›› Анкета

Кой ще бъде най-сериозният конкурент на Байерн през новия сезон в Бундеслигата

›› Булевард

Джани Моранди навива Касано да стане певец

Легендарният италиански певец Джани Моранди покани напълно сериозно приключилият с футбола нападател Антонио Касано да запишат дует. Идеята на Моранди е по този начин 35-годишният бивш национал да се легитимира като ...

Виж още

Европейски футбол

Армстронг е ясен, но чист ли е професионалният футбол?

24 януари 2013 | 14:19
Армстронг е ясен, но чист ли е професионалният футбол?

Не мога със сигурност да кажа, че няма широко разпространено систематично допингиране във футбола от типа, който видяхме в колоезденето. Просто не мога, защото не съм всезнаещ. А и, след като видях толкова много големи журналисти – от Бъз Бисингър до Рик Райли – да застават на страната на Ланс Армстронг толкова години само за да се окажат накрая в грешка, със сигурност няма да го направя.

Този понеделник, когато започне процесът срещу Еуфемиано Фуентес в Мадрид, може или може и да не открием повече доказателства. Фуентес е докторът в сърцето на “Операция Пуерто” – криминалното разследване за допинга, което разтърси света на колоезденето и доведе до наказанията на десетки колоездачи.

Когато полицията нахлу в офисите му през 2006 г., откри стотици съдове с допингирана кръв, всеки от тях с кодово име, свързано с даден спортист. Според Дейв Хауман, генерален директор на Световната антидопингова агенция (WADA), и други Фуентес се е хвалил пред своите клиенти, че работи в широк спектър спортове, включително футбола. И при все това досега само колоездачите са оповестени публично от списъка с клиенти на доктора.

Това накара някои да спекулират, че съществува гигантска конспирация, че хора от други спортове систематично приемат незаконни подобряващи представянето вещества. Бившият колоездач Тайлър Хамилтън сравни Фуентес и неговата разпространителска мрежа с огромната верига магазини “Уол-Март”, намеквайки, че обвиняемият доставя допинг програми на всеки склонен да извади парата. Един вестник стигна до там, че да публикува някои познати имена, ала бе съден за клевета и съдът сметна, че няма достатъчно доказателства.

Естествената реакция от кръговете около колоезденето бе тази: “Видяхте ли? Не сме само ние! Целият спортен свят мами! Но никой не прояви смелостта да отиде да разследва футбола като хората, тъй като там са големите пари! И всички вие се плашите какво може да откриете!”. Пат МакКуейд, президент на Световния колоездачен съюз (UCI), заяви през 2009 г.: “Фуентес сам го каза – 30% от неговите клиенти са колоездачи. Къде са останалите 70%?”.

Както казах, може пък и във всички спортове картинката да е една и съща и може би всички мамят, а ние живеем в една гигантска лъжа от пропорции а ла Ланс Армстронг. Логиката и опитът ми обаче ми говорят друго.

Има медицински и психологически причини да не е много вероятно да има широко разпространен допинг проблем във футбола. Почти няма съмнение, че определени отбори и личности са се допингирали в миналото (някои излязоха на светло, други останаха в сферата на спорното), но аз съм склонен да се доверя на хора като един доста попътувал кондиционен треньор, който ми каза следното:

“Ако клубовете можеха да минават между капките и имаше някакъв по-осезаем плюс от това, съм сигурен, че все още щеше да се случва. От онова, което сме видели от правилите го и спрели или хванати, обаче можем да преценим, че малкият плюс просто не си струва. За разлика от колоезденето и леката атлетика просто имаш много повече какво да загубиш и много малко какво да спечелиш (във футбола). Това просто е различен спорт – атлетическата страна е само един от компонентите и ако се съсредоточиш върху нея, всъщност може да скапеш техническата страна, а тя си остава най-важната.”

Просто има по-малко причини да се допингираш систематично във футбола – и от гледна точка на играчите, и от тази на клубовете. Рисковете са огромни, изгодите са минимални. Пък и ако погледнете цифрите, ще откриете много малки статистически разлики в скорост и издръжливост между отборите, без значение от използваната мерна стойност: изминато разстояние, върхова скорост и т.н.

Това подсказва, че или всички се допингират в еднаква степен и разликите се размиват, или допингиращите се иначе биха били крайно зле като показатели по отношение на издръжливост и скорост (което предизвиква въпроса защо тогава просто не бъдат привличани по-здрави и бързи играчи). Или пък, по-вероятно, никой не се допингира систематично.

За мен обаче най-интересната теза е другата – че никой не говори за това. И нямам предвид само това, че не сме имали глашатай (макар че човек би си помислил, че все някой би пристъпил напред, ако допингът във футбола бе така широко разпространен). Все пак, по различно време, сме виждали уговарящи мачове или получили предложения за подкупи типове да излязат публично и да го кажат пред всички, рискувайки собствените си кариери. Нито пък някои от далите положителни резултати – около 30 по целия свят в последното десетилетие по мои сметки – са говорели как са част от някаква гигантска ъндърграунд допинг мрежа (въпреки че се очаква, че биха получили по-малко наказание, ако го бяха сторили).

Когато става дума за тестване за допинг, попадате в някакъв интелектуален вариант на лентата на Мьобиус. Има доста по-малко положителни резултати във футбола в последните години. В зависимост от гледната ви точка това може да значи или че спортът се е поизчистил, или че допингираните са по-подготвени и са една крачка пред WADA.

Знае се, че има много тестуване – било то изненадващи проверки по време на сезона на тренировъчната база, било то събиране на проби след мачове с избор на играчи по жребий. Един топиграч в топклуб може да бъде проверен цели 30 пъти в един сезон, без да броим вътрешните тестове.

Забележете също, че това се прави от различни управленски органи – националните федерации, УЕФА или континенталните еквиваленти и ФИФА. Те контролират събирането на проби, което значи, че го правят различни хора. За да се разминава систематично допингиращ се с наказание, трябва или да е наистина добър в прикриването, или всички тези органи да са корумпирани и част от конспирацията. Или това, или самата WADA да е част от огромния заговор.

Освен това футболните хора са крайно склонни към клюкарстване. Част съм от тази сфера повече от 15 години и, с изключение на излезлите на светло случаи, главно през 1990-те, не се е говорело за допинг във футбола. Забележете, че обичайно има някакъв “шум зад завесите”, преди история от този род да излезе в медиите. Такъв със сигурност имаше при Ювентус през 1990-те, когато ги обвиниха, че нарушават “духа, макар не буквата” на допинг закона, както и с тримата национали на Холандия с положителни проби за нандролон през 2001 година.

А сега? Нищо. В сферата на слуховете се чува повече за подкупи на треньори или управници на клубове, отколкото за забранени стимуланти. Всъщност се чуват повече несъществени неща за употреба на наркотици като кокаин или марихуана, отколкото за забранени стимуланти.

Ако имаше определени клубове, които систематично допингират играчите си, човек би си помислил, че все някой някъде би говорил за това, пък дори да е единствено за да си чеше езика. Помислете си само какъв брой хора работят във и около клубовете: от играчи през треньори през директори до медицински лица. После си помислете, че всеки от тези играчи си има агент, който има лична полза от добруването на своя клиент. Сега обмислете факта, че мнозина от тези играчи ще сменят клубове постоянно в течение на кариерата си.

И нито един от тях няма да се изпусне? Нито дори онези, които са се скарали с клуба си и са изровили томахавката? Нито дори онези, чиято кариера е приключила заради контузия и нямат нищо за губене?

Ей, всичко е възможно. Ако обаче случаят е такъв, става въпрос за “омерта”, от която и Тони Сопрано би бил горд. Все пак Фуентес и Армстронг бяха разкрити именно от най-близките до себе си хора (впоследствие свидетелствали срещу тях): футболът е доста по-голяма общност, футболистите имат много повече хора около си и са поставени под доста по-голям медиен фокус... и при все това никой не се нае да демаскира някого по начина, по който това се случи с Фуентес и Армстронг?

ОК, зная какво ще кажете сега. Футболът е огромна индустрия и няма да се излага на показ, няма да убива гъската, която снася златни яйца, нали? Това обаче е истина само ако ВСЕКИ е омърсен. Помислете си за това. Ако отбор Х мами, а Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид или Байерн не, всеки от замесените НЕМАМЕЩИ клубове има огромен интерес истината да излезе наяве. Все пак, ако те загубят от мамещи съперници, това не им струва само трофеи, струва им и пари. Трудно е до повярваме, че “чистите” клубове не биха били наясно с това кои са “омърсените”, точно както чистите колоездачи бяха наясно кои са по-малко етичните им колеги.

Всъщност е дори по-лесно за клубовете да се осведомяват за употреба на забранени стимуланти поради огромната миграция и омесване: футболисти сменят клубове, агенти представляват хора от различни отбори, съперници на клубно ниво стават съотборници в националния тим. И, повярвайте ми, има много начини, по които даден клуб би могъл да захрани журналист или детектив с история за съперник.

Същата теза може да се приложи и към националните отбори. На всеки две години по време на световно или европейско първенство там идва за шест седмици човек, когото могат да тестват, ръчкат и, при добро желание, да му набучат сърцето с изследователска цел. Пак повтарям: при нивото на тестуване днес е трудно да се повярва, че някой може да се допингира при своя клубен доктор и после да отиде при друг, без нищо да се забележи.

Това е моят най-добър опит да използвам разум, логика и собствен опит с цел убеждаване на футболната публика, че няма възможност забранените стимуланти да са широко разпространени както в колоезденето. Ей, може и да съм в грешка. Надявам се обаче, в името на дявола и бога, да не съм.

Габриеле Маркоти, ESPN Soccernet


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 6638

Добави коментар ›› Коментари (8)

асдасдсафсрс
(Гост)
8
отговор
27 януари 2013 | 20:28

Няма колоездач в първите места който да не взима допинг. Няма лекоатлет който да не взима допинг особено ЕПО на дългите бягания които повишават хемоглобина. Няма щангист и културист които да не взимат допинг. Хванали Армстронг ами останалите? Рейтинг: 0 0

ZAMISLETE SE
(Гост)
7
отговор
25 януари 2013 | 21:35

Единственото спасение е легализирането на допинга + ГАРАНТИРАНИ равни права при ползването му ! Рейтинг: 0 0

nqma
(Гост)
26 януари 2013 | 21:25

същото е и за наркотиците, ще станат ЕВТИНИ, всеки човек който разбира от химия му трябват малко условия и дадена формула и ти прави и дроги и допинги и лекарства и квот ти дойде на акъла... за наркотиците- няма да има милиярди от тях няма и да се легализират, допинг- най-големите(пари, власт, традиции, име и т.н.) сили и на клубно и национално ниво ще бъдат много уязвими и пак няма как да стане... ;) Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

хормони
(Гост)
6
отговор
24 януари 2013 | 23:22

Преди време четох, че Армстронг е казал, че е взимал коктейл от ЕПО, не знам си кво и хормон на растежа. Докато четях, се замислих - откъде го знам тоя хормон на растежа? И се сетих - Меси. Ако наистина се води допинг - човекът е болен и трябва да го взима, не може да му го спреш, за да може да "расте". Хитро. Колкото до проверките, авторе, не е нужно целият отбор да се допингира, може само звездата или звездите в него и само на тях да им пазят пробите, да ги крияя, чистят или да си плащат за да не се разчува. Във всеки отбор има локомотиви. Колкото и да им е неприятно на барса-феновете - меси е вашият локомотив. Без него пак ще бъдете силни, но не чак толкова. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

xx
(Гост)
5
отговор
24 януари 2013 | 17:43

Маикати е правила на вси4ките СВИРКИ Рейтинг: 0 0

24 януари 2013 | 16:46

Да се водиш професионалист по какъвто и да е спорт няма начин да не взимаш нещо за издръжливост и т.н. Има документални филми за тези работи: ( Bigger, Stronger, Faster ) е един от филмите! Дори и музиканти взимат ;) Всичко ще е наред ако си плащаш на когото трябва ;) Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

mm
(Гост)
3
отговор
24 януари 2013 | 15:56

Меси ШПРИЦА Д'ге Рейтинг: 0 0

sportal
(Гост)
2
отговор
24 януари 2013 | 14:55

доктора голееееем Рейтинг: 0 0

shumbera
(Гост)
1
отговор
24 януари 2013 | 14:43

В Ювентус всички до един са на инжекции! Затворници! Рейтинг: 0 0

›› новини

›› новини

Конър Макгрегър намекна за реванш срещу Мейуедър
27 юли 2017 | 07:31
САЩ спечели “Голд Къп” за шести път
27 юли 2017 | 07:23
Маркизио с дубъл за Ювентус при успех над ПСЖ
Моуриньо: Срещу отбори с играчи като Меси и Неймар най-важна е тактиката
27 юли 2017 | 05:35
Легенда на Ювентус критикува финансовия феърплей
27 юли 2017 | 05:03
Джиджи Буфон се възхищава на Пелегрини
27 юли 2017 | 02:56
9-годишният син на Клуиверт подписа рекламен договор
27 юли 2017 | 02:09
Питсбърг Пенгуинс - Шампионско разбъркване
Русия е съперникът на България на 1/2-финалите на Евроволей 2017
27 юли 2017 | 00:47
Джани Моранди навива Касано да стане певец
27 юли 2017 | 00:20

›› Волейбол

България на полуфинал на Евроволей 2017 (видео + снимки)
26 юли 2017
Националният отбор на България за момичета до 16 години се класира за полуфинал на Европейското първенство, на което е ...
Радо Стойчев: Създаваме мини общество, в което да възпитаваме 26 юли 2017 | 14:46
Новият наставник на Добруджа е Петър Пенев 26 юли 2017 | 18:38
Русия е съперникът на България на 1/2-финалите на Евроволей 2017 27 юли 2017 | 00:47

›› Баскетбол

Бивша звезда от Евролигата: Европа е кошмар, в НБА е много по-лесно
25 юли 2017
Аарън Джексън се доказа в Европа, преминавайки през първенствата на Италия, Испания и Русия и спечели титла в ...
Везенков и Минчев надъхаха участниците в Националния камп на БФБ 26 юли 2017 | 11:44
Девойките се справиха с Украйна 26 юли 2017 | 11:02
Жаклин Златанова се завръща на баскетболния терен 26 юли 2017 | 15:57
							
						

›› Live Scores

Всички мачове

Как ще изглежда новият Байерн 20 юли 2017
Шампионът на Германия Байерн (Мюнхен) привлече няколко добри попълнения това лято, например Корентен Толисо, но пък и същевременно изгуби две фундаментални фигури като Филип Лаам и Чаби Алонсо, които се оттеглиха от ...
Интервюто с Бейл: Готов съм за най-добрия си сезон 18 юли 2017
Още се стичат капки пот по челото му, когато Гарет Бейл сяда да разговаря с екипа на „Марка” да изясни някои неща след трудния за него поради контузиите минал сезон. Но не си вадете повече заключения! ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал