От скрина

"От скрина": Абсурд проваля великия национален отбор на България

02 януари 2014 | 09:53
"От скрина": Абсурд проваля великия национален отбор на България
Когато в началото на 1970 г. в пищна зала на хотел "Мария Исабела" в Мексико Сити жребият за световното първенство определя България да бъде в една компания с ФРГ, Перу и Мароко, у нас мнозина потриват ръце. Това е най-леката група на турнира и в НРБ е сметнато, че е крайно време националният отбор да запише първа победа на световно. Да, ама не. Защо? Защото може би най-силната селекцията на България на световни финали понася тежки удари. Удари, дошли от... българска страна. Нека се хвърлим в бързея на времето и се пренесем обратно в 1970 г.

По това време България разполага с отлични футболисти на всяка линия. "Имахме много силен отбор. Поколението беше невероятно. За всеки пост имаше поне по двама равностойни играчи. Конкуренцията за титулярно място бе огромна. Това бе трето поредно световно за България и всички искахме най-после да се представим достойно и да запишем първа победа", спомня си Димитър Пенев. Легендарният защитник е напълно прав. Вижте само състава на "лъвовете" за Мексико'70. Играчите са кой от кой по-добър.

За вратарския пост се борят Симеон Симеонов (Славия) и "близнаците" от ЦСКА Стоян Йорданов и Йордан Филипов. Преди шампионата Даната се контузва и на негово място е привикан Георги Каменски от Левски. В защитата са Александър Шаламанов (Славия), Иван Давидов (Славия), Иван Димитров (Академик), Стефан Аладжов (Левски), Димитър Пенев (ЦСКА), Милко Гайдарски (Левски), Добромир Жечев (Левски) и Борис Гаганелов (ЦСКА).

Халфовата линия и нападението са повече от впечатляващи: Динко Дерменджиев (Ботев Пд), Аспарух Никодимов (ЦСКА), Васил Митков (Левски), Георги Попов (Ботев Пд), Христо Бонев (Локомотив Пд), Димитър Якимов (ЦСКА), Тодор Колев (ЖСК Славия), Петър Жеков (ЦСКА), Димитър Марашлиев (ЦСКА), Георги Аспарухов (Левски) и Божидар Григоров (Славия). Отбор на отборите. Обаче...В началото на 1970 г. започват безумията. Въпреки че вече се знае, че на старта на мондиала ще мерим сили с Перу, от високите етажи се взима "прозорливото" решение да играем две (!) контролни срещи с "инките". Това е само началото на целия фарс преди и по време на шампионата.

Спортът трябва да бъде витрина на социализма и от ЦК на БКП се заемат да движат нещата около подготовката на националите преди финалите. Идва налудничавата идея играчите да бъдат пратени на високопланинската база в Белмекен, построена скоро преди това от умните глави от ГДР. Интересно е, че за работата си по базата източногерманците получават право да подготвят безплатно всички свои спортисти в Белмекен за срок от 20 г., но да не се отклоняваме. От Партията смятат, че надморската височина в Рила ще подготви идеално футболистите за това, което ги чака в Мексико. Никой обаче не се сеща за разликата в температурата. Наставникът д-р Стефан Божков е против лагера, но "отгоре" са непреклонни.

"Беше лудост. Тренирахме в един метър сняг. Имаше дни, в които нямаше как да се тича от преспи, да не говорим за игра с топка, и слизахме до Велинград. Караха ни с автобус, а то едни завои, едно чудо. На много от момчетата им прилошаваше. На някои тренировки карахме ски. Говореше се за някакви софри с печени прасета, агнета и т.н. Няма нищо вярно. Аз свалих 4-5 килограма от теглото си", разказва Паро Никодимов."С нас обикаляше един професор. Той дирижираше всичко. Даваше ни някакъв голям балон, от който вдишвахме разреден въздух. А така миришише на гума. Идеята бе да дишаме въздух като в Мексико. Още по-абсурдно бе, че като отидохме в Мексико професорът пак ни даваше балона. За този човек имахме лаф, че дипломната му работа е била със заглавие: "По-лесно е да се качиш на Черни връх с празна раница, отколкото с пълна", продължава някогашният полузащитник на ЦСКА.

Пловдивската икона Христо Бонев също добре си спомня професора с балона.

"Не направихме нищо през 1970 г., защото сгрешихме тотално подготовката. Професорът ни даваше този балон и в Мексико. На връщане ни се искаше да го хвърлим в океана. В Белмекен тренирахме на -20 градуса, а когато отидохме на световното заварихме +45. Нали се сещате, че това са 65 градуса разлика. Кой организъм ще издържи? И в трите мача повеждахме и първото полувреме бяхме отлични. Бе така дори срещу германците, които после станаха трети. Но след почивката нямахме сили не само да тичаме, а и да ходим", казва Зума.

Преди заминаването в София са направени изследвания на всички и докторският екип излиза със становище, че тимът е в отлично здраве, като из родната преса започва да се твърди, че нашите са на кондиционното равнище на Бразилия и Италия. Всичко обаче е прах в очите. И тук идва върхът. При пристигането на мексиканска земя на "трикольорите" им е забранено да пият безразборно вода. Момчетата на Божков тренират като откачени, а наред с това им е заповядано да пият само по две бутилки вода на ден - една на обед и една вечер.

"Чувал съм да се говори, че ни давали и по бутилка кока-кола, но това са измислици. Та те вода едвам ни даваха, а какво остава за друго. Вечер скришом пиехме вода от мивката, а тя не беше студена и не ставаше за пиене. От хладилниците в стаята си чупехме лед, който слагахме във водата, за да я разхладим. Повече от половината отбор се обезводни. Обстановката бе ужасна. Нито ни се позволяваше да имаме свободно време, нито да влезем да се разхладим в басейн. Нищо", прибавя още към разказа си Никодимов.

Освен идиотията с Белмекен и водата, се взима и друго решение достойно за учебниците по глупост. Българските футболисти провеждат всички свои тренировки в Мексико по обед, защото от групата на професора са преценили, че по този начин Зума, Гунди, Чико, Жеката и останалите ще са най-добре подготвени за мачовете, които също са по обедно време.

"Това също бе голяма грешка. После се разбра, че другите тимове, като например ФРГ, са тренирали привечер, когато времето е хладно и приятно. А ние се хвърляхме по игрището при над 40 градуса жега. Ще ви умори не надморската височина, а слънцето. Така ни казваше Начко Михайлов, Бог да го прости. И си беше прав. А относно проблема с водата, ще кажа само, че наистина почти всички момчетата се обезводниха и нямахме сили да ходим. Аз заминах 77 кг, а се върнах 71", допълва Бонев.

"България води с 2:0! Можете да дишате спокойно, драги зрители…", това са думи на Николай Колев - Мичмана, който коментира от Мексико мача с Перу. И в трите двубоя тимът на Стефан Божков повежда и играе отлично до почивката, но след това нашите са като случайно събрана команда от улицата. 2:3 от Перу, 2:5 от Западна Германия и 1:1 с Мароко. "Имахме отличен отбор и можехме да постигнем много повече. Взеха се мерки и така за следващото световно през 1974 г. подготовката бе направена директно на германска територия", споделя още Зума.

Провалът в Мексико'70 е толкова звучен, че води до реакция у самия Тодор Живков. Без да се съобразява, че пропуква паравана на комунистическата пропаганда, на 13 юни 1970 г. генералният секретар на БКП излиза със съкрушителна публикация по адрес на родния футбол - "Докога ще се търпят недъзите на българския футбол?". Всъщност статията не е подписана от Първия, но е повече от явно, че зад унищожителната критика стои именно той.

Тя е публикувана на страниците на "Работническо дело", а след нея следва лавинообразна чистка в най-популярния спорт у нас. В прословутата си статия Тато директно признава, че министри, генерали и всякакви други партийни вождове "безотговорно се бъркат, дават указания, подменят треньори и специалисти…".

В резултат на това от сцената слиза председателят на БФФ Недялко Донски, както и селекционерът Божков. В "Стършел" пък се появява следната карикатура - националите се прибират по тъмно от Мексико, а единствено златната обувка на Петър Жеков осветява пътя им. След Мексико'70 повече фланелката на първия отбор никога не е облечена от имена като Александър Шаламанов (тогава 28-годишен), Димитър Якимов (28), Борис Гаганелов (28), Георги Аспарухов (27) и Георги Попов - Тумби (25), който в онези години е сред най-бързите крила на Стария континент.

Счупеното не се лепи и така изключителният състав на България, пети от Евро'68, проиграва шанса си за първа победа на световно, а защо не и класиране на 1/4-финалите. Със сигурност в основата на провала са абсурдните подготовка и режим преди и по време на турнира в страната на ацтеките.И до днес е странно как и защо научните ръководители от онези години са решили да приложат "блестящата" си програма на националите. Факт е, че нито един друг европейски състав не прави такава безумна подготовка преди финалите. Факт е още, че в БФФ имат отличен опит с аклиматизацията от Олимпийските игри в Мексико Сити през 1968 г., който е пренебрегнат с лека ръка. Повече от странно е как никой у нас не се е допитал поне до Големия брат от Москва, тъй като Сборная също се готви усилено за световното - СССР на небезизвестния Гавриил Качалин играе в дебютния мач на първенството срещу домакините. Връщайки се в съвремието можем да сме категорични, че под диктовката на партийните "разбирачи" отборът на д-р Стефан Божков провежда най-лошата подготовка в историята на българския футбол.

А иначе сред бисерите на световните финали остава онзи приказен гол срещу Перу, дошъл след тройна комбинация от пряк-свободен удар между Жеков, Бонев и Дерменджиев. Но само толкова. Като в стария соцлаф парата на влака отива за свирката.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!
ФИЛИП ДРУМЧЕВ
редактор - отдел "Футбол"
Прочетена 41969

Добави коментар ›› Коментари (18)

Forever Everton
(Гост)
18
отговор
17 февруари 2015 | 02:44

Интересна статия, но ако погледнете и съпоставете този отбор от 1970 с Перу ще видите, че южноамериканците не са били слаби играчи. Перуанците са имали уникално поколение, което изхвърля Аржентина от Мондиала и са разполагали с далеч по-голям международен опит от Пенев едно и компания. Рейтинг: 3 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

etarfan
(Гост)
17
отговор
24 декември 2014 | 18:05

Великия национален отбор е от 1994г. Всичко друго са ученически оправдания. Рейтинг: 1 11

Цветков
(Гост)
25 декември 2014 | 10:55

На голяма част от онези през 70-та,даже и Стоичков би бил резерва.Единствената разлика беше, че те имаха по-малко мачове в Европа.Но мачовете на ЦСКА по това време в КЕШ пък показва че на тях много не им пукаше срещу кого се изправят.Погледни само 4 години по-рано как играят като равен с Бразилия. ця Рейтинг: 4 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Българче
(Гост)
16
отговор
03 април 2014 | 06:19

Поздравления за хубавата статия! Рейтинг: 5 1

ljubo georgiev
(Гост)
15
отговор
02 януари 2014 | 22:15

тези които писат проти соца не са виновни просто такива хора сте има винаги незнаи какво говорат забрават це всицки успехи в спорта имаме само за социализма Рейтинг: 1 2

ЦСКА
(Гост)
14
отговор
02 януари 2014 | 21:02

За кой ли път г.оведата са виновни! Рейтинг: 3 3

сериозно ли??!
(Гост)
02 януари 2014 | 22:32

емблемата ви е петолъчка нали ти е известно?! Рейтинг: 1 0

АнтиКомуняга
(Гост)
13
отговор
02 януари 2014 | 17:02

Тъпи комунисти- и днешните са същите малоумници в Парламента, барабар със Сидера и Лютфиту, които са също комуняги, но от дру цвят Рейтинг: 2 1

Антидебил
(Гост)
02 януари 2014 | 18:36

Нещастно синьо говедо, репарациите, които България е изплатила след II Световна война се равняват на 12 милиарда долара. През 1989г. главница държавен дълг 7.9 милиарда, дължими към БГ - 2.8 милиарда, активи без земята 46 милиарда... Всичко това вие костовистите го разграбихте или разрушихте. Дебили дрогирани!!! Рейтинг: 0 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

грух грух
(Гост)
12
отговор
23 юни 2014 | 17:13

след като в българия се получава ... отбора на ЦУЦКА . е бутан от ком,партията , и няма кой да му пречи , опитва се и на национално ниво ???? Рейтинг: 1 4

;]]]
(Гост)
11
отговор
02 януари 2014 | 14:42

Комунистите са най-големите изроди на света. Глупави хора, посредствени хора, които единствено целят да съсипят интелигенцията и талантливите хора, без значение какъв точно е талантът. Рейтинг: 4 1

сини свини
(Гост)
02 януари 2014 | 15:06

Да, като ранобудния платен резолюционер Ивайло Динев. Човек с двойка по история в Благоевградския университет, влязъл някакси в СУ, в измислената специалност "Минало и съвремие на югоизточна Европа", че сега пише и докторат дебила!!! Рейтинг: 1 1

Ало
(Гост)
10
отговор
02 януари 2014 | 14:34

Пазар за нашите стоки има и до днес, ама като си сменяме ориентацията непрекъснато, как да стане?! По време на соца почти всички българи бяха доста по-добре от днес. Почти всичко безплатно! Можеш да отидеш на хижа без пари. Същото като по филмите. Реално погледнато и ние и от другата страна на желязната завеса бяхме почти едни и същи хора, с почти едни и същи навици и бит. В момента разликата е доста по-голяма и видима. Нещата не само, че не се подобриха, ами и станаха много по-зле. Рейтинг: 0 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Тошо от Правец
(Гост)
02 януари 2014 | 16:57

Ей тука е големият проблем, колега :-) Разбирането, че нещо може да бъде "безплатно". Безплатно е само сиренцето в капана за мишки (както беше казал един мъдър човек преди доста години). Ето това сме били всички по време на "Соц-а", за който толкова много се жалваш - мишки в един брутален експеримент на шепа напористи, необразовани и безскрупулни комплексари (комунисти). Колкото до демокрацията и нейните негативни ефекти върху народонаселението, повече от ясно е, че те се дължаха най-вече на две обстоятелства: (1). Същите тези боклуци (комунистите) станаха за една нощ частни предприемачи и си разпределиха малкото останали държавни пари плюс секторите, в които да въртят далавери. (2). Масата от хората бяха абсолютно неподготвени за промяната - психически, материално, всякак... (честно казано не знам дали е можело някой да ги "подготви" навреме изобщо за подобна огромна промяна в обществото и в личните им съдби). Но доста се отклонихме от спортната тематика, така, че спирам :-) И приятелски те съветвам да не се вайкаш толкоз много за "бай Тошовото време", щото всичко тогава е било една грандиозна измама, чийто масраф няма да можем да изплатим и още четвърт век даже. Рейтинг: 4 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

BOTATA-LEVSKAR PO RELIGIA
(Гост)
9
отговор
02 януари 2014 | 13:02

БЪЛГАРСКА РАБОТА Рейтинг: 2 0

Левскар
(Гост)
8
отговор
02 януари 2014 | 12:11

Ей това са били мъже, тогавашните играчи, този национален! Днешните са келеши, на които само запои в дискотеките и курвички им дай! Рейтинг: 2 0

АЗ
(Гост)
7
отговор
02 януари 2014 | 11:31

100 години няма да се отърсим от тези нещастни комунисти!!!ТЪПАЦИ!!!!!!!!! Рейтинг: 1 0

БОРКО
(Гост)
6
отговор
02 януари 2014 | 11:26

ТО СЯ ЩОТО СМЕ ПЕФЕКТНИ НЕ МОЖЕМ СЕ КЛАСИРА НИ НА ЕВРОПЕЙСКО , НИ НА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО. ИМАЙТЕ ПРЕДВИД , ЧЕ НАВРЕМЕТО НА ЕВРОПЕЙСКОТО Е ИМАЛО 4 ОТБОРА , А НА СВЕТОВНОТО 16! СЕГА НЕ МОЖЕМ И ДА МЕЧТАЕМ ЗА ТОВА! Рейтинг: 2 0

Вододав
(Гост)
5
отговор
02 януари 2014 | 10:59

В тая умряла държавиця с тия селяни дето са ни управляваи, тия дето сега управляват и тия дето сме ние грам не се учудвам! Рейтинг: 2 0

Dadi
(Гост)
4
отговор
02 януари 2014 | 10:22

Сега е същото един прави разбора друг реди състава Рейтинг: 1 0


							
						
"От скрина": Без ефир 16 юли 2019
През 1967 година ЦСКА докосва финала в турнира за КЕШ. Тогава реалностите в европейския футбол са други и "червените" водят лют спор с миланския гранд Интер за място във финалния мач. Покрай дуела на българския шампион ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.