››   Анкета

Време ли е Ули Хьонес да се оттегли от Байерн?

›› Булевард

Гаджето на левскар се разголи

Халфът на Левски Богдан Вашчук се радва на изключително красива приятелка. Блондинката Ерика Голубева позволи и на последователите си в Инстаграм да се насладят на перфектните й форми. Естонката публикува снимка, ...

Виж още
Водни спортове

"Запомнете това име" - Богомил Койнашки

27 юли 2015 | 11:08
"Запомнете това име" - Богомил Койнашки
Богомил Койнашки е поредният спортен талант, който представяме в рубриката "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. От началото на годината Sportal.bg започна да запознава читателите си с млади български спортисти на възраст между 14 и 19 години. Койнашки е многократен републикански шампион и носител на множество отличия от международни турнири в скоковете във вода. Има в колекцията си и балкански титли. Той е на 17 години, зодия скорпион, от София. Тренира под ръководството на Георги Чобанов. На Европейските олимпийски игри в Баку през юни заедно с Димитър Исаев постигна един от големите успехи в кариерата си - шесто място в синхронните скокове от триметров трамплин.

От първи клас в басейна
Богомил попада в полезрението на треньора Георги Чобанов още в първи клас, когато специалистът с набито око оценява по достойнство физическите данни на момчето: "Като по-малък не бях много послушен, играех си и ме бяха изгонили от един от часовете. Излязох на двора, където Георги Чобанов правеше селекция за новата година - допаднах му като качества и физическа структура. Пожела да говори с родителите ми, размениха си телефоните, по-късно се видяха и се уговориха. На следващия ден отидох в залата, хареса ми и продължих."

Спорт в кръвта
Във вените на 17-годишния младок тече спортна кръв, баща му се е занимавал с различни бойни спортове, а баба му е била лекоатлетка. Те обаче не го натискат да се захване с техните спортове, а го оставят сам да направи своя избор: "Като цяло те много харесваха водните спортове и ме насърчаваха да се захвана с някой воден спорт. Тъй като до този момент не бяхме чували за скоковете във вода, първо се поинтересувахме от спорта, много ни допадна и така започнах."

Роден за водата
Богомил признава, че с голямо удоволствие е избрал басейна за свое поле за изява. Твърди, че от малък обожава водата и сигурно не е случайно, че се е спрял именно на скоковете във вода: "Обожавам водата, като малък не можеха да ме изкарат от водата, прекарвах много време там. Много се радвам, че си намерих спорт, в който прекарвам доста време във водата."

Вярва, че има връзка между това, че самият той е водна зодия (скорпион) и е избрал за свое поприще воден спорт.

Скок от 10-метрова кула
Първият скок от 10-метровата кула със сигурност е сериозно препятствие за Богомил, но тук му помага неговата спортна злоба: "Беше доста страшно, но си спомням, че имах конкурент, който тренираше заедно с мен. С него се състезавахме кой ще скочи повече пъти от 10 метра, така че трябваше да преодолея страха си, за да го победя. Това ми даваше силата да преодолея страха си и да скачам. Така започнах скоковете и от 10 метра."

Намеса на съдбата
Като всяко младо момче, Богомил се впечатлява от височините и избира кулата, като обръща по-малко внимание на скоковете от трамплин. Но съдбата се намесва - преди няколко години младокът получава контузия по време на състезание и това се оказва повратната точка в кариерата му. Налага се да се преориентира само към трамплина: "През 2012 г. бях на състезание в Хърватия, все още скачах от кула. Бях сгрешил един от скоковете в протокола и си написах скок, който не бях правил никога. Трябваше да го направя за първи път на състезанието. Самият скок стана добре, но от липсата на подготовка под водата направих камшичен удар и получих тежката контузия. Така прекъснах с кулата."

Неприятната случка обаче помага на Богомил да стане по-съсредоточен в скоковете от трамплин: "След тази контузия започнах да обръщам повече внимание на трамплина. Преди това също скачах от трамплин, но и от кула. Сега вече свикнах да скачам само от трамплин и ми харесва дори повече от кулата."Борба с вятъра
Вятърът в скоковете във вода на открито може да повлияе сериозно на състезателите, но в това отношение Богомил и съотборниците му са по-тренирани дори от британските си съперници: "Вятърът може да повлияе на концентрацията ти, но Жоро (б.а. треньорът му Георги Чобанов) винаги ни е карал да скачаме и в лоши условия - когато духа вятър или вали, за да трупаме опит и да не позволяваме това да ни влияе по време на състезание."Баку - невероятен успех с Димитър Исаев
На Европейските олимпийски игри в Баку Богомил и партньорът му Димитър Исаев постигат голям успех - шесто място в синхронните скокове от 3-метров трамплин. Двете млади момчета обаче не стигат толкова лесно до успеха, истински кошмар съпътства пътуването им до Азербайджан - изпускат полета си, нощуват на летището, но въпреки това стигат до шестото място с отлично изпълнение. Разбира се, Богомил пази невероятни смомени от Баку и е силно впечатлен от организацията на такъв голям форум.

"Самото изживяване там беше уникално, имахме големи очаквания за Баку, за организацията, басейните и т.н. Беше много хубаво. Успяхме да се съберем за състезанието, защото още от началото на годината пътувахме много по чужбина с цел да се подготвим именно за това състезание и бяхме заложили всичко на него, нямахме избор."

Мечтите
Богомил мечтае да обиколи колкото се може повече страни по света и да стане възможно най-добър. Надява се един ден да стигне и до участие на Олимпийски игри, за момента на преден план стоят Игрите в Токио през 2020 г., но тайничко се надява и за Рио догодина.

Страните, които най-много са го впечатлили до момента от пътуванията му зад граница са Русия и Сърбия. Русия заради снега, простора и природата. В Сърбия също му допада природата.

Приятелства за цял живот
Многобройните пътувания извън България със сигурност влияят на отношенията му с приятелите, но признава, че освен в отбора, не забравя приятелите си от детските години: "Имам много приятели в отбора, но също така и други приятели, с които съм израснал от малък. Те винаги са ме подкрепяли, още преди да се захвана със скоковете. Поддържам връзка с тях, но малко по-трудно."Три дини под една мишница
Освен успешен спортист, Богомил е и добър ученик в Професионална гимназия по телекомуникации, а също така посвещава време и на психологията. Как се съчетават три коренно различни сфери у един човек? Богомил знае тайната: "Трудно се съчетават тези три неща. Не смятам, че отделям поравно време на всяко едно от тези неща, определено най-много време отива за спорта, а след това отделям внимание на училище, за да успея да си взема годината и да завърша успешно. За психологията най-много време отделям в свободното, когато ми остане такова. Всичко опира до това кой ти е приоритетът."

Има ли трудности в училище заради отсъствията? 17-годишният спортист се старае да наваксва пропуснатия материал и да не губи много: "По време на лагери понякога си взимам записки, за да чета. Има и уроци в интернет, които ми помагат да не изоставам толкова много. Когато се връщам от лагери, ходя на срещи с учителите, за да ми преподават някой урок."Най-големият успех
Трудно му е да даде категоричен отговор кой е най-големият успех в живота му, но все пак признава, че тук нещата отново са свързани със спорта: "Може би това, че все още продължавам напред и огънят за скоковете във вода никога не угасва у мен."

Спортът - най-добрият учител
Споделя, че спортът го е научил най-вече на дисциплина, трудолюбивост, но не на последно място и на приятелство: "Заради спорта прекарвам много време със съотборниците си и в началото не се спогаждахме много добре, но трябваше да се напаснем по някакъв начин, спортът помага за това."

Треньорска строгост
Наставникът на Богомил - Георги Чобанов, е доста строг треньор и момчето признава, че му е минавала мисълта да се откаже, но за много кратко: "Минавала ми е тази мисъл, но имам много приятели, които са се отказали и след това слушам от тях, че съжаляват. Като се замисля - за момента може и да ми е ок да се откажа от спорта, но след като размисля, съм сигурен, че това ще е голяма грешка."Базите
В София състезателите по скокове във вода нямат условия за подготовка през зимата, но Георги Чобанов е намерил решението за момента: "През зимните месеци ходим на подготовка в Русия или Сърбия, общо взето успяваме да се справим някак, не е много лесно, но това е най-доброто, което можем да направим."

Благодарение на местната федерация и спонсори българските състезатели в скоковете във вода все пак успяват да провеждат подготовката си през зимата.Отдаден на спорта
Богомил все още е в тийнейджърска възраст и е нормално да се интересува от момичета, но признава, че на този етап е предпочел да се съсредоточи изцяло върху спорта: "Отворен съм към тези неща, но явно до този момент не съм срещнал моя тип момиче."

Първи стъпки в треньорското поприще
Скачачът в момента е в разцвета на кариерата си, но вече има представа с какво иска да се занимава един ден, когато приключи с изявите си в басейна: "Винаги съм искал, когато приключа спортната си кариера, аз да изграждам спортисти и да следвам примера на треньора си."

Смята, че има нервите да се занимава с треньорска дейност и дори вече е предприел първата крачка към това свое желание: "Септември миналата година отидох за подбор с треньора ми и вече имам една групичка от 6-7 деца, които тренирам. По-натътък обаче може да се заемеш по-сериозно с това, когато се посветиш изцяло на треньорската работа. В момента не ми пречи да водя тренировки - те не ми отнемат много време, тренирам ги по 1 час преди или след моето занимание. Успявам да ги съчетая и много ми харесва. Ако имаш желание, ще намериш и начин."

Снимки: Марин Маринов/Sportal.bg

ФОТОГАЛЕРИЯ от международния турнир "Sofia Diving cup" с участието на Богомил Койнашки ТУК!!!
 
Още по темата
РАЯ ИВАНОВА
редактор - отдел "Спорт"
Прочетена 9277

Добави коментар ›› Коментари (9)

:O
(Гост)
9
отговор
28 юли 2015 | 08:07

Toa trea da e pedal,ma se pak bravo za uspehite ! Рейтинг: 2 6

лидия
(Гост)
8
отговор
27 юли 2015 | 22:04

хейтърите да умрат бавно и мъчително. нямаме Българи вече,нацията ни изчезва. явно това заслужаваме. Рейтинг: 12 1

Ivo
(Гост)
7
отговор
27 юли 2015 | 17:58

Браво на момчето. Успех Богомиле, и не обръщай внимание на завистниците. Рейтинг: 20 1

pedalcheta
(Гост)
6
отговор
27 юли 2015 | 15:04

prestanate da heitvate zavistlivi neshtastnici umrete si v panelnite dupki. Рейтинг: 15 2

Гост
(Гост)
5
отговор
27 юли 2015 | 14:53

Пълна Байганювщина ! Защо не се радвате, че в България има такива млади таланти, които да представляват държавата ни на световно ниво ? Рейтинг: 14 1

Схсбс
(Гост)
4
отговор
27 юли 2015 | 14:40

Не че нещо ама и галактически шампион да стане, на никой не му пука за такъв вид спорт Рейтинг: 3 17

засега
(Гост)
27 юли 2015 | 15:55

Както сме го подкарали, скоро колективни спортове няма да имам въобще, така че е радостно. Дано да успее момчето, изглежда сякаш има акъл в главата а това не е маловажно (дори и в спорта :) ) Рейтинг: 3 1

хаха
(Гост)
3
отговор
27 юли 2015 | 11:35

той е сестра на евгени минчев Рейтинг: 3 32

Сашо
(Гост)
2
отговор
27 юли 2015 | 11:34

Браво, успех! Рейтинг: 28 1

Bogomil.Ivanov.Koynashki
фен на: ---
27 юли 2015 | 14:29

Благодаря, Сашо! Рейтинг: 18 2

haha
(Гост)
1
отговор
27 юли 2015 | 11:19

toq mai e ot lqvoto bratstvo Рейтинг: 7 30

kalchomaniq
(Гост)
27 юли 2015 | 11:29

И вие сте ми братството на тупаните, ма какво да се направи. Палячо.. :))) Рейтинг: 28 3


							
						
„Червено знаме“ – гробница за погубени мечти ... 16 януари 2018
7 август 1985 г. eвропейското първенство по плуване в София. Комплекс „Червено знаме“ – спортното бижу на столицата и гордостта на социалистическа България. Най-модерното и най-голямото съоръжение за ...
Руми Нейкова: Мислех, че Господ не е отредил да ... 17 август 2018
Вчера се навършиха 10 години от последната олимпийска титла за България. Спечели я Румяна Нейкова на игрите в Пекин. Срещнахме се с легендарната ни спортистка, която си припомни феноменалния момент в китайската ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?