да легне на Царско село. Обажданията били приятелски, но за сметка на това от доста места. ...
Легенда на Славия: Филип Кръстев има качества да ... 09 юли 2020
Александър Шаламанов е голямата легенда на Славия и първият български футболист, попаднал в идеалния отбор на световно първенство. Шами е избран сред най-добрите 11 на мондиала в Англия 1966 г., въпреки че тогава ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.