›› Булевард

Ана Иванович си я бива на леда (снимка)

Немската футболна легенда Бастиан Швайнщайгер заведе своята красива сръбска половинка Ана Иванович на хокеен мач от НХЛ.Срещата, на която двамата присъстваха, противопостави Чикаго Бекхоукс и Аризона ...

Виж още
Италия

Шеф в Милан: Ще направим академия в България, талантът ви и методите ни са отлична комбинация

10 ноември 2015 | 08:00 - Обновена
Шеф в Милан: Ще направим академия в България, талантът ви и методите ни са отлична комбинация
Отговарящият за проектите на Милан по света - "Милан Академи" и "Милан Джуниър Камп", Силвио Броли беше гост на Sportal.bg. Италианският специалист надълго и нашироко разказа за плановете на "росонерите" да отворят през 2016 година в София официално Академия на Милан. Той обясни какво е най-важно за седемкратните шампиони на Европа в работата с подрастващите, като разказа интересна случка с настоящ играч на първия отбор на "червено-черните". Също така разкри и защо иска гранда да има школа в България.

- Добре дошли отново в България, г-н Броли. Бихте ли ни разказали за децата, които избрахте от проведения Милан Джуниър Камп в София. Кога ще пристигнат в Италия? Как ще тренират? Какво ги очаква?
- Избрахме три момчета. Те ще бъдат част от много сериозен проект, който се казва Милан Джуниър Дей. В него участие ще вземат всички деца избрани от целият свят, които са били селекционирани от различните Милан Джуниър Камп-ове по света. Ние имаме над 200 места в света, където се провежда кампа през цялата година в общо 300 седмици в годината. Там се избират децата, които са най-заслужили. Не винаги това са най-добрите, а често това са най-техничните или тези, кои през тази седмица с треньорите са го заслужили най-много. Този сезон Милан Джуниър Дей ще бъде на 19-и и 20-и март, когато Милан е домакин на мач от Серия "А". Децата ще участват два дни в турнир между тях в базата на Милан, където тренира школата на клуба, след което, разбира се, ще посетят и мача на първия отбор.

- Казахте 200 места по света. За колко държави говорим?
- Говорим на практика за цял свят, но не мога да кажа с точност, тъй като не отговарям персонално за развитието на Милан Джуниър Камп, но със сигурност го правим в над 30 държави по света.

- При положение, че избраните от вас български таланти се представят добре пред вашите треньори в Милано, какво бъдеще могат да имат в Милан?

- Първо благодаря за въпроса, който ми дава възможност да обясня, че има много строги закони и правила на ФИФА, които е важно да се знаят. Между другото на Барселона бе блокиран трансферният прозорец за много подобна ситуация. Правилата на ФИФА не позволяват децата, които нямат 16 години да се местят да живеят в други държави в Европа само заради футбол. Именно затова можем да кажем, че създаването на академия се прави поради това, за да се даде възможност да бъдат подготвени и да се изградят талантите, за да се успее да бъдат развити и да бъдат привлечени от големите клубове.

Наградиха победителите от Milan Junior Camp Но най-важното е яснотата в методите на Милан, че се опитваме да изградим децата като по-добри хора в живота, което им позволява да израстват във всеки един аспект. Нашият метод на изграждане е концентриран, върху техниката, тактиката, цялостната координация и психология. Разбира се, ние сме футболен клуб и желанието е, разбира се, да станат добри футболисти и защо не в Милан. Имаме много футболисти в различни професионални клубове, които са излезли от нашите академии в Италия и по света.

- От каква до каква възраст може да селектирате деца от Милан Джуниър Камп?
- Зависи от държавите. Например в Япония имаме дечица на 3 години. Това е наистина много странно, но манталитетът на японците и техните методи е буквално от прохождането да ги научат на координация. Затова от малки започват да работят по специален начин и затова японските деца са много, ама много добре координирани. В Полша имаме деца на 4-5 години. Да кажем, че стандартно една футболна академия е от 6 до 18 години, но имаме и изключения. Сега започваме да работим и с по-големи, тъй като имаме множество запитвания от света, които искат да разучат методите на работа на Милан. Например в Кувейт, САЩ, по-специално в Детройт, и в Перу имаме академия за женски отбори.

- Какво бихте ни казали за проведения в България Милан Джуниър Камп. Преди интервюто ни споделихте, че 6 месеца в годината сте в командировка заради камповете и академията на Милан. Каква оценка бихте дали?
- Наистина беше организирано на много високо ниво от Доминант Спорт Груп и нашия съдружник в България Ивайло Рачев. Наистина страхотна работа беше свършена, бих казал направо работа в стил "Милан". Тук имаше четирима треньори на Милан от Италия, като задължителното за камповете в чужбина е да има двама италиански специалисти. Организаторите искаха четирима, кампът беше на най-високо ниво, а спортният център Царско дело също е от най-висока класа. Дори в момента оглеждаме същия център, тъй като обмисляме сериозно да отворим Академия Милан тук. Сега разглеждаме различни спортни центрове и този е един от тях. Милан Камп в София бе наистина на топ ниво заради начина, по който беше организиран от домакините, от високата класа на треньорите, спортния център, а също така и от множеството таланти взели участие в него.

- Хубаво е да се чуе представител на толкова голям клуб да сподели, че в България, където футболът не изживява най-хубавите си времена, се организира подобно нещо на такова добро ниво. Разкажете ни повече за тази академия, която Милан иска да отвори в България. Ивайло Рачев също сподели, че се работи по такъв проект. Какво би означавало да има Милан Академия в София?
- Ние имаме 17 академии по света, но до края на годината ще станат 19 или 20. Тези футболни училища или Академия могат да бъдат различни видове. Може да бъде с италиански треньор непрекъснато тук или друг специалист, който идва 4 седмици в годината, за да преподава метода на работа на Милан. Ясно е на всички, че футболното училище с перманентен треньор гарантира много повече класа и по-добро развитие, тъй като един треньор, който е изграден от Милан и работи за Милан носи със себе си методите и философията на работа на Милан, като ги показва на местните треньори и децата всеки ден в рамките на 10 месеца в годината, тъй като останалите 2 месеца е ваканция. Те са на едно място  през лятото, на друго зимата. Например в Перу, когато при нас е лято, при тях е зима, а лятото им е януари и февруари, когато за нас е зимата. Идеята е треньорът да живее 10 месеца в годината в дадената държава, като подготвя местните треньори и да работи наравно с всички деца от всички възрасти на академията. Желаем да доведем нашите методи и философия в България. Както казах вече, нашите методи за интегриране са работата върху техниката, тактиката, цялостната координация и психология, а нашите треньори са подготвени да работят върху тези три аспекта, които са фундаментални за изграждането на едно дете от Милан. Казвам футболно и нефутболно развитие, тъй като всяко дете има някакъв талант. Ние не знаем какъв е той. Ще ви дам един пример. Когато още работех в школата на Милан, бащата на едно 13-годишно дете дойде при мен и ми каза, че иска да махне от академията неговия син, който играе по-малко от другите и искаше да го прати да играе с приятели близо до дома му. Аз му казах, че следим развитието на сина му, който за нас има отлични качества - манталитет и футболен интелект, и желаем да ги развием при нас, тъй като вярваме в това дете. Днес въпросното момче, което се казва Давиде Калабрия, играе в първия отбор на Милан на едва 18 години. Този пример го давам, за да се види как талантът, който имаш в главата, е равносилен на чисто футболния. Всички ние сме свикнали да гледаме този, който играе най-добре с топката. Смятаме го за най-добър. Разбира се, трябва да можеш да играеш, но не само това ти позволява да станеш професионален футболист.

- Много интересна история. Вие как виждате Академията на Милан в България? От каква възраст ще започне подбора 10-12-15 години? Ще се прави ли отбор?
- Със сигурност е много важно да се изградят отбори, тъй като от самото ни раждане на тази планета, ние сме готови да се борим. Всеки от нас иска да печели винаги. Затова факта, че детето може да работи цяла седмица с идеята как да победи на мача в неделя или събота в зависимост от държавата, или например както е нашата школа в Алжир в петък, е важно да се готви с настройка за победа. Но е много по-важно за нас и как се печели. Философията на Милан е да се печели, забавлявайки се на терена и владеейки играта. Това значи да държиш топката и да не я риташ напред, ами опитвайки се да градиш играта от вратаря и защитата. За нас е по важно да се изгради играч, това обяснявахме на нашите треньори на последния курс, че това е много по важно от победата в неделя или титлата. Това е успех за нас. Да изкараш футболист, който да стигне на най-високо ниво. Приоритетите са: Първо - изграждане на играча, второ - опит да градиш играта, трето - по този начин да се стигне до победата.

- На практика целта не е юношите на Милан да печелят Скудетото, а да може максимално много от тях да станат част от първия тим.
- Мисля, че набор 96 не е спечелил нито една титла от нашата школа, докато другият тим на Милано спечели много повече. Обаче Калабрия (96) е в първия тим, Донарима (99) е в първия тим, Де Шилио (92) е в първия тим, Абате също, Антонели също. Това е целта. Тук говорим за първия отбор на Милан, но в Индонезия за 3 години работа 6 играчи са част от техния национален отбор, в Япония имаме 3 наши играчи, които вече подписаха професионални договори е местни клубове. Други играчи от нашата школа играят в различни професионални клубове в Италия. От академията ни в Тоскана имаме двама във Фиорентина. Това е целта да ги изградиш, няма как да знаеш какво ниво ще стигне всяко дете. Може би, ако бях послушал бащата на Давиде, сега той нямаше да е в първия тим.

- Какво трябва да знаят българските таланти, които искат да бъдат част от академията на Милан в София. Как ще може да влязат в нея?
- Първо още няма нищо официално и обмисляме дали да я отваряме. Ивaйло Рачев ни покани и сега разглеждаме различни бази, за да вземем крайното решение, но има сериозни шансове да бъде открита такава академия тук в България. Относно това как ще се влиза в академията ще се реши с нашия партньор. Нашата идея е да дадем шанс на всички да покажат техния талант, както е случаят с Давиде. После ще видим таланта на всяко дете, което може да е от по-бързо порасналите или по-бавно. Давиде е роден през декември и затова на 13 години имаше проблеми със своите връстници, които бяха родени в първите 6 месеца на годината. Те бяха по-здрави физически, но той с работа успя да демонстрира своя талант с времето. Затова академията ще бъде с идея, ако я направим тук, да даде шанс на всички желаещи да развият своя талант. Ако е футболен добре, ако не, ще се надяваме да помогнем на децата да покажат най-доброто от тях в други сфери на живота.

- При положение, че се направи Милан Академия в София, ще може ли да има Милан Джуниър Камп в България и догодина?
- Разбира се. Много често се случва така, че тази седмица на Милан Джуниър Камп да видиш методите на Милан и да си дадеш сметка дали ти допадат, или не. Освен това Милан Джуниър Камп е едноседмична ваканция. Ние много често имаме наши деца от школата, които се записват да участват в камповете из цяла Италия, тъй като е една седмица много по-лека от заниманията в академията. Философията е винаги тази: "да се забавлявам", но е ясно, че в отбора си много по-натоварен психически, като си цяла година с ежедневни тренировки.

- Кога можем да имаме положителни новини, че Милан ще отвори академия тук?
- Аз пристигнах в България, за да разгледам различни спортни центрове, тъй като Милан има нужда от сериозен стандарт на тема спортна база и съоръжения. Обмисляме и други идеи как може да сме полезни на различни школи в София, а защо не и в цялата страна по-натам. Но това ще го видим в бъдеще. Не искам да обещавам, но през февруари, март може да има сериозно развитие и Доминант спорт груп ще съобщи публично започването на този проект с отварянето на футболна академия в София от септември догодина.

- Изглеждате оптимист и с голямо желание да направите нещо хубаво за родните таланти. Милан е голям клуб и предполагам ще има сериозен интерес.
- Интересът към Милан е голям от цял свят. Тук също го видяхме тази година, след като беше организирано всичко толкова добре, че има сериозен потенциал, а ние имаме желание да развием нещо с този партньор, който показа, че държи на качеството, което е много важно за Милан. Освен това този проект ми е на сърцето, тъй като България винаги е имало футболен потенциал. Говоря и от гледна точка на манталитет, който позволява да се стигне на най-високо ниво.

- Да оставим за малко академията настрани. Какво може да ни кажете за някои български футболист? Какво ви идва на ум?

- Смятам, че като лице на футбола ви е Христо Стоичков, който постигна велики неща. Може би не беше най-големият талант, но със сигурност беше играч от най-висока класа. Димитър Бербатов също е страхотен футболист. В Италия има няколко ваши играчи. Един в Палермо (Ивайло Чочев), Гълъбинов в Новара също е добър футболист.

- Тонев, който пристигна от Астън Вила, също е в Италия. Той играе за Фрозиноне...

- Именно. Качества никога не са ви липсвали. Затова Милан смята, че ако се направи академия с нашите методи и начин на работа и с вашите талантите, може един ден да имате играч в Милан. Но и да не е там, то е важно да бъде на най-високо ниво в Европа. Мисля, че можем да помогнем да има повече български играчи сред най-добрите клубове.

 - През последните 10 години множество ваши колеги, които са идвали тук да гледат мачове на юношеските формации, ми казват едно и също. В България се раждат талантливи деца, които на 14-15-16 години не отстъпват с футболни качества на връстниците си в Италия, Англия, но между 16-18 и 18-20 не правят крачката напред и се губят по пътя...
- В друго интервю коментирах, че италианското първенство не е най-хубавото като преди 20 години, но е сред най-трудните. Защото треньорите са много, но много добре подготвени от тактическа гледна точка. Именно заради това от играчите се иска много сериозна концентрация. Дори примера с Давиде Калабрия тук отново важи. Момче, което е максимално концентрирано, внимателно във всеки един детайл. Както Де Шилио, когото не познавам лично, но с глава на мястото и много работа е стигнал до най-високо ниво. В Италия това нещо го изискваме дори повече от необходимото в юношите и затова, може би нашите момчета на 16-18 години правят този скок, за който говорите, тъй като са подготвени да го направят преди това. Затова си мисля, талантът на българските момчета, който никой не оспорва, плюс този стил на работа, концентриран, върху техниката, тактиката, цялостната координация и психологията на играча може да бъде печелившата формула ваш талант да стигне до най-високите върхове. Надявам се в Милан, но може и някъде другаде. Между другото в нашата школа имаме един българин.

- Владислав Живков...

- Да, не съм сигурен за точното произнасяне на името му, но играе нападател набор 99. Пак повтарям, че българският талант и методите на работа на Милан може да се окаже печеливш микс. Затова надявам се да започнем перманентна работа тук.

- Успех, тогава.

- Благодаря, подобно!

Още по темата
ВЛАДИМИР СТОЯНОВ
заместник-главен редактор
Прочетена 9022

Добави коментар ›› Коментари (14)

Симеон
(Гост)
14
отговор
10 ноември 2015 | 19:17

Таксата която се плаща на Милан за тяхна академия извън пределите на Италия е 40 000 евро на година. В Италия таксата е 4000 евро. Не знам как ще се покриват заплати, разходи и годишна такса. То е ясно, че трябва да се направи в София, заради населението на столицата ни, но 40 000 евро за България са много пари. Надявам се поради този факт, количеството да не е за сметка на качеството. Рейтинг: 1 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

gattuso8
(Гост)
13
отговор
10 ноември 2015 | 18:49

искам да гледам българин в Милан !!! Рейтинг: 2 0

eli
(Гост)
12
отговор
10 ноември 2015 | 15:30

манчева добре се е представила Рейтинг: 3 0

цскар
(Гост)
11
отговор
10 ноември 2015 | 14:59

Талант при говедата има ама при нас е пълна скръб,както и съществуването ни Рейтинг: 4 0

k.o
(Гост)
10 ноември 2015 | 15:15

хохохохохо Рейтинг: 2 0

ДЧ
(Гост)
10
отговор
10 ноември 2015 | 14:10

Ооо безспорно ~[мляс мляс]~ Рейтинг: 0 0

jjj
(Гост)
9
отговор
10 ноември 2015 | 12:46

То деца няма те академия ще правят. Първо деца направете, после академията. Рейтинг: 3 0

фсдф
(Гост)
10 ноември 2015 | 12:57

То стандарт на живот няма ти деца. Да вдигнат стандарта на живот на хората и ще има хлапета.. Рейтинг: 4 0

Levskar zavinagi
(Гост)
8
отговор
10 ноември 2015 | 12:45

Айде сега да видим държавата ще даде ли свой терен на академията на Милан, както даде за академията на Барбарьона, или ще прави спънки проектът да не се реализира?! Рейтинг: 3 2

Крис
(Гост)
7
отговор
10 ноември 2015 | 12:38

Сега държавата като почне да и прави спънки с даването на концесия на избрания от тях терен и хората ще се отчаят. За да направят академия, трябва да постоят база от нула. Дано да стане. Рейтинг: 2 1

InternetPari
(Гост)
6
отговор
10 ноември 2015 | 12:21

ПЕЧЕЛЕТЕ ПО 1$ НА СЕКУНДА. ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА СЕ РЕГИСТРИРАТЕ. БЕЗ ДА ВЛАГАШ СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА (11 ТОП САЙТА). ЗА ПОВЕЧЕ ИНФО ТУК. -------------------------------------- P A R I N E O B U X - F R E E - B G Рейтинг: 0 0

LudoLape
(Гост)
5
отговор
10 ноември 2015 | 12:17

проблема е в държавата и народа, а не в "талантите" Рейтинг: 3 1

Хахахах
(Гост)
4
отговор
10 ноември 2015 | 10:32

Тоя си мисли, че от нашите пияндета ше напраи футболисти, а истината е, че накрая италианците ше си тръгнат алкохолизирани. Рейтинг: 8 1

Попай
(Гост)
10 ноември 2015 | 15:05

и чалгари.... Рейтинг: 4 0

...
(Гост)
3
отговор
10 ноември 2015 | 10:23

като видят Гошо Животното ще си тръгнат. Рейтинг: 4 0

садфф
(Гост)
2
отговор
10 ноември 2015 | 14:24

200 кампа в цял свят.. Звучи като бизнес начинание, а не сериозна школа за развитие на ТАЛАНТИ. Чудя се колко ли струва, за да се запише едно дете да тренира? Рейтинг: 4 1

izo
(Гост)
1
отговор
10 ноември 2015 | 09:36

Super.Forza Milan Рейтинг: 3 3


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Как адвокатите на CR7 се оправят с бедствието 10 октомври 2018
Те го наричат „хлапето”. А то – името му е Кристиано Роналдо, има проблем в резултат на ваканция в Лас Вегас, прекарана в скъп апартамент в тузарския хотел „Палмс Плейс”. През лятото на ...
Интервюто с Освалдо: Футболът дава много, но ми ... 25 септември 2018
Не са мнозина по-интересните фигури във футбола в последно време от Даниел Освалдо. Мнозина още го помнят. В Еспаньол не забравят над 20-те му гола през 2010 година, но Италия беше естественият му хабитат: облече ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?