Булевард

Men United на Whiskey Fest Sofia 2015

02 ноември 2015 | 10:13 - Обновена
Men United на Whiskey Fest Sofia 2015
Изпратихме редактора на Men United на Whiskey Fest Sofia 2015 г. Той побърза часове след това да се обади в редакцията, като нетипично развълнуван за себе си обясни, че „Там е раят – класно уиски и класни дами!“. Помолихме го да прати текст с впечатления от събитието на служебния мейл, но той вече беше затворил. И го беше пратил.

Влизаме с колегите в event center-а на Paradise Center и още на входа ни връчват торбички със стилни брандирани дегустационни чаши, брошури с тонове информация и възможността да опитаме наистина класни питиета. Закъснели сме малко за самото откриване, което вече тече с пълна пара. Слушам с половин ухо, като през това време браузвам щандовете с интерес, докато колежките настойчиво питат с какво ще им препоръчам да започнем. Веднага забелязвам несбъркваемия Jack Daniel’s – постарали са се доста, има пейка с метална отливка на чичо Джаспър (ако не знаеш, това е името на създателя на култовото Тенеси уиски) в реален размер, а на посетителите се предлагат стандартните Old No. 7, Gentleman Jack, Single Barrel и популярния от няколко месеца вариант с мед. Красиви дами в елегантни, но за сметка на това подозрително къси, а пък все пак двойно елегантни рокли ни канят отвсякъде за дегустация на уиски. Виждам щанд, който е отреден за една от големите любови на живота ми – бърбъна. Колежките ме следват и подминаваме с леко високомерие иначе прекрасни ирландски уискита, промотирани от едър, съвсем истински червендалест и брадат ирландец с килт, и започвам да задавам въпроси на господина зад щанда с бърбъните. Още с първи поглед забелязвам наличието на Jim Beam Apple, който скоро щял да се появи на пазара, както и на стилния Knob Creek, но решавам да поискам препоръка от специалиста. Той насочва едната колежка да пробва мекия и опушен вкус на Booker’s (наистина е мек, наистина е и опушен), а мен – към нетрадиционния Basil Hayden’s, който пък е впечатляващ с нотките на ароматен пипер и мед. Решавам да попитам дали все пак има как да се сдобия с чаша на любимия си Maker’s Mark – от онези с разтопения червен восък. Казват, че ще ми направят ексклузивен подарък, ако реша да закупя бутилка. Правя го без колебание и успявам да убедя колегите да го пробват с мен още сега. Не им харесва особено, няма проблем.

Още съм на вълна Basil Hayden’s, който е отлежавал 8 години и наистина е стилен, през това време колегите биват омаяни от убедителния глас на един от организаторите, че задължително трябва да пробват някакво японско уиски, чието име не успяват да ми възпроизведат. Проверявам и се оказва, че става дума за Yamazaki, което си е single malt. Наистина са впечатлени и настояват да опитам. Оказва се много наподобяващо съвсем стандартен скоч, пасувам с риска да ме обявят за сноб.



Изненадата е, че все пак са харесали Maker’s Mark, за което ги хваля. През това време още красиви жени с още по-красиви рокли учтиво ни насочват към щандовете на страхотния single malt скоч Dalmore, класическия blended скоч Ballantine’s, добре познатия и приятен бърбън Four Roses и какво ли не друго. Едната колежка се спира пред Famous Grouse и иска съвет. След уточнението, че наистина е ценител на скоча я съветвам да опита Smokey Black, което и сам бих пробвал. След кратко колебание между него и Mellow Gold и разговор със специалистите зад щанда тя решава да ме послуша. Доволна е. Всъщност всички сме доволни, продължаваме да се движим в групичка или по един-двама измежду вече усмихнатото множество, което разговаря за уиски, пие уиски и е обградено от уиски. Неволно се сещам за легендарния цитат на Чарлс Буковски: „Ако на човек се случи нещо хубаво, той пие, за да го отпразнува. Ако му се случи нещо лошо, пие за да забрави. А ако нищо не му се случва, пие, за да се случи нещо“. Разбира се, в контекста на Whiskey Fest Sofia това е вярно само отчасти – тук консумацията е съвсем умерена и околните са по-скоро разбирачи и специалисти, които опитват различни видове качествено уиски изцяло с цел наслада, а не алкохолно опиянение.

Някъде тогава забелязвам щанда на Bulleitt и моментално се насочвам натам. След кратък разговор с господина зад щанда, който вероятно го убеждава, че не съм тотален лаик, получавам съвета да пробвам класическия Bulleitt, но с чушка в чашата – поставят пред мен изискан пясъчен часовник, с който да си засека колко време да стои прекрасната ярко червена halapegno в питието ми. Учтиво отказвам и решавам да я оставя там, докато го пробвам. Идеално е и наистина с времето лютивината осезаемо се увеличава. Връчвам ми сертификат, че съм експериментатор. Връщам се на масата на колегите и почти възторжено им обяснявам за прекрасното си откритие, като не пропускам да се похваля със сертификата, а после изяждам чушката – качествен бърбън с високо съдържание на ръж в комбинация с приятна лютивина е прекрасна рецепта. След още малко Maker’s Mark успявам да убедя колегите, че трябва да опитат лютия бърбън (който без чушка изобщо не е лют, а доста мек и с вкус на непознат букет подправки). На щанда ме разпознават и решават, че трябва да сложат 2 чушки в чашата ми, чакат ме да опитам и моментално ми връчват втори сертификат – на "преминал всички граници". Благодаря им, вирвам нос, а след това внимателно прибирам двете чаши в торбичката, като запазвам чушките за по-късно. Разотиваме се едва ли не с тъга в погледите и ни прави впечатление, че всички гости също консумират с абсолютна мярка.

Обещаваме си, че ще дойдем и някой от следващите дни, а аз бързам да напиша текста, за да не ме изпревари някой, който е преписвал от книжката или от чуждите сайтове за въпросните уискита.

И после си сипвам още едно.
MEN UNITED
Прочетена 961

Добави коментар ›› Коментари (3)

qwerty
(Гост)
3
отговор
01 ноември 2015 | 21:41

Най-доброто уиски за мен е Гленливет. Тия бърбъни да си ги пият в САЩ. Рейтинг: 2 0

,
(Гост)
2
отговор
01 ноември 2015 | 18:50

Има и едно Кентъки бърбан уиски,то също е на горе долу същата цена,и пак е по-добро от всички останали скъпи уискита за мен!Пил съм много видове уискита,но не винаги скъпите са най-хубави.Скъпи са заради имената си,но това не означава,че са най-добри! Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

,
(Гост)
1
отговор
01 ноември 2015 | 18:44

А за а Уестърн Голд,бърбан уиски,чували ли сте?Струва 10-11 лева 700 грама в Лидъл!Много е добро,и даже е по-добро за мен от Джим Бийм и много други бърбани! Рейтинг: 2 0


							
						
Георги Миланов: Животът ми не е приказка! 06 септември 2018
Когато Георги Миланов изрече фразата "Животът ми не е приказка", настръхнах. Трябваше да видите очите му. Нека е доста използван изразът, очите не лъжат. Личеше прокрадваща се гордост от всичко, което постигнал, а то не ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?