›› Анкета

Кой е фаворит да спечели шампионската титла на България за 2018 година?

›› Булевард

Серина Уилямс отново стана булка

Бившата №1 в света Серина Уилямс украси корицата на февруарско-мартенския брой на списание Brides. Американската тенисистка позира пред обектива с две сватбени рокли на своята добра приятелка Донатела Версаче и сподели, ...

Виж още
БГ Футбол

Пълният унищожителен доклад на УЕФА, след който шансовете ни за Евро 2020 граничат с нула

11 септември 2014 | 16:04
Пълният унищожителен доклад на УЕФА, след който шансовете ни за Евро 2020 граничат с нула
Шансовете на София да приеме мач от Евро 2020 граничат с нулата, след като от УЕФА публикуваха доклада, в който се отправя сериозна критика към  кандидатурата на столицата за домакин на форума. Според информацията от футболната централа София не е подготвена в по-голямата част от необходимите аспекти за организация на подобно събитие.

В доклада се казва, че новият национален стадион в "Овча Купел" ще бъде посторен само, ако страната ни получи домакинство. Това обаче не отговаря на истината, тъй като съоръжението ще бъде изградено независимо от решението на УЕФА на 19 септември. Това потвърдиха изрично от компанията строител пред "Sportal.bg".

Пълният текст на доклада:

Визия, концепция и наследство


Българската кандидатура има за цел да допринесе на просперитета и развитието на столицата София и да предложи възможност на местните отговорни структури за развитие и придобиване на опит в областта на организиране на големи футболни събития.

Социална отговорност и поддръжка

Дадените гаранции са недостатъчни и не отговарят на нуждите на УЕФА. Например твърде либерално е отношение към тютюневия дим. Обещание да бъдат покрити всички изисквания на социалната отговорност не са заложени в предоставените гаранции.

Политически и икономически аспекти

Независими институции като Световната банка дават на страната ниски рейтинги, но необходимите политически и футболни структури са на лице. Финансовата схема, която да подкрепи необходимите за проекта инвестиции, e неясна.

Легални аспекти на кандидатурата

Споразумение с града домакин не е подписано. Вместо това становише от страна на София твърди, че, макар да подкрепя кандидатурата, участието на столицата в проекта ще бъде ограничено само до логистична помощ. Що се отнася до гаранциите изискани от УЕФА, повече от половината са заменени с писма, които не дават необходимото ниво на протекция от страна на града.

България няма закон, който да ограничава неоторизираното разпространение на билети за спортни и други събития. Необходимо е приемането на такъв, за да се отговори на нуждата на контрол в този аспект.

Публичното излъчване не е регулирано.

Рекламирането на тютюневи изделия и алкохол е забранено с някои изключения.

За организирането на събитието кандидатурата предвижда създаването на национален организационен комитет и местен организационен комитет, които ще включват органи на властта.

Използването на доброволци не е уредено в законова рамка.

Правовата ситуация на кандидатурата се смята за слаба и непълна, така че не осигурява правов комфорт.

Стадион

Новият национален стадион в София е във фаза на предпроект и дизайнът и конструкцията ще започнат, само ако градът бъде избран за домакин. Завършекът на конструкцията е предвиден за февруари 2017 година. Капацитетът ще бъде 33,621 зрители, а бюдежетът за инвестицията е 49,5 милиона евро. Стадионът ще бъде собственост на International Sports Development (ISD). Основните домакини на съоръжението ще бъдат ПФК Славия София и Българският футболен съюз.

Съоръжението отговаря на изискванията на УЕФА за минимален капацитет. След налагането на правилата на сигурност за Европейско първенство капацитетът ще стигне малко над 30 000 души. Що се отнася до достъпността, в документите на кандидатурата не се дава информация за достъп до и от предвидените паркинг места.

Сигурността и защитата не могат да бъдат оценени на този етап. Проектът за стадиона не е представил необходими сертификати за сигурност, нито планове за евакуация. Не е предложено също така и място за контролна стая. Единствената информация доставена до този момент е за броя на предвидените турникети на входовете, които са недостатъчно. Няма информация за предвиден външен периметър на сигурност, контролни камери и система за публично уведомяване.

Броят на предвидените тоалетни в отделните сектори е задоволителен, но цялостното количество е малко. Стая за оказване на първа помощ и съоръжения за инвалиди не са точно определени.

Планираният размер на игрището - 105м x 68м отговаря на изисквания на УЕФА. Същото се отнася и за предвидените стаи за играчи и официални лица, но без да са индикирани на картата на съоръжението, не могат да бъдат оценени. 

ВИП места, зони за ВИП настаняване на корпоративни гости и спонсори не са индикирани и няма информация за такива. Няма информация за техническа поддръжка на изискванията на УЕФА като резервно електрическо захранване, прожектори, екрани, системи за звуков и температурен контрол.

Изискванията за големина и място на медийния център са само частично покрити.

Нито едно от съоръженията не са описани или посочени на карта, така че адекватно оценяване на проекта на стадиона на практика е невъзможно.

Няма предвидено допълнително място за временни съоръжения. Не се посочват центрове, където да се помещават доброволците, стюардите или център за акредитации.

Мобилност

Международният публичен достъп на София зависи силно от въздушния транспорт. Градът е свързан със съседните си страни главно чрез магистрали, като високоскоростен железопътен транспорт все още не е наличен и няма да бъде до 2020 година.

Основната връзка между международното летище и центъра на града се осъществява с автобуси, но нова линия на метрото трябва да бъде на разположение до 2020 година. Стадионът ще бъде достъпен с градски транспорт в близост до съоръжението.

Капацитетът на летището не е достатъчно, за да отговори на очаквания пътникопоток през 2020 година без да се брой евентуалната организация на европейско първенство, така че са необходими разширения на базата.

Настаняване

Капацитетът, който предлагат хотелите в София е приемлив, с известен дефицит на стаи от висок клас, и ще позволи на града да се справи с настаняването на феновете и официалните лица в разумна дистанция от стадиона.

Българската асоциация на хотелите и ресторантите и Министерството на икономиката гарантират възможността на града да приеме потока на посетители, които могат да се очакват. Всичко това може да стане на цени в рамките на нормалните граници за града.

Кандидатурата дава адекватни предложения за настаняване на отборите, които отговарят на изискванията на УЕФА. Предложените тренировъчни центрове са удобно разположени и от много добър стандарт. Цената на наем за едно от съоръженията е много високо.

Промоция на събитието

Кандидатурата предлага адекватна локация на фензоните.

Гаранциите по отношение на промоцията на събитието на национално ниво и организиране на фензони в градовете, които не са домакини, са много слаби.

Търговски аспект

На базата на получената информация търговските изисквания не са покрити. Съществува сериозен риск от неосъществяване на договореностите с търговските партньори.

Още по темата
ДЕНИСЛАВ ДЕНЧЕВ
редактор - отдел "Футбол"
Прочетена 36358

Добави коментар ›› Коментари (74)

разбирач
(Гост)
74
отговор
14 септември 2014 | 21:35

100% УРЕДЕН МАЧ.............,ВЕЛБЪЖД - ВИХРЕН 1-2. Рейтинг: 1 0

amfipoli
(Гост)
73
отговор
12 септември 2014 | 18:07

НА КАДЕ СТЕ ТРЬГНАЛИ РЕЕЕЕЕЕЕ...ЗА НИСТО НЕ СТАВАТЕ Рейтинг: 0 1

underdog
(Гост)
72
отговор
12 септември 2014 | 18:07

Не виждам защо намерението да приемем мач от Евро 2020 трябва да се превръща в самоцел. Ами изоставаме в развитието си и толкоз. Какво има да мислим и коментираме. Ако ще се прави нещо такова, то нека да е резултат от едно цялостно и позитивно развитие на държавата ни. А сега какво е? Опъната е магистрала от София до Бургас (след време и тази до Варна вероятно ще е направена, друг е въпроса доколко са качествени), но цялата тази площ, както казва доц.Иво Христов, представлява една особена смесица от старчески домове и цигански катуни. За чий чеп ми е на мен домакинството на някакъв си там мач, след като цялата ми нация се е упътила към небитието.... Рейтинг: 2 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

petko kalchev
(Гост)
71
отговор
12 септември 2014 | 06:21

to stadioni ima, no kenefi nqma Рейтинг: 0 1

Хахахаха
(Гост)
70
отговор
12 септември 2014 | 10:10

Доклада е може би най-доброто и истинско нещо което съм чел.Само показва колко селски град е София и как всичко ни е по-български и неясно - от финансирането до паркоместата и цигарите ахахаха много се веселих :) Рейтинг: 4 0

Реалността
(Гост)
69
отговор
12 септември 2014 | 13:11

Каква кандидатура, какви глупости, много сме далеч от такива неща, градът и държавата на нищо непреличат, тръгнали да ми се кандидатират за домакини, СМЯХ.Незнам от БФС или общината дали скоро, са влизали откъм Владая в София, гледката е все едно си в далечна бедна провинция в Индия.Какви стадиони, какви 5 лева..... Рейтинг: 2 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

1
(Гост)
68
отговор
12 септември 2014 | 06:21

ДА СА КАЗАЛИ НАЙ ВАЖНОТО: ВИЕ СТАДИОН НИКОГА НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ НАПЪЛНИТЕ. ОСОБЕНО КОГАТО ЩЕ ИГРАЯТ РАЗЛИЧНИ НАЦИОНАЛНИ ОТ БЪЛГАРСКИЯТ. Рейтинг: 1 0

do 999
(Гост)
67
отговор
12 септември 2014 | 12:05

гьрците защитават дьржавата си ама има защо ние кво имаме 4е да го защитаваме Рейтинг: 2 0

999
(Гост)
66
отговор
12 септември 2014 | 12:28

АБЕ ВИЖТЕ КАКВИ ПОМИАРИ СТЕ, ТОВА В ЕДНА ГЪРЦИЯ НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ. ВЕДНАГА ВСИЧКИ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ОПЛЮВАТ УЕФА И ДА СИ ЗАЩИТАВАТ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ А НИЕ ВИЕ ЩЕ СЕ ВМЕРИШЕТЕ ОТ ЗЛОБА И ЩЕ НАМЕРИТЕ КОСУР НА ВСЕКИ БЪЛГАРИН - ТИПИЧНО. БОКЛУЦИ СТЕ И ЗАТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРАДЖЕ САМО КРИТИКУВАТЕ А СЗМ СИГУРЕН ЧЕ НА 2/3 ОТ ВАС ЪА НИЩО НЕ СТАВАТЕ Рейтинг: 2 3

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

доооо
(Гост)
12 септември 2014 | 00:13

Ае пич,то стадиона даже кенефи няма да има,кво ми говориш....тъпо парче такова. Рейтинг: 0 0

Barca
(Гост)
65
отговор
12 септември 2014 | 12:00

колкото и да не харесвам ес това е реалност хората трябва да живеят в реалноста а мои приятели тя не е никак хубава сърдете се на депутатите няма лидери всеки краде прави са хората като ни викат цигани кво се обиждате приемете го и нека позитивното ни води Рейтинг: 5 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Forever Everton
(Гост)
64
отговор
12 септември 2014 | 02:08

Хр. Ботев е мошеник. Рейтинг: 1 1

True
(Гост)
63
отговор
12 септември 2014 | 07:07

Абсолютната истина са писали хората и незнам защо тоя господин с тоя материал негодува против това та чак иска да предаде и на нас обикновенните хора глупавото си криво мислене,че евентуално ставаме за домакин на такова събитие.Нещо повече: по бандитски град ж ежропа от София няма,но хората от уефа са запазили добрия тон и не са го споменали,но е една от големите причини за неосъществяване на всичко това с тая инфраструктура и тия крадци и джибчии .....сори няма как,а хората от европа са свикнали да нямат ядове за нищо :) Рейтинг: 5 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

нашата работа е
(Гост)
62
отговор
12 септември 2014 | 07:07

На гол тумбак чифте пищови. Рейтинг: 4 0

TanatosA
(Гост)
61
отговор
11 септември 2014 | 23:59

1914 парите до колкото знам не ги дава държавата нито Европа а частен инвеститор и му е през чепа за останалите стадиони(не го защитавам).Мисля че има и още едно нещо,което не се знае-чувал съм че земята около стадиона на Славия +него е на мутрите и с проекта на новия стадион ще продадат всички земи наведнъж,защото много от тези земи са взети с измами от общината....до колкото знам и автогарата е тяхна но не се парадира за да не разлайват кучетата предварително. Рейтинг: 4 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук


							
						

›› Live Scores

Всички мачове

Любослав Пенев в пълния му блясък и големите ... 23 януари 2018
Настоящият президент на БФС Борислав Михайлов се ползва с подкрепата на голяма част от футболните клубове в България. Поне така излиза до този момент, тъй като 21 клуба са обявили, че твърдо ще застанат зад бившия ...
Каранга: Няма да си тръгна от "Армията", докато ... 22 януари 2018
Голмайсторът на ЦСКА-София Фернандо Каранга бе категоричен, че няма да си тръгне от “Армията”, докато не спечели титла с червената фланелка. Бразилският ас на столичани призна това при награждаването си за ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал