Република Сръбска започва формирането на собствен национален отбор по футбол

Република Сръбска започва формирането на собствен национален отбор по футбол

Една от съставните части на Босна и Херцеговина - Република Сръбска, стяга свой национален отбор и смята да се включи в международния календар, пишат медиите в страната. Футболната федерация на Република Сръбска вече назначи селекционер на отбора и това е Желко Бувач - бивш помощник-треньор за няколко години в Борусия (Дортмунд). Съгласно постигнатото на 21 ноември 1995 г. споразумение в Дейтън (САЩ), Босна и Херцеговина е единна държава, състояща се от Федерация Босна и Херцеговина (мюсюлманско-хърватска федерация), която контролира 51 % от територията, и Република Сръбска с 49 % от територията. Дълги години обаче националният отбор на Босна и Херцеговина е доминиран от хората от мюсюлманско-хърватската федерация, а и футболната лига е разделена на същия принцип. Именно регионалната федерация на Република Сръбска започва организирането на национални отбори на територията, като вече някои юношески тимоче изиграха неофициални контроли.

Към момента Футболната асоциация на Република Сръбска не търси международно признание, както това правят хората от Косово, но иска да им се позволи веднъж годишно да организират мач по примера на испанските региони Каталуня и Страната на Баските, коментира генералният секретар на федерацията на босненските сърби Родолюб Петкович.

За Република Сръбска вече са дали съгласието си да играят звезди като Невен Суботич (Борусия Дортмунд), Огнен Короман (Криля Советов, Русия), Здравко Кузманович (Интер Милано), а отскоро принципното си съгласие е дал и Марко Марин - бивш германски национал, роден в Босанска градишка.

Засега се планира контролна среща със Сърбия през пролетта на 2014-а година, но пък ФИФА не дава разрешение. Световната централа препоръчала на босненските сърби да играят с формации, които не са нейни членове.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти