›› Анкета

Кой е фаворит да спечели шампионската титла на България за 2018 година?

›› Булевард

Русата Златка събра всички силиконки за рождения си ден

В събота една от най-известните и сексапилни дами в България отпразнува своя рожден ден в луксозна столична дискотека в компанията на своите също толкова привлекателни приятели. Златка Райкова бе поканила цял небосклон ...

Виж още
БГ Футбол

Йовов: Не се отказвайте от българския футбол!

20 декември 2015 | 17:21 - Обновена
Йовов: Не се отказвайте от българския футбол!

Бившият футболист на "Левски" и на "Литекс" Христо Йовов говори за проблемите на българския футбол в предаването "Код Спорт" по TV+. Бившият национал, който със "сините" стигна четвъртфинал за купата на УЕФА и игра в групите на Шампионска лига, сподели и впечатленията за новата си роля - тази на заместник-кмет на Своге.

 

- Христо, кое те накара да се насочиш в политиката?

- Доста време съм част от нея. Четири години бях общински съветник, преди това жена ми беше общински съветник и кандидат за кмет, така че може да се каже, че политиката беше вкъщи и не ми беше много трудно. Разбира се знам и силните, и слабите страни, знам и опасностите. Като за начало съм с лека спирачка, но се надявам това да премине и да може да разгърна потенциала си.

- Не успя да спечелиш кметските избори през 2011 г., но явно не се отказваш лесно и четири години по-късно си заместник-кмет. За какво отговаряш и какви са проблемите, с които се сблъскваш ежедневно?

- В интерес на истината сега разбрах ние, които сме извън общината или държавните институции, колко малко знаем за проблемите на останалите хора. Сблъсквам се с много неща, с много ежедневни проблеми, които изискват прекалено много, за да се свършат и остава едно чувство на вина в теб, че не можеш да помогнеш на всички. Но най-належащите проблеми се опитваш да ги решаваш. Относно това какъв ми е ресорът, това е културата, спорт и образованието.

- Има ли средства? 

- Не, прекалено малко са. Трудно се работи и всичко е свързано със средства. Надявам се, че нещата ще се променят в годините и общините ще разполагат с повече финанси, за да могат да решават доста належащи проблеми, които не търпят отлагане.

- Миналата седмица трябваше да играеш с ветераните на "Левски" в Сърбия. Кой провали участието ти?

- Точно един такъв проблем, който се беше появил и беше належащо да присъствам там. Бях взел разрешение да отсъствам следобеда, за да пътувам за Сърбия да изиграя този благотворителен мач, с който трябваше да се помогне на едно детенце, но имаше належащи ангажименти, които не можеше да се отложат и трябваше да остана.

- Не ти ли липсва футболът?

- Започва да ми липсва. В интерес на истината веднага, след като прекратих участието си в активния футболен живот ми липсваше. След това разбрах, че съм имал нужда от тази почивка и това ми помогна много да погледна нещата отстрани и с един независим поглед да преценя и да разбера къде са проблемите.

- Беше ли готов за спортно-технически директор, след като Наско Сираков подаде оставка след събличането на Ивайло Петев?

- Ако трябва да бъда честен, не. Това е свързано с много ангажименти и с много човешки контакти. Знаете, че футболният живот минава като на шега - задоволени, презадоволени, не мислиш, проблемите минават покрай теб, никога не им обръщаш внимание, все някой има до теб, който да ги решава. В един момент скачаш в другата крайност, когато ти трябва да решаваш всичко проблеми и със сигурност не смятам, че не съм се справил добре. Далеч съм от мисълта, че съм се провалил, но сега две години по-късно знам, че съм много по-мъдър и много по-готов.

- Имаше шанс да се завърнеш в спортно-технически щаб на "Левски" или поне всички така говореха, а не беше заместник-кмет...

- Да, имаше някакви разговори и писания по вестниците, но това ще запазя за себе си.

- Кое не ти харесва във футбола ни в момента?

- Ако трябва да бъда откровен, най-много не ми харесва държанието на президентите. Може би някой се почувства обиден, може да получат и комплименти, но цялата история тръгва оттам - трябва да заемат ясна позиция и да знаят, че футболът е една игра и не се случва всичко на всяка цена.

- Да, но те не искат да губят.

- Естествено и според мен всичко е свързано с финансите, които влагат. Това е най-важното, което губят - пари, които са много. За да направиш един клуб или футболен отбор трябва да вложиш много средства, които понякога има такива стечения на обстоятелствата, че не успяваш да спечелиш или не уцелваш на футболистите или на треньора, или на спортните ръководители, така че не е толкова проста тази мая за мен. Винаги съм казвал, че футболният отбор е като една фирма, трябва да се гледа като фирма и да се работи по същия начин. В цялата пирамида всяка част от нея е важна.

- Значи трябва да изкарва и пари тази фирма.

- Ако работи достатъчно добре. Това показаха във времето "Лудогорец", колкото и банално да ги споменаваме всеки път, но на този етап са единствените. Преди много години и в "Левски" показаха, че има формула, по която може да се работи и футболът дори и в България да е печеливш.

- Формулата е влизане в Шампионска лига. 

- Донякъде, да не пренебрегваме и детско-юношеската школа. През годините единствено "Литекс" успя да обърне някакво внимание и така три-четири години бере плодовете на това нещо. Няма какво да си кривим душата, излязоха доста футболисти, които донесоха свежи пари в клуба "Литекс". Да не ги изброяваме - Бодуров, Симеон Славчев и т.н. Много пари получи Литекс и според мен това е благодарение на това, че четири или пет години, или може би повече назад обърнаха доста сериозно внимание да се селектират юноши, да им предлагат добри условия и сега берат плодовете.

- Спомена "Литекс", играл си и в "Левски", и в ловешкия клуб, защо се стигна до този скандал, който взриви футбола ни?

- Това може би е кулминацията от това, което споменах. Президентите трябва да разберат, че не всичко е на всяка цена. Аз съм сигурен, че и в двата мача, въпреки всички тези твърдения, че съдиите са имали нещо общо с развоя на резултата. Според мен всичко беше просто едно недоглеждане или да не казвам и по-обидни думи, просто не могат.

- Слаби ли са съдиите? 

- Според мен слаби са отсъжданията, защото ако трябва да дам първия пример в мача за купата, който "Левски" загуби в Ловеч с 0:3, бяхме свидетели на крайни решения в двете посоки. Един и същи съдия дава засада на Гаджев при абсолютно чист гол, след това не отсъжда засада на Китамбала от един метър. Това е, ако човек е ангажиран с някакви неща, никога няма да допусне такива две грешки в двете крайности и неотсъждането на дузпата на "Литекс". Според мен просто твърде малко се дава шанс на млади съдии да излязат и да покажат на какво са способни. Продължаваме да си робуваме на старите имена и на изпитаните бойци, които са доказали във времето, че умеят да правят грешки. 

- Умеят и да взимат пари, но това е част от друга тема. 

- И това е част от умението да правят грешки съзнателно или несъзнателно. (смее се)

- През седмицата от "Левски" заявиха, че трябва да има извънреден Конгрес на БФС и Изпълкомът да подаде оставка. Смяташ ли, че това ще реши проблемите на българския футбол?

- Не мога да кажа, че ще реши проблемите на българския футбол, но всички говорим за проблемите в българския футбол и всички търсим някакво решение. Де факто имаме проблеми - кой ги е създал и по какъв начин, българският футболен съюз и ръководството са част от тях. Не може във всички тези години изведнъж всички отбори да показват негодувание от управата на БФС, значи нещо е грешно. Не може през всичките години даден клуб да е обидил тяхното ръководство и никой да не взима никакви мерки. След като за всички си виновен, значи нещо не е както трябва и може би трябва да се обърне внимание. Не знам как ще се оправи, но със сигурност трябва да се даде шанс на нови ръководители.

- Смяташ ли, че Борислав Михайлов има алтернатива? Някой, който да застане срещу него и да спечели едни президентски избори, като знаем точно каква е структурата и системата на тези Конгреси?

- Да, с оглед на това, че в момента изборите се провеждат по много странен начин, защото гласът на един гранд като "Левски" или ЦСКА може да бъде унищожен от един обикновен глас на отбор от "В" група. Нещо не е както трябва и може би това трябва да е зададено и като цел на новия президент - да се намери точната формула, по която да се провеждат Конгресите, за да може всеки един от отборите в "А" група, независимо кой, да има по-голямо влияние и да държи повече сметка на президентите, но това са сложни неща, с които трябва да се занимават доста хора. Не смятам, че е от днес за утре, но рано или късно трябва да се направи тази крачка, след като сме свидетели само на грозни сцени в българския футбол.

- Мислил ли си колко още можем да дълбаем дъното - ЦСКА е във "В" група, "Локомотив" (София) е в "А" окръжна, Литекс се е запътил към "Б" група? Няма никаква светлина в тунела в този български футбол.

- Може би трябва и държавата да помага по някакъв начин с облекчение на данъците. Говорим толкова години, тези неща се приемат двуполюсно, но един бизнесмен, който през всичките тези години е живял в България и е напълно запознат със ситуацията в българския футбол, и знае, че трябва да се наливат толкова пари, а в същото време шансът да ги избиеш или да си на печалба е минимален. Така че може би трябва да принудим по някакъв начин с облекчение на данъци и такси, даденият бизнесмен да влага някакви пари, дори може би в детско-юношеската школа, която ще даде резултат в годините напред.

- Как ти се струва една елитна група с девет отбора, в която да липсват ЦСКА, "Локомотив" (София), "Литекс"?

 - Аз по принцип бях привърженик на това нещо, защото колкото е по-малка групата, толкова по-трудно ще се говори за уредени мачове. Както виждате в момента почти изчезна думата "уредени мачове" в този формат на първенството, защото при една издънка в даден мач, след това много трудно можеш да се върнеш. Виждаме, че е много близък пътят между четвърто и осмо място. Една серия от три или четири победи може да те изстреля към върха и да станеш претендент за титлата. Друг е въпросът, че наистина в момента българското първенство е доста слабо. Това е мое мнение, разбира се. От дълги години насам не се виждат някакви проблясъци.

- С какво се гордее Бижутера?

- Гордея се с това, че мога да кажа какво мисля.

- За кои моменти от кариерата ти се сещаш най-често?

 - Наскоро беше 10 години от "бижутерския" гол. Доста приятели и привърженици на "Левски" ми го напомниха. Това са приятни моменти, децата също се радват. Това е достатъчно да се види, че си оставил някаква следа. 

- Какво бе за теб участието в Шампионска лига?

- Нещо уникално. Човек, който не се е докоснал до това нещо, не може да осъзнае магията на футбола. Честно го казвам или поне така го мисля. Моментът, в който чуеш мелодията, докато седиш на терена, се случват някакви различни неща.

- Винаги си усмихнат, обичаш да се шегуваш с всички около теб. Какво може да ти развали настроението?

- Неправдата. Ако трябва да бъда честен това е нещото, което много ме дразни. Дори и да си сгрешил, си признай и стой зад думите си. Това е хиляди пъти по-добре за мен и се опитвам да го правя в живота и особено през последните години ми е доста по-лесно.

- Нещо за финал...

- Не се отказвайте от българския футбол!


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 3389

Добави коментар ›› Коментари (7)

onq
(Гост)
7
отговор
21 декември 2015 | 02:41

kak sled kato takiva kato teb upravlqvat :) Рейтинг: 0 0


(Гост)
6
отговор
20 декември 2015 | 21:58

СМЪРТ ЗА ЦДНА Рейтинг: 0 0

1914
(Гост)
5
отговор
20 декември 2015 | 21:01

Ei Marsho sha te ebeme zdravo Рейтинг: 0 0

ицо
(Гост)
4
отговор
20 декември 2015 | 19:40

бях голям фен на бг футболът и ги гледах с интерес до миналата година,но слде този фарс с цска,локо сф и сега литекс...спрях дори да плащам диема екстра Рейтинг: 1 0

MurrRsSKkKIiIQqqQq
(Гост)
3
отговор
20 декември 2015 | 18:20

ПРАСЕТА ЗАЩО СЕ ОТКАЗАХТЕ ОТ ФУТБОЛА. НЕ Е ЗА ВСЕКИ НАЛИ???? 1948-2015Г. МИР НА ПРАХА ВИ! Рейтинг: 4 3

гонзо циганина
(Гост)
20 декември 2015 | 19:06

Да ти е.б.а майка та нещастник син Рейтинг: 2 0

Litex
(Гост)
2
отговор
20 декември 2015 | 17:50

Да да ... на българският футбол съм му теглил един голяяяям Х! Казал съм, докато виновниците за тоя фарс не влязат в затвора аз спирам да учаством като зрител - пълен игнор ... пожелавам им накрая сами да си го гледат, сами да си залагат и да си въртят черното тото и 0 лева приходи да им идват ... ПИСНА МИ Рейтинг: 5 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ха
(Гост)
1
отговор
20 декември 2015 | 17:36

Я се махай бе палячо!!!! Рейтинг: 4 3


							
						

›› Live Scores

Всички мачове

Каранга скандализира: ЦСКА-София го чака, а той ... 14 януари 2018
Нападателят на ЦСКА-София Фернандо Каранга, по всичко изглежда, си прекарва повече от добре в родината си Бразилия. Докато "червените" чакат голмайстора да се присъедини към отбора, той се е отдал на нощни забавления ...
Стоилов очаква положителна развръзка в КАС, ... 10 януари 2018
Главният мениджър на ЦСКА-София Стойчо Стоилов очаква битката с Лудогорец за титлата в Първа професионална лига да не бъде честна. Един от ръководните фактори на “Армията” обяви, че ако ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал