›› Анкета

Кой е фаворит да спечели шампионската титла на България за 2018 година?

›› Булевард

Божинов стана Шогун!

Българският футболист и нападател на швейцарския Валери Божинов отново изуми! A post shared by Valeri Bojinov Official (@valeribojinov86) on Aug 14, 2017 at 3:05am PDT Първо с нова прическа. Този път ...

Виж още

БГ Футбол

Светльо Тодоров: Литекс показа правилния път

28 декември 2013 | 12:23
Светльо Тодоров: Литекс показа правилния път
35-годишният Светос­лав Тодоров се отказа от футбола през лятото и се захвана с треньорството - застана начело на родния Добруджа. Преди Коледа той бе на стаж в Англия. Ето какво сподели пред "Тема Спорт" не само за българския футбол, но и за престоя си в Ливърпул, Портсмут, Чарлтън и Куинс Парк Рейнджърс.
 
Г-н Тодоров, дните около Коледа обикновено са за равносметки. Каква година изпращате вие?
- Доста по-различна от предишните. Спрях с фут­бола, но преминах към ново предизвикателство - треньорството. От него изпит­вам още по-голямо удовол­ствие, отколкото когато бях на терена. Да чукна на дърво - семейството ми е живо и здраво. Това е най-важното, защото всичко ос­танало рано или късно се постига с труд. Затова оп­ределям отминаващата го­дина като успешна.
 
Имахте ли планове да станете треньор, или не му мислихте много, след ка­то получихте оферта от Добруджа?
- Ооо, аз инвестирам в себе си от 4-5 години, за да се захвана с този зана­ят, факт е обаче, че всичко стана много бързо. Очаквах да поиграя още една-две го­дини. Но дойде поканата от Добруджа и нямаше закъде да отлагам. Все пак това бе уникална възможност да за­почна кариера директно ка­то старши треньор. Много малко млади специалисти за­почват веднага като таки­ва, малцина са получили та­кава подадена ръка. Оценя­вам много шанса, който ми даде Добруджа, благодарен съм.
 
Под или над очакванията ви се оказа нивото на фут­бола в Б група?
- В Б група има много та­лант. Млади момчета, на които им се работи и искат да се развиват, за да минат на по-горното ниво. Трябва да им помогнем да го сто­рят, защото те са бъдеще­то. Трябва да работим мно­го с тях.
 
А има ли млади и тала­нтливи момчета в Добруд­жа, които могат да изве­дат тима на друго ниво?
- Има както в мъжкия отбор, така и в школата. Момчета, които имат же­лание и качества. Но всичко си зависи от тях на терена. Там футболистът се дораз­вива и всичко е в неговите ръце. Каквото и да приказва и подсказва един треньор - те си взимат решенията как да живеят живота си, да спазват ли режим, да пазят диета, да правят упражне­ния в почивните дни. Неща, които са задължителни за всеки професионалист. В мо­мента съм раздал на всички програма за празниците. От тях ще зависи каква подго­товка ще направят и дали ще са в кондиция. Като няма контузии, е по-леко, човек е готов за предизвикател­ствата. Ще разбера набързо кой какво е правил и не е в почивката (смее се).
 
Реално ли е петото мяс­то на Добруджа в класира­нето в Б група? Можеше ли отборът да постигне пове­че?
- Може да се каже, че сме трети, защото три тима сме с равни точки в подреждането (б.а. - заедно с Банс­ко и Калиакра). Изоставаме само на три пункта от вто­рия Хасково. Момчетата се справиха много добре. Дос­та хора не очакваха такова представяне от Добруджа. Дано да сме зарадвали феновете си и след Нова година да има повече хора на ста­диона, които да ни подкре­пят. Един от проблемите пред нас бе, че много труд­но накарахме футболисти­те да повярват в себе си, че имат качества. Много от тях не бяха играли професи­онален футбол, други не бя­ха желани в предишните си клубове. Били са смачкани и не са играли редовно. Важно­то е, че им показахме, че имат талант. Въпрос на време бе те да си повярват.
 
Може ли Добруджа да се пребори за промоция в А група, а и да продължи нап­ред в турнира за купата? Вие сте единственият тим от Б група, останал в тур­нира, и на четвъртфинал срещате Локомотив (Плов­див).
- Нека не казваме какво може и какво не. Всичко си зависи от нас - както в Б група, така и за купата. Дано всичко е нормално с момчетата. Задачата ни е във всеки мач да се стремим да играем добър футбол.
 
Има ли поставена цел пред тима?
- Категорично пос­тавена цел няма. Въпросът е да се нау­чим да играем добре.
 
Казахте, че от няколко години ин­вестирате в себе си. С това ли бе свързана и визита­та ви в Англия пре­ди коледните праз­ници?
- Да. Тя е продъл­жение на годините ми като играч там. Искам да се уча, дър­жа да се развивам. Получих покана от Ливърпул, която ня­маше как да не ува­жа. Бях заедно със спортния директор на Добруджа Светос­лав Петров. Покрай Ливърпул успях да по­сетя и моите бивши отбори Портсмут и Чарлтън, бяхме и при бившия ми треньор Хари Реднап в Куинс Парк Рейнджърс. Гледахме негова тренировка, поговорихме си. Бях­ме на посещение и в Евертън. Запознах се с ме­ниджъра им Роберто Мартинес, имах много позити­вен разговор с него. Всичко стана покрай човек, с кого­то съм работил в Портсмут, който в момен­та отговаря за кондиционната подготовка на юноши­те в цялата школа на Евертън. Видях как се рабо­ти с децата, като се започ­не от 9-годишни и се стигне до 15-16-годишни, които навлизат в мъжкия футбол. В момента в Евертън разчи­тат на доста младоци и то­ва се дължи на добрата ра­бота в ДЮШ. Естествено, имах среща и с мениджъра на Ливърпул Брендън Роджърс. Той ме окуражи, ка­за ми, че се движим в пра­вилна посока. Е, не можем да се сравняваме с този клуб, но с идеите, които имаме, ще помогнем на младите си футболисти. Изгледахме ма­ча Ливърпул - Кардиф, ат­мосферата на стадиона бе невероятна. Имах късмет да гледам и двубой на отбора go 21 години на Чарлтън. Програмата ми бе доста запълнена.
 
Кое Ви направи най-голя­мо впечатление и кое от видяното най-лесно би се интегрирало у нас?
- Там хората залагат твърдо на младите. И там за млади не считат 21-годишни, а 15-16. Опитват се още тях да интегрират в първия отбор. Мисля, че това е приложимо и в България. Но за целта трябва да има доб­ра комуникация между шко­лите и мъжките отбори. В Добрич също имам 15-16-годишни в първия тим, които ще започнат подготовка. Децата ще получат шанс да се развиват. Така ще започ­нат с желание да ходят на тренировки, ще видят, че пътят до мъжете не е тол­кова дълъг. В българските отбори това нещо го има в Литекс. В Ловеч показаха пъ­тя. Някои от юношите им вече ги продадоха в чужби­на, други са наложени и утвърдени футболисти. То­ва е пътят специално за на­шите условия. Макар че в сравнение с живота в Бълга­рия футболът ни е на много високо ниво. Инвестициите са доста големи.
 
Моделът на Литекс ли е този, който трябва да следват останалите?
- Мисля, че да. Кажете ми друг отбор с толкова много млади играчи, при това собствено производство. Ще отговорите, че съм пристрастен, но ако също­то се прави в Левски или ЦСКА - ще го отчета. Вмес­то това всеки иска бързо да спечели нещо. Въпросът е да се разбере, че с младите хем ще се върне публиката, хем и националният отбор ще бъде по-добре. Трябва тър­пение към юношите включи­телно и от публиката.
 
Освен Литекс кой ви нап­рави най-голямо впечатле­ние тази година?
- Не може да не отчетем стореното от Лудогорец - направиха нещо изключител­но. Спечелиха си групата в Лига Европа - това е голям успех. За Литекс вече казах­ме, а те на всичкото отго­ре с кадри от школата ще зимуват първи. ЦСКА започ­на от нулата и успя да мине през много тежък период. Там свършиха много. Това трябва да е пример, че в България се успява напук на всичко. Дано хората се вър­нат по стадионите. Защо­то без публика футболът е различен. Онзи ден бях на мач на Портсмут, който е в четвъртото ниво на анг­лийския футбол - на стадио­на имаше 17 хиляди човека. Тук на дербитата няма тол­кова.
 
Каква е целта на треньо­ра Светослав Тодоров?
- Да накарам футболисти­те си да се наслаждават на играта, да се развиват. Аз ще продължа да уча и да имам високи цели. А дали ще стигна пак до Англия в новото поприще - ще ви­дим.

Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 5358

Добави коментар ›› Коментари (2)

999
(Гост)
2
отговор
05 януари 2014 | 01:53

баща ти....... Рейтинг: 0 0

Levski #1
(Гост)
1
отговор
29 декември 2013 | 18:41

Какъв е тоя гей на снимката? :D Рейтинг: 0 0

›› новини

›› новини

Белгия обяви състава за ЕвроБаскет 2017
16 август 2017 | 18:04
Де Джорджи обяви състава на Полша за Евроволей 2017
16 август 2017 | 17:57
Сагата свърши: Ювентус вече има мечтания халф
Защо Мадрид се обърна към младите
16 август 2017 | 17:49
Йовкова и Александров срещу японци на 1/16-финалите в Панагюрище
16 август 2017 | 17:44
Фернандес поема академията на Пари Сен Жермен
16 август 2017 | 17:29
Божинов стана Шогун!
16 август 2017 | 17:24
Един час в залата с Неймар
Дъщерята на Шумахер е боец като баща си (видео)
16 август 2017 | 17:21
Аякс привлече норвежки талант
16 август 2017 | 17:03

›› Булевард

Божинов стана Шогун!
16 август 2017
Българският футболист и нападател на швейцарския Валери Божинов отново изуми! A post shared by Valeri ...
Треньорът на Левски влиза във "Фермата" 16 август 2017 | 10:49
Анхел ди Мария показа чувство за хумор 16 август 2017 | 03:39
Един от най-желаните ергени - волейболистът Николай Николов за любовта и спорта (видео) 16 август 2017 | 15:20

›› Волейбол

Теодор Салпаров на 35 за националния тим, ЦСКА и Лукойл
16 август 2017
Волейболният ни национал Теодор Салпаров днес празнува своя 35-и рожден ден. В момента либерото няма много ...
Треньорът на Левски влиза във "Фермата" 16 август 2017 | 10:49
Волейнационалите почиват само един ден преди Евро 2017 16 август 2017 | 15:13
Един от най-желаните ергени - волейболистът Николай Николов за любовта и спорта (видео) 16 август 2017 | 15:20

›› Баскетбол

240: Наваро и всички останали (видео)
16 август 2017
Хуан Карлос Наваро е на 37-годишна възраст и пише финалните страници на великата си кариера. Поредната добавка към ...
Минск е последната спирка за България това лято 16 август 2017 | 11:30
Белгия обяви състава за ЕвроБаскет 2017 16 август 2017 | 18:04
Очаквано: САЩ без НБА играчи за АмериКъп 16 август 2017 | 16:29
							
						

›› Live Scores

Всички мачове

Лудогорец предизвика съдбата и си изпати, но ... 03 август 2017
Лудогорец изигра пореден луд мач в Европа, но този път шансът не бе на страната на орлите и те се сбогуваха с мечтата да попаднат за трети път в групите на Шампионска лига.Срещата реванш срещу Апоел (Беер Шева) бе ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал