На живо БАМФ: EGT -IPSOS

›› Булевард

Шакира: Майчинството е най-трудното нещо в живота ми

Поп дивата призна, че едва се е научила да се справя с наследниците си."Смятам, че всички жени са в ситуацията, в която съм и аз. Преди бях центъра на моя свят, а сега съм просто спътник на децата ми", казва Шакира, ...

Виж още

Баскетбол

Радослава Бъчварова: Дано никога повече не играя в България

22 декември 2013 | 11:55
Радослава Бъчварова: Дано никога повече не играя в България
Радослава Бъчварова е една от най-изявените баскетболистки от българското първенство в последните години. През лятото тя не игра за националния отбор, а по-късно бе наказана за това, въпреки че официална покана не е стигала до нея. След много дела и изслушвания абсурдното наказание падна, а от федерацията спретнаха нов номер и уж се смилиха над Бъчварова, като така може да си спестят разноските по делата в европейската централа на ФИБА. Пред „7 дни спорт” Бъчварова разказа за причините за тази история, за месеците извън баскетбола и за коледния подарък от ФИБА.

- Какво е окончателното решение по вашия случай?
- Вчера (в сряда - б.а.) получих писмо от ФИБА, в което се казва, че отменят наказанието ми по изискване на Българската федерация по баскетбол, защото те вече нямат интерес аз да съм наказана.
- А защо изобщо се стигна до тази ситуация?
- Аз лично не знам. Наех адвокат, когато започна да се говори, че ще ме наказват. Той изпрати запитване за това защо ще ме наказват, как така ще ми спрат правата, при положение че аз дори не съм получавала официална покана в нито един момент. Адвокатът ми им каза, че не могат да ме наказват, защото дори треньорите не са ме търсили. Няколко пъти бе говорено с Георги Глушков, че това наказание е изключително пресилено, че трябва да се махне и е неправомерно спрямо техните документи. Аз не съм чула и не мога да твърдя, но Георги Глушков е казал на адвоката ми, че през 2012 г. много играчи от националния отбор мъже и жени са отказали да играят, медиите го били натиснали и това с мен просто преляло чашата, как така може да не съм на лагера на националния отбор. Трябвало е да се направи нещо, защото федерацията щяла да загуби реномето си пред обществото.
- Превърнали са ви в изкупителна жертва, така ли?
- Точно така. Адвокатът ми полудя и им заяви, че не е законосъобразно да лишават човек от правото да работи. 
- Водили ли сте разговор с треньора на националния отбор Георги Божков за това, дали ще сте в отбора за лятото?
- Имахме само един разговор през март и той това го потвърди на арбитража в София по-късно. Беше предварителен разговор, в който ми каза, че иска да играя. Това беше супер, защото и аз исках да играя, но трябваше да изчакаме да свърши сезонът и да видим в каква форма ще съм. Разбрахме се да говорим пак. На арбитража спомена, че неговата работа е да състави списъка, а федерацията трябва да осигури присъствието на състезателките. В един момент се оказа, че е станало развален телефон и никой не ми е пратил официална покана. След това се разбра, че такава има, но е изпратена до моя клуб Левски. От там не знам дали са забравили да ми я дадат, или какво... защото съм играла 3 г. и комуникацията с мен би трябвало да е лесно. Треньорът ми в Левски Стефан Михайлов каза на арбитражното заседание, че сме говорили, но това беше през март. Оттогава той не е обелвал и дума за националния отбор. Не ми дадоха и право на изслушване, което го има в документите на федерацията. Всичко беше неправомерно спрямо техните собствени правила. Казаха ми, че не могат да ми свалят наказанието, но мога да обжалвам в съда. Пратихме и документите и седмица по-късно от ФИБА ми спряха правата за една година. Веднага се свързах с френски адвокат, който ми каза: „Ради, не се притеснявай, защото това веднага ще падне. Най-много да мине месец-два". Имаше изслушване в Мюнхен и до 22 декември чакахме да излезе решението. Бяхме подготвили сериозен иск, защото само разходите ми да обжалвам са над 15 000 евро
Все пак водя международно дело. А аз нямах друг избор, освен да ги платя и да стигнем до края, защото знаех, че нещата са на моя страна. Да не говорим, че не изкарвам никакви пари и всеки спортист знае какво е да не играе няколко месеца.
- Кой ще плати тези разходи сега?
- Точно в това е проблемът. На 5 декември федерацията е изпратила писмо до ФИБА, че вече нямат интерес да бъда наказана. От ФИБА също ми свалиха наказанието, но писмото беше от главния секретар на ФИБА, а по моето дело трябваше да се произнесе адвокат. Сега не знам дали ще има нужда от решение. На изслушването в Мюнхен ми предложиха споразумение, защото това е лош имидж и за двете страни. Аз се съгласих и казах, че ще сваля делото в България, само исках да ми позволят да играя и от федерация да платят разходите към ФИБА. Даже не исках обезщетение за това, че не съм играла. От федерацията казаха: „Абсурд! Ние не можем да поемем толкова големи разходи". Излиза, че аз трябва да дам 15 000 евро, за да играя. 
- Ще има ли ново дело към федерацията?
- Още не съм завела дело, защото трябва да изчакам решението на ФИБА, а и не знам дали ще има такова. Към момента моите пари са изгубени. Ние не сме мъже, защото те играят за страшно много пари и не мога така да ги хвърля на вятъра. Приемам изключително лично това, което се случи с мен. 
- Притеснявате ли се, че след този случай от федерацията отново могат да ви правят спънки?
- О, разбира се. Притеснявам се много, защото знам възможностите им и докъде могат да стигнат. Надявам се никога повече да не играя в България и да нямам никакъв контакт с тях, защото отношенията ни в момента са много лоши и не искам да виждам докъде могат да стигнат в отмъщението си към мен. 
- Имаш ли конфликт с треньора на националния отбор?
- Не. С Георги Божков съм в добри отношения. Даже когато беше на изслушването в София, той ми каза: „Ради, аз сега разбирам, че имаш конфликт със Стефан Михайлов (б.а. - треньор на Левски)". Аз харесвам Георги Божков като треньор и нямам проблем да играя при него. И това лято исках да играя в националния отбор, но от Левски не ми пратиха официалната покана. Смятах, че заради физическата форма не са ме извикали, защото не направих най-добрия си сезон. Имаше други крила, които изиграха много по-силни мачове. 
- А защо от Левски не са ви изпратили поканата?
- Аз лично смятам, че е заради слабия ми сезон в Левски, защото знаех каква ми е ролята там, но не успях да играя на нужното ниво. В края на сезона имахме разговор, в който Стефан Михайлов разкритикува остро моето представяне и че то е причина да отпаднем рано в плейофите. Може би след този момент той реши, че ми е обиден и е оставил на някой друг да свърши работата и да ми се обади. 
- Защо толкова години не наказаха нито един от многото американци, които дори не са идвали в България, а наказаха вас?
- Точно затова ми е много обидно. Толкова години съм била част от националните отбори и никога не съм се сърдила, че някой път не съм викана. 
Това, което направиха с мен, няма аналог в Европа
Никога и никъде играч не е наказван толкова сериозно за това, че не е играл за националния отбор. 
- Имаше ли съотборнички, които ви подкрепяха през тези месеци?
- Говорих по-често с едно-две момичета, които останаха в Левски. Иначе, още по време на лагера на националния отбор, ми звъняха момичета да ми кажат, че много се говори за мен, а нещата изобщо не са така. Подкрепяха ме, но те не могат да направят нищо. Адвокатът ми не попита дали има възможност всички състезателки да кажат, че бойкотират даден кръг в подкрепа на Радослава Бъчварова. Но това нямаше как да стане, защото момичетата ги е страх и никой няма да се вслуша през цялото време. Водих тази битка сама с моето семейство. 
- Все пак вече нямате наказание, какво е бъдещето ви?
- Приемам това като коледен подарък. През цялото време исках само да играя. Да, обидена съм и ще продължа да търся правата си, но моят фокус ще е върху баскетбола. Тренирам с Берое и това е първата ми опция за България, а имам предложения и от чужбина. Скоро всичко ще стане ясно. 
ХРОНОЛОГИЯ

10 април – Бъчварова играе последния си мач за Левски, след който се скарва с треньора си и помощник-треньор в националния отбор Стефан Михайлов.
15 май – започва лагерът на националния отбор, за който Бъчварова не е получила официална покана.
13 юни – адвокатите на баскетболистката искат обяснение за наказанието от БФБаскетбол.
29 август – федерацията спира правата й за 15 мача с глоба от 5000 лв. 
11 октомври – арбитражно заседание в София, на което треньорите признават, че са говорили с нея само през март.
29 октомври – ФИБА Европа наказва баскетболистката със спиране на правата за 1 година.
22 ноември – изслушване в Мюнхен, когато от федерацията отказват споразумение, защото трябва да платят разноските.
18 декември – ФИБА Европа отменя наказанието от 1 година.


Тодор Христов

Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 5388

Добави коментар ›› Коментари (8)

london
(Гост)
8
отговор
25 декември 2013 | 12:07

само в българия човек си търси правата и е обруган най безцеремонно. жалка картинка, и напълно оправдава сантимента на радослава да не желае да играе в българия Рейтинг: 0 0

ll
(Гост)
7
отговор
23 декември 2013 | 15:03

с вера на коледа и без 15 000 евро.така ви се пада алчни лезбйки .все пак е важно вера перостйска да не те наказва.а ди ти помогне с някой лев и продалжавайте да си баркате между краката и напуснете балгарския баскетбол Рейтинг: 0 0

Самоков
(Гост)
6
отговор
22 декември 2013 | 18:39

Ега изобщо никога да не играеш в или за България шибана кранта! И всяка друга кифла отказала да играе за националния! Рейтинг: 0 0

Shmatki
(Гост)
5
отговор
22 декември 2013 | 18:57

Абе мишоци !!! Такива селяни като вас може да гледат мачове само по тв !!!! да не сте стъпнали в залата !!!! СЕЛЯЦИИИИИИИИИИИИИ ! да е*а и нещастниците Рейтинг: 0 0

русенци отново показват ,
(Гост)
4
отговор
22 декември 2013 | 15:55

....женски баскетбол...от руси....смях... Рейтинг: 0 0

DUNAV RUSEEEE
(Гост)
23 декември 2013 | 09:47

хахахаахах пак някой хейтър,който си стои по цял ден вкъщи и храни по сайтовете!!Не знам от кое село си ама свиквайте, че Дунав ще е ШАМПИОН !!! Рейтинг: 0 0

Само Дунав
(Гост)
3
отговор
22 декември 2013 | 15:03

Това е една от малкото алчни и некоректни български баскетболистки,преминали през Дунав 8806 през последните години.А и с играта си през последната година в Левски показа,че претенциите и са много по-големи от възможностите.Според мен трябва да си плаща за да играе.А за чужбина да забрави.Никой няма да вземе толкова слаба състезателка. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Wyn
(Гост)
2
отговор
22 декември 2013 | 14:44

Вън, няма смисъл от такива българки като теб !!!!!!!!!!!!!!!!! Рейтинг: 0 0

Поздрави от Дунав
(Гост)
1
отговор
22 декември 2013 | 14:02

Пача, недоволна била от Михайлов, харесвала Божков. Нали сама избяга точно от Божков точно при Михайлов, при това по супер некоректен начин?! Браво, сега я удариха където най я боли, по джоба. Плати 15000 и играй да те видим. Рейтинг: 0 0

›› новини

›› новини

Новият Зенит спечели първия си трофей
22 август 2017 | 21:40
Датата за дебюта на Вилфредо Леон за Полша стана ясна
22 август 2017 | 21:30
Мъри след спектакъла срещу Селтик: Още един гол и можехме да мислим за чудо
Меси и Неймар "подкараха" Пике в Twitter
22 август 2017 | 21:28
Монтана с шампионско попълнение
22 август 2017 | 21:19
Андреа Джани ще атакува първа европейска титла с Германия
22 август 2017 | 21:14
Щутгарт подписа с аржентински халф
22 август 2017 | 21:10
Джошуа с интересна тренировка (видео)
Фиорентина се оплака от "очернящо" изказване на шеф на Милан
22 август 2017 | 21:00
Септември (Симитли) загуби от израелци
22 август 2017 | 21:00

›› Булевард

Хакнаха голи снимки на Линдзи Вон и Тайгър Уудс
22 август 2017
Тайгър Уудс се е обърнал към адвокатите си заради набиращ популярност порно сайт, който е публикувал голи снимки на ...
Балкански сексапил 22 август 2017 | 16:13
Болт отпразнува края на кариерата си с парти и на Миконос 22 август 2017 | 16:56
Гаджето на Роналдо в убийствена форма, въпреки бременността (видео) 22 август 2017 | 15:16

›› Волейбол

България удари Словения на световната квалификация в Ротердам (галерия)
22 август 2017
България започна с победа участието си в квалификациите за световно първенство по волейбол при жените. Българският ...
Националите пристигнаха в Краков 22 август 2017 | 16:33
Русия обяви състави си за Евроволей 2017 22 август 2017 | 18:08
Нефтохимик и Добруджа ще играят за Суперкупата на 30 септември 22 август 2017 | 19:51

›› Баскетбол

Новият треньор на Лукойл: Това е шампионски отбор (видео+галерия)
22 август 2017
Шарон Друкер бе представен като треньор на Лукойл Академик преди първата тренировка на шампионите за новия сезон. ...
Национал започна с Лукойл Академик 22 август 2017 | 17:42
Защитник №1 на Европа подписа с Барселона 22 август 2017 | 17:08
Тодор Стойков: Друкер е голямо име за българския баскетбол (видео) 22 август 2017 | 19:38
							
						

Испания - Лига АСВ

Другата България 17 август 2017
Национален отбор. Или както казват испанците - абсолютна селекция. Когато в България се говори за това, най-често се отнася за футболистите ни, след тях се нареждат волейболистите и чак след това на сцената изскачат ...
Уили Ернангомес: В Испания не само се работи ... 20 август 2017
Баскетболистът на Ню Йорк Никс Уили Ернангомес даде ексклузивно интервю за предаването "Код спорт" по ТВ+. Той играе на позицията център и е един от най-добрите испански национали. Кариерата му започва в Реал (Мадрид), ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал