›› Анкета

Кой е фаворит да спечели шампионската титла на България за 2018 година?

›› Булевард

Футболният свят реагира на ужаса в Барселона

Футболни клубове и отделни играчи реагираха на терористичния акт в центъра на Барселона по-рано днес. Бял микробус се вразя в тълпата хора на популярния булевард “Ла Рамбла”. Различни са информациите за ...

Виж още

БГ Футбол

Тонев: Домусчиев е агресивен, а Стойчо Младенов не спира да говори глупости

29 март 2015 | 19:42
Тонев: Домусчиев е агресивен, а Стойчо Младенов не спира да говори глупости
Председателят на Управителния съвет на Левски Иво Тонев даде интервю пред телевизия "ТВ+",  в което коментира най-наболелите теми около "синия" клуб, а също така Лудогорец, Кирил Домусчиев и Стойчо Младенов.

- Господин Тонев, мислили ли сте за раздяла с Левски?

- Сега ли?

- По принцип, откакто сте на “Герена”.

- Е, аз се разделих, когато не успяхме да станем шампиони. Има такива моменти, в които се сблъсквам с прекалено много негативизъм от хора, които са силни, когато стоят пред компютъра си вкъщи. А когато излязат на улицата, човек не може да ги забележи. Особено сега, когато съм запознат с реалната финансова ситуация в Левски. В началото на годината имахме 1,7 милиона лева, сега ни остават около 800 хиляди лева. Т.е. за два месеца и половина сме се разплатили и разсрочили над 900 хиляди лева. С общите усилия и на Георги Иванов, и на Баждеков, и на Батков, и на хората от Националния клуб на привържениците и от тръст “Синя България”. Ако не съумеем да получим лиценз, ще бъде много лошо.

- Как възнамерявате да съберете тези пари?

- 
Правим всичко възможно. Кампанията “Левски е твой” ще обиколи цяла България. Участват хора от клуба, включително и аз, ветерани, хора от тръста, хора от фенклуба. Правим го, за да могат хората да разберат, че като даряват пари, те получават от Тодор Батков акции в знак на благодарност. На първо място те дават пари на Левски, за да се спаси от ситуацията, в която е бил поставен до декември.

- Колко милиона са нужни на Левски, за да бъде стабилизиран?

- Това е относителен въпрос. Клубът има задължения и към НАП, и към фирмите, които строят сектор “А” на стадиона. По последния въпрос няколко пъти казах, че фирмите ще си получат парите от приходите от вход в сектор “А”. Това е добре за Левски, тъй като по никакъв начин строежът няма да натежи на бюджета на футболния клуб. Иначе колко милиона са необходими на Левски, за да се стабилизира и да бъде сериозен водещ клуб в България - това е много относително. Първото и най-важно нещо е как се съставя бюджетът на един клуб. Това го поставих като въпрос и на последния Управителен съвет, като им казах: “Имаме два пътя”.

Единият път е да видим какви са разходите, да ги оптимизираме и да се опитаме да набавим приходната част. Това според мен е по-грешният вариант. А по-правилният е да видим какви са приходите на клуба и на базата на тях да направим разходната част. С оглед на това какви са приходите към днешна дата, бюджетът на Левски трябва да е много нисък. Освен ако не се появят нови сериозни акционери, които са готови да инвестират пари в клуба, или пък много сериозен спонсор. Сега е моментът да кажа, че присъствието във втората шестица ни лиши от приходи. Бях си направил сметката и водих сериозни разговори, с две фирми се бях договорил да ни дадат по 200 хиляди лева, за да им сложим имената на фланелките до края на сезона. Те се отказаха,тъй като условието обаче беше да сме в първата шестица. Тези 400 хиляди лева плюс поне още толкова от билети – 800 хиляди, които са ни необходими за лиценза, ние ги изгубихме, защото сме във втората шестица. Левски е голямо име, а има хора, които сега стоят и наблюдават отстрани как се опитваме да се справим. Все ми се струва, че в един момент ще решат да ни помогнат и ще решат да се включат да инвестират в клуба.

- Правилно ли Георги Иванов си подаде оставката?

- Първо трябва да се знае, че с Георги Иванов сме много близки, и то от първите ми седмици в клуба. Има още трима души, с които поддържам много близко отноение, хора, които много уважавам и за които Левски е всичко – Иванков, Йовов и Ники Илиев. Дали е подавал оставка и под каква форма, това могат да коментират Георги Иванов и Батков. Аз говорих с Гонзо час и половина-два, след като се беше видял с Батков, и му казах, че е човек, който много трудно се предава и който обича Левски повече от семейстовото си. Точно в този тежък момент човек не бива да се поддава на такава емоция. Сигурно е допуснал грешки, ОК. Най-важното в живота е човек да не се спъва два пъти в един и същ камък. Когато нещо си сбъркал, трябва да си дадеш ясна сметка какво точно си сбъркал, за да не го повториш отново. Ако той си дава сметка къде е сгрешил, неговото присъствие ще бъде много по-полезно вбъдеще. Просто Гонзо трябва да бъде в Левски.

- Ще запази ли отбора си Левски, независимо от участието във втората шестица?

- Участието във втората шестица и във финансов, и в спортно-технически аспект безспорно е неприятно. Левски обаче продължава за Купата на България, предстоят полуфинални мачове срещу Лудогорец. Излизаме срещу безспорно най-добрия отбор в България във всяко едно отношение, колкото и да злобеят срещу Лудогорец, не могат да го отрекат. Грандоманското отношение на ръководителите от Разград понякога дразни, но те имат основание, защото са постигнали нещо, и то за много кратък период. Видимо работят правилно. Направиха си стадион, страхотна база, много добър отбор, играха в групите на Лига Европа, в групите на Шампионската лига, където спечелиха точки и се представиха изключително достойно. Ние трябва да гледаме реално на нещата, а не да слагаме розови очила и да казваме: “Ние сме най-великите, защото сме Левски”. Ние сме велики, защото Левски има огромна история. Но днес трябва да се положат огромни усилия в клуба, за да се навакса това изоставане и за да бъдем догодина конкурентни. Дали ще се запази отборът е въпрос най-вече на финансови средства, които аз поне към днешна дата не мога да коментирам. Не виждам някой да тича към нас със сакове с пари.

- Как бихте определили собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев?

- Познавам го лично, в никакъв случай не бих казал, че сме приятели. Много агресивен и амбициозен човек, който не се спира пред нищо. Струва ми се, че на моменти си изкриви представата за това какво е първенство, и се надявам да си промени мисленето, тъй като това няма да го доведе до нещо добро в следващите години.

- Чувства ли се подкрепа към Лудогорец от фактори в БФС?

- Е, това и слепите го виждат. Нормално.

- Защо да е нормално?

- Всеки иска да е близко до силните на деня, а още повече, когато говорим за човек с финансовите възможности на Домусчиев. Братята Домусчиев са много сериозни в бизнеса си. На много хора им е приятно да са близо до тях, да усещат лукса.

- Какъв е смисълът от първа и втора шестица?

- Много внимателно слушах какво каза Кольо Спасов от Черно море, много е прав човекът. Нещата се случиха по български. Изпълкомът на футболния съюз започна нещо и го спря, за да угоди на някой. Крайната идея беше да има 10 отбора в първенството, които да играят 3 или 4 пъти помежду си. В Изпълкома има умни хора, един от най-изявените безспорно е Венци Стефанов. Не мога дакажа защо се спряха на 12 отбора и две шестици. При 10 отбора във втората половина са Левски, Черно море, Славия и Локо (Пловдив).

Давате ли си сметка, че един от тях ще изпадне, а друг ще играе бараж с втория от “Б” група. И тогава вероятно няма да се получават такива леки победи на някои отбори при гостуванията им с 3-4 гола. 4 отбора пък ще играят в евротурнирите и така конкуренцията ще стане много сериозна. Не е чак толкова трудно да има 10 добри стадиона в България. Съответно това ще акумулира по-голям интерес от телевизиите, и от публиката. А тогава всички клубове ще можем да предявим по-големи претенции към финансовите условия. А продуктът, който предлагаме в момента, не е толкова качествен, че да предяваваме изисквания за повече пари. А сумата, която е договорена сега, не е никак малка.

- Господин Тонев, защо никой не инвестира в базите?

- Е, Левски инвестира. За мен стадионът е най-важното, за да можеш да накараш едно семейство с децата да дойде на мач. Работа на спортно-техническото ръководство е с играта да привлече хората на трибуните. Не съм толкова съгласен, че не инвестират хората.

- Какво да кажем за стадион “Локомотив”?

- Много добре съм запознат с темата “Локомотив”, до 2011-а година бях там. На няколко пъти правих опити да направим нещо там. Налице са обаче доста сериозни със собствеността, водят се и дела, имат реститути, които предявават претенции към част от терена. Не знам как са нещата сега, но преди да напусна, нещата бяха много сложни документално. Сега теренът е в отвратително състояние, не е коректно да говоря, но да си стегнеш терена струва 200 хиляди лева, не струва 15 милиона. Смея да твърдя, че за времето, в което аз ръководех Локомотив (София), теренът беше добър.
 
- Вярвате ли, че привържениците на Левски в лицето на тръст “Синя България” ще спасят клуба от финансовия колапс?

- Иска ми се да вярвам. Виждам, че се стремят да направят всичко, което е по силите им в момента, за да помогнат на Левски.
 
- Защо моделът с един собственик на футболен отбор не е печеливш?

- Много пъти съм казвал - най-голямата грешка и глупост беше създаването на тези акционерни дружества през 90-те години. Защо? Ето, Левски има в момента проблеми, защото господин Батков не може да си позволи да отделя такива суми, каквито е отделял преди няколко години. В ЦСКА нещата са подобни. Започвам да изброявам. Хипотетично – утре си тръгва Гриша Ганчев от Литекс. Максимум след около два месеца Литекс ще бъде само един спомен в българския футбол.

Ще продължи да го има, но няма да бъде това, което е днес. А в Ловеч се работи също много сериозно, от 6-7 години се налагат млади футболисти. Лудогорец – махат се братя Домусчиеви, да ви кажа, че най-късно в рамките на година и половина отборът ще бъде вероятно във “В” група. Същото важи и за Локомотив (София), ако си тръгне Гигов, и за Славия, ако Венцислав Стефанов и Младен Михалев не дават средства. Виждате какво се случва с пловдивските отбори. Това е много грешно.

Има модели в Европа, по които се управляват клубовете, трябваше преди много години футболният съюз да наложи такъв начин на управление. А едно от най-важните неща, които бих искал да кажа на президента на БФС е, че БФС не е националният отбор на България. Националният отбор е едно следствие на това, което се случва в българския футбол на местно ниво. И ако първенство ни е под всякаква критика, ако няма основа да се изграждат добри футболисти, няма как да има и добър национален отбор. То се вижда и в момента. Ние имаме едни футболисти, които играят в средняшки отбори, и то някои играят. На какво основание тогава искаме силен национален отбор? Когато България имаше силен тим, футболистите ни бяха в големи клубове, и то се явяваха водещи личности, а не дълбоки резерви в средняшки отбори.

- Как да завършим този разговор?

- Както и да завършим, предстои да видим какво ще се случи. Едно трябва да се знае – Левски има велика история, има и публика, на която й предстои в следващите месеци да покаже, че обича отбора - и като присъствие във втората шестица, и като участие в кампанията “Левски е твой”. Докато хората в българския футбол на всякакви нива не си дадат сметка, че с омраза, негативизъм и хитрости няма да вървим напред. Винаги има някой по-хитър от този, който си мисли, че е най-хитър. Докато всички тези хора не си дадат сметка, че трябва да се работи честно, достойно и правилно, за да направим един добър футбол и добър продукт. За да създадем добра атмосфра на стадионите.

Не може да няма агитка, аз самият съм наясно колко е важна тази подкрепа, но вандализмът и хулиганщината са отделни неща. Всичко е от поведението, от начина на говорене и на мислене на ръководителите, а и на треньорите, естествено. Има един в ЦСКА, чиято работа аз дълбоко уважавам, но той не спира да говори глупости и небивалици. Винаги гледа другите и винаги в грешната посока. Правилно работи като треньор, но грешно разсъждава извън треньорските си задължения.

Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 17159

Добави коментар ›› Коментари (29)

kzl
(Гост)
29
отговор
08 април 2015 | 13:53

SAMO TI GLIGAN GOVORISH ISTINATA XAXA ZHALKO CHOVECHE DI TI Рейтинг: 0 0

UEFSKARMAZEN
(Гост)
28
отговор
31 март 2015 | 13:59

SABARYAY SI TAM GERENA I NE KOMENTIRAY 6TORCHO Рейтинг: 0 0

е
(Гост)
27
отговор
01 април 2015 | 22:46

Колко грешни неща е казал Тонев в това интервю? Почти никакви. Много добре си го казва човекът. Ясно е, че Батков ще намери пари за лиценза. Важното е обаче, след това да се работи правилно в управлението на клуба, защото това "вадене" не може да е безгранично. Рейтинг: 8 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

до-24
(Гост)
26
отговор
30 март 2015 | 18:27

научи българската граматика бе, БЪЛГАРИНО Рейтинг: 4 0

suck
(Гост)
25
отговор
01 април 2015 | 15:05

Иво Атанасов Тонев е български футболист и политик, изпълнителен директор на ПФК Левски и председател на управителния съвет на Българския спортен тотализатор. От 2007 до 2012 г. е общински съветник на София от групата на ГЕРБ, но напуска заради ангажиментите си към "Левски".Собственик на чалга клубовете Night Flight. ПЕРАЧ !!!!!!!!!!!!! Рейтинг: 8 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

do fen na Ludogorec
(Гост)
24
отговор
30 март 2015 | 19:34

ако беше Васил Божков дали тоя Домуса може да му изле и с пари и с кво да било кво ми пените тука много турчалята от Село Разград Рейтинг: 2 10

авеееее
(Гост)
30 март 2015 | 18:26

ако ако акуууу....млък разпоретино гражданска Рейтинг: 6 0

баштатко ти
(Гост)
30 март 2015 | 19:34

ало,малкия васил божков не може да стъпи на малкия пръст на домусчиев,щото няма толкоз пари като него.ако знаеше много щеше да си в час,че домусчиев има повече от 90 фирми в цял свят и не си напрягай мозъчето колко пари има тогава.а пък ела в разград да ти ударим един рязан в гъза и в устата,педал смотан.таквиз като теб най ми харесват да ги поря хахаха Рейтинг: 4 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Levski Sofia
(Гост)
23
отговор
30 март 2015 | 20:12

Сдуханяци, Тонев ви го каза- ВИЕ СТЕ ЕДНИ МИШОЦИ, С ДЕЛА САМО ПРЕД КОМПА!!! Навън сте КРЪГЛА НУЛА!!! САМО ЛЕВСКИ!!! Рейтинг: 2 1

tapo govedo
(Гост)
22
отговор
30 март 2015 | 15:11

СЕЛТАК, марш в панделата! БОКЛУК, КУРВА на Боко Тиквоча! Рейтинг: 2 1

haha
(Гост)
21
отговор
30 март 2015 | 15:11

Dali stoicho govori gluposti ne sam siguren v taq darjava vsichko e vazmojno Рейтинг: 1 0

asdsd
(Гост)
30 март 2015 | 11:15

много ясно 4е говори празни приказви явно си забравил кво каза за Левски послу4аи годината на иубилеия титла и купа са купени от Левски и кво стайна? Рейтинг: 0 1

haha
(Гост)
30 март 2015 | 16:55

ами стана това, че левски се е продал на домуса Рейтинг: 1 2

ЦСКА
(Гост)
20
отговор
30 март 2015 | 19:35

А ти като си една мишка дето откак бутна сектора само говориш и нищо не казваш. Иначе дай по смело че Домуса е боклук. Рейтинг: 2 6

01 април 2015 | 22:48

Много ви обърка сметките този "Домуз"! Само можете да мечтаете за такъв менажер и такава организация във вашите отборчета. Вместо да си вземете поука, продължавате да плюете. Лудогорец ви е виновен за всичко... Рейтинг: 11 1

›› новини

›› новини

Неприятна контузия помрачи началото на подготовката на Марсел Хиршер
18 август 2017 | 04:44
Лукаш Храдецки отхвърли и последното предложение на Айнтрахт (Франкфурт) за нов договор
18 август 2017 | 04:01
Рони безпроблемно преодоля първи кръг на China Championship 2017
Защитник на Борусия (Д) призна: Имах разговор с Алегри
18 август 2017 | 03:17
Обявиха съдийските наряди за първия кръг в Серия "А"
18 август 2017 | 02:48
Марота: Алекс Сандро сам поиска да остане в Ювентус
18 август 2017 | 02:04
Официално: Родриго Паласио подписа с Болоня
18 август 2017 | 01:20
Джошуа изобщо не мисли за Кубрат Пулев (снимки)
Партизан и Видеотон оставиха всичко за реванша
18 август 2017 | 01:18
Палачът на Ботев не се даде на Динамо (Киев)
18 август 2017 | 00:44

›› Булевард

И новият секссимвол в атлетиката е...
17 август 2017
Украинската красавицата Юлия Левченко е тотален хит в интернет след второто място в скока на височина, което спечели на ...
Джошуа изобщо не мисли за Кубрат Пулев (снимки) 17 август 2017 | 13:13
Унижение за 40 милиона евро (видео) 17 август 2017 | 16:32
Футболният свят реагира на ужаса в Барселона 17 август 2017 | 19:45

›› Волейбол

България завърши наравно с Русия в контрола
17 август 2017
Женският национален отбор на България завърши наравно с Русия - 2:2 (22:25, 23:25, 25:20, 25:22) в първата контролна ...
Максим Михайлов: България е най-непредвидимият отбор! Може да победи Бразилия и да падне от Естония… 17 август 2017 | 17:29
Елица Василева: Това е последният ни шанс, сега е времето 17 август 2017 | 18:11
Световната лига и Гран При вече са в историята 17 август 2017 | 17:40

›› Баскетбол

Другата България
17 август 2017
Национален отбор. Или както казват испанците - абсолютна селекция. Когато в България се говори за това, най-често се ...
Минчев похвали националите: Щастлив съм, играхме добре 17 август 2017 | 11:13
Кошмарно начало за момичетата на ЕвроБаскет 17 август 2017 | 17:57
Нов отбор за Калоян Иванов в Турция 17 август 2017 | 17:54
							
						

›› Live Scores

Всички мачове

Лудогорец предизвика съдбата и си изпати, но ... 03 август 2017
Лудогорец изигра пореден луд мач в Европа, но този път шансът не бе на страната на орлите и те се сбогуваха с мечтата да попаднат за трети път в групите на Шампионска лига.Срещата реванш срещу Апоел (Беер Шева) бе ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал