Водни спортове

"Запомнете това име" - Елизабет Кирилова (ВИДЕО + ГАЛЕРИИ)

24 август 2015 | 10:43 - Обновена
"Запомнете това име" - Елизабет Кирилова (ВИДЕО + ГАЛЕРИИ)
Елизабет Кирилова е поредният спортен талант, който представяме в рубриката "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. От началото на годината Sportal.bg започна да запознава читателите си с млади български спортисти на възраст между 14 и 19 години. Кирилова е състезателка по академично гребане и е родена в Костинброд. Спечелила е много медали от републикански и международни турнири, за които има специално отделено място у дома. Па-важни за нея обаче са постиженията. 

Първоаприлска шега
Бети е родена в Костинброд, но благодарение на баща си, който е бил няколко години гребец, попада на гребния канал на Панчарево: "Баща ми е бил гребец няколко години и се е срещнал с първата ми треньорка Илияна Савчева, показал й е мои снимки, тя ме е харесала и така започнах да тренирам." Датата е 1 април 2011 г. и всичко започва като първоаприлска шега: "Започнах наистина на шега, но тази шега се оказа най-голямата мечта за олимпийски върхове."

Спортната жилка у Бети е и благодарение на майка й, която е била няколко години лекоатлетка, а в момента се занимава професионално с народни танци.
"Запомнете това име" - Елизабет Кирилова (втора част) 
От Панчарево към Пловдив
В началото на 2015 година се мести да живее и тренира в Пловдив заради по-добрите условия, които предлага градът под тепетата: "На Панчарево няма условия за трениране и постигане на някакви резултати, защото езерото е дълго 900 метра. В нашия спорт дистанцията е 2 км на състезание и няма как да тренираме на по-малко. Много харесвам Пловдив и отдавна обмислях този вариант, имах и проблеми с клуба си в София. Така тази година се насочих към Пловдив - това е един от най-хубавите канали в света."

18-годишната състезателка е изключително благодарна на сегашния си клуб Хеброс, казва, че това е единственият клуб, който й е дал възможност да продължи да се развива. Определя го като един от най-добрите, а дори и като най-добрия клуб, тъй като има треньори за всяка възраст, обръща се внимание на всичко - от това как се изпълняват упражненията в залата до професионалното гребане. Именно заради такъв проблем тя решава да напусне София - претоварват я по време на тренировка и в момента има две дискови хернии. Изказва огромни благодарности към сегашния си треньор Петко Аргиров за постигнатите резултати през годината. 

Благодари и на бившия си клуб ЦСКА, защото въпреки всички неприятности, които е имала, именно там е получила основата, на която сега градят професионално бъдеще с Петко Аргиров. 

Далеч от семейството
Решението й да продължи спортния си път в Пловдив има и своите последствия, тъй като не живее със семейството си. Това е и едно от най-трудните изпитания за нея: "В началото ми беше много трудно да съм там сама и когато не идват на състезания, не успявам да се концентрирам и да се представям на високо ниво. Когато те са с мен, имам по-голямо самочувствие. За мен семейството е най-важното."

Сигурна е, че един ден ще бере плодовете на тези лишения да споделя миговете с близките си: "Трябва да се науча да се справям сама. Може би затова ме оставиха да живея там и да спортувам сама, за да вляза в живота."

Планове за бъдещето
Младата гребкиня има да учи още една година, а след това вече е намислила да се насочи към Медицинския колеж или към Национална спортна академия, където да изучава "кинезитарепия". Няма обаче никакво намерение да изоставя спорта, въпреки че не е обмислила как точно ще съчетава учението в София с тренировките в Пловдив: "Ако се наложи, ще тренирам в София. Не съм го мислила."

Вярна на принципите си
Бети е включвана в двойки, четворки и осмици на някои състезания, но предпочита скифа, където разчита изцяло на себе си и може да търси причината за евентуални неуспехи единствено у себе си: "В скифа мога да покажа какво мога, за какво съм тренирала и ако не направя нещо, тогава мога да кажа, че аз не съм тренирала. И ако постигна успех, ще знам, че е изцяло мой. На Световното първенство в Пловдив бяхме двойка скул с Десислава Тодорова, защото времената ни бяха много близки, а не успяхме да покрием нормативите."

Финал "С" вместо "А"
Преди Световното първенство за младежи до 23 години в Пловдив целта пред Бети и партньорката й Десислава Тодорова е попадане в "А"  финал, но в крайна сметка участват в "С": "Организацията беше чудесна, но за нас не мога да кажа, че сме се представили добре. Имахме много малко време за съчетаване и за всичко. Не съм доволна от нашата федерация - лагери се правят пет дни преди състезанието, витамини ни се дават пет дни преди състезанието, всичко се прави в последния момент и се очакват сериозни резултати. При такова натоварване, нещата не може да се случат без възстановяване. Благодарна съм на "Eврофутбол", които ми поемат лагерите и възстановяването. Без тяхна помощ нямаше да успея в последните две години."
"Запомнете това име" - Елизабет Кирилова (първа част) 
Не е нужно всичко да се знае
Бети е на принципа, че не е нужно преди състезание хората да знаят, че има здравословен проблем. Смята, че човек сам преценява дали е способен да се състезава в определения ден и ако е избрал да го направи, не трябва след това да търси оправдание при евентуален неуспех: "Бях контузена преди някои от състезанията, но защо трябва това нещо хората да го знаят? Имах болки в кръста, решила съм, гребала съм, победила съм и така… Никога не съм се оплаквала. Ако ме боли нещо или съм с температура, ще си стоя вкъщи!  Защо трябва да си вържа, както се казва, торбата преди старт и да кажа т.е., ако не стана първа, хората да знаят, че съм била болна? Не. Влизам, греба си, бият ме, първа съм, качвам се на стълбицата, гордея се, когато видя сълзите от щастие в очите на семейството си!"

Спортът на произвола на съдбата
С тъга в очите Бети казва, че в България никой не се интересува от спорта: "В нашата държава никой се го интересува за спорта. Израснала съм в спортно семейство и може би това ми е дало старта, чувството да седиш на първото място на почетната стълбичка не може да се замени с нищо."

Поглед към чужбина
Младата българка е разочарована от отношението към спорта в България и през главата й минават мисли да напусне родината: "Много искам да се състезавам за България, но ако нещата продължават по същия начин, може и да замина за чужбина." За момента не е получавала конкретни оферти, но в името на спортната си кариера твърди, че би приела да гребе за друга държава: "В първия удобен случай, когато ми предложат, може би ще изляза навън. Не казвам, че ще го направя със сигурност, но е твърде вероятно. Със сигурност България много ще ми липсва, но плюсовете извън родината ни много натежават. От страна на носталгия ще бъде по-трудно."

Въпреки трудностите, Бети няма намерение да се отказва от спорта и да се насочи към друга професия, от която да изкарва повече пари.
"Запомнете това име" - Елизабет Кирилова (втора част) 
Медалите или постиженията?
Не обича да брои медалите си и смята, че постиженията й са по-важни от извоюваните отличия. "Не съм броила медалите си, но вкъщи мама ми е направила една червена стена - когато ги погледна, понякога се просълзявам и връщам лентата назад, оценявам какво съм направила, въпреки че за тези медали не съм получила нищо друго, освен 'благодаря'. Радва ме, че семейството ми е гордо с мен и хората, които ме подкрепят."

Плуването - голямото препятствие пред Бети
Макар от няколко години да е успешна състезателка в академичното гребане, Елизабет признава, че все още не умее да плува: "За момента не съм се обръщала, но в нашия спорт имаме лепки на обувките, а лодката не може да потъне - ако случайно се обърне, можем да се закачим с обувките за лодката. Имах страх от водата да не се обърна, но първият ми личен треньор Ивайло Кунзов ми помогна. Имахме една контрола на 1000 метра и трябваше да отида по-навътре в езерото, казах му, че ме е страх, но той влезе с неговия скиф вътре, за да греба. Той ми помогна да преодолея този страх. Така осъзнах, че когато те е страх не можеш да водиш лодката, защото при нас едно трепване нарушава целия баланс на лодката. Не мога да кажа, че ме е страх от водата, просто не мога да плувам."
"Запомнете това име" - Елизабет Кирилова (втора част) 
Атлетиката и Стефка Костадинова
Бети е избрала за свое поприще гребането, но сред любимите й спортове е леката атлетика, като не пропуска почти нито едно състезание в Пловдив: "Много обичам атлетиката, а Стефка Костадинова е моят кумир. Имала съм шанс да говоря с нея и й се възхищавам, тя е моят пример за спорта. Исках да тренирам лека атлетика, но съм дюстабан и лекарите казаха, че е по-добре да не се занимавам с този спорт. Преди всяко мое състезание гледам интервю на Стефка и нейния скок, това ме надъхва и ми дава кураж."

