››   Анкета

Кой ще победи в мача Антъни Джошуа - Кубрат Пулев?

›› Булевард

Футболният свят реагира на ужаса в Барселона

Футболни клубове и отделни играчи реагираха на терористичния акт в центъра на Барселона по-рано днес. Бял микробус се вразя в тълпата хора на популярния булевард “Ла Рамбла”. Различни са информациите за ...

Виж още

MEN UNITED

Едно уиски, моля!

21 април 2016 | 11:14 - Обновена
Едно уиски, моля!
Случвало ли ти се е да отидеш в бар и да си поръчаш голямо уиски? А случвало ли ти се е барманът да те погледне зло и да пита: "Ок, но какво - скоч, айриш, бърбън, Тенеси?". Да, дори да имаш финансовата възможност да си поръчаш хубаво уиски, трябва да знаеш какви конкретно са твоите предпочитания. Ето, помагаме с малко базови ориентири.

 „Whisky“ е английско изопачаване на древното наименование на тази спиртна напитка, която на келтски език (използван в Шотландия и Ирландия) се наричала „uisge beatha“ или „usquebaugh“ - означава „вода на живота“. На англичаните това звучало като „uishgi“, докато накрая думата станала „whisky“.

„Scotch“ означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Шотландия (Scotland) и е запазена марка в целият свят. Само шотландското уиски може да има на етикета си думата „scotch“. „Irish“ етикетът означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Ирландия (Ireland).

Словосъчетаниетпо „Malt Whisky“ показват, че материалът за производството е само ечемичен малц. Така се произвежда превъзходно уиски, смятано от специалистите за по-добро от обикновеното зърнено уиски, което е съставна част от „Blend Whisky“. Въпреки това има някои много качествени видове зърнено уиски.



Американското чисто уиски тип "Straight Bourbon" се произвежда от малцова каша с поне 51% съдържание на царевица (обикновено около 70%), както е според американското законодателство. Останалите количества в производствената каша се допълват от пшеница и/или ръж и ечемичена смес. „Бърбънът“ се произвежда от 51% царевична каша, чистото ръжено уиски се произвежда от 51% ръжена каша. Наименованието Bourbon произлиза от името на областта Бърбън Каунти, щата Кентъки. Американските уискита отлежават в нови бъчви от бял американски дъб, които се опушват преди употреба. Отлежаването обикновено трае 2 години, което не е законовото изискване за отлежаване на обикновения бърбън, но е минимален срок на отлежаване на стрейт-бърбъна според американските закони. На практика обаче бърбънът отлежава не по-малко от 4 години. Познато е и наименованието "Sour Mash", с което се обозначава американското уиски със солен или леко кисел привкус (в превод "Солена малцова каша"). В същност това идва от използването на киселина в контролирането на процеса на създаване на уиски. Тя контролира развитието на бактерии, които могат да увредят питието. Освен това се постига подобряване на консистенцията и качеството на напитката.


„Mash“ е кашата от гореща вода и зърно - изходна суровина за уискито. Същността на процеса Sour Mash е добавянето към новодобитата зърнена каша, която веднъж вече е влизала в производство на уиски, отделена от напитката след нейното ферментиране. От тази каша произлиза и киселината.

„Malt“ всъщност е покълнал във вода ечемик, който след това се изсушава на пещ. Малцовият процес превръща скорбялата в зърната в разтвор, съдържащ захарна малтоза, и така прави ферментирането възможно. Изсушаването на малца в пеща спира растежа на ечемичените кълнове, а торфът, използван за гориво на пещта, придава аромат на опушено на малца.

„Grain Whisky“ за разлика от малцовото уиски е проезведено от ечемичени, житни или царевични непокълнали зърна. В Шотландия има само 8 производителя на зърнено уиски.

Надписът „Single Malt“ показва, че уискито е направено само от една спиртна фабрика и по никакъв начин не е смесвано с други продукти. Все пак трябва да се отбележи, че по всяка вероятност това уиски съдържа няколко партиди в период 2-3 години (има и изключения). В Шотландия има малко под 100 фабрики за малцово уиски, повечето от които са съсредоточени в долината Spey в Североизточна Шотландия. Друга част от тях са на северния остров Islay, а трета е групирана около Campbeltown.



„Vatted Malt“ е смес от „single malts“. Така се произвежда продукт, по-плътна смес, и може да се „настрои“ по начин, подчертаващ определен вкус. Такова уиски може да бъде по-малко търсено и да формира удобно представяне на богатия и различен свят на истинското single malts. Почитателите на малцовото уиски обаче ще спорят, че точно това смесване придава на малца неговото обаяние.

„Blended Scotch“ е уискито с този етикет съдържа смесено в различни пропорции малцово и зърнено уиски, обикновено в съотношение 40:60. Добре смесеното уиски съдържа и над 40% малц, докато по-евтините марки се задоволяват с около 30%.

„Възрастта“ на уискито се дава въз основа на най-младия компонент. Отлежаването на уискито спира при неговото бутилиране. 12-годишно уиски, бутилирано преди 10 години си остава 12-годишно, а не става 22-годишно. На етикета или бутилката трябва да пише както колко годишно е уискито, така и през коя година е бутилирано.

„Proof“ или „проба“ в миналото е означавало „добре изпитана рецепта за качество или сила“. В миналото английският флот запасявал корабите с големи количества ром, предназначен за моряците. Пробата дали ромът ставал за пиене била следната: черен барут се заливал с ром и ако ромът е качествен, барутът трябвало да може да се запали, докато е мокър. В Англия 100 „proof“ означава около 57% алкохолно съдържание на обема или около 50% алкохол на тегло при 10 градуса Целзий. Следва изобретяването на спиртомера - плаващ инструмент, използван за измерване плътността на течности - в случая в спиртните напитки се измерва съотношението алкохол/вода. Разграфяването обаче е различно - 100 „proof“ в Англия съответства на около 114 в САЩ, а 100 „proof“ в САЩ е еквивалентно на около 88 „proof“ в Англия. Ако се измерва по тази скала, алкохолът в уискито в Англия може да достигне 175 „proof“.

„Cask Strength“ е прясно дестилирано малцово уиски, обикновено със съдържание на алкохол над 65 градуса и отлежаващо в бурета. След отлежаване се смесва с вода и процентното съдържание намалява до около 40 градуса. Отдавна съществува мнението, че вкусът на уискито е по-добър, ако бъде бутилирано чисто и при употребата му потребителят сам го смеси с необходимото количество вода. Макар че това твърдение никога не е доказано логически, нито е научно обяснено, в днешно време е довело до появата на "Cask Strength" малцово уиски, т.е. някои компании бутилират уискито при 57-63% (100-110 „proof“) алкохолно съдържание. Толкова силно чисто уиски може да се консумира много внимателно, макар че повечето потребители все пак го разреждат с няколко капки вода.
MEN UNITED
Прочетена 1824

Добави коментар ›› Коментари (2)

стега ме чепика
(Гост)
2
отговор
20 април 2016 | 18:07

а, като завъртиш червения кран, в повечето случаи потича топла вода, хората , които не са запознати с гореизложената терминология да продължават да натискат на домашна и да не се претоварват с интелектуална дейност Рейтинг: 2 1

Доган Соло
(Гост)
1
отговор
20 април 2016 | 13:42

Браво много подробна и грамотна статия! Рейтинг: 9 1

›› новини

›› новини

Киров: Ниската ефективност е причината за загубата
18 август 2017 | 20:55
България би Локо (Новосибирск) на Константинов в първата контрола
18 август 2017 | 20:53
Чавдар Костов: В отбора има химия и няма егоизъм (видео)
Калинич отказва да тренира, даде медицинско
18 август 2017 | 20:36
Групата на "смърфовете" за мача с Верея
18 август 2017 | 20:03
Собственикът на Милан гледа "росонерите" на лаптопа в 3 часа посред нощ
18 август 2017 | 19:48
Уест Бромич се интересува от излишен в Ливърпул
18 август 2017 | 19:41
Ювентус представи Матюиди
УЕФА започна разследване на ицидентите на мача Евертън - Хайдук
18 август 2017 | 19:34
Валенсия привлече защитник от Арсенал
18 август 2017 | 19:21

›› Булевард

И новият секссимвол в атлетиката е...
17 август 2017
Украинската красавицата Юлия Левченко е тотален хит в интернет след второто място в скока на височина, което спечели на ...
Забраниха на Анчелоти да пуши в Байерн 18 август 2017 | 14:09
Унижение за 40 милиона евро (видео) 17 август 2017 | 16:32
Обещали кола на нов в Левски, но само ако вкара на ЦСКА-София 18 август 2017 | 11:33

›› Волейбол

България би Локо (Новосибирск) на Константинов в първата контрола
18 август 2017
Мъжкият национален отбор на България победи водения от селекционера Пламен Константинов руски тим Локомотив ...
Волейболистките на България отстъпиха на Русия във втората контрола 18 август 2017 | 16:39
Мегадоговор праща волейбола в друго измерение 18 август 2017 | 20:00
Световната лига и Гран При вече са в историята 17 август 2017 | 17:40

›› Баскетбол

Любо Минчев: Целта е да преминем и следващата група (видео)
18 август 2017
Селекционерът на националния отбор по баскетбол за мъже Любомир Минчев заяви на пресконференция, че целта пред тима е ...
Георги Глушков: Този отбор може още повече (видео) 18 август 2017 | 14:30
Чавдар Костов: В отбора има химия и няма егоизъм (видео) 18 август 2017 | 14:34
НБА ветеран аут от сметките на Великобритания за ЕвроБаскет 18 август 2017 | 15:36
							
						

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал