››   Анкета

Колко титли ще спечели до края на годината Григор Димитров?

›› Булевард

Натискат Фърдинанд за бебе

Трите деца на Рио Фърдинанд го натискат за бебе. Това обяви гаджето на бившия капитан на Манчестър Юнайтед Кейт Райт.Актрисата се разбира прекрасно с наследниците на футболиста. Те постоянно я питали кога ще ...

Виж още
Водни спортове

"Запомнете това име" - Богомил Койнашки

27 юли 2015 | 11:08
"Запомнете това име" - Богомил Койнашки
Богомил Койнашки е поредният спортен талант, който представяме в рубриката "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. От началото на годината Sportal.bg започна да запознава читателите си с млади български спортисти на възраст между 14 и 19 години. Койнашки е многократен републикански шампион и носител на множество отличия от международни турнири в скоковете във вода. Има в колекцията си и балкански титли. Той е на 17 години, зодия скорпион, от София. Тренира под ръководството на Георги Чобанов. На Европейските олимпийски игри в Баку през юни заедно с Димитър Исаев постигна един от големите успехи в кариерата си - шесто място в синхронните скокове от триметров трамплин.

От първи клас в басейна
Богомил попада в полезрението на треньора Георги Чобанов още в първи клас, когато специалистът с набито око оценява по достойнство физическите данни на момчето: "Като по-малък не бях много послушен, играех си и ме бяха изгонили от един от часовете. Излязох на двора, където Георги Чобанов правеше селекция за новата година - допаднах му като качества и физическа структура. Пожела да говори с родителите ми, размениха си телефоните, по-късно се видяха и се уговориха. На следващия ден отидох в залата, хареса ми и продължих."

Спорт в кръвта
Във вените на 17-годишния младок тече спортна кръв, баща му се е занимавал с различни бойни спортове, а баба му е била лекоатлетка. Те обаче не го натискат да се захване с техните спортове, а го оставят сам да направи своя избор: "Като цяло те много харесваха водните спортове и ме насърчаваха да се захвана с някой воден спорт. Тъй като до този момент не бяхме чували за скоковете във вода, първо се поинтересувахме от спорта, много ни допадна и така започнах."

Роден за водата
Богомил признава, че с голямо удоволствие е избрал басейна за свое поле за изява. Твърди, че от малък обожава водата и сигурно не е случайно, че се е спрял именно на скоковете във вода: "Обожавам водата, като малък не можеха да ме изкарат от водата, прекарвах много време там. Много се радвам, че си намерих спорт, в който прекарвам доста време във водата."

Вярва, че има връзка между това, че самият той е водна зодия (скорпион) и е избрал за свое поприще воден спорт.

Скок от 10-метрова кула
Първият скок от 10-метровата кула със сигурност е сериозно препятствие за Богомил, но тук му помага неговата спортна злоба: "Беше доста страшно, но си спомням, че имах конкурент, който тренираше заедно с мен. С него се състезавахме кой ще скочи повече пъти от 10 метра, така че трябваше да преодолея страха си, за да го победя. Това ми даваше силата да преодолея страха си и да скачам. Така започнах скоковете и от 10 метра."

Намеса на съдбата
Като всяко младо момче, Богомил се впечатлява от височините и избира кулата, като обръща по-малко внимание на скоковете от трамплин. Но съдбата се намесва - преди няколко години младокът получава контузия по време на състезание и това се оказва повратната точка в кариерата му. Налага се да се преориентира само към трамплина: "През 2012 г. бях на състезание в Хърватия, все още скачах от кула. Бях сгрешил един от скоковете в протокола и си написах скок, който не бях правил никога. Трябваше да го направя за първи път на състезанието. Самият скок стана добре, но от липсата на подготовка под водата направих камшичен удар и получих тежката контузия. Така прекъснах с кулата."

Неприятната случка обаче помага на Богомил да стане по-съсредоточен в скоковете от трамплин: "След тази контузия започнах да обръщам повече внимание на трамплина. Преди това също скачах от трамплин, но и от кула. Сега вече свикнах да скачам само от трамплин и ми харесва дори повече от кулата."Борба с вятъра
Вятърът в скоковете във вода на открито може да повлияе сериозно на състезателите, но в това отношение Богомил и съотборниците му са по-тренирани дори от британските си съперници: "Вятърът може да повлияе на концентрацията ти, но Жоро (б.а. треньорът му Георги Чобанов) винаги ни е карал да скачаме и в лоши условия - когато духа вятър или вали, за да трупаме опит и да не позволяваме това да ни влияе по време на състезание."Баку - невероятен успех с Димитър Исаев
На Европейските олимпийски игри в Баку Богомил и партньорът му Димитър Исаев постигат голям успех - шесто място в синхронните скокове от 3-метров трамплин. Двете млади момчета обаче не стигат толкова лесно до успеха, истински кошмар съпътства пътуването им до Азербайджан - изпускат полета си, нощуват на летището, но въпреки това стигат до шестото място с отлично изпълнение. Разбира се, Богомил пази невероятни смомени от Баку и е силно впечатлен от организацията на такъв голям форум.

"Самото изживяване там беше уникално, имахме големи очаквания за Баку, за организацията, басейните и т.н. Беше много хубаво. Успяхме да се съберем за състезанието, защото още от началото на годината пътувахме много по чужбина с цел да се подготвим именно за това състезание и бяхме заложили всичко на него, нямахме избор."

Мечтите
Богомил мечтае да обиколи колкото се може повече страни по света и да стане възможно най-добър. Надява се един ден да стигне и до участие на Олимпийски игри, за момента на преден план стоят Игрите в Токио през 2020 г., но тайничко се надява и за Рио догодина.

Страните, които най-много са го впечатлили до момента от пътуванията му зад граница са Русия и Сърбия. Русия заради снега, простора и природата. В Сърбия също му допада природата.

Приятелства за цял живот
Многобройните пътувания извън България със сигурност влияят на отношенията му с приятелите, но признава, че освен в отбора, не забравя приятелите си от детските години: "Имам много приятели в отбора, но също така и други приятели, с които съм израснал от малък. Те винаги са ме подкрепяли, още преди да се захвана със скоковете. Поддържам връзка с тях, но малко по-трудно."Три дини под една мишница
Освен успешен спортист, Богомил е и добър ученик в Професионална гимназия по телекомуникации, а също така посвещава време и на психологията. Как се съчетават три коренно различни сфери у един човек? Богомил знае тайната: "Трудно се съчетават тези три неща. Не смятам, че отделям поравно време на всяко едно от тези неща, определено най-много време отива за спорта, а след това отделям внимание на училище, за да успея да си взема годината и да завърша успешно. За психологията най-много време отделям в свободното, когато ми остане такова. Всичко опира до това кой ти е приоритетът."

Има ли трудности в училище заради отсъствията? 17-годишният спортист се старае да наваксва пропуснатия материал и да не губи много: "По време на лагери понякога си взимам записки, за да чета. Има и уроци в интернет, които ми помагат да не изоставам толкова много. Когато се връщам от лагери, ходя на срещи с учителите, за да ми преподават някой урок."Най-големият успех
Трудно му е да даде категоричен отговор кой е най-големият успех в живота му, но все пак признава, че тук нещата отново са свързани със спорта: "Може би това, че все още продължавам напред и огънят за скоковете във вода никога не угасва у мен."

Спортът - най-добрият учител
Споделя, че спортът го е научил най-вече на дисциплина, трудолюбивост, но не на последно място и на приятелство: "Заради спорта прекарвам много време със съотборниците си и в началото не се спогаждахме много добре, но трябваше да се напаснем по някакъв начин, спортът помага за това."

Треньорска строгост
Наставникът на Богомил - Георги Чобанов, е доста строг треньор и момчето признава, че му е минавала мисълта да се откаже, но за много кратко: "Минавала ми е тази мисъл, но имам много приятели, които са се отказали и след това слушам от тях, че съжаляват. Като се замисля - за момента може и да ми е ок да се откажа от спорта, но след като размисля, съм сигурен, че това ще е голяма грешка."Базите
В София състезателите по скокове във вода нямат условия за подготовка през зимата, но Георги Чобанов е намерил решението за момента: "През зимните месеци ходим на подготовка в Русия или Сърбия, общо взето успяваме да се справим някак, не е много лесно, но това е най-доброто, което можем да направим."

Благодарение на местната федерация и спонсори българските състезатели в скоковете във вода все пак успяват да провеждат подготовката си през зимата.Отдаден на спорта
Богомил все още е в тийнейджърска възраст и е нормално да се интересува от момичета, но признава, че на този етап е предпочел да се съсредоточи изцяло върху спорта: "Отворен съм към тези неща, но явно до този момент не съм срещнал моя тип момиче."

Първи стъпки в треньорското поприще
Скачачът в момента е в разцвета на кариерата си, но вече има представа с какво иска да се занимава един ден, когато приключи с изявите си в басейна: "Винаги съм искал, когато приключа спортната си кариера, аз да изграждам спортисти и да следвам примера на треньора си."

Смята, че има нервите да се занимава с треньорска дейност и дори вече е предприел първата крачка към това свое желание: "Септември миналата година отидох за подбор с треньора ми и вече имам една групичка от 6-7 деца, които тренирам. По-натътък обаче може да се заемеш по-сериозно с това, когато се посветиш изцяло на треньорската работа. В момента не ми пречи да водя тренировки - те не ми отнемат много време, тренирам ги по 1 час преди или след моето занимание. Успявам да ги съчетая и много ми харесва. Ако имаш желание, ще намериш и начин."

Снимки: Марин Маринов/Sportal.bg

ФОТОГАЛЕРИЯ от международния турнир "Sofia Diving cup" с участието на Богомил Койнашки ТУК!!!
 
Още по темата
РАЯ ИВАНОВА
редактор - отдел "Спорт"
Прочетена 9263

Добави коментар ›› Коментари (9)

:O
(Гост)
9
отговор
28 юли 2015 | 08:07

Toa trea da e pedal,ma se pak bravo za uspehite ! Рейтинг: 2 5

лидия
(Гост)
8
отговор
27 юли 2015 | 22:04

хейтърите да умрат бавно и мъчително. нямаме Българи вече,нацията ни изчезва. явно това заслужаваме. Рейтинг: 11 1

Ivo
(Гост)
7
отговор
27 юли 2015 | 17:58

Браво на момчето. Успех Богомиле, и не обръщай внимание на завистниците. Рейтинг: 19 1

pedalcheta
(Гост)
6
отговор
27 юли 2015 | 15:04

prestanate da heitvate zavistlivi neshtastnici umrete si v panelnite dupki. Рейтинг: 14 2

Гост
(Гост)
5
отговор
27 юли 2015 | 14:53

Пълна Байганювщина ! Защо не се радвате, че в България има такива млади таланти, които да представляват държавата ни на световно ниво ? Рейтинг: 13 1

Схсбс
(Гост)
4
отговор
27 юли 2015 | 14:40

Не че нещо ама и галактически шампион да стане, на никой не му пука за такъв вид спорт Рейтинг: 3 17

засега
(Гост)
27 юли 2015 | 15:55

Както сме го подкарали, скоро колективни спортове няма да имам въобще, така че е радостно. Дано да успее момчето, изглежда сякаш има акъл в главата а това не е маловажно (дори и в спорта :) ) Рейтинг: 3 1

хаха
(Гост)
3
отговор
27 юли 2015 | 11:35

той е сестра на евгени минчев Рейтинг: 3 32

Сашо
(Гост)
2
отговор
27 юли 2015 | 11:34

Браво, успех! Рейтинг: 28 1

Bogomil.Ivanov.Koynashki
фен на: ---
27 юли 2015 | 14:29

Благодаря, Сашо! Рейтинг: 18 2

haha
(Гост)
1
отговор
27 юли 2015 | 11:19

toq mai e ot lqvoto bratstvo Рейтинг: 7 30

kalchomaniq
(Гост)
27 юли 2015 | 11:29

И вие сте ми братството на тупаните, ма какво да се направи. Палячо.. :))) Рейтинг: 28 3


							
						
„Червено знаме“ – гробница за погубени мечти ... 16 януари 2018
7 август 1985 г. eвропейското първенство по плуване в София. Комплекс „Червено знаме“ – спортното бижу на столицата и гордостта на социалистическа България. Най-модерното и най-голямото съоръжение за ...
Руми Нейкова: Мислех, че Господ не е отредил да ... 17 август 2018
Вчера се навършиха 10 години от последната олимпийска титла за България. Спечели я Румяна Нейкова на игрите в Пекин. Срещнахме се с легендарната ни спортистка, която си припомни феноменалния момент в китайската ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?