От скрина

"От скрина": Скандалът довел до Витоша и Средец

22 август 2012 | 10:35 - Обновена
"От скрина": Скандалът довел до Витоша и Средец
Член 1 (2) Ръководната сила в обществото и държавата е Българската комунистическа партия

Конституция на Народна република България от 1971 година

Именно промяната на този член е първото нещо, което виделите демокрация на хоризонта българи искат пред Народното събрание на първия демократичен митинг на 14 декември 1989 г. Със силата на този член от старата Конституция партийните големци у нас налагат през 1985 г. скандални и безумни санкции на двата най-големи български отбора Левски и ЦСКА. Всичко става непосредствено след финала за Купата на 19 юни 1985 г., оставил вечна, горчива диря в историята на българския футбол и спорт. Има мачове между Левски и ЦСКА, които са забравени или ще се забравят, но не и този. Нека се поровим в този тъжен кът от историята на родния футбол и преплетем факти и мълва.

Да започнем хронологично, като по един или друг начин политическата сянка ще тегне над нашето връщане в 1985 г. Няма как иначе.

Футболът на мушка

Финалът за Купата на НРБ през 1985 г. (Вечно дерби №100 - бел. авт.) хваща Левски и ЦСКА в различни етапи. "Сините" тъкмо са си осигурили трета поредна шампионска титла, като според мнозина левскари онзи отбор от "Герена" е най-силният в историята на клуба. Борислав Михайлов, Пламен Николов, Николай Илиев, Петър Петров, Емил Велев, Наско Сираков, Руси Гочев, Божидар Искренов, Емил Спасов, Михаил Вълчев, Георги Йорданов - много голям тим на Левски, подчинил в средата на 80-те години всички останали в родния футбол. В същото време ЦСКА сменя поколенията, защото звездният състав от началото на 80-те, станал шампион в четири поредни сезона и записал златни победи над Нотингам, Ливърпул и Байерн, вече е започнал да се разпръсва. Три седмици преди финала на стадион "Васил Левски" светът вижда кървищата на "Хейзел" и още тук първите хора в държавата съзират опасност във футбола. Партийците разбират още по-ясно каква сила се крие в най-популярния спорт, както и в самите агитки. За да няма опасност за комунистическия режим е издадена разпоредба да се следи под лупа всичко по-странно, което става по стадионите и най-вече поведението на феновете. Трябва да се отчете още, че мерникът на върхушката, за която е писан онзи чл. 1, е фокусиран още по-силно върху футбола и заради големите корупционни скандали, свързани с "черна каса", които се разиграват точно преди злополучния финал.

На терена

Така пред над 30 хиляди зрители в слънчевия следобед на 19 юни "сините" на Васил Методиев и "червените" на Манол Манолов излизат да решат битката, като за фаворит е сочен отборът на Левски. Единственият отсъстващ от звездния тим на "сините" е контузеният Гиби Искренов, а на вратата на ЦСКА пък липсва титулярът Георги Велинов, който е заменен успешно от резервата Красимир Досев. От силния "червен" състав от началото на 80-те в този двубой участие взимат Красимир Безински, Радослав Здравков, Пламен Марков и капитанът Георги Димитров. Рефер на мача е Аспарух Ясенов (Ахмед Яшаров), а тези скоби показват попадането му под влиянието на т.нар. Възродителен процес. Финалът е повече от нервен. Противно на очакванията ЦСКА не отстъпва игрово, а дори напротив. Първата сериозна искра припламва в 26-ата минута, когато "Златната обувка" Георги Славков си повежда топката с ръка и под носа на Ники Илиев открива резултата в полза на "армейците". Съдийски сигнал няма, а на всичко отгоре голаджията тръгва да дразни феновете в синьо. В 53-ата минута рейд на Марков завършва със спорен фаул, който е превърнат в гол от крилото Илия Войнов - 2:0. Скоро след това Войнов пада в наказателното поле след съприкосновение с Николов и е отсъдена спорна дузпа (по телевизията Митко Чуков определя решението на рефера като правилно - бел. авт.). Левскарите се втурват към Яшаров, като Боби Михайлов на два пъти бута силно арбитъра. Секунди след това националният страж спасява удара на Славков и запазва интригата във финала.

Някъде тук нервите окончателно взимат връх, като скоро Пламен Николов замахва да удари Славков в центъра на терена. Следва зверско влизане от страна на бранителя на Левски в крака на Ради Здравков, довел до кръв по терена и червен картон. Футболистът на ЦСКА моментално е откаран в болница, а пълният хаос настава, когато Емил Спасов хваща за гушата фаулиралия го край тъчлинията Костадин Янчев. В спора се включва и 19-годишният Христо Стоичков, който не остава длъжен на Спасов и мелето се заформя. Червените картони за Спасов и Янчев са извадени моментално, а грозните сцени са видени от цяла България. В 82-ата минута "сините" връщат един гол от дузпа чрез Сираков, но нямат сили да добутат нещата до продължения. Последният съдийски сигнал носи на рефера нови порции блъскане и обиди в центъра на терена, където е заграден от левскарите. Купата е спечелена от ЦСКА и в този момент никой не предполага какво предстои.

Тунелът

И досега е тайна какво точно се е случило в тунела на Националния стадион след мача. Говори се за масов бой, за десетки най-цветущи псувни, за счупено ребро на главния съдия, потрошена купа, която е прибрана на парчета в съблекалнята на ЦСКА, за хващане гуша за гуша от страна на Шпайдела и Симолията... Всичко това обаче остава в категорията на митовете и легендите, защото и до днес нито един от живите участници в този финал не признава за нещо нередно в тунела. Единственото, което се знае със сигурност е, че там е имало реплики на висок тон и че председателят на БФФ Иван Шпатов влиза в съблекалнята на ЦСКА, за да поздрави победителите. Нищо повече. "След последния съдийски сигнал Аспарух Ясенов бе обкръжен от футболистите на Левски. Между тях бяха Борислав Михайлов - вратарят на националния отбор, Наско Сираков - също национал и бивш състезател на Сарагоса и Еспаньол. Удряха го, обиждаха го, заплашваха го, бутаха го… докато ние празнувахме успеха и нашият капитан Георги Димитров държеше трофея пред възторжената публика на ЦСКА. На 19 години се радвах на първата си купа, спечелена в първия ми сезон с отбора на армията", пише Ицо Стоичков в автобиографията си "100 на 100 Стоичков".

В кабинета

На другия ден из цяла София тръгва слухът, че Левски и ЦСКА ще понесат жестоки санкции. Хорските приказки се плъзват навсякъде - от пред Халите, през градинката пред "Кристал", та до Парка на свободата. На 20 юни Секретариатът на ЦК на БКП взима на 42-минутно свое заседание уникални по рода си решения, а ден по-късно от БСФС и БФФ официализират всичко и пускат гилотината. На 22 юни 1985 г. в-к "Народен спорт" публикува пълния текст на решенията. "Финалът за Купата на НРБ между Левски Спартак и ЦСКА Септемврийско знаме се превърна в недостойно зрелище. Мачът, вместо да даде израз на подема в българския футбол след успешното представяне на националния отбор в квалификациите за световното първенство, да бъде пример за спортсменство и другарство, стана проява на футболно хулиганство, на погазване на елементарни норми на социалистическия спортен морал...". От своя страна "Работническо дело" излиза с уводна статия: "Урокът е за всички".

Решенията са стряскащи за тогавашния редови българин, а от дистанцията на времето звучат свръх абсурдно. Футболните клубове на Левски и ЦСКА са разпуснати, а ръководителите им Кръстю Чакъров и Борис Станков са изхвърлени от областта на спорта и физкултурата. Отнемат се треньорските права на Васил Методиев и Манол Манолов, а завинаги от футбола са изключени играчите Борислав Михайлов, Пламен Николов, Емил Велев и Емил Спасов от Левски, както и Христо Стоичков от ЦСКА. Наско Сираков пък е със спрени права за 1 година. Титлата на "сините" и купата на "червените" са отнети, като двата клуба са лишени от евроучастие. Левски приема името Витоша, а ЦСКА става Средец. Има и други по-малки наказания.

Според една от версиите решението за обезглавяването на двата гранда идва лично от Тодор Живков, който бил бесен след скандалния финал. Генерал Добри Джуров, който е в Москва по време на събитията, лично говорил с Първия и го помолил да се смекчат наказанията, но ударил на камък. При Живков ходил и един от секретарите на Политбюро Милко Балев, известен като голям почитател на ЦСКА. Според някои той искал да убеди лидера на БКП, че само Левски заслужава сурови санкции. "И двата клуба, Милко. И двата", охладил Живков мераците му. Ето какво споделя вече в демократични времена самият Милко Балев по случая: "Секретар и завеждащ организационния отдел, където беше секторът "Физкултура" тогава беше Георги Атанасов. На него се възложи да подготви проект за решение след онзи мач. Не твърдя със сигурност, но предполагам, че предложението вероятно идва от Тодор Живков. След скандалите, след побоищата, след виковете "Долу Левски!", "Смърт на ЦСКА!"... Аз не съм предлагал, както сега се твърди, да се разтурят двата отбора. На заседанието присъствах, но предложението беше дело на Организационния отдел, за който както казах, отговаряше Георги Атанасов. И на това заседание преценихме, че не бива да се разпускат отборите, че трябва да се съхранят, като им се изменят имената. Станаха Витоша и Средец. Ние тогава не решихме въпроса за уволненията и персоналните наказания. Туй е предоставено вече да си го разглеждат самите дружества".

Последиците

Левски е по-ощетен от партийните решения, макар по вестниците да излизат изявления на важни хора от "синия" клуб: "Левски приема решенията на ЦК с отворени обятия". Практически е спряно развитието на един шампионски "син" отбор, докато при ЦСКА така или иначе нещата отиват към подмяна на състава. От футболистите най-потърпевш е нападателят на Левски Емо Спасов, който само три дни преди финала подписва договор с Порто за срок от 4 години на стойност $80 000. Така Спасов изпуска шанса да е част от португалския отбор, когато през 1987 г. "драконите" триумфират с КЕШ. В преговори с Порто е и националът Пламен Николов - Джоджо, който също е сред сурово наказаните. Голямата жертва в ЦСКА се казва Христо Стоичков. Бъдещият Модерен ляв временно приключва с футбола, като Ицо отива в Стара Загора, където изкарва военната си служба. Камата играе мачлета в първенството между поделенията, където като го видял един дежурен делегат му извикал: "Ей, момче, какво правиш на тая поляна? Тези не са ти на нивото, ти не си за тук".

Така Витоша започва сезон 1985/86 г. с липса на играчи във всяка една игрова линия - от вратата до атаката, а пък ЦСКА не може да разчита на най-големия си талант. "Червените" остават и без фланелки, като от "Армията" са принудени да поръчат на пожар екипировка с новата емблема на Средец от трикотажния завод "Лиляна Димитрова". Логично двата гранда завършват първия сезон след наказанията на четвърто и пето място. Шампион става Берое. В същото време милицията следи изкъсо на мачовете на двата тима дали запалянковците продължават да наричат "сини" и "червени" със старите им имена. Това обаче скоро губи своя смисъл и въпреки че и до днес някои разправят легенди относно този надзор, сериозни проблеми по трибуните така и не възникват.

Проблеми обаче има за националния отбор, като на селекционера Иван Вуцов му се изправят косите, когато разбира, че поне четирима от футболистите, на които смята да разчита на световното през 1986 г. са аут от футбола. Партийните решения лишават Стоичков от шанс за участие в Мексико'86. Половин година по-късно Партията поумеква и наказанията едно по едно започват да падат. Затова спомагат и десетките опити на различни хора с влияние да придумат Живков към смекчаване на санкциите. В такава роля влиза например кандидат-членът на Политбюро на ЦК на БКП Георги Йорданов. Като основна причина затова се изтъква набливащия мексикански мондиал. Реабилитирани са Сираков и Михайлов, а след това ги последват и останалите. През 1987 г. Средец става ЦФКА Средец, а двата отбора връщат оригиналните си имена едва след 10 ноември 1989 г. Тогава чак са им върнати и отличията от 1985 г. В годините до края на режима кадрите от печалния финал остават забранени за публиката и телевизията повече не ги показва. Успяват да ги видят малцина на домашни прожекции с видео системата Betamax. След време журналисти тръгват да дирят стенограмата от прословутия Секретариат на ЦК на БКП, довел до Витоша и Средец, но се смята, че тя е изгоряла в стая №22 при пожара в Партийния дом през лятото на 1990 г. И туйто!

"Тя боата избяга. Всъщност то беше смок"

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още по темата
ФИЛИП ДРУМЧЕВ
редактор - отдел "Футбол"
Прочетена 66890

Добави коментар ›› Коментари (77)

Син
(Гост)
77
отговор
08 септември 2017 | 17:10

Пукнете червени мърши ! Рейтинг: 3 3

ха
(Гост)
76
отговор
19 юни 2015 | 12:58

А забелязвате ли го коментатора, колко е уравновесен, все едно е учител в някое училище и провежда диктовка, или все едно чете новините. Сега се сетете за Алекси Сокачев и протежетата му. Сега е ред на ехидна усмивка, примесена с голяма порция смях :D Рейтинг: 1 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Pipo
(Гост)
75
отговор
11 януари 2013 | 14:56

Головете на ЦСКА изглеждат редовни, докато дузпата за Левски е напълно измислена - няма никакво нарушение. Освен това, когато нападател на Левски хвана защитник на ЦСКА за гушата, не видях преди това да има нарушение - шпагатът на защитника изчиства топката в тъч. Това е истината. Неслучайно, много български отбори биват тотално размазвани в европейските турнири, тъй като нямат престава от футбол, честност и джентълменско поведение. (Нямам нищо общо с никой от двата отбора, цитирани в статията.) Рейтинг: 6 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

efe_bm
фен на: ---
74
отговор
25 август 2012 | 21:32

Чакам ОТГОВОР,Господа от Спортал?Дали някой ще ми даде адекватно обяснение за изтриването на педишния ми коментар,за да знам за напред какво да пиша и какво не?Защото цензурата за определени отбори мирише на жито,нещо което отдавна е в миналото,явно обаче не и за вас! Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

efe_bm
фен на: ---
73
отговор
25 август 2012 | 20:50

Браво СПОРТАЛ,БРАВО!Изтрихте ми мнението,нямаше псувни нямаше вулгарни изрази но...вие си знаете!Явно комунизъма при вас още не си е заминал там където не му е мястото!Явно не ви изнася това което бях написал като очевидец на този мач!Явно не ви хареса че познавам лекето г.славков заради който стана цялата история около този мач!Явно не ви харесва истината когато е поднесена от някой който носи глава на раменете си!Явно при вас цензурата още съществува-изберателно!Но пък виждам че на колегата Василев мнението му стои,нали все пак говори за редовност на головете на неговия отбор,нищо че още на стадиона всички видяха че имаше ОЧЕВАДНА ръка на мазната муцуна-славков!Ама явно не ви изнася когато се пише истината,човек който е гледал мача и има различно от вашето мнение! Рейтинг: 0 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Василев
(Гост)
72
отговор
17 май 2015 | 20:42

Головете и дузпата за ЦСКА - абсолютно редовни. Дузпата за ЛС - смешна история, пълен ташак. Десният прав на Ицо в брадата на онова лайно Спасов - перфектно изпълнен и напълно заслужен. Като цяло целия скандал беше провокиран от играчите на ЛС. Факт. Рейтинг: 5 2

левски
(Гост)
71
отговор
22 август 2012 | 21:01

Стоичков никога не е предвиждан за национал за световното, той дотогава я има 3 мача за ЦСКА я няма,да не говорим за националния отбор ,кой ще го вземе ,тепърва започваше с големия футбол какви глупости само се пишат. Рейтинг: 1 2

Ветеран
(Гост)
70
отговор
22 август 2012 | 19:10

Емил Спасов,Емил Велев и Христо Стоичков бяха в основата на скандала.В тунела военни и милиционери са размахвали Макаров и се е стигнало до сблъсък.Разформироваха двата отбора и им дадоха други имена,но феновете даже и не ги скандираха.Обявиха третият Тракия Пловдив за шампион.Никога не сме се радвали на тази уж ,,титла''.Но на следващата година за да не станат канарите шампиони всички сили бяха зад изпадащият Берое който стана незаслужено шампион,след подарени мачове със всички софийски отбори.След шампионската година беройци пак бяха сред изпадащите.Двете щерки на БКП имат афинитет от Ботев Пловдив.И преди и сега.Спомям си го много добре двубоя.БКП беше сила която решаваше всичко.И ми е чудно как сега милиционерският Левски Спартак се имат ощетени.Напротив.Колко купи на КСА имат. Рейтинг: 3 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

1
(Гост)
22 август 2012 | 20:26

Тракия Пловдив - Берое 8-1 Рейтинг: 0 0

ds
(Гост)
69
отговор
22 август 2012 | 17:54

САМО ИСКАМ ДА ВИДИТЕ "ДУЗПАТА" ЗА КЕНЕФСКИ 8.24 НА КЛИПА :д:д ТОЛКОВА ПРОИГРАНА, НО СТРАННО ЗАЩО БЕШЕ ДАДЕНА? Рейтинг: 2 0

Стоянов
(Гост)
68
отговор
22 август 2012 | 17:48

...сините са си осигурили 3-та поред титла...Объркал си се Друмев. Рейтинг: 0 0

LEVSKI SOFIA
(Гост)
67
отговор
22 август 2012 | 16:59

тогава Т Живков беше бърл фен на Левски Искаше Цска да се затрие и да няма намеса от СССР Тъй като ни отрязаха за нефта Рейтинг: 0 1

да
(Гост)
22 август 2012 | 17:05

ако не беше живков да са затрили левски , той беше сам срещу добри , цола , милко балев , много футболисти фенове на левски беха принудени да играят като воиници в цска , цецо йончев , цецо данов , неделко младенов , георги денев ... Рейтинг: 1 2

Онуфри
(Гост)
66
отговор
22 август 2012 | 16:52

Аз не виждам как Славков тръгва да дразни противниковите привърженици след първия гол. Това е патент на говедата! Рейтинг: 3 0


(Гост)
65
отговор
22 август 2012 | 16:37

КЕНЕФСКИ ОЛЕ КУУРВИ НА МВР! Рейтинг: 3 0

istinata
(Гост)
64
отговор
22 август 2012 | 16:36

ЕТО ТОВА БЕШЕ РЕПРЕСИРАНИЯ ОБОР НА ВСИЧКИ ВЛАСТИ, СТОЙКИ ЧАТЛАЦИ И СВОЕВОЛИЯ ПО-ВРЕМЕ НА ИГРАТА, ТАКА БЯХА СВИКНАЛИ ДА ИМ ВЪРВЯТ ПО-ГАЙДАТА, ЗАТОВА ЦСКА ИМАШЕ КУП УСПЕХИ ИЗ ЕКТ, А ГОВЕДАТА САМО СРАМ СЪБИРАХА И СЛЕД89 ГОД. СЕ ИЗВАДИХА НА РЕПРЕСИРАНИ, А ТЕ БЯХА ГАЛИНИЦИТЕ НА ТОГАВАШНАТА ДС И 6-ТО У-Е НА МВР..... Рейтинг: 3 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

БъЛГАРИН
(Гост)
02 септември 2017 | 19:57

Ставаш смешен, според твоето мнение репресирания отбор е ЦСКА и затова са наказани толкова много футболисти от този отбор 1 на 19 години. Освен това по малко от година след този случай му връщат името ЦСКА-Средец " Галениците " на БКП Левски са помилвани и наказаните от тях са много малко само 5 човека а името му бе сменено чак след падането на Т. Живков. Какво излиза че Левскарите са се били помежду и там случайно е попаднал Стоичков. Рейтинг: 0 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

синьо порно
(Гост)
63
отговор
22 август 2012 | 16:43

ПОРЕДНАТА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ПРОСТОТИЯ. ТОЗИ МАЧ МОЖЕ ДА СЕ ГЛЕДА НАВСЯКЪДЕ В ИНТЕРНЕТ. КОМЕНТАРЪТ Е ИЗЛИШЕН. СИНИТЕ СИ ВИКАТ ЗА СИНИТЕ, ЧЕРВЕНИТЕ ЗА ЧЕРВЕНИТЕ. ГЛЕДАЛ СЪМ МАЧА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА - В ИНТЕРНЕТ СКОРО СИ ГО ПРИПОМНИХ - АКО ТОЗИ МАЧ БЕШЕ В СЕГАШНА АНГЛИЯ, НАПРИМЕР - ЛЕВСКИ ТРЯБВАШЕ ДА ЗАВЪРШИ МАЧА С 6 ДУШИ. КАКТО КАЗАХ - МАЧА ГО ИМА В ИНТЕРНЕТ И Е ТЪПО КОМУНИСТИЧЕСКИ МИЛИЦИОНЕРИ ЖУРНАЛИСТИ ДА ПИШАТ ТАКИВА ЛАЙНЯНИ СТАТИИИ И ДА НАСТРОЙВАТ ХОРАТА ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ - РЕЗУЛТАТЪТ ОТ ТОВА Е ТАЗ ГОДИШНОТО УЧАСТИЕ В ЕВРОПА. НА ЛЕВСКИ ВСЕ НЯКОЙ МУ ПРЕЧИ - Е СЕГА КАТО НЕ МУ ПРЕЧИ ДО КЪДЕ СТИГНА? Рейтинг: 3 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

червен
(Гост)
22 август 2012 | 16:50

дали ти харесва или не , това е истината , поне 90 процента, знам че за вас чорбарите винаги е правилно когато използвате ръцете си , и никои няма право да претендира, и миналата есен коста волейстоянов 4 пъти игра с ръка в собственото си поле , а пък нито един съдия не даде дузпа против цска .за разбиването на софийските отбори най голяма вина има майната георги славков , вкарал гола с ръка , нито е първия нито ще е последния , но през цялото време се е подигравал на левскарите за това , и то пред съдията ахмет яшаров които не го е изгонил ,ако мечо яшаров беше изгонил майната , мача щеше да завърши нормално. Рейтинг: 0 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

хах
(Гост)
22 август 2012 | 16:54

хаха смешника , не преписвай неща от цска на левски ей , левски не се оплаква от никого , а цска 4 години не спират да се оплакват че все НЯКОИ им пречи , то не беше батков , лупи , херо ,домусчиев , титан ,мура , постоянно съскат и змий на армията , все някои друг е виновен , но не и троичо и футболистите , преди около месец един като теб беше написал , че футболистите на левски се допингирали , сякаш забрави че трошко янчев , коста допинга и р трифонов са футболисти не на левски а на ЦСКА. Рейтинг: 0 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук


							
						
"От скрина": 16 гола в един мач изстрелват ... 05 януари 2020
Карл-Хайнц Румениге е считан за един от най-големите футболисти в историята. Започва професионалната си кариера в Байерн (Мюнхен) през 1974 година и печели всичко с баварския тим. Десет сезона по-късно нападателят е ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.