Различна гледна точка
Младото момиче от Костинброд има различна гледна точка за забавленията и не обича да прекарва свободното си време по дискотеките и баровете, както правят голяма част от младежите на нейната възраст. Предпочита да разпуска с леки кросове и ходене в планината, като Витоша е сред любимите й места. Все още не е опознала природните красоти на Пловдив, но се надява скоро и това да се случи.

Допингът - голямото зло в спорта
В наши дни темата за допинга в световния спорт е глобален проблем, но Бети вярва, че елитен спорт без допиг е възможен: "На 100 процента вярвам, че всичко може да се постигне без допинг. Допингът е - не вярваш на себи си и на това, което можеш. Аз не бих се гордяла с това, което постигам, ако съм използвала допинг."
"Запомнете това име" - Елизабет Кирилова (втора част) 

Усмивката - решението на проблемите
18-годишната спортистка смята, че усмивката й помага да се справя с трудностите. Спомня си една случка от Световното първенство в Пловдив: "Загрели сме, последните 7-8 минути тялото трябва да е в покой и не трябва да се прави нищо. Отиваме към старта, всичките с наведени муцуни, а аз усмихната. С едни мои приятели се шегувахме - в един вестник бяха сложили моя снимка с усмивката от старта и те ме питат: "Добре де - отиваш да гребеш или да се усмихваш?"

Снимки: Марин Маринов, Sportal.bg и личен архив


Включете се в новия Viber публичен чат на SPORTAL.BG - ТУК!!!ФОТОГАЛЕРИЯ на Елизабет Кирилова ТУК!!!

ФОТОГАЛЕРИЯ с личен архив на Елизабет Кирилова ТУК!!!Още по темата
РАЯ ИВАНОВА
редактор - отдел "Спорт"
Прочетена 23622

Добави коментар ›› Коментари (17)

Браво Бети
(Гост)
17
отговор
24 август 2015 | 20:52

Така се калява човек. И пак така - с усмивка напред. Очакваме те в Рио!!! Рейтинг: 5 0

ТАТАРИ
(Гост)
16
отговор
24 август 2015 | 19:03

За пореден път се уверявам, че българския ''мъж'' е к0мплексиран девственик с малък х.у.й. В тази к0чина подобие на държава която е била 500 години Турция и 200 на Византия и е минала под немско и руско , а сега е.в.р.е.й.с.к.о.-атлантическо влияние живеят тр0л0ве и р0би хахах и коментарите под мен го доказват. За това жените ви бягат и не ви искат. Т.в.а.р.и. к0мплексирани на тема с.е.к.с. Ама то толкова много са ви п.о.р.ил.и. в а.н.а.л.а че няма как да не сте такива. Да не забравяме че сте като янките без е.т.н.о.с.- все пак от тук са минали - гърци,траки,византийци,славяни,пруси(пруси-немци) р0ми,албанци,турци,арменци сега и сирийци. Вие сте една с.б.и.р.щ.и.на. - генетичен б.0.к.л.у.к. най-н.и.с.ш.и.т.е в света - т0алетната на Европа - бълХария хаха това сте вие Рейтинг: 3 7

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Аха
(Гост)
24 август 2015 | 21:06

Ми ок. Рейтинг: 2 1

Фюрера
(Гост)
26 август 2015 | 13:48

Ей татарско кюфте, от ние минахме и през на майка ти рошлясалата долина с всички тия народи, ама ей на-пак боклук се пръкна, че и компетентен го раздава! За теб газовата камера на спа процедури в Аушвиц! А относно коментарите по-долу бедни душици, ама това ви е забавлението, като няма с какво да си запълните деня! Рейтинг: 2 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ФИНДО
(Гост)
15
отговор
24 август 2015 | 17:14

НЯ-НЯ-НЯ-НЯ-НЯ-НЯ-НЯ-НЯ-НЯ НЯМА ДА ГО ЗАПОМНЯ ИЗОБЩО. Рейтинг: 1 2

Maстиков
(Гост)
14
отговор
24 август 2015 | 15:41

Това май нито Джизъса ,нито Перуката,нито Попето ще се прежали,ааа забравих Николет,но и той няма . С тези зъби и с тези крака да набляга на ГРебането,защото другото няма да и се получи ! Рейтинг: 3 10

ss
(Гост)
13
отговор
24 август 2015 | 13:21

а гаженце има ли си неразбрах??? дали се е боднала вече и кой номер сутиен носи? Рейтинг: 9 15

..
(Гост)
12
отговор
24 август 2015 | 13:09

свири много добре Рейтинг: 7 8

K R O T A L
(Гост)
11
отговор
24 август 2015 | 12:58

...пък ако не сте много паметливи направо си го татуирайте !! Рейтинг: 6 1

.
(Гост)
10
отговор
24 август 2015 | 12:56

Zapomnete i Karageren . Qven govedopruskach Рейтинг: 6 8

к
(Гост)
9
отговор
24 август 2015 | 12:37

"ще го запомня" Рейтинг: 1 1

Конят от Old Spice
(Гост)
8
отговор
24 август 2015 | 12:35

Моля махнете чернокожия от мен. Рейтинг: 25 2

костана Губи ?
(Гост)
24 август 2015 | 20:50

Предлагам, да го сложим под теб. Рейтинг: 2 1

JDS
(Гост)
7
отговор
24 август 2015 | 12:10

Сладинка. ;d Рейтинг: 3 2

Кур за всички пишещи
(Гост)
6
отговор
24 август 2015 | 12:00

Тук все едно се е превърнало в порно сайт. Б...и приматите пишат тук. Абе ей нещастници, това красиво и талантливо момиче с какво е заслужило тези грозни коментари. Евала им казвам за всичко което постигнала и дано има още много успехи. А вие жалкари я изкарвате все едно някаква курва...ама нормално де, когато не се намира някоя което да ви пусне и за вас всички вече са к...и. П......та нещастни!! Рейтинг: 24 4

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

basics
(Гост)
5
отговор
24 август 2015 | 11:45

сигурни се праска, като за последно - раздава се докрай момата. Рейтинг: 10 17

Глупци, Глупаци, Глуповат
(Гост)
4
отговор
24 август 2015 | 11:17

Някой (или всики) от коментиралите преди мен, знаят ли какво означава "Световен Шампион" или "Финал на Световно"?? Само се замислете дали вие в нещо, каквото и да е в живота ви, от изхождането след цигара, до лягането подпийнал и наяден до пръсване, нещо в което да сте сред най-добрите в Света или пък най-добрия в Света. На фона на всичко това и жалкия ми опит да се опитам да ви респектирам от това момиче, добавете и това, че сме в България, не Китай, където шампиони се произвеждат на конвейер. Завряли глави дълбоко в тинята на българската реалност, намирайте сили и воля в себе си да покрепяте тези, които имат сили, късмет и амбиция да плават в по-хубави води. Смотаняци Рейтинг: 39 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

...
(Гост)
24 август 2015 | 12:54

само да Ви кажа, че Елизабет няма финал на световно ( като изключим една осморка ако не се лъжа, на която беше директен финал ) нито пък е световен шампион ... Въпреки всичко успех и дано има много финали на световни и европейски първенства и да е шампион където и да се състезава ! Рейтинг: 6 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

грух
(Гост)
3
отговор
24 август 2015 | 11:12

запомнете и чепинец Рейтинг: 5 6


							
						
Името ми не е бежанец 09 ноември 2019
"Странно е усещането за необратимост, когато напускаш своя град завинаги. Минаваш за последен път по познатите улици и знаеш, че не просто ще тъгуваш по най-близките си хора, но и по човека, който си тук и сега. Никога ...
“Запомнете това име”: Светла Згурова 15 януари 2020
Светла Згурова е първият спортен талант за 2020 година, който представяме в рубриката на Sportal.bg "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. Какво по-хубаво от това да започнем олимпийската 2020-а по шампионски - ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.