Покер

10 начина да подобрите живота си с изпитани съвети от света на покера

14 септември 2015 | 17:55 - Обновена
10 начина да подобрите живота си с изпитани съвети от света на покера
 • копирано
 • 0

Медиите обикновено показват професионалните покер играчи като безразсъдни комарджии (и за да бъдем честни, това понякога е истина).

Но всъщност, за да бъдеш постоянен победител на покер масата, е необходима дисциплина, на която биха завидели и брокерите на финансовите пазари.

В игра, в която предимството може да бъде сравнително малко, трябва да използвате всяка появила се възможност, за да се задържите на повърхността. Успешните покер професионалисти са ходещи енциклопедии за начини за намаляване на риска и увеличаване на печалбата.

Тези тайни трикове не работят единствено в покера. Голяма част от общото покер знание всъщност е безценно и в ежедневни ситуации в бизнеса и дори в личния живот.

Начинаещите покер играчи се зашеметяват, когато се срещнат с концепции като очаквана стойност и как всъщност работи вариацията. Това е, меко казано, събитие, отварящо очите.

И дори покерът да не е постоянна част от ежедневието ви, не позволявайте това да ви попречи да се възползвате от натрупваните с десетилетия знания по покер масите по целия свят.

Ето 10 начина да „хакнете“ живота си с тайни от професионалния покер:

1. Шансовете са ваш приятел

Много хора се чувстват уплашени от математиката, особено когато тя трябва да се използва на покер масата. Това е ненужно, тъй като тя е един от факторите, които могат да ви помогнат да направите по-информирано решение. Нивото, до което да я използвате, избирате вие.

Може би най-базовото математическо умение в покера е концепцията за очаквана стойност (англ. EV – expected value).

Ако имате добри шансове да спечелите пот от $1000, рискувайки само $100, то това се смята за положителна стойност - +EV. Ако достигате до достатъчно решения с положителна стойност, ще бъдете печеливши.

Това, което прави едно решение +EV, е броя на пътите, в които трябва да рискувате $100, за да спечелите $1000. Ако шансовете ви да спечелите са по-малко от 10%, то статистически ще трябва да рискувате повече от $1000 и тогава не си струва (като например в лотарията).

Най-просто казано: награда > риск.

В ежедневието си не трябва да се притеснявате за риска, ако наградата е пред вас. Например, ако искате да инвестирате $1000 в старт-ъпа на приятел и искрено вярвате, че той има 20% шанс да спечели $100 000 в първата си година, то това би била много добра инвестиция.

Друг начин да използвате шансовете, за да подобрите живота си, е да огледате някои от положителните шансове в живота. Например, не малко хора се страхуват от летенето, но статистически е много по-вероятно да умрете в катастрофа с кола, отколкото в самолетна такава. Шансовете могат да ви дадат чувство за сигурност. Важно е да се осъзнае, че както покера, така и живота, са игри с непълна информация. Шансовете предоставят още информация.

2. Нормално е да губите понякога

Ето една тайна: дори най-добрите покер играчи губят. Понякога те дори изглеждат като пълни идиоти, когато го правят.

Причината за това е, че в покера (както и в живота) има голям елемент на късмет. Може да извадите огромен късмет срещу световния шампион и да му вземете целия стак.

Професионалните покер играчи също могат да имат лоши дни, седмици или дори месеци, но общо казано, ако изиграят достатъчно ръце, те ще печелят срещу аматьорите.

С умение можете да се издигнете до върха. Това е и причината въобще да съществува „професионалният“ покер.

Трудно е да се спори с този подход към живота, когато бизнес икони като Стийв Джобс, Бил Гейтс и Уорън Бъфет са имали доста краткосрочни неуспехи, но в края на краищата са променили света.

Идеята е да не се фокусирате върху краткосрочните си резултати. Не се отказвайте, когато нещо не се е развило във ваша полза.

Вместо това, фокусирайте се върху усъвършенстването на процеса и резултатите ще дойдат сами.

3. Не се привързвайте към дадена ръка

Проблемът е, че аматьорите се привързват прекалено много към асата – особено когато дилърът раздаде на борда карти, които биха дали на противниците възможности за стрейтове и флъшове.

Всичките знаци са някъде там, но играчите мразят идеята, че ще трябва да чакат още 220 ръце, за да може евентуално да спечелят голям пот.

В покера ще получавате аса около веднъж на всеки 220 ръце, така че бихте искали да извлечете максимална полза от тях.

Покер професионалистите имат способността да бъдат по-обективни и внимателно да оценят ситуацията. Ако ситуацията е правилна, те биха фолднали покет попове преди флопа, защото са надушили аса.

Ето толкова непривързани трябва да сте към дадена ръка в някои ситуации.

Има моменти в живота, когато просто трябва да фолднете. Ако имате скъпо платена работа, но я мразите, то тези аса явно не са толкова силни, колкото са изглеждали в началото.

Ако бизнес партньорът ви продължително взима лоши решения, то може би е време да преминете към следващия проект.

4. Рискувайте само това, което можете да си позволите да загубите

Повечето хора приемат, че покер играчите са безразсъдни комарджии, които залагат последните си стотинки на камък-ножица-хартия.

И тъй като това не е напълно вярно, има причина ветераните в покера да печелят консистентно от покер в продължение на десетилетия.

Огромна част от това умение за оцеляване е стриктна финансова система наречена управление на банката. Покер играчите оставят настрана специално заделена сума, определена единствено за покер.

Първата стъпка в покер кариерата е да се спести банка. За да оцелеете през злополучните губещи сесии, бихте искали да имате поне по 50 бай-ина на нивото на залози, на което играете (това е консервативна мярка).

Това означава, че за да играете $1/$2 кеш игри, ще ви трябват около $5000. Това количеството варира от играч до играч, но тези, които рискуват цялата си банка в една игра, често фалират много бързо.

Системата предпазва играчите, тъй като често можете дори да намалите залозите, ако попаднете в губеща серия и наново да изградите банката си.

Същото е и в живота. Ако искате да стартирате бизнес или да направите инвестиции, ще ви трябва капитал. Ако нещо струва прекалено много, концентрирайте се на по-малки проекти. Важно е да разделите личните си пари от тези за бизнес.

Както гласи поговорката: Залагайте само това, което можете да си позволите да загубите.

5. Използвайте някакъв тилт контрол

Покерът може да бъде много емоционална игра и понякога е трудно да се контролирате.

Най-добрите покер играчи могат да губят по $100 000 в една ръка и дори да не трепнат. Не можете да се борите за загубите си, играейки с лоши ръце. Това е моментът, в който започва да гъмжи от акули.

Някои покер играчи биха си тръгнали от масата, когато загубят в изключително нещастна ръка, или дори биха прекратили сесията си.

Не е нужно да се отказвате, но трябва да можете да запазите контрол. Просто няма предимства в това да се оставите на емоциите да ви контролират на покер масата или в бизнеса.

Ако понесете тежка загуба в професионалния си живот, може би е време да се отдръпнете от масата и да погледнете на нещата от друга перспектива.

6. Минимизирайте „течовете“

Покер играчите наричат грешките, с които губят пари в дългосрочен план, „течове‘.

Понякога това са прости неща, като например плащането със само 5% шансове прекалено често или правенето на лоши блъфове с асо и поп.

Проблемът е, че с времето тези течове, които могат да променят баланса на играч с 5%, се равняват на огромни количества загубена стойност.

Покер играчите активно се стремят да закърпят техните течове, правейки дребни промени в играта си.

Това е лесно за използване и в ежедневието. Ако спестяването ви е приоритет и всеки ден си купувате Starbucks лате, то това е доста голям теч, тъй като бихте могли да си правите кафе вкъщи за малка част от цената.

Истинското умение тук е честно да анализирате своя живот и да разберете какви течове допускате, които могат да се запушат.

Всеки запушен теч ви отвежда една стъпка по-близо до състоянието на „перфектен“ играч.

7. Подбирайте противниците си

Спортистите, независимо дали говорим за баскетбол, футбол или хокей, винаги искат да играят срещу най-добрите в света.

Покер играчите искат да играят срещу най-слабите. Или поне би трябвало.

Всъщност повечето покер играчи биха искали да се ограничат до това да играят срещу най-слабия милиардер на света, ако това означава, че ще прибират тлъсти суми.

В покера дори се смята за умение „подбирането на игра“, означаващо прицелването в по-слаби игри, вместо в сложни опити за плуване с „акули“.

Разбира се, от време на време всеки покер играч би искал да се опита да спечели гривна от Световните серии по покер или да се опита да победи Фил Айви в хедс-ъп игра, но в крайна сметка парите са истинската цел на повечето играчи.

Има нещо интересно в този подход.

Може би новият ви бизнес бива смачкан, но това е така просто защото се опитвате да се мерите с гиганти, когато има далеч по-постижими цели.

Има един известен цитат от емблематичния покер хит Rounders, който гласи: „… Ако не успееш да видиш рибата в първия половин час на масата, то ти си рибата“.

Ако това ви се случи на покер масата, то може би трябва да смените масата. Направете същото и в живота.

8. Спазвайте обещанията си

В покера стотици хиляди долари се разменят напред-назад като десет-доларови банкноти.

Защо? Защото покерът традиционно е индустрия, построена на абсолютното доверие между играчите.

Това е малко общество, така че ако избягате от бас или излъжете някой, който ви е помогнал, слухът ще се разпространи и ще има последствия.

Покер играчите, които подвеждат своите съиграчи, са презирани във форумите и понякога биват издавани на масите за техните злодеяния.

Успешните покер играчи разбират, че тяхната дума е техния подпис. В общество, изградено върху доверието, няма да стигнете далеч чрез лъжи. Това е иронично, имайки предвид, че цялата игра зависи от блъфирането.

Има многобройни ниши, в които същия принцип отново е валиден. Просто не правете обещания, които не можете да изпълните.

В дигиталната ера е изключително да се разруши бизнес с лаене или да направите така, че някой никога да не получи работа чрез LinkedIn.

Винаги мислете в перспектива.

9. Знайте, кога сте обвързани с пота

Понякога сигурността е равнозначна на смърт.

Понякога трябва да игнорирате онова постоянно съмнение и просто да заложите целия си стак.

В покера този момент идва, когато сте обвързали толкова много от стака си в дадена ръка, че няма смисъл да фолдвате.

Имайте предвид, че дори да имате 5% шанс да спечелите дадена ръка, то е математически правилно да се плати, ако вече сте заложили 95% от чиповете си.

Една от най-големите грешки в играта е да се плати огромно количество чипове и после да се фолдне на флопа. Това е прекалено пасивно и другите играчи ще се прицелват във вас, ако го правите.

Това е лесно за практикуване и в ежедневието. Не се обвързвайте на 90% с нещо, което след това да зарежете заради някакъв 10% проблем. За добро или лошо, веднъж щом сте се отдали така, вие сте вътре.

10. Намерете малко предимство и го умножете

Когато онлайн покерът беше представен на покер света през 2000 година, той промени начина, по който хората можеха да печелят от играта.

Можете да печелите малко в живи $1/$2 ноу-лимит холдем игри, но ще трябва да имате безумно съотношение печалба/обем, за да изкарвате добри пари, защото играете само между 10 и 25 ръце на час.

В онлайн покера не беше необходимо да си толкова добър играч, защото можеше да бъдеш маргинален победител на много повече маси. Веднъж щом хората разбраха, че лесно могат да играят на четири (и на 10, и на 24) маси наведнъж, печалбите нараснаха експоненциално.

В общи линии вече не беше нужно да се играят най-трудните игри, за да се изкарат добри пари, защото 10% печалба се умножи по броя на масите, на които играете.

И докато повечето хора мислят за качеството в бизнеса, има нещо което трябва да се каже и за голямото количество.

Бонус: Информацията е сила

Новаците в покера често подценяват колко важна е позицията (да си последен в ръка).

Притежаването на позиция дава възможността да се види какво правят всички други, преди да бъде взето каквото и да е решение.

Това е страхотно предимство, което позволява на умните играчи да използват по-слаби ръце, за да надиграят противниците си.

Малко по-трудно е това да се приложи в ситуации от живота, но има много примери на работното място – като например интервютата за работа и преговорите за заплата – ако предложите първи, това ви поставя в по-неизгодна позиция.

Ще дадете на интервюиращия информация, а той ще може да я използва, за да манипулира ситуацията в негова полза.

Никога не подценявайте идеята да оставите на другата страна отварянето на дискусията, да изслушате от къде започват и да действате спрямо това.
Внимавайте, когато предоставяте безплатна информация!

За основна покер теория и обучителни материали посетете Grinders.org.
 • копирано
 • 0
Grinders.org
Прочетена 5231

КоментирайНяма коментари.							
						
Топ 5 покер ръце: Сам Трикет! 27 октомври 2015
Сам Трикет е един от най-успешните турнирни покер играчи на планетата с приходи от турнири в размер на над $20 милиона. Дълги години той бе рекламно лице на една от най-бързо развиващите се покер зали, като дори ...
Бахар Муса: В покера полезни неща се научават и ... 09 април 2015
Бахар Муса е роден в Шумен през 1985г . През годините е сменял различни градове из страна и е живял в Исперих, Добрич, Балчик и София, където завършва магистратура по телекомуникации в Техническия университет. След ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.