Бойни спортове

Кличко: Аз съм учен и морско свинче едновременно

22 август 2014 | 12:25
Кличко: Аз съм учен и морско свинче едновременно
Въпреки че в Тирол времето е като през октомври, още в средата на лятната си ваканция Владимир Кличко запази хотел в Австрия само с една мисъл: мачът на 6 септември срещу Кубрат Пулев. Кличко се готви в Гоинг (Ав) със 7 спаринг партньори и още 8 боксьори, които му помагат в подготовката. Всеки ден той изучава мачовете на Пулев. Пред немските медии украинецът говори за предстоящата среща и за друго важно събитие в живота му – в близките месеци той ще стане баща за първи път.

Който наблюдава тренировките ви и види как се движите срещу спаринг партньори, които са с 15 г. по-млади от вас, ще си зададе въпроса как може да сте в такава форма на 38 г.

- И аз се питам понякога. И се страхувам от биологичния часовник, който не спира да цъка. Но в кариерата си не съм имал много почивки, винаги съм бил във форма. Това ми помага много в момента. Вярвам, че тялото се нуждае от стреса на тренировките и това не му позволява да започне да се разпада бавно.

- Не усещате ли никакви промени във физическото си състояние? Не се ли чувствате стар?

- Повече от всички останали забелязвам, че остарявам. Когато видя хора, с които не съм се виждал отдавна, и виждам промените в тях, осъзнавам, че времето тече. Колкото до фитнес режима ми: по-рано си мислех, че с възрастта човек трябва да тренира все повече, за да задържа формата си. Но не е така. Трябва да тренираш по-специфично. Мислех си, че тялото постепенно ще отказва, но това също не е така, поне засега. Не мога да кажа колко време ще продължи да е така. Но аз често се проверявам, а и имам достатъчно хора в екипа си, които ще ми кажат, ако вече не мога да се справям. В настоящето съм учен и морско свинче, събрани в един човек едновременно. Това е забавно.

- Изглежда, че никога не ви липсва мотивация, въпреки че доминирате толкова много над опонентите си.

- Основната ми мотивация е страхът. Той играе голяма роля. Страхът от загубата, страхът, че може да изгубя страха си преди мача. Това не ми вреди, това е здравословен страх. Искам да ставам все по-добър с всеки мач и да доминирам още повече. Освен това знам, че в живота си няма да имам по-добро поле за изява от бокса. На ринга най-добре мога да покажа качествата си. На 38 нямам време за губене, а и нямам право на загуба. Знам какво е да паднеш, знам колко време отнема да се изкачиш отново. Още помня как загубих с нокаут от Кори Сандърс. Основната ми мотивация, основният импулс е, че не искам да губя отново. Никога. Това ме прави като луд на ринга. А всеки си има начин на водене на битка. Размяна на много удари като мачът между брат ми Виталий и Ленъкс Люис – това не е за мен.

- Какво мислите за опонента си в Хамбург Кубрат Пулев?

- Той е много силен боксьор, с добра техника, уверен е в способностите си. А и статистиката му – 20 мача, 20 победи, говори сама за себе си. Свикнал е да се бие с по-едри съперници като Устинов и Димитренко, така че трябва да се подготвя много добре. Изучавам мачовете му внимателно. Едно от основните неща преди всеки мач е да изучиш съперника си, да знаеш как той се държи на ринга. А и той ще даде всичко от себе си, защото това е шанс, който получаваш веднъж в живота.

- Към края на годината ви чака съвсем ново предизвикателство. Ще станете баща. В края на ноември годеницата ви Хейдън Пенетиер трябва да роди. Как ще повлияе това на кариерата ви?

- Минаха ми няколко неща през главата, но в момента още не съм в позицията да оценя какъв ще бъде животът ми като баща. В момента чувствам само радост от предстоящото събитие, като то ми носи и допълнителна мотивация.

- Мислите ли, че ще се биете различно, когато станете баща и отговаряте за още един човек. Може да ограничите още риска от бокса?

- Не мога да си представя, че бащинството ще промени поемането на риск на ринга по някакъв начин. Вярвам, че човек действа, съзнателно или не, по начина, по който са го учили родителите му. Моите родители учеха мен и брат ми Виталий винаги да правим каквото искаме с пълна увереност и пълен риск. Това няма да се промени, когато стана баща, и ще възпитавам децата си по същия начин.

- Знаете ли вече къде ще живеете като семейство? И колко трудно ще ви бъде да оставяте децата, когато трябва да се затворите за месец в тренировъчен лагер преди мач?

- Къде ще живеем е един от многото въпроси, на които все още нямаме отговор. Хейдън и аз сме свързани с някои места заради професиите си. Но благодарение на интернет в днешно време можеш да поддържаш връзка въпреки големите дистанции. Разбира се, искам да прекарвам много време със семейството си, искам да присъствам и на самото раждане. Но аз все пак съм в бокса и само заради раждането на дете, животът ми няма да спре. Гледах как Виталий успяваше да се справя със задълженията си в бокса въпреки децата. Той ми каза, че когато е станал баща, е започнал да удря още по-здраво на ринга. Любопитен съм как ще е при мен.

- Много спортисти искат децата им също да влязат в спорта, да ги гледат например. При вас как е?

- Не искам въобще! Не искам детето ми да вижда как ме удрят. При тенисисти като Роджър Федерер е различно, но боксът е прекалено груб спорт за деца. Не искам да мисля по време на мач колко ще страда детето ми заедно с мен. Преживях подобен случай – синът на Крис Бърд се разплака на ринга, след като бих баща му. Не искам да изпитвам подобно нещо. Бях доста нещастен, когато Виталий доведе сина си на един от моите мачове. Не ми хареса въобще.

- Бащинството обаче едва ли е мотивация да останете на ринга още няколко години.

- Не. Но мотивацията ми е, че искам да съм най-добрият и да ставам все по-добър във всеки мач. И докато успявам да го правя, нямам причини да спирам с бокса.

"7 дни спорт"
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 3256

Добави коментар ›› Коментари (53)

НЕКА ВИ БОЛИ
(Гост)
53
отговор
25 август 2014 | 09:25

ВЛАДИМИР ИМА ФЕНОВЕ В БЬЛГАРИЯ НЕКА ВИЕ ГАДНО И ТЕСА МНОГО И СА НАД ВАШЕТО ЖАЛКО НИВО!!! Рейтинг: 0 1

НЕКА ВИ БОЛИ
(Гост)
25 август 2014 | 09:30

ПАК СЕ ОБЪРКАХ МНОГО ЛОШО И СЕРИОЗНО, ИСКАХ ДА КАЖА, ЧЕ ВЛАДИМИР НЯМА НИКАКВИ ФЕНОВЕ В БЪЛГАРИЯ, ВСИЧКИ СМЕ ЗА КОБРАТА И МУ ЖЕЛАЕМ ПЪЛЕН УСПЕХ С МНОГО ТЕЖЪК И РАЗТЪРСВАЩ НОКАУТ НАД КЛИЧКО! МАЧКАЙ КОБРА! Рейтинг: 1 0

Н
(Гост)
52
отговор
24 август 2014 | 15:19

Ела ти в Джей Кей кoпеле нещаcтнo цигани ще ми викаш, аз cъм циганин Рейтинг: 0 0

Lennox
(Гост)
24 август 2014 | 19:36

Ша ти го лапам, да знаеш. Рейтинг: 3 1

Loki
(Гост)
51
отговор
24 август 2014 | 17:37

Ясно е как издържа срещу толкова млади съперници-допинг!!! Рейтинг: 3 1

Н
(Гост)
50
отговор
24 август 2014 | 10:06

Пич ти ocвен да oбиждаш, дpугo 3наеш ли? Гoлям фен cъм, на Владимиp нo начинът ти на изpазяване е 0твpат;) И не знай, мнoгo за да не ти oткача дpoба и бъбpеците. Акo има нещo ,ще cе cpещнем и изяcним Рейтинг: 0 0

Lennox
(Гост)
24 август 2014 | 19:36

И все пак, Кубрат ще разгроми и нокаутира Кличко, можеш да бъдеш сигурен в това, кърлеж. Рейтинг: 2 1

Lennox
(Гост)
24 август 2014 | 12:11

Гледай аз да не ти откача ченето. Хич не ме интересува на кой си фен. Всеки може да подкрепя който иска. Като ме нападат и аз нападам. Културно със спорталските онуфрита няма как да се държа. Рейтинг: 0 0

Н
(Гост)
49
отговор
24 август 2014 | 01:12

Нещаcтник каквo ми е на пpавoпиcа. Чикаpец , и cъпopтъp У левo! Меча на майка ти и баща ти ,cеcтpа ти за мен. И нищo, че cме oт един .,,тийм" Рейтинг: 0 0

Do Viktor
(Гост)
48
отговор
24 август 2014 | 10:55

МАЧКKАЙ КОБРА! Рейтинг: 3 0

Loki
(Гост)
47
отговор
24 август 2014 | 10:55

Друже, Кобрата е нашия велик вожд и водач, и трябва да го подкрепяме в добро и лошо, а и следваме безпрекословно:) Рейтинг: 3 0

Lennox
(Гост)
46
отговор
24 август 2014 | 10:55

Цар Кубрат е номер едно и няма равен. Рейтинг: 3 0

Do Viktor
(Гост)
45
отговор
24 август 2014 | 14:34

ВИКТОРЕ .. ТИ КАКВО ИСКАШ БЕ .. КАКВО ЗНАЧИ НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ КОБРАТА .. КАКВО ИСКАШ ДА ГО ПРАВЯ .. ДА ГО ВЪЗХВАЛЯВАМ ЛИ .. НА КАКВА ОСНОВА .. КАКВО Е ПОСТИГНАЛ .. КАКВИ ШАНСОВЕ ИМА ?? НУЛЕВИ .. ПО - ДОБРЕ ДА СИ ОСТАНА РЕАЛИСТ И ЧОВЕК, МНОГО ПО - ЗДРАВО СТЪПИЛ НА ЗЕМЯТА .. ЗА РАЗЛИКА ОТ ... ЕДНО 90 % ОТ ДРАСКАЧИТЕ ТУКА .. ЕЙ ТАКИВА НЕОСЪЗНАТИ .. ЛЕТЯЩИ ИЗ ОБЛАЦИТЕ КАТО ТЕБ .. СПОКОЙНО .. НА 6 ЩЕ СЕ ОСВЕСТИТЕ ! Рейтинг: 4 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Виктop 0pтиз
(Гост)
44
отговор
24 август 2014 | 13:57

Xopа тoва е cпopт , на къде oтиваме ядем cе, катo пеcoве а те cи cлагат милиoните в джoба...... Вoвата няма шанc, пoдценявате Кoбpата а тoй е млад бичаp ,, гладен,, пpи тoва.. Рейтинг: 1 1

Н дo Lеnnox
(Гост)
43
отговор
23 август 2014 | 21:21

Чикаpец, нещаcтен и аз cъм cъпopтаp на бpатята Кличкo, нo май пpекали c 0бидите май? C най гoлямo удoвoлcтвие биx ти, cмачкал уpoдливият фаcoн...! Кoпеле гаднo Рейтинг: 0 0

›› новини

›› новини

Титулярите на Динамо (К) надвиха резервите на Шахтьор в зрелищно дерби (видео)
26 май 2017 | 23:06
Йомов: Имаме голям потенциал, с новия треньор сме по-уверени
26 май 2017 | 22:31
Диамантен старт на сезона за Мирела Демирева
Витоша чака специални гости за последния двубой за сезона
26 май 2017 | 22:22
Джокович се чувства развълнуван от работата си с Агаси
26 май 2017 | 21:19
Роберто Пиаца поема СКРА?
26 май 2017 | 21:05
Протоколен последен кръг в Югоизточната Трета лига
26 май 2017 | 21:03
Агаси приел да работи с Джокович заради жена си Щефи Граф
Българската федерация по художествена гимнастика проведе годишно отчетно събрание
26 май 2017 | 20:58
Новият Зенит (Санкт Петербург) иска Митар Джурич
26 май 2017 | 20:56

›› Волейбол

Волейболистките мотивирани да спечелят световната квалификация (видео + галерия)
26 май 2017
Националният волейболен отбор на България за жени навлезе в решителната фаза от подготовката за предстоящия ...
Волейболен национал отива в Германия за операция 26 май 2017 | 14:43
Китай с първа тренировка във Варна 26 май 2017 | 19:20
Модена официално подписа с Джулио Саби 26 май 2017 | 15:32

›› Баскетбол

Везенков и Барселона изравниха серията срещу Валенсия
25 май 2017
Отборът на Барселона, където играе българският национал Александър Везенков, изравни резултата в четвъртфиналната серия ...
Ботевград посреща кръг от 3х3 първенството на България 26 май 2017 | 13:14
Лукойл Академик докосва титлата след нова победа над Берое 24 май 2017 | 20:25
Фенербахче тръгна с победа в плейофите в Турция 25 май 2017 | 13:06
							
						
Дебелият, богатият и форумните експерти 06 декември 2016
Шкембето на Самуел Питър неусетно измести размириците в Харманли като най-обсъждана тема в българското общество. Вярно - нигериецът изглежда абсурдно. На кантара гълташе корема, но по време на самия мач ластикът на ...
Кубрат Пулев: Може да играя в България мач за ... 19 май 2017
Най-добрият български професионален боксьор в тежка категория Кубрат Пулев бе награден от ректора на НСА “Васил Левски” проф. Пенчо Гешев по случай 24 май.  Малко след това Кобрата, който е официален ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал