›› Анкета

Кой е с най-голяма вина за слабите резултати на Байерн?

›› Булевард

Ана Иванович си я бива на леда (снимка)

Немската футболна легенда Бастиан Швайнщайгер заведе своята красива сръбска половинка Ана Иванович на хокеен мач от НХЛ.Срещата, на която двамата присъстваха, противопостави Чикаго Бекхоукс и Аризона ...

Виж още
Европейски футбол

Интервюто с Алегри: Юве е на път да стане хомогенен отбор

08 декември 2015 | 17:18 - Обновена
Интервюто с Алегри: Юве е на път да стане хомогенен отбор

Неделя сутрин е и такава плътна мъгла е обвила базата на Ювентус във Виново, че не се вижда на два метра напред. Масимилиано Алегри се появява точно след тренировката и преди яденето. В кабинета върви мачът БолоняНаполи и треньорът на Юве прекъсва разговора само за да коментира някои положения. След третия гол на Болоня се чуват радостни викове от съблекалнята.

-         Кое Ви отнема съня?

-         Когато четиригодишният ми син докосва носа ми посред нощ. Също и денят след мачовете, когато успявам да спя само по един час. Адреналинът ме държи, пък и преговарям мача в ума си – същото беше и докато играех.

-         За какво Ви гълчаха родителите Ви?

-         И те, и учителката ми… не бях добър ученик. Исках да съм директор, не ученик. Бях толкова зле, че напуснах на 16 години, за което още ме е яд. Записах се на уроци по английски сега и натискам най-голямата ми дъщеря да иде да учи в чужбина. С родителите си обаче винаги съм бил честен: докато другите се криеха, аз открито им казвах, че няма да ходя на училище в този или този ден.

-         За какво мечтаехте като малък?

-         Ах, мечтите! Харесваше ми много да си губя времето – такива сме си хлапетата от Ливорно. Продължава да ми харесва, според мен е точният начин да посрещаш препятствията. Да се живее само с работа не е добре, не можеш стоя вързан 24 часа на ден с нея, защото губиш свежестта на ума си, за да се справяш с най-трудните моменти. Именно когато се разсейвам обичайно ми идват идеи за мачовете или тренировките.

-         Затова ли изглеждате така спокоен?

-         Да, защото в отговорната работа трябва да опитваш да изживяваш нещата, задържайки се на определена дистанция. Работата е също толкова важна, колкото почивката. Когато слушам, че трябва да се работи по 24 часа на ден, си мисля: ама как така?! Ще ти се задръсти съзнанието и няма да постигнеш нищо.

-         Кои са най-обичаните Ви приятели?

-         Едни копелдаци от Ливорно, мои приятели от детинство. Обожавам града, защото когато ида там, съм просто Масимилиано и си почивам. Нуждая се от това. Ходя с тях на кафе в един и същи бар, да поиграем габионата, да вечеряме.

-         Какво е габионата?

-         Терен 12х25 м на асфалт и с малки вратички, където се играе футбол четирима на четирима и вратарят няма право да играе с ръце. Играе се целогодишно, но лятото играем лудешката, защото започваме в 12:30 часа на обед при 35 градуса температура. Ливорно е хубаво място. Миналата година направихме благотворителна вечеря там.

-         Какво си купихте с първата заплата като футболист?

-         С първата в Ливорно не можех да си купя нищо… вземах по 500 000 лири (250 евро), ако изобщо ни платяха. В Пиза през 1988 г. ми дадоха договор за 15 000 евро годишно и си купих едно ФИАТ Уно на дизел, защото ми трябваше да ходя на тренировки. След Пиза се върнах в Ливорно, защото обичах да играя. Пиза беше в Серия А, а Ливорна в С2. Това е нещо, в което се объркват днешните момчета: трябва да играеш, защото ти харесва, не за пари. Ако си добър, така и така ще стигнеш върха. Безполезно е да си в голям отбор само за да си там, ако нямаш игрови минути.

-         Виждате ли страст към футбола у младите днес?

-         Не само към футбола, страстта се е изгубила към спорта въобще. В Италия се покачи броят хора с наднормено тегло, хлапетата не спортуват. По мое време бяхме на улицата от 14 до 20 часа, правейки какво ли не. Улицата е огромно училище за живота, защото те задължава да мислиш, да си изобретателен. Днешните хлапета мислят малко и не са съзидателни, изчезна изкуството да си търсиш мястото в живота. Вината за това е и на родителите, които не спират да повтарят: „Не се тревожи, аз съм насреща.” Не! Трябва да казват: „Търси си мястото на света!”.

-         Защо вече не се играе на улицата?

-         Защото се промени обществото и защото вече няма площадки. Трябва да се построят наново старите игрища. Това важи и за футболните школи: трябва да има механизми, които да задължават децата да мислят самостоятелно, а не да растат като писани яйца. Стига само да ги погледнете: вече няма общуване. Всичко става по мобилните телефони, прекарват деня си в изпращане на съобщения и после, естествено, когато има сблъсък, не издържат на първата тежка дума и избухват в плач.

-         Защо Ви приеха толкова лошо първоначално тук? Имаше проучвания, че 91% от привържениците не Ви смятат за достатъчно добър за Юве…

-         Само 91%? (Б.и. – усмихва се.) Не зная защо не вярваха в мен. Аз приех тази мисия, защото, за щастие, на моите 48 години продължавам да не мисля прекалено, което ми помага много. Според мен, след трите години на Антонио Конте тифозите не са смятали за точния ход промяната на сигурното с несигурното и оттам са дошли и съмненията. С работата и с помощта на играчите успяхме да направим велик сезон.

-         Но този започна по най-лошия възможен начин…

-         Предприехме реконструкция, дойдоха множество млади играчи. Нужни са спокойствие и търпение. Когато го кажа, ме вземат за треньор без характер. А не е така: истериците и невротиците са онези, които не ценят дългосрочните проекти и вредят. Имахме трудности и излизаме от тях лека-полека. Липсва ни баланс, винаги го казвам: един отбор не може да се превърне в добър или лош само за седмица. Има моменти, в които нещата вървят добре, и други, в които не толкова; има играчи, които играят на ниво един сезон, а в друг не. Има толкова много променливи, че няма как да се контролират. Искат да направят от футбола точна наука, а той не е такъв. Ако беше така, нямаше да има едни играчи, които струват 100 милиона, и други, които струват един милион.

-         Какви проблеми имахте в началото на сезона?

-         Отделно от контузиите и идването на куп нови играчи, след великия ни минал сезон и спечелената Суперкупа през август се създадоха очаквания, че Юве е длъжен да печели всеки мач с 3:0. Аз го казах след една лятна контрола: не ми харесва въздуха, който дишаме. За да печели, Юве трябва да се бори, да страда и да тича, а това го бяхме загубили. Нормално е, физиология. След четири поредни години на постоянни победи може да се случи спад на интензитета. Миналия сезон имаше огромен разход на физически и психически сили. Не си даваш сметка в тези моменти, защото живееш на крилете на ентусиазма, но лично аз за първи път, откакто съм треньор, след финала в Берлин направих пауза, изключих си телефона и оставих футбола за месец. Тъй че новото начало бе трудно и за мен.

-         Някои казваха, че младите не са се приспособили…

-         Винаги съм казвал, че отборът беше нееднороден, а не хомогенен. Сега сме на път да станем хомогенен отбор. Играчите трябва да се приспособят към новото положение, към клуба, към напрежението да са част от него, да намерят физическата и душевната си сила… Не ми хареса да чувам за делението на младоци и ветерани. В един отбор няма нито стари, нито млади. Има нови играчи и такива, които вече са били в състава.

-         Критиците казваха, че когато трябва да се гради отбор от нулата, Вие сте с ограничени умения…

-         Приемам критиките като мотивация да докажа противното.

-         Как се печели една съблекалня?

-         С уважение и искреност. Много помага ядрото на състава да е отговорно и да кара останалите да разберат, че в този клуб трябва да се жертваш за доброто на колектива. За другото искам само уважение и желание за работа. Диалогът е също основополагащ, защото познаването на характера на играчите е важен за преодоляване на трудностите. Ако няма диалог, а само заповеди, не е добре.

-         В какво отношение трябва да расте Алваро Мората?

-         Тези дни имах разговор с него и му казах, че трябва да си постави ясна цел, че ако иска да стане един от най-добрите нападатели на света, трябва да се труди и да се жертва, иначе няма да се получи. Трябва да е по-ефикасен пред вратата, понякога търси прекалено много блясъка; на неговата възраст трябва да е такъв, но само извън терена – вътре трябва да е убиец. Когато направи този скок… Пауло Дибала има всички тези качества.

-         Вече има същите показатели като Тевес…

-         Отделно от това Дибала има и огромно умение да се учи, като гъба е – стига само да го погледнеш в очите. Изключително съсредоточен е, има поглед на убиец, виждаш, че иска да постигне целта си… Извън терена можеш да се забавляваш, защото си хлапе, но веднъж щом пресечеш входа във Виново, само футболът трябва да ти е в главата.

-         На Мората се скарахте много заради скандала с чорапите…

-         И още как! Преди нямаше толкова проблеми, защото имаше само един вид чорапи. Сега има жълти, зелени, розови, спонсорски… Разбирам това, но все пак играем мач от Шампионска лига. Много се ядосах на Алваро, но не само на него… Никой не разбра, че излязохме на терена с десет души, защото Дибала беше в съблекалнята да си сменя чорапите… И на него се скарах!

-         Кой е лидерът на този колектив?

-         Лидерът на съблекалнята е Джанлуиджи Буфон. Когато говори, умее да подбира най-точните думи – онези, които влизат право у теб. Има огромна харизма и излъчва спокойствие – топ класа е. В отбора съществува и лидер по игрови умения и много скоро в такъв може да се превърне Дибала.

-         Защо Пол Погба страда от непостоянство?

-         Сега има три добри мача и едно лошо първо полувреме. Израства, осъзнава, че на това ниво трябва да играеш по различен начин.

-         Виждате ли го способен да води отбора?

-         Води отбора, ако играе както трябва да играе. Ако не съчетава количеството с качеството, губи най-добрите си характеристики.

-         Какво Ви харесва в треньорската професия?

-         Да съм с момчетата и да ги уча – не само на футбол, а и на правилата на живота.

-         Кой е най-талантливият футболист, когото сте тренирали?

-         Роналдиньо и Златан Ибрахимович. Искам специално да поздравя Ибра, защото в сравнение с времето, когато го тренирах аз, сега го виждам много отдаден в служба на колектива, а това беше нещо, за което непрекъснато го натисках.

-         А най-разпиленият?

-         Роналдиньо, но само защото вече нямаше желание да играе футбол. Неговите технически качества бяха ненормални.

-         Отвън изглеждаше, че Юве така и не си повярва истински във финала на ШЛ срещу Барселона

-         В първия четвърт час имах усещането от пейката, че, леле-мале, ето сега ще ни вкарат гол. В момента, в който се освободихме психически, направихме голям мач и мисля, че на технико-тактическо ниво това бе най-добрият финал в последните години. Може би умението за водене на такива мачове оказа влияние: те са свикнали да играят подобни финали, а Юве не бе достигал до него от 12 години.

-         Виждате ли се като част от дългосрочен цикъл в Торино?

-         Към момента мислим само за това да завършим този сезон по най-добрия възможен начин.

Елеонора Джовио, „Ел Паис”
Серия А
15 кръг, петък 4 декември
Лацио
0:2краен резулат
Ювентус
Стадион: "Олимпико"
Съдия:
1
26
8
3
6
16
8
21
11
10
14
1
15
27
3
12
19
12
10
16
27
29
4-2-3-1
3-5-2
Титуляри
Федерико Маркети Федерико Маркети1 Джанлуиджи Буфон1 Джанлуиджи Буфон
Душан Баста Душан Баста8 Андреа Бардзали15 Андреа Бардзали
Уесли Хут Уесли Хут6 Леонардо Бонучи19 Леонардо Бонучи
Сантиаго Джентилети Сантиаго Джентилети3 Джорджо Киелини3 Джорджо Киелини
Стефан Раду Стефан Раду26 Щефан Лихщайнер12 Щефан Лихщайнер
Марко Пароло Марко Пароло16 Стефано Стураро27 Стефано Стураро
Лукас Билия Лукас Билия21 Клаудио Маркизио10 Клаудио Маркизио
Антонио Кандрева Антонио Кандрева87 Квадво Асамоа18 Квадво Асамоа
Сергей Милинкович-Савич Сергей Милинкович-Савич21 Алекс Сандро12 Алекс Сандро
Рикардо Кишна Рикардо Кишна0 Пауло Дибала10 Пауло Дибала
Мирослав Клозе Мирослав Клозе11 Марио Манджукич17 Марио Манджукич
Резерви
Алесандро Матри Алесандро Матри10 Хуан Куадрадо16 Хуан Куадрадо
Кейта Балде Кейта Балде14 Патрис Евра27 Патрис Евра
Фелипе Андерсон Фелипе Андерсон8 Алваро Мората29 Алваро Мората
Серия А М П Р З Г точки
1 Ювентус Ювентус
38
29
4
5
75:20 (55)
91
2 Наполи Наполи
38
25
7
6
80:32 (48)
82
3 Рома Рома
38
23
11
4
83:41 (42)
80
4 Интер Интер
38
20
7
11
50:38 (12)
67
5 Фиорентина Фиорентина
38
18
10
10
60:42 (18)
64
6 Сасуоло Сасуоло
38
16
13
9
49:40 (9)
61
7 Милан Милан
38
15
12
11
49:43 (6)
57
8 Лацио Лацио
38
15
9
14
52:52 (0)
54
9 Киево Киево
38
13
11
14
43:45 (-2)
50
10 Дженоа Дженоа
38
13
7
18
45:48 (-3)
46
11 Емполи Емполи
38
12
10
16
40:49 (-9)
46
12 Торино Торино
38
12
9
17
52:55 (-3)
45
13 Аталанта Аталанта
38
11
12
15
41:47 (-6)
45
14 Болоня Болоня
38
11
9
18
33:45 (-12)
42
15 Сампдория Сампдория
38
10
10
18
48:61 (-13)
40
16 Удинезе Удинезе
38
10
9
19
35:60 (-25)
39
17 Палермо Палермо
38
10
9
19
38:65 (-27)
39
18 Карпи Карпи
38
9
11
18
37:57 (-20)
38
19 Фрозиноне Фрозиноне
38
8
7
23
35:76 (-41)
31
20 Верона Верона
38
5
13
20
34:63 (-29)
28
  • Шампионска лига
  • Квалификации ШЛ
  • Лига Европа
  • Изпадане
8 халф
10 вратар
x
В игра - мин.
Голове
Жълти картони
Червени картони
Пост
Номер
Възраст

Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 2059

Добави коментар ›› Коментари (2)

СПРАВЕДЛИВОСТ
(Гост)
2
отговор
09 декември 2015 | 01:47

Смърт за вас и гадното ви копеле и президент Андреа Аниели-смърт### Рейтинг: 0 17

неграмотния
(Гост)
1
отговор
08 декември 2015 | 18:07

хомо отбор-ясно, ама генен ко значи? Рейтинг: 1 14

Edgar
(Гост)
08 декември 2015 | 21:01

Значи, че гена ти е на педеруга и си го наследил от майка си, която е траверс ;) Рейтинг: 15 1


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Карагър: Алексис Санчес се превръща в новия ... 20 октомври 2018
Легендата на Ливърпул Джейми Карагър вижда прилика на случая с неубедителния след трансфера си от Арсенал в Манчестър Юнайтед Алексис Санчес с този на Фернандо Торес при преминаването му в Челси от Ливърпул през януари ...
Интервюто със Сари: Не съм дошъл в Англия да съм ... 15 октомври 2018
Летище „Хийтроу” в Лондон, часът е 10:45. Маурицио Сари праща sms: „Точно на пладне. Хвани такси – ако няма трафик, са 40 минути.” И наистина: точно 40 минути. Базата Кобам е пуста. Това е ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?