››   Анкета

Трябва ли Арсен Венгер да остане в Арсенал и след края на сезона?

›› Булевард

Показаха част от документ, който уличавал Кристиано в изнасилването

От германското списание Der Spiegel застават зад информацията си, че през 2010 г. Кристиано Роналдо е платил на жена, за да си мълчи и да не разкрива, че най-вероятно е била изнасилена от него. Инцидентът се е случил ...

Виж още

Зимни спортове

Валентин Симов: Екоекстремисти опитват да приватизират зелената идея

04 април 2013 | 16:43
Валентин Симов: Екоекстремисти опитват да приватизират зелената идея

"Пиша тези редове с ясното желание да се разграничим от манипулативния опит на група екоекстремисти за приватизация на зеленото пространство и да заявя, че зелената идея няма и не желае да има нищо общо със зеленото лицемерие", твърди бившият депутат Валентин Симов, председател на участващата в предстоящите избори „Партия на Зелените”, кандидат за кмет на София от коалиция "Зелените" и водач на листата за общински съветници.

Кой се опитва да лови риба в мътна вода?

Очаквано, чрез Валери Мечев, зелената мафия е на път да подари на Тома Белев и изработването на новия план за парк „Пирин”

Както винаги в бурни времена на вълната на народните протести и искрено недоволство, над вълните започват да се показват познати физиономии. Това са представители на добре организирани групи, които под прикритието на граждански, неправителствени сдружения осъществяват топлата връзка между държавните политики в различни сфери и представлявания от тях частен интерес. Затова именно днес е особено важно да се знае: Кой кой е и за какво се бори!

Една такава група за „топли връзки” между политиката и частния интерес е структурирана в зеленото обществено икономическо пространство, наричана често и „зелен октопод”. Нейният генезис е в далечната вече 1998 г., когато се създават неправителствените организации „Зелени Балкани” и „Българско дружество за защита на птиците”. Постепенно групата по интереси се разширява с екологичните сдружения „За земята” и „За да остане природа в България”.

С времето освен икономически интереси се появяват и политически апетити. Затова през 2007 г. се създава и политическа партия „Зелените” с основни инициатори: Андрей Ковачев, Петко Ковачев и Евгени Дайнов.

В днешни дни начело на това „природозащитно” образувание са редица взаимосвързани лица, а именно: Тома Белев - виден „еколог", председател на неправителственото екологично сдружение „Зелени Балкани", а в последствие и председател и на „Асоциация на парковете в България" (това става след назначаването му от правителството на СДС с ходатайството на русенската депутатка Свободка Стефанова за директор на Природен парк „Витоша"). Белев е член на политическа партия „Зелените" и неин кандидат за евродепутат и активист на коалиция „За да остане природа в България"; Весела Кавръкова - съпруга на Тома Белев, представител на WWF (Световен фонд за дивата природа) за България; Симеон Марин - син на вицепрезидента Ангел Марин; Андрей Ковачев, председател на сдружение „За земята" и бивш (а по фирмено дело на СГС все още действащ) съпредседател на партия „Зелените"; Катерина Раковска - съпруга на Андрей Ковачев, също от WWF; Петко Ковачев, член на коалиция „За да остане природа в България" и на партия „Зелените"; и Петко Цветков – фондация „Биоразнообразие”. Тази всячески взаимосвързана компания упорито се опитва да се представя за единственото и най-значимо лице на екологичната общност в България.

Днес основната цел на групата на крайните зелени в голяма степен постигната: установен е монопол върху усвояването на пари по по-голяма част от екологичните проекти и програми от Брюксел и София. Същевременно тази част от зеления спектър е получил от българските правителства с нищо незаслуженото право да бъде върховен арбитър какво е и какво не е екологично в страната ни.
Чрез създадените или прикоткани от тях други малобройни неправителствени екологични сдружения и фондации, те покриват територията на цялата страна. От друга страна – чрез участието на своите активисти в ключови органи (Андрей Ковачев във Висшия екологичен експертен съвет към МОСВ, Екатерина Раковска в Комитета по наблюдение на Оперативна програма околна среда и на Тома Белев в „Асоциация на парковете в България") те пряко оказват натиск върху правителството и влияят върху всички инвестиционни проекти в България, независимо дали са частни или публични. 

Големият удар на този другарско-семеен кръг е „Натура 2000" (Европейската екологична мрежа създадена, за да съхрани биоразнообразието на Европа). Научните институти към всяка една държава - членка на Европейския съюз, изработват цялостни правила и норми за съхранението и управлението на природата. Впоследствие те са приети от съответните правителства и официализирани в защитени зони по "Натура 2000". За Австрия те са около 9% от територията на страната, за Германия – 8%, за Франция – 9%, за Полша – 14%, и т.н. Какво правят у нас крайните зелени?

В България, против всякакви правила и европейски директиви, този проект е възложен на неправителственото екосдружение „Зелени Балкани" с председател Тома Белев под прякото ръководство на Симеон Ангелов Марин, който междувременно разполага и с личен кабинет в сградата на МОСВ. Само за изготвянето на зоните „Натура 2000“ в България „Зелени Балкани“ успяват да „усвоят” около 9 милиона лева. Това става като МОСВ осигурява 3 млн. евро финансиране от датското, холандското и великобританското правителство, а от ПУДООС са заделени още 3 млн. лева. Не са поканени да участват нито БАН, нито Софийският университет или други специализирани институции или държавни органи. Изключение правят определени личности от Лесотехническия университет, гравитиращи около Белев и компания.

Обхватът на зони „Натура” в България е най-голям в Европа и достига 35% от територията на страната. Целта е тотален контрол върху всички инвестиционни намерения и същевременно усвояване на още средства, защото годишно за мониторинг върху зоните на „Натура 2000" се предоставят 8 милиона лева. Тези пари отново се получават от „Зелени Балкани". Гениалният със своята елементарност кръг се затваря!

Да не говорим за милионите, получени за определяне на влажни зони край Дунав и покупка на земи край морето в района на Шабла или пък за разселване на бухали, щъркели, лалугери, жаби и други животински видове. Досега никой не е извършвал проверка как са харчени тези пари, не е проверена тяхната целесъобразност. Не стига това! Фактът, че пред три парламентарни комисии хората на Белев и Ковачев не можаха да докажат как са картирани зоните по „Натура 2000”, не им попречи да поискат от Оперативна програма по околна среда още няколко милиона.

Планината Витоша е съществена част от проекта за усвояване на средства, като тук Белев е вече в качеството на директор на Природен парк „Витоша". От 2010 г. се „усвояват” 2 милиона лв., получени от МОСВ за запазване на биоразнообразието на Витоша и изграждане на екопътеки, заслони и друга туристическа инфраструктура. Още 1 290 000 лв. са отпуснати от същото министерство за подобни дейности. Същевременно, тези огромни суми никак не кореспондират с днешното трагично състояние на природния парк „Витоша”.
Групата на крайните зелени използва целия си арсенал от неправителствени организации, които ръководи, за да притиска и заплашва правителството. Целта на нейното участие в днешните протести е да ги използва за подкрепа и гръб в търговията със служебното и следващото правителство, за оставане в бизнеса по източване на държавата и Европейските фондове в екологията. Те искат да продължат да управляват „НАТУРА 2000” чрез своя неправителствен „екологичен” сектор.

Искаме да напомним на тези, а и на други подобни „природозащитници”, че природата не е създадена само да я съзерцаваме и да се възхищаваме на нейните красоти. Тя е имала и ще има една много важна първостепенна функция – да изхранва нейното висше творение – човека и да бъде ползвана за отдих и спорт. Затова всякакъв екстремизъм в тази сфера най-често е свързан със задкулисни, нездрави лични и корпоративни интереси. Това ни кара да подчертаем необходимостта от привличане на свестни, разумно мислещи хора в бъдещите обществени съвети към премиера и екологичния министър, които да търсят и намират оптимален баланс между опазването на природата и гарантиране поминъка на хората.

Изводите за същинската природа на зелената мафия се потвърждават и от алчното домогване на консорциум между „Зелени Балкани“, представляван от Тома Белев, и фондация „Биоразнообразие“ на Петко Цветков до спечелване на търга за актуализация на плана за управление на парк Пирин на стойност 1 650 000 лева, както и, че предстои усвояване на 19 000 000 лева за дейности в Национален парк „Пирин“ в рамките на този план. Това, а не опазване на природата е основната причина, поради която коалиция „За да остане природата в България“ организира поредица от протести, пресконференции, митинги, шествия и бдения. Предстои обявяване и на търгове за актуализацията на плановете за управление на Национален парк „Рила“ и природен парк „Витоша“. Това е достатъчно основание да очакваме нови протести на зелените, породени от финансовите параметри на поръчките.

Доказва се, че Тома Белев и Сие се занимават с екология единствено, за да се обогатяват чрез източване на екологични фондове и проекти, както и с екологичен рекет, чрез изкуствено и предварително създадените от тях ограничения в тяхната „НАТУРА 2000”.

Публиката е добре запозната с механизма, по който протече конкурсът за новия план на парк „Пирин”. Освен алчната сръчност, която е придобила през годините, този път зелената мафия – чрез шефа на парка Валери Мечев - демонстрира тотално пренебрежение към законността, манипулира експерти и фалшифицира документи. Само и само финалният победител да е Тома Белев и придворните му. Е, познайте единствено чий проект е класиран в края на първия етап на конкурса за новия план на „Пирин”. Логично: този на Тома Белев! Всички останали, утвърдени фирми с дългогодишен опит и експертен потенциал, са отсвирени от зелената свирка. Защото покриват критериите, но няма да изпълнят поръчката. Само Белев и производните му могат да гарантират на своите щедри работодатели манипулации на конкурси, спиране на всякакви инвестиции и платени драматични роли по кръглите маси. Само те никога няма да пречат на скъпата и опасна „зелена” енергия, няма да протестират пред „Каfлин” или в Меричлери, където раковите заболявания са повече от шарката. Хора като Иво Прокопиев могат да са спокойни. Дадената от зелената мафия дума тежи, затова е тежка и кесията им. В зелените среди работата отдавна не ухае на гора, а мирише на прокурор. И близкото бъдеще ще го докаже.

Валентин Симов

* Изразеното мнение на автора е лично и не изразява официалната позиция на информационна агенция Sportal.bg.

SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 457

Добави коментар ›› Коментари (1)

Skior
(Гост)
1
отговор
29 януари 2015 | 13:50

този ни смята за идиоти. ясно е кой го финансира този псевдо еколог симов-цеко полковника от дс. Рейтинг: 1 0

›› новини

›› новини

И гредите не попречиха на Севиля да се справи със Селта
27 април 2017 | 23:21
Страхил Попов и Касъмпаша с невероятен обрат в първия полуфинал за Купата на Турция
27 април 2017 | 23:05
Вижте новите екипи на Ливърпул (снимки)
Домакинска загуба за Университатя в първия 1/2-финал за Купата на Румъния
27 април 2017 | 22:46
Алавес не успя да надвие десет от Ейбар (видео)
27 април 2017 | 22:30
Соня Ребело донесе първото злато за България на европейското първенство по таекуон-до
27 април 2017 | 21:57
Анжи и Том не се победиха в инфарктен двубой
27 април 2017 | 21:48
Дин укроти Селби в началото на трилъра в "Крусибъл"
Монтана изхвърли Пирин от Купата и е на полуфинал срещу Нефтохимик (видео)
27 април 2017 | 21:33
Лудогорец обясни за Владо Стоянов - не е претърпял втора операция
27 април 2017 | 21:32

›› Булевард

Показаха част от документ, който уличавал Кристиано в изнасилването
27 април 2017
От германското списание Der Spiegel застават зад информацията си, че през 2010 г. Кристиано Роналдо е платил на жена, ...
Ина Ананиева мина под венчило 25 април 2017 | 22:59
Съпругата на Шумахер загуби дело срещу списание 26 април 2017 | 09:46
Nike с голям жест към Тоти (снимки) 27 април 2017 | 13:24

›› Волейбол

Звездният Нефтохимик отнесе Добруджа за Купата (видео)
27 април 2017
Звездният волейболен отбор на Нефтохимик 2010 (Бургас) записа втора разгромна победа на финалите на турнира за Купата ...
Монтана изхвърли Пирин от Купата и е на полуфинал срещу Нефтохимик (видео) 27 април 2017 | 21:33
Трета шампионска титла за Марица (галерия) 27 април 2017 | 18:12
България завърши с разгром от Русия на Евро 2017 27 април 2017 | 18:41

›› Баскетбол

Рилски се измъкна от Балкан след продължение
27 април 2017
Отборът на Рилски спортист (Самоков) започна участието с в плейофите на Националната Баскетболна Лига с победа, след ...
Хасково изравни финалната серия при жените 27 април 2017 | 20:40
Шампионите стартираха ударно плейофите 27 април 2017 | 19:31
Берое не повтори стара грешка 27 април 2017 | 20:38
							
						

НХЛ

История на сноуборда 23 март 2017
Няма как да назовем точно място и дата за начало на сноубординга. Спортът е толкова стар, колкото е старо желанието на човека да играе. Много хора свързват сноубординга с хавайския сърф, твърдейки, че вторият е в ...
Оле Ейнар Бьорндален: Може да се състезавам до 70 ... 15 април 2017
Осемкратният олимпийски шампион по биатлон Олен Ейнар Бьорндален заяви, че се чувства в отлична кондиция и може да се състезава до 70-годишна възраст. Норвежецът ще бъде на 44 години по време на Зимната Олимпиада в ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал