›› Булевард

Есмер сияе от щастие до новия си любим

Бившата съпруга на Благой Георгиев - Есмер, сияе е от щастие, когато е в близост до своя своя нов любим Макс Давидов. Красивата татарка не за пръв показа мъжа до себе си, а някои от нейните последователи в ...

Виж още
ММА

Олимпийската надежда Ивайло Иванов: Няма да отида в Рио само да разгледам

05 декември 2015 | 10:55 - Обновена
Олимпийската надежда Ивайло Иванов: Няма да отида в Рио само да разгледам
Ивайло Иванов е един от спортните таланти на България, които вече имат международна слава. Макар джудото да не е толкова популярно у нас, той вече се прочу, след като направи серия от силни резултати на големи турнири и си осигури място на олимпийските игри в Рио. Всичко започва преди повече 14 години в Монтана, когато Ивайло Иванов влиза в залата по джудо и започва да прави хватките в японския спорт. Другото е история, която 21-годишният джудист разказа пред "7 дни спорт".

- Кога започна да тренираш и кой те запали по джудото?
- По джудото ме запалиха момите родители. Бях много буен като малък и не ме свърташе на едно място. Залата по джудо в Монтана бе на 300 метра от вкъщи - от другата страна на улицата и малко надолу. Нашите ме заведоха, на мен ми хареса и така започнах. Тогава въобще не съм си мислил, че ще стигна някакво високо ниво и че ще тренирам професионално. Започнах да се усъвършенствам, когато дойдох в ЦСКА в 7-и клас.

- Бил си луда глава, защото си от Монтана ли? Знаем каква е общата представа.
- Не, просто имах много енергия. Бих си луда глава.

- Приятелите ти как приемаха това, че се занимаваш с джудо, и нямаше ли някой друг спорт за теб?
- В Монтана от моите връстници имаше двама-трима, които се занимаваха с джудо, но от най-добрите ми приятели - не. На приятелите ми им харесва, че се занимавам с това, дори винаги ми казват: "Айде, няма ли да ходиш да ги избиеш." Радват се на успехите ми. Като малък се занимавах и с плуване, но след това тръгнах с джудото и ми харесва.

- На никое дете мечтата му не е да стане джудист. Какви бяха твоите детски планове?
- В интерес на истината не съм имал мечти за това какъв ще стана. Детството ми премина в игри навън - нещо, което сега го няма и според мен това е много грешно. Дори като дойдох в ЦСКА, не съм имал идея да стана спортист 100%. Просто си казах, че като правя нещо, ще го правя както трябва.

- В кой момент разбра, че джудото е нещо, с което може да се занимаваш още дълги години и то да ти носи успехи?
- Може би като станах европейски шампион за кадети през 2010 година. Дотогава не сме имали европейски шампион.
Видя се, а и треньорите го казваха, че има хляб в мен
След това продължих да се развивам. Имаше и други медали. През миналата година бях в лека дупка. Нямаше медали и леко се бях отчаял. Но сега, през 2015-а, тръгнах силно и завършихме годината добре.

- Колко хора стоят зад победите ти?
- Много хора са ми помагали през годините. Още в Монтана Ташко Танов бе мой треньор и ме насърчаваше много до 6-7-и клас. След това в ЦСКА Венцислав Стоянов и Красимира Томова и Симеон Ценев бяха треньорите, а Симеон Ценев бе шеф на клуба. С Атанас Герчев започнах да работя в националните отбори. Той ми даваше добри съвети и в клуба ми даваха добри съвети. Може би най-голяма подкрепа ми е оказвал вуйчо ми.

- Какво е за теб да знаеш, че ще участваш на олимпийските игри?
- За мен класирането на олимпийските игри бе само първата цел. Но никога идеята ми не е била да се класирам, да видя и да разгледам Рио. За мен най-важното е да отида, да се сборя добре и да опитам да взема медал. Трябва да имам ден, шанс и възможности.

- Някак нетипично е да чакаме олимпийски медал от джудото. Как се развива този спорт у нас?
- Джудото в България е зле, както всички останали спортове, освен може би футбола. Джудото е много тежък спорт, а няма много пари. Няма финансиране, няма реклами. А рекламата е много важна в спорта. Много хора не знаят за джудото, а освен това спортът ни е труден за разбиране. Хората, които са до мен с години - родители, приятели, пак не могат да разберат 100% в кой момент какво се случва и защо се дават точки. Освен това има един момент, че децата тренират до 11-12-и клас, защото още са в училище. След това животът ги завлича и трябва да си изкарват хляба по някакъв начин. В джудото държава, федерация и клубове не плащат достатъчно, че да можеш да се издържаш. Затова 99% от хората работят нещо друго и спират със спорта.

Аз например сега тренирам с Янислав Герчев, който е 60 кг, и момчетата от ЦСКА, но те са на 16 години. Те могат да се развиват покрай мен. Треньорите ми разправят, че преди 1989-а са ходили по 300 дни на лагер. Тогава държавата се е славела със спорта. Сега не се слави с нищо.

- Искаш да кажеш, че дори няма с кого да тренираш?
- Да, няма. Аз мога да поддържам ниво с тях, но трудно мога да се развивам. Като няма борба, да има застрашаване, да тръгват да те хвърлят, ти нямаш ориентация.

- Това означава, че ти трябва да си все по турнири, за да имаш реална конкуренция?
- Не постоянно, но трябва да имам много лагери и турнири, за да се боря с конкуренцията и да вървя напред. В България мога да поддържам и да отмарям, защото джудото е тежък спорт и не може да няма умора.

- А теб защо не те завлече животът? Имал ли си залитания от спорта?
- Имал съм. Особено тази година имаше такива моменти, защото вече се бях ядосал много. Не мисля, че давам малко от себе си и не може хората да се гаврят с теб и да не ти дават никакви пари. Не искам да получавам милиони, а да преживявам, да живея нормално и да мога да се концентрирам върху това, което обичам.

- И как успя да минеш пътя от това, да се отказваш в началото на годината, до това, сега вече да мислиш за олимпийски игри?
- Вуйчо ми и треньорът Герчев са ми голямо рамо. Вуйчо ми казва: "Следвай мечтите си. Не всичко е пари. Ще съжаляваш." Така е, но някой път всичко избива и ти идва да се откажеш.

- В Абу Даби спечели златен медал на турнира Гранд шлем. Това ли е най-голямата победа в кариерата ти?
- Да, със сигурност. Това е много голям форум в джудото и до този момент България не е имала медали от такова състезание. Георги Георгиев има медал от турнира в Париж, който в момента е от категорията Гранд шлем, но тогава не е бил. За мен всичко това е подготовка за по-големите успехи, които трябва да дойдат на световни първенства и олимпийски игри.

- В миналото България има медали на олимпийски игри в джудото. Дава ли ти това мотивация, че можеш да го направиш и ти?
- Аз знам, че българите сме качествен народ. Ние сме силни, здрави и в главата ми е това, че не сме толкова слаби, че аз не съм толкова слаб и мога да побеждавам другите
И те са хора с две ръце и два крака и се страхуват. Просто трябва упоритост.

- По света много хора ли се занимават с джудо и пълнят ли се залите на големите турнири?
- Не всички зали се пълнят. Залата в Париж например винаги е пълна. Във Франция джудото е спорт №3. Иначе в Азия много хора се занимават с джудо. На Гранд шлем турнира в Токио първите четири жени в някои от категориите са японки, а това не са най-силните японки и те побеждават останалите най-силни от целия свят. Там има много хора, много треньори. В България треньорите се броят на пръсти.

- Какво ти дава джудото извън спортните резултати и успехите?
- Джудото ти дава много, прави те човек. Е, не всички, де. Джудото ме е научило на дисциплина и е част от живота ми.

- Учението при спортистите е спорен момент. Как беше при теб?
- Никога не съм натискал на ученето. Учех като малък, бях от средните ученици. Като започнах да взимам медали в 9-и клас, казах на учителките, че съм дошъл в ЦСКА да ставам спортист, не да уча.

- Като гледаш сегашното образование, мислиш ли, че си загубил много?
- Не, не мисля. Като гледам в 90% от университетите в България, след като завършиш, имаш много малка перспектива.

- Животът ти в момента е изцяло свързан със спорта, а за много спортисти това продължава и след края на активната кариера.
- Треньорство или охрана (смее се). На мен също ми харесва да се занимавам с деца, стига да има перспектива. Според мен човек трябва да влага в работата с деца, а не да взима от тях. Повече клубове правят всичко това, за да изкарат пари. А няма как да изкарваш пари и да искаш резултати. Първо трябва да вложиш нещо. Това бих го правил като хоби, а не да се прехранвам.

- Може ли един твой медал от олимпиадата да направи така, че да се чуе повече за джудото?
- Със сигурност ще се дадат повече пари и ще се чуе за джудото, защото много хора в България не го знаят. Ще се радвам да има и повече деца, които да тренират.

Тодор Христов, "7 дни спорт"

Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 1874

Добави коментар ›› Коментари (3)

InternetPari
(Гост)
3
отговор
05 декември 2015 | 18:47

ПЕЧЕЛЕТЕ ПО 399$ НА МЕСЕЦ. ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА СЕ РЕГИСТРИРАТЕ. БЕЗ ДА ВЛАГАШ СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА (11 ТОП САЙТА). ЗА ПОВЕЧЕ ИНФО ТУК. ------ B G S E C U R E - P T C - S I T E C O M Рейтинг: 0 0

Metin_CSKA
(Гост)
2
отговор
05 декември 2015 | 18:26

В националния отбор на Турция си добре дошъл. Там ще те оценим подобаващо. Рейтинг: 1 2

unkai
(Гост)
1
отговор
05 декември 2015 | 13:01

б*си неграмотния журналист, колко правописни грешки мислиш да направиш Рейтинг: 2 0


							
						
Защо Дилиън Уайт още се дърпа за мач с Кобрата? 01 май 2018
Международната боксова федерация (IBF) още миналия месец насрочи мача Кубрат Пулев (25-1, 13 КО) - Дилиън Уайт (23-1, 17 КО) за елиминационен за статута на официален претендент за световната титла на Антъни Джошуа ...
Макгрегър: Нурмагомедов просто не иска да е близо ... 05 октомври 2018
Конър Макгрегър закъсня за втората пресконференция с Хабиб Нурмагомедов преди сблъсъка помежду им от UFC 229 в Лас Вегас. Това ядоса руснака, който си тръгна без да изчака опонента си. Конър все пак пристигна на ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